You are here
Home > QB Subjectwise > 012 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

012 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. In the Constitution of India, the term ‘Federal’:
(a) Figures in the Preamble
(
b) Figures in Part III of the Constitution
(
c) Figures in Article 368
(
d) Does not figure anywhere
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements:
1. The Vice-President of India may be removed from his office by a resolution of the council of states passed by a majority of all the then members of the council and agreed to by the House of the People.
2. An election to fill a vacancy caused by the expiration of the term of office of Vice-President shall be completed before the expiration of the term.
3. The Vice-President shall, not withstanding the expiration of his term, continue to hold office until his successor enters upon his office.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 2 and 3
(
d) 1 and 3
Ans: (a)

Q3. Which one of the following Parliamentary Committees consists exclusively of members of the Lok Sabha?
(a) The Public Accounts Committee
(
b) The Estimates Committee
(
c) The Committee on Public Undertakings
(
d) The Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes
Ans: (b)

Q4. The writ jurisdiction of the Supreme Court of India under Article 32 of the Constitution of India is not wider than that of the writ jurisdiction of the High Courts under Article 226 because the High Courts may exercise this power in relation to:
(a) Civil and criminal matters
(
b) Fundamental and other legal rights
(
c) Fundamental rights and matters in appeals
(
d) Fundamental rights and stay matters
Ans: (b)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Union Territories) (Judiciary)
A. Andaman and Nicobar Islands – 1. Under Bombay High Court
B. Dadra and Nagar Haveli – 2. Under Madras High Court
C. Lakshadweep – 3. Under Punjab High Court
D. Puducherry – 4. Under Calcutta High Court
– 5. Under Kerala High Court
Codes:

A B C D
(a) 2 1 5 4
(
b) 4 1 5 2
(
c) 4 3 2 1
(
d) 2 5 4 3
Ans: (b)

Q6. Consider the following functions:
1. Prescribing guidelines for preparation of the National Plan
2. Reviewing periodically the working of the National Plan
3. Recommending measures for the achievement of the aims and targets set out in the National Plan
4. Assessing the material, capital and human resources of the country Which of these are the functions of the National Development Council?
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1 and 4
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q7. Dinesh Goswami Committee on electoral reforms was appointed by the:
(a) United Front Government
(
b) BJP-led coalition Government
(
c) United Progressive Alliance Government
(
d) National Front Government
Ans: (d)

Q8. Consider the following statements:
1. There is no provision in the Constitution of India to provide for immunity of the Union property from State taxation, and property and income of a State from Union taxation.
2. There is a provision in the Constitution of India which empowers the President of India to establish an Inter-State Council for coordination between States.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q9. Whenever the Governor of a State has to address the State Legislature, who among the following prepares his address?
(a) Chief Secretary of the State
(
b) Chief Minister and his Council of Ministers
(
c) Speaker of the Legislative Assembly
(
d) Governor himself
Ans: (b)

Q10. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Writ of Habeas Corpus : Available against private individuals as well
(
b) Writ of Quo-Warranto : Available against subordinate courts only
(
c) Writ of Certiorari : Available against autonomous bodies only
(
d) Writ of Prohibition : Available against public servants only
Ans: (a)

Q11. Which of the following is not a principal source of non-tax revenue of the Union?
(a) Posts and Telegraphs
(
b) Broadcasting
(
c) Forests
(
d) Opium
Ans: (c)

Q12. Which of the Articles of the Constitution of India are relevant to analyse the constitutional provisions that deal with the relationship of the President with the Council of Ministers?
(a) Articles 71, 75 and 78
(
b) Articles 74, 75 and 78
(
c) Articles 73, 76 and 78
(
d) Articles 72, 73 and 76
Ans: (b)

Q13. At present, the number of Standing Parliamentary Committees that exist to scrutinize the demands for grants of various ministries is:
(a) Twenty-two
(
b) Twenty-six
(
c) Twenty-four
(
d) Twenty-eight
Ans: (c)

Q14. With respect to the state of Jammu & Kashmir, the Article 370 of the Constitution of India contains:
(a) Special Provisions
(
b) Transitional Provisions
(
c) Temporary Provisions
(
d) Emergency Provisions
Ans: (c)

Q15. The President may from time to time fix the number of Election Commissioners of the Election Commission on the basis of:
(a) Advice by the Chief Election Commissioner
(
b) Advice by the Prime Minister’s Office
(
c) Recommendation of the Union Law Ministry
(
d) The law made in that respect by the Parliament
Ans: (d)

Q16. Consider the following statements:
1. The Central Information Commission can order inquiry into any matter if there are reasonable grounds.
2. The Central Information Commission has the power to secure compliance of its decisions from the public authority.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q17. Where was the First Asian Relations Conference held?
(a) Manila
(
b) Tokyo
(
c) New Delhi
(
d) Colombo
Ans: (c)

Q18. Article 368 of the Constitution of India lays down:
(a) Power of the Parliament to amend the Constitution
(
b) Power of the Parliament to amend the Constitution and procedure therefore
(
c) Procedure for amendment of the Constitution
(
d) Limitation on the power of the Parliament to amend the Constitution
Ans: (b)

Q19. Which one of the following Committees scrutinizes and reports to the Parliament whether the power to make rules and regulations conferred by the Constitution or Statutes is being properly exercised by the delegated authority?
(a) Committee on Government Assurances
(
b) Committee on Subordinate Legislation
(
c) Rules Committee
(
d) General Purposes Committee
Ans: (b)

Q20. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I (Acts) List-II (Provisions)
A. The Government of India Act, 1935 – 1. Transfer of power from the East India Company to the British crown
B. The Indian Councils Act, 1909 – 2. Envisaged Dominion status to India
C. The Government of India Act, 1919 – 3. Introduction of provincial autonomy
D. The Government of India Act, 1858 – 4. Introduction of Dyarchy in provinces
5. Introduction of separate electorate for Muslims
Codes:

A B C D
(a) 1 4 2 3
(
b) 3 5 4 1
(
c) 1 5 4 3
(
d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q21. Which one of the following statements is not correct ?
(a) Right to livelihood is an integral facet of the Right to life
(
b) Natural justice is implicit in Article 21
(
c) The Right to life includes the Right to health
(
d) Right to go abroad is not a Fundamental Right under Article 21
Ans: (d)

Q22. The division of legislative powers between the Centre and the States under the present Constitution of India is similar to between the Centre and the Provinces under the Government of India Act, 1935, in some of the following respects:
1. In case of overlap of a matter as between the three lists or subjects, predominance in both is given to the Central legislature.
2. In case of repugnancy in the Concurrent field, in both a Central law prevails over a Provincial or State law.
3. In both, residuary powers were vested in the Central legislature.
Which of the above are true?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 1 and 3
(
d) 2 and 3
Ans: (b)

Q23. Which of the following tools of control may be adopted for raising a discussion in the House on a matter of urgent public importance?
(a) Censure motion
(
b) Adjournment motion
(
c) Calling attention
(
d) Cut motion
Ans: (b)

Q24. When the Chief Justice of India is appointed by the President, he is required to consult:
(a) The Council of Ministers and all the Judges of the Supreme Court
(
b) The Prime Minister, the Law Minister and the Attorney-General of India
(
c) Such of the Ministers of the Cabinet and the Prime Minister as he deems necessary
(
d) Such of the Judges of the Supreme Court and High Courts as he deems necessary
Ans: (d)

Q25. Assertion (A) :The Constitution of India now provides a mechanism for regular flow of funds to Panchayati Raj institutions.
Reason (R) :The Panchayati Raj institutions have been greatly handicapped in the performance of their assigned duties by paucity of funds.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!