You are here
Home > QB Subjectwise > 011 Geography Previous Year Questions

011 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
1. The approach of a cyclone is characterised by a rise in baromenic reading.
2. In the cyclones of the southern hemisphere, the winds circulate in anticlockwise direction.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q2. In wildlife conservation which one among the following best defines an ‘endemic species’?
(a) When the critical number of a species declines in a forest due to parasitic attack
(b) A species which is cosmopolitan and can be commonly found in biosphere
(c) An endangered species which is found in a few restricted areas on the Earth
(d) A species confined to a particular region and not found anywhere else
Ans: (d)

Q3. Which one of the following trains/railways passes through Germany, France, Austria, Hungary and Romania?
(a) Trans-Siberia (b) Cape-Cairo
(c) Orient Express (d) Union and Central Pacific
Ans: (c)

Q4. Statement I :
Portions of glacial troughs may exhibit remarkably flat floors.
Statement II :
The flat floor in a glacial trough is produced by uniform glacial erosion.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (a)

Q5. Match list I and list II and select the correct answer using code gives below List I List II
(Shape of volcano) (Example)
A. Cinder cone 1. Mt. Pele
B. Composite cone 2. Fujiyama
C. Basic lava cone 3. Mauna Loa
D. Acid lava cone 4. Lasser Peak
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q6. Which of the following are not periodic winds?
(a) Monsoon winds
(b) Land and Sea Breezes
(c) Mountain and valley Breezes
(d) Trade winds
Ans: (d)

Q7. What is Durand Line?
(a) It is a line separating Sind province of Pakistan and Gujarat of India.
(b) It is an international boundary between India and Afghanistan.
(c) A part of the old silk route.
(d) Route through which people from Central Asia migrated to India.
Ans: (b)

Q8. Which of the following is the oldest refinery in India?
(a) Numaligarh (b) Bongaigaon
(c) Digboi (d) Guwahati
Ans: (c)

Q9. Assertion (A): Mangroves are very specialised forest ecosystems of tropical and subtropical regions bordering certain sea coasts.
Reason (R): They stabilise the shoreline and act as bulwark against encroachments by sea.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q10. The original home of the gypsies was
(a) Egypt
(b) Russia
(c) India
(d) Persia
Ans: (c)

Q11. Tropical cyclone storms occurring in Philippines, Japan and China seas are known as
(a) tornados (b) thunderstorms
(c) typhoons (d) hurricane
Ans: (c)

Q12. In spite of the the severe climate, the word ‘Siachen’ ironically means
(a) the place of flowers
(b) the place of garlands
(c) the place of snow peaks
(d) the place of roses
Ans: (d)

Q13. Consider the following statements :
1. Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.
2. India has four biodiversity hotspots i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas, Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither I nor 2
Ans: (d)

Q14. Which one of the following countries does not have a border with China?
(a) Myanmar (b) Afghanistan
(c) Thailand (d) Kazakhstan
Ans: (c)

Q15. Which of the following phenomena might have influenced the evolution of organisms?
1. Continental drift
2. Glacial cycles
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q16. Local wind blowing north of Adriatic coast region is known as
(a) Bora (b) Blizzard
(c) Brickfield (d) Mistral
Ans: (a)

Q17. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important rock systems of India?
(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them.
(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them.
(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them.
(d) None of the reasons given above is appropriate in this context.
Ans: (b)

Q18. Which of the following centre of jute industry is not match with its state?
Jute centre State
(a) Ongole Andhra Pradesh
(b) Titagarh West-Bengal
(c) Gaurigarh Bihar
(d) Shahjanwan Uttar Pradesh
Ans: (c)

Q19. The four railway junctions shown by numerals 1, 2, 3, 4 on the rough outline map of Gujarat are respectively 1 2 3 4

(a) Palanpur, Mahesana, Ahmedabad and Vadodara
(b) Mahesana, Surendranagar, Rajkot and Junagarh
(c) Palanpur, Kheda, Bhuj and Okha
(d) Ahmedabad, Vadodara, Bhavnagar and Bharkch
Ans: (c)

Q20. The most abundant element in the earth’s atmosphere is
(a) argon (b) nitrogen
(c) oxygen (d) krypton
Ans: (b)

Q21. Which one of the following ‘City River’ pairs is not correctly matched?
(a) Berlin — Rhine
(b) London — Thames
(c) New York — Hudson
(d) Vienna — Danube
Ans: (a)

Q22. Which of the following statements regarding red soils of India is/are correct?
1. The colour of the soil is red due to ferric oxide content.
2. Red soils are rich in lime, humous and potash.
3. They are porous and have friable structure.
Select the correct answer using the code given below
(a) Only 1 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q23. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Karst Plain : Plain of Yugoslavia
2. Piedmont alluvial fans : Bhabar of India
3. Lacustrine plain : Imphal basin of India
4. Drift plain : North America
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q24. Match the following:
List I List II
(Type of Rainfall) (Area)
A. Convectional rainfall 1. Western Europe
B. Orographic rainfall 2. Western Ghats
C. Cyclonic rainfall 3. Areas to the east of Western Ghats
D. Rainshadow 4. Equatorial region
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 1 3
(c) 2 3 1 4
(d) 4 3 2 1

Q25. Consider the following
1. Naga Hills
2. Mizo Hills
3. Patkai Bum
Which of the following is the correct sequence of above hills moving from north-east to southwest?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 1
(c) 1, 3 and 2 (d) 3, 1 and 2
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!