You are here
Home > QB Subjectwise > 012 Geography Previous Year Questions

012 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Industrial centre) (State)
A. Alwaye 1. Chhattisgarh
B. Korba 2. Haryana
C. Pinjore 3. Kerala
D. Mettur 4. Tamil Nadu
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 4 2
(c) 3 1 2 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)

Q2. Assertion (A): The frequency of floods in North Indian plains has increased during the last couple of decades.
Reason (R): There has been reduction in the depth of river valleys due to deposition of silt.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q3. Longshore currents are
(a) currents produced by lateral movement of water
(b) backwash of water
(c) current along coasts which are effective in moving eroded material
(d) none of these
Ans: (a)

Q4. Which of the following factors are responsible for India’s failure to fully exploit the inland fisheries during the last five decades?
1. silting and pollution of the inland water bodies
2. deforestation in the catchment areas of the rivers
3. lack of marketing facilities
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: (c)

Q5. Intensive subsistence farming is prevalent in
(a) Canada (b) China
(c) USA (d) Ukraine
Ans: (b)

Q6. Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?
1. Kerala–Tapioca 2. Maharashtra–Cotton
3. West Bengal–Jute 4. Gujarat–Groundnut
(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q7. Which one among the following is not an important factor of climate of an area?
(a) Latitude (b) Longitude
(c) Altitude (d) Distance from the sea
Ans: (b)

Q8. Which of the following pairs are matched correctly?
Drainage pattern Characteristics
1. Dendrite 1. Tree like
2. Trellised 2. Streams joining at acute angles
3. Radial 3. Streams flowing along slopes of a dome
4. Annular 4. Streams following circular course
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q9. Which of the following conditions is not necessary for the formation of a tropical cyclone?
(a) Large sea surface with temperature more than 27ºC.
(b) Pressure of coriolis force.
(c) A pre-existing low pressure area.
(d) Upper convergence above the sea level system.
Ans: (d)

Q10. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Coast) (State)
A. Konkan coast 1. Kerala
B. Coromandel coast 2. Maharashtra
C. Malabar coast 3. Tamil Nadu and Andhra Pradesh
D. North Circar 4. Odisha and Andhra Pradesh
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 4 2
(d) 2 3 1 4
Ans: (d)

Q11. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?
(a) Kochi (b) Dahej
(c) Paradip (d) New Mangalore
Ans: (b)

Q12. Assertion (A) : West-flowing rivers of Peninsular India have no deltas.
Reason(R) : These rivers do not carry any alluvial sediments.

Ans: (a)

Q13. The waterfall ‘Victoria’ is associated with the river:
(a) Amazon
(b) Missouri
(c) St. Lawrence
(d) Zambezi
Ans: (d)

Q14. The general warming of global temperatures indicate that the mass balance of glaciers are negative because
(a) of less snow accumulation
(b) of higher levels of ablation
(c) both are correct
(d) none of these
Ans: (c)

Q15. Bifurcation ratio is
(a) the ratio between the number of stream segments in one order and the next
(b) the ratio between the number of stream segments in one order and the previous
(c) the ratio between total stream segments in all the orders and stream segments in 1st order
(d) none of these
Ans: (a)

Q16. What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt ?
1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the statements given above is/are correct in this context ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q17. Which one of the following National Highways passes through Maharashtra, Chhattisgarh and Odisha?
(a) NH 4 (b) NH 5
(c) NH 6 (d) NH 7
Ans: (c)

Q18. The main aim of watershed management strategy of India is
(a) promoting silviculture (b) hillslope management
(c) arid land management (d) soil conservation
Ans: (d)

Q19. Which of the following is not a characteristic feature of a cirque?
(a) It is a steep walled rock basin on side of a mountain
(b) It resembles the shape of a vast amphitheatre.
(c) It has a flat bottom
(d) It has sleep slope on all the four sides
Ans: (d)

Q20. Prime Meridian passes through which of the following countries?
(a) France, Spain, Algeria and Mali
(b) U.K., Morocco, Niger and Nigeria
(c) Cameroon, Gabon, Congo and Angola
(d) Namibia, Portugal, Denmark and Belgium
Ans: (a)

Q21. Match the following:
List I List II
(River) (Characteristics)
A. Narmada 1. Forms delta in Tamil Nadu
B. Cauvery 2. Flows in a rift valley
C. Damodar 3. Is a tributary of Godavari
D. Manjra 4. Originates in Chotanagpur Plateau
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (b)

Q22. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Lushai : Mizoram
(b) Miris : Assam
(c) Garo : Megalaya
(d) Bhils : Arunachal Pradesh
Ans: (d)

Q23. Dalbergia species is associated with which one of the following?
(a) Cashew nut
(b) Coffee
(c) Tea
(d) Rosewood
Ans: (d)

Q24. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Current Name —— Old Name
(a) Harare —— Salisbury
(b) Ethiopia —— Abyssinia
(c) Ghana —— Dutch Guiana
(d) Kinshasa —— Leopoldvile
Ans: (c)

Q25. Sedimentary rocks are formed by
(a) burial, compression, and chemical modification of deposited weathered rock debris
(b) solidification of molten magma from the mantle
(c) chemical or physical modification of existing rock
(d) none of these
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!