You are here
Home > QB Subjectwise > 013 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

013 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. ……….. helps fight water retention.
(1) Drinking enough water
(2) Having a balanced diet
(3) Exercising regularly
(4) A regular morning walk
Ans: (1) Drinking enough water helps fight water retention. Everyday one must drink about eight/230 ml glasses of water every day.

Q2. Our systems operate satisfactorily
(1) When we enjoy a sound sleep
(2) If excess fat is reduced
(3) When we are properly hydrated
(4) If we consume lots of fruits and vegetables
Ans: (3) Our system operate satisfactorily when we are properly hydrated.
3. The best way to lose weight is to
(1) take weight-reducing pills
(2) eat less starchy food
(3) exercise atleast twice a day
(4) drink plenty of water
Ans: (4)
3. The best way is to lose weight is to drink plenty of water.

Q4. When we are dehydrated we think we
(1) want to vomit
(2) are about to collapse
(3) are tired
(4) need food
Ans: (4) When we are dehydrated, we think we need food.

Q5. The word ‘irritated’ most nearly means
(1) troubled
(2) annoyed
(3) uneasy
(4) frustrated
Ans: (2) The word ‘irritated’ most nearly means ‘annoyed’.

Q6. The word which is opposite in meaning to ‘assistance’ is
(1) resistance
(2) fragrance
(3) persistence
(4) existence
Ans: (1) The word which is opposite in meaning to ‘assistance’ is resistance. Assistance means help. Resistance means the act of fighting against something that is attacking you, or refusing to accept something.

Q7. “Your body uses water for fat.The ‘voice’ in the above sentence has been correctly changed in
(1) water could be used for fat by our body
(2) water was used for fat by our body
(3) water is being used by our body for fat
(4) water is used for fat by your body
Ans: (4) Passive voice of the above sentence is water is used for fat by your body.
Directions (Q. Nos. 8-22) Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.
Q8. Stephen Krashen’s theory second language acquisition does not consist of
(1) the Input Hypothesis
(2) the Natural Order Hypothesis
(3) the Acquisition Learning Hypothesis
(4) the Learnability Hypothesis
Ans: (4) In Stephen Krashen’s second language acquisition theory, there are five Hypothesis. (i) The Acquisition Learning Hypothesis (ii) The Monitor Hypothesis (iii) The Input Hypothesis (iv) The Natural Order Hypothesis (v) The Affective Filter Hypothesis. (परीक्षा तिथिः 21-02-2016)

Q9. The use of dictionary does not help learners to
(1) be proficient in oral communication
(2) find out how to say a word
(3) find the meaning of words
(4) check the part of speech of a word
Ans: (1) Only by using dictionary we cannot be proficient in oral communication. It needs a lot more.

Q10. Constructivism in language learning focuses on
(1) engaging learners in exploring new knowledge
(2) the dominant role of the teacher in the classroom
(3) the role of imitation
(4) memorizing grammar rules
Ans: (1) Constructivism in language learning focuses on engaging learners in exploring new knowledge.

Q11. The major objective of teaching English at primary level is
(1) speaking English in British accent
(2) using English in different situations of life
(3) scoring good marks in the exams
(4) knowing the grammar of English
Ans: (2) The major objective of teaching English at primary level is using English in different situations of life.

Q12. In learning a language students talking time should be increased because
(1) teachers feel relaxed while students are talking
(2) they use the target language for various purposes
(3) they enjoy spending time talking with their friends
(4) they can learn the correct pronunciation from each other
Ans: (2) In learning a language, student’s talking time should be increased because they use the target language for various purpose.

Q13. A teacher of Cass V is planning to teach grammar. Which one of the following might be a good strategy for teaching grammar?
(1) Asking students to carefully note down the rules from the blackboard
(2) Give the practice of grammar in context as a strategy
(3) Giving clear explanations of the rules with example
(4) Asking students to do drill work only to learn rules
Ans: (3) A good strategy for teaching grammar is Giving clear explanations of the rules with examples.

Q14. Which one of the following is not true in relation to the use of children literature?
(1) Their reading proficiency deteriorates and gets worse
(2) It makes them understand and respect diverse cultures
(3) It helps in developing learners’ imagination
(4) It broadens their mental horizon
Ans: (1) Their reading proficiency deteriorates and gets worse is not true in relation to the use of children literature.

Q15. While assessing a group work, a teacher should not focus on
(1) cooperative learning process
(2) showing concern for others
(3) assessing each child’s work
(4) taking initiatives in work
Ans: (3) While assessing a group work, a teacher should not focus on assessing each child’s work.

Q16. A diagnostic test in English will help the language teacher to identify
(1) slow learners in her class
(2) intelligent learners in her class
(3) learning difficulties the learner faces in English
(4) the topic which the learner has not learnt by heart
Ans: (3) A diagnostic test in English will help the language teacher to identify learning difficulties the learner faces in English.

Q17. While teaching English, a teacher is not able to draw attention of some students sitting at the back. She should
(1) stop explaining the concept and start dictating the notes to students
(2) engage them by asking questions and evaluating her teaching method
(3) scold them for not paying attention
(4) ignore them and carry on
Ans: (2) Option (2) i.e. engage them by asking questions and evaluating her teaching method.

Q18. When a child learns a language naturally, without much practice, it is called
(1) language adaption
(2) language generalization
(3) language learning
(4) language acquisition
Ans: (4) When a child learns a language naturally, without much practice, it is called language acquisition.

Q19. The communicative approach to teach English focuses on
(1) correct pronunciation of words
(2) the structural accuracy of the sentences
(3) linguistic competence plus ability to use the language appropriately
(4) the practice of selected and graded structure patterns
Ans: (2) The communicative approach to teach English focuses on correct pronunciation of words.

Q20. Which of the following is most important in developing skill at primary level?
(1) Ability to comprehend the text already read
(2) Ability to read phrases correctly
(3) Only knowing the correct order of alphabet
(4) Ability to read words correctly
Ans: (1) Ability to comprehend the text already read is most important in developing reading skill at primary level.

Q21. While reading, a learner needs to
(1) translate the written symbols into corresponding sounds to grasp their meaning
(2) guess the contextual meaning of new words to understand the text
(3) perceive and decode letters in order to read words
(4) understand every word to grasp the meaning of the ext
Ans: (3) While reading, a learner needs to perceive and decode letters in order to read words.

Q22. Diphthongs are
(1) double consonant sounds
(2) consonant sounds
(3) vowel sounds
(4) double vowel sounds
Ans: (4) Diphthongs are double vowel sounds.
Directions (Q. Nos. 23-30) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options. Passage Raja Ram Mohan Roy is considered the pioneer of modern Indian Renaissance for the remarkable reforms he brought about in the 18th century India. Among his efforts, the abolition of the Sati pratha–a practice in which the widow was compelled to sacrifice herself on the funeral pyre of her husband–was prominent. His efforts were also instrumental in eradicating the Purdah system and child marriage. In 1828, Ram Mohan Roy formed the Brahmo Samaj, a group of people, who had to faith in idol-worship and were against the caste restrictions. Raja Ram Mohan Roy’s father was a wealthy Brahmin and strictly performed the duties set by the religion. Ram Mohan himself was also devoted to Lord Vishnu and in his 14th year, he wanted to become a monk but his mother, Tarini Devi objected to his desire. Ram Mohan viewed education as a medium to implement the social reforms. So, in 1815, Ram Mohan came to Calcutta and the very next year, stated an English College by putting in his own savings. He was well aware that the students should learn the English language and scientific subjects and that’s why he critisised the government’s policy of opening only Sanskrit schools. According to him, Indians would lag behind if they do not get to study modern subjects like Mathematics, Geography and Latin. The government accepted this idea of Ram Mohan and also implemented it but not before his death. Ram Mohan was also the first to give importance to the development of mother tongue. His Gaudiya Byakaran in Bengali is the best of his prose works. Rabindranath Tagore and Bankimchandra also followed in the footsteps of Ram Mohan Roy. Ram Mohan Roy was a staunch supporter of free speech and expression and fought for the rights of Vernacular Press. He also brought out a newspaper in Persian called Miratul-Akhbar (the Mirror of News) and a Bengali weekly called Sambad Kaumudi (the Moon of Intelligence). In those days items of news and articles had to be approved by the government before being published. Ram Mohan protested against this control by arguing that newspapers should be free and that the truth should not be suppressed simply because the government did not like it.

Q23. Raja Ram Mohan Roy is known for his
(1) literary reforms
(2) economic reforms
(3) political reforms
(4) social reforms
Ans: (4) Raja Ram Mohan Roy is known for his social reforms.

Q24. When he was a teenager, Raja Ram Mohan Roy expressed his desire to become a
(1) monk
(2) journalist
(3) teacher
(4) businessman
Ans: (1) When he was a teenager, Raja Ram Mohan Roy expressed his desire to become a monk.

Q25. Raja Ram Mohan Roy believed that Indians would lag behind if they
(1) did not learn traditional skills
(2) forgot their cultural roots
(3) gave up study of Sanskrit
(4) did not study modern subjects
Ans: (4) Raja Ram Mohan Roy believed that Indians would lag behind if they did not study modern subjects.

Q26. Raja Ram Mohan Roy strongly supported
(1) physical education
(2) rituals and observances
(3) freedom of speech and expression
(4) moral education
Ans: (3) Raja Ram Mohan Roy strongly supported freedom of speech and expression.

Q27. The word ‘eliminating’ most nearly means
(1) eradicating
(2) banishing
(3) banning
(4) dismissing
Ans: (1) The word ‘eliminating’ most nearly means eradicating.

Q28. The word which is opposite in meaning to ‘encouraged’ is
(1) misled
(2) crushed
(3) disheartened
(4) suppressed
Ans: (3) The word opposite in meaning to ‘encouraged’ is disheartened.

Q29. Which ‘part of speech’ is the underlined word in the sentence given below? “He was a staunch supporter of free speech and expression.”
(1) Conjunction
(2) Adjective
(3) Noun
(4) Adverb
Ans: (2) Word free in sentence is an adjective.

Q30. “Raja Ram Mohan Roy viewed education……” The ‘voice’ in the above sentence has been correctly changed in
(1) education is viewed….
(2) education was viewed
(3) education has been viewed
(4) education had been viewed
Ans: (2) Option (2) education was viewed.
Directions : (Q. Nos. 1-8) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.
Peoples’ faces light up when I say I taste chocolate for a living, but it is not always delicious. I also have to taste defective chocolate, which might have a bitter or burnt flavor. I’m usually in a small room, not allowed to talk and parked in front of a computer to log information. Sometimes the room has red lighting to disguise the appearance of the chocolate, so I can evaluate it only by taste, not appearance. I can sample as many as 30 chocolates per day, so as to keep my palate active, I spit the sweets back out. That’s another not-so-glamorous part of the job. Between samples, I wait 30 seconds to let my senses rest and I chew half an unsalted cracker biscuit and drink plain warm water, as carbonated water and ice numb one’s senses. First I smell the chocolate and log its aroma. I also listen; if chocolate doesn’t sound crisp when broken, it may be a sign it’s old or was improperly stored. Then I place one inch bit in my mouth and leave it there for a few seconds. I press it against my palate and let it melt, recording the four basic tastes–sweet, sour, bitter and salty. Then, I blow out short puffs of air through my nose. Certain sense receptors in the back of our head are stimulated by oxygen. They allow us to smell food when we chew. Exhaling sharply can bring out aromas like berry; mushroom, tea, citrus, beeswax, toast cinnamon, and savoury spices that are sometimes too subtle for the nose to catch. I log these attributes, too, along with the texture.

Top
error: Content is protected !!