You are here
Home > QB Subjectwise > 011 History Previous Year Questions

011 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
(A) Peshwa (i) Indore
(B) Bhonsle (ii) Poona
(C) Holkar (iii) Baroda
(D) Gaekwar (iv) Nagpur
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (i) (ii) (iii) (iv)
(b) (ii) (iv) (i) (iii)
(c) (iii) (iv) (i) (ii)
(d) (iv) (i) (ii) (iii)

Ans: (b)

Q2. The importance of Nagarjunakonda stupe is because of its beautiful panels which illustrate episodes from the life of the Buddha. Which of the following is not the characteristic of the scenes depicted?
1. Gods praying to the Boddhisathva to take birth on earth.
2. Buddha’s entry into the womb in the form of a white elephant.
3. Birth of the Buddha under a flowering teak tree etc.
4. Unique representation of the forest animals is a manner which looks as if the entire animal world turned out to worship the Buddha
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 4 only
(d) None

Ans: (c)

Q3. The Indian Muslims, in general, were not attracted to the Extremist movement because of :
(a) influence of Sir Sayed Ahmed Khan
(b) anti-Muslim attitude of Extremist leaders
(c) indifference shown to Muslim aspirations
(d) extremists policy of harping on Hindu aspect

Ans: (d)

Q4. Match the columns:
List-1 List-2
A. Karsondas Mulji 1. Tatvabodhini Patrika
B. Dadabhai Naoroji 2. Satya Prakash
C. Debendranath Tagore 3. Fight for legal status to Parsi women
D. Henry Vivian Derozio 4. Peasant Movement 5. Did not believe in existence of god
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 1 5
(b) 5 3 1 2
(c) 4 5 2 1
(d) 5 1 4 2

Ans: (a)

Q5. According to the Mimamsa system of philosophy, liberation is possible by means of
(a) Jnana
(b) Bhakti
(c) Yoga
(d) Karma

Ans: (d)

Q6. Consider the following statements
1. Battle of Buxar provided the key to the English to establish their rule in India.
2. The Treaty of Allahabad, concluded in 1765, enabled the British to establish their rule in Bengal.
Which of the stattements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q7. With reference to Muslim education system what was Maqulat?
(a) Rational Sciences
(b) Traditional Sciences
(c) Elementary educational institution
(d) Higher education institutions

Ans: (b)

Q8. Consider the following statements in the context of women’s participation in the Indian National movement:
1. Leelawati Nag established the StreeSangh in Dacca which played a crucial role in the recruitment and training of women revolutionaries.
2. The Tebhaga Movement, 1946, saw the formation of women Brigade as Nari Bahinis to fight against colonial policies.
3. Subash Chandra Bose added a women’s regiment to his INA (1943) called the Rani of Jhasi Regiment.
4. Kamaladevi Chattopadhyay worked relentlessly to mend the wounds of refugees during the partition of India by establishing cooperative societies and self-employment schemes.
Choose the code for correct statements:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q9. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Mughal rule under Jahangir was noted for political stability brisk, economic activity, beautiful paintings and monumental building.
II. Shahjahan, with his brilliant administrative skills, came out successful against all the adversities and went on to consolidate his empire.
III. Shahjahan’s reign is said to have marked the pinnacle of the Mughal dynasty and empire in terms of the promotion of art, culture and architecture.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) I and III

Ans: (c)

Q10. Which one of the following statements about ancient Indian Mahajanapadas is correct?
(a) All Mahajanapadas were oligarchies where power was exercised by a group of people
(b) All Mahajanapadas were located in Eastern India
(c) No army was maintained by the Mahajanapadas
(d) Buddhist and Jaina texts list sixteen Mahajanapadas

Ans: (d)

Q11. Identify the positive effects of the beginning of European Commerce in India.
(1) Money economy grew up.
(2) International market relations were set-up.
(3) Increased quantity of India’s export.
(4) Indian agriculture was further commercialised.
(a) 1, 4, 5
(b) 2, 3, 4
(c) 1, 2, 3, 5
(d) 1, 2, 3

Ans: (c)

Q12. What is the correct chronological order of the following?
1. First Round Table Conference
2. Gandhi-Irwin Pact
3. Simon Commission
4. Cripps Mission
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 3 1 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Q13. Who is the well-known collector of artifacts and curios?
(a) Salar Jung
(b) Wadeyar
(c) Rabindranath Tagore
(d) Motilal Nehru

Ans: (a)

Q14. Consider the following statements about the causes of success of the American Revolution
1. the remoteness of the American continent and British ignorance of the American continent led to the success of the Americans.
2. the fierce spirit of liberty drove the Americans to success.
3. the American military forces were superior to the British.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) 1 and 2
(c) Only 2 (d) 1 and 3

Ans: (b)

Q15. The Mauryan emperor Asoka caused the erection of various dharma-stambhas. Which of the following was not depicted on them?
(a) Buddha
(b) Mahapasus (bull, horse, lion and elephant)
(c) Lotus, and
(d) Dharmacakra

Ans: (a)

Q16. Some of the Government of India Acts and their provisions are given here:
1. Introduction of legislative councils in the provinces by the Indian Councils Act of 1861
2. Introduction of dyarchy in the provinces by the Government of India Act of 1919
3. Introduction of Communal Electorates by the Morley-Minto Reforms of 1909.
4. Provincial Autonomy by the Govt. of India Act of 1935

Ans: (d)

Q17. Match the following:
List I List II
A. Kharaj I. Land tax paid by Muslim peasants
B. Zakat II. 1/5 share of Sultan in plunder of war
C. Khams III. Land tax paid by all peasants
D. Ushr IV. 2 ½ % tax on Muslim property
Codes:
A B C D
(a) IV I III II
(b) III I IV II
(c) II III I IV
(d) III IV II I

Ans: (d)

Q18. What are the evidence found regarding the decline of Harappan civilization ? Consider the statements :
1. Silt is there is Harappa because of wind sction which brought sand and slit. Houses and streets covered by slit deposits upto 30 ft above ground level.
2. Human skeletons have been found lying on the streets.
Which of the above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q19. Which one of the following statements about the rule of Saadat Khan in Awadh is not correct?
(a) He suppressed the lawless and rebellious zamindars and thus increased the financial resources of his government
(b) He carried out a fresh revenue settlement
(c) He improved the lot of the peasants by levying equitable land revenue and by protecting them from oppressive zamindars
(d) He took several steps to improve trade and commerce

Ans: (d)

Q20. Consider the following pairs: Medieval Indian State : Present Region
1. Champaka : Central India
2. Durgara : Jammu
3. Kuluta : Malabar
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only

Ans: (b)

Q21. Whose tomb among the following is not located in India?
(a) Akbar
(b) Humayun
(c) Jehangir
(d) Itmad-ud-daula

Ans: (c)

Q22. Consider the following statements about Sufism
1. The Sufism were critical of the dogmatic definitions and scholastic methods of interpreting the Quran and Sunna (traditions of the prophet) adopted by the theologianc.
2. The Sufis sought an interpretation of the Quran on the basis of their personal experience.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q23. The constitutional provisions of some of the Government of India Acts are given below:
1. The Indian Councils Act of 1861 introduced legislative councils for the provinces
2. The Government of India Act of 1919 introduced dyarchy in the provinces
3. Morley-Minto Reforms of 1909 introduced communal electorate.
4. The Government of India Act of 1935 introduced provincial autonomy
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q24. Consider the following statements on Ulugh Khan’s (Balban) relations with the Afghans ?
I. Ulugh Khan recruited some 3000 Afghan into his army.
II. When Ulugh khan became sultan, he placed the newly created military outposts near Delhi such as Patyali, Kampil and Bhojpur under Afghan control.
III. Sultan Balban appointed Afghan noble Ikhtiyaruddin as wazir.
IV. Sultan Blaban appointed several Afghans as governer.
Select the correct answer from the code given below:
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II and IV

Ans: (a)

Q25. Which of the following statements is/are correct about the people of stone age?
(a) They had to depend entirely on tools and weapons made of stone
(b) They settled down only on the slopes of the hills, in rock shelters and the hilly river valley
(c) They could not produce more than what they needed for this bare subsistence
(d) All of the above

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!