You are here
Home > QB Subjectwise > 012 History Previous Year Questions

012 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The Mansabdari system of the Mughals was a complex system. Its efficient functioning depended upon:
1. The practice of offering the title of ‘Mansabdar’ to military personnel only.
2. Proper functioning of the dagh (branding) system.
3. Proper functioning of the Jagirdari system.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q2. Consider the following events:
1. Reign of Krishna Deva Raya of Vijayanagara.
2. Construction of Qutab Minar.
3. Arrival of Portuguese in India.
4. Death of Firoz Tughlaq.
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 4, 2, 1, 3
(d) 4, 2, 3, 1

Ans: (a)

Q3. In the context of Indian history, the principle of ‘Dyarchy (diarchy)’ refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introduction of double government i.e., Central and State governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.

Ans: (d)

Q4. Match the following List 1 List II
A. lyothere Thass 1. Satyashodhak Samaj
B. Jyotiba Phule 2. Dravida Kazhagam
C. John Rathinam 3. Self Respect Movement
D. E V Ramaswami 4. Dravida Mahajana Sabha Naickar
Codes :
A B C D A B C D
(a) 4 2 1 3 (b) 3 1 2 4
(c) 4 1 2 3 (d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Q5. Which of the following statements about extremist methods used in the Swadeshi movement is false?
(a) The British parliament was flooded with petitions against the partition of Bengal.
(b) Those who resisted the boycott campaigns popularised by volunteer groups were socially ostracised.
(c) Mass contact was made through traditional public gatherings in melas and jatras.
(d) Humble beginnings were made in establishing indigenous institutions for technical education.

Ans: (a)

Q6. Match the following:
List I List II
A. Dinapanah 1. Slave dynasty
B. Khizrabad 2. Khilji dynasty
C. Siri 3. Tughlaq dynasty
D. Qula-i-Rai Pithora 4. Sayyid dynasty
E. Jahanpanah
Codes:
(a) A-1, B-2, C-3, D-2, E-4
(b) A-1, B-2, C-3, D-1, E-3
(c) A-1, B-4, C-2, D-1, E-3
(d) A-2, B-4, C-3, D-1, E-1

Ans: (c)

Q7. What is the correct chronological order of the following events?
(i) Quit India Movement (ii) Cripps Mission (iii) August Offer (iv) Individual Satyagraha
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (iv) (iii) (i) (ii)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (ii) (i) (iv) (iii)

Ans: (c)

Q8. Tobacco cultivation was introduced in the Deccan by the Portuguese during the 16th century. Tobacco smoking reached the Mughal Court because of which one of the following?
(a) The Portuguese missionaries introduced it into the Mughal Court
(b) The Mughal ambassador to Bijapur, Mirza Asad baig introduced it to Akbar
(c) The soldiers of the Deccan spread this among the Mughal nobility
(d) The farmers who took tobacco cultivation introduced this to the Mughal Court

Ans: (c)

Q9. Which of the following statements about Hiuen- Tsang is not true?
(a) He visited India during the reign of Harshavardhana
(b) He spent some time at Nalanda University
(c) He advocated for strong Indo-China relations
(d) He influenced Buddhism

Ans: (c)

Q10. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
(a) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third
(b) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
(c) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdom
(d) writing off all peasant debts

Ans: (a)

Q11. Which of the following was/were reason/reasons for the success of European trading companies in South India, during the 17th century?
1. The presence of the Mughals in the South was not as much as in the North.
2. The Vijayanagara kingdom had been over-thrown in the late 16th century.
3. The South had many small and weak states.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) Only 1

Ans: (a)

Q12. Examine the following statements with regards to the East India Company’s rule in India:
1. The directors of the Company were asked to present their entire correspondence, including the documents pertaining to its administration, to the British government by the Pitt’s India Act.
2. A Board of Control was set up in Britain to control the affairs of the Company in India by the Regulating Act
3. Company’s monopoly of trade with India was ended by the Charter Act of 1813
4. The power to govern India was transferred from the East India Company to the British Crown by the Act of 1858
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 1, 2 and 3
(c) Only 4
(d) Only 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Match the following:
List I List II (Dynasty) (Founder)
A. Pallavas 1. Dantidurga
B. Chalukyas 2. Vishnuvardhana
C. Rashtrakutas 3. Simhavishnu
D. Hoysalas 4. Pulakeshin I
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 2 3
(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Q14. Which of the following was not a part of the August Offer?
(a) Promise of the dominion status in an unspecified future.
(b) Indianisation of the Viceroy’s Executive Council.
(c) Formation of a War Advisory Council.
(d) Immediate convening of a Constituent Assembly.

Ans: (d)

Q15. List I (Deccan State) List II (Founder)
A. Bidar 1. Yusuf Adil Shah
B. Ahmadnagar 2. Qutub Shah
C. Bijapur 3. Amir Ali Barid
D. Golcunda 4. Malik Ahmad
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 2 1 4
(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

Q16. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q17. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency of revenue collection would enormously increase without the burden of other work
(b) Lord Cornwallis felt that Judicial power should compulsorily be in the hands of Europeans while Indians can be given the job of revenue collection in the districts
(c) Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person
(d) The judicial work demanded a deep knowledge of India and a good training in law and Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a revenue collector

Ans: (c)

Q18. Which of the following statements above Ryotwari settlement is/are correct?
1. It recognised the cultivators as the owner of land.
2. It was a temporary settlement.
3. It was introduced later than the permanent settlement.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) Only 1 (d) All of these

Ans: (d)

Q19. Some of the important-peasant revolts of the 19th colonial India and their leaders were as follows:
1. Santhal Rebellion–Sido and Kanhu
2. Khonds of Ghumusar–Chakra Bisoi
3. Savare Rebellion–Radhakrishna Dandasena
4. Pabna Uprising–Kesab Chandra Roy
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 2, 3
(c) Only 4
(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

Q20. Assertion (A): The post-Gupta agrarian structure was marked by growing feudal set-up.
Reason (R): It saw the emergence of landed intermediaries and subjected peasantry on a large scale.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q21. Which of the following statements is correct with respect to the Lucknow Pact?
(a) This pact was a way to achieve Hindu–Muslim unity
(b) As per Gandhiji, it was a pact for power between the educated and rich Hindus and Muslims
(c) It did not involve the Hindu and Muslim masses
(d) All the above statements are correct.

Ans: (d)

Q22. Consider the following:
1. Tughlaqabad Fort 2. Lodhi Garden
3. Qutub Minar 4. Fatehpur Sikri The correct chronological order in which they were built is
(a) 3, 1, 4, 2
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2

Ans: (b)

Q23. Assertion (A): The Gandhara School of art bears the mark of Hellenistic influence.
Reason (R): Hinayana form was influenced by that art.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (c)

Q24. Who among the following rejected the title of knighthood and refused to accept a position in the Council of the Secretary of State for India?
(a) Motilal Nehru
(b) M.G. Ranade
(c) G.K. Gokhale
(d) B.G. Tilak

Ans: (c)

Q25. October 26, 1947 is an important date in the Indian history, because of
(a) Maharaja Hari Singh’s signing on Instrument of Accession
(b) ceasefire with Pakistan
(c) merger of Sind
(d) declaration of war over India by Pakistan

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!