You are here
Home > QB Subjectwise > 011 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

011 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The most remarkable feature of Edison’s inventions was their
(1) aesthetic aspect
(2) low cost
(3) fundamental simplicity
(4) multiple usefulness
Ans: (3) The most remarkable feature of Edison’s invention was their fundamental simplicity.

Q2. According to the author, Edison became prosperous because he
(1) had luck on his side
(2) had great business sense
(3) worked very hard
(4) made the best use of his time
Ans: (2) Edison became prosperous because he had great business sense.

Q3. To conduct experimental work, Edison needed
(1) sophisticated gadgets
(2) clam and quiet atmosphere
(3) support of generous patrons
(4) huge amounts of money
Ans: (4)To conduct experimental work, Edison needed huge amounts of money.

Q4. Edison’s long and productive life can be attributed to
(1) his immensely good health
(2) his positive attitude
(3) a large circle of friends
(4) his involvement in charitable work
Ans: (2) Edison’s long and productive life can be attributed to his positive attitude.

Q5. The word ‘uncanny’ as used in the passage means
(1) weird
(2) astonishing
(3) great
(4) terrific
Ans: (1) The word, ‘uncanny’ means weird.

Q6. The opposite of ‘famous’ is
(1) unnoticeable
(2) negligible
(3) unpopular
(4) unknown
Ans: (4) The opposite of ‘famous’ is unknown.

Q7. Which part of speech is the underlined word? “…..any scientific fact.”
(1) Preposition
(2) Adverb
(3) Noun
(4) Adjective
Ans: (4) Underlined word ‘any’ is used as an Adjective form. Adjective– An adjective is a word which is used to add something about noun or pronoun. Here in the present sentence word ‘any’ qualifies noun scientific fact. Hence any is used as an adjective.
Directions (Q. Nos. 8-22) Answer the following question by selecting the correct/most appropriate options.
Q8. Language is not
(1) social
(2) instinctive
(3) arbitrary
(4) symbolic
Ans: (2) Language is not instinctive. (परीक्षा तिथिः 18-09-2016)

Q9. When language development is a deliberate and conscious effort, language is
(1) brushed up
(2) honed
(3) learned
(4) acquired
Ans: (3) When language development is a deliberate and conscious effort, language is learned.

Q10. What is a ‘task’ in task-based language learning?
(1) A piece of work for the parents to do their children’s homework
(2) A piece of work which enables learners to do an activity
(3) A piece of activity for teachers to do in the classroom
(4) A piece of work which exposes learners to language
Ans: (2) In task-based language learning task is a piece of work which enables learners to do an activity.

Q11. Travelogue is a genre of
(1) bibliography
(2) criticism
(3) literature
(4) poetry
Ans: (3) Travelogue is a genre of Literature which is a broad genre consisting of descriptive accounts or itineraries, telling about an individual or a group’s of encounter with a new place, peoples and cultures.

Q12. The most important aspect of an affective language classroom is to provide learners with an opportunity to
(1) interfere
(2) interact
(3) assess
(4) imitate
Ans: (2) Option (2) i.e. interact.

Q13. A teacher of Class V is practicing ‘interactive listening’ in the class. She should focus on
(1) listening to word stress and intonation
(2) listening and observing speaker’s attitude
(3) listening to the pronunciation
(4) listening and responding
Ans: (4) She should focus on listening and responding.

Q14. A word with same spelling and same pronunciation as another, but with a different meaning is a/an
(1) homophone
(2) homonym
(3) antonym
(4) synonym
Ans: (2) Option (2) i.e. homonym.

Q15. A shorter form of a group of words, which usually in an auxiliary verb, is
(1) connector
(2) connotation
(3) contraction
(4) conjunction
Ans: (3) A shorter form of a group of words, which usually occurs in an auxiliary verb, is contraction.

Q16. Aditi, a visually challenged child in Class IV, does not have any text in Braille. How can a teacher facilitate her in reading the English textbook?
(1) Instead of focusing on this single child, she may use her energy in teaching the remaining class
(2) She may arrange and give the audio CD of the textbook to the child
(3) She may ask her parents to look after their child
(4) She may ask the principle to arrange a special teacher for her
Ans: (2) Option (2) i.e. She may arrange and give the audio CD of the textbook to the child.

Q17. Poetry teaching is generally meant for
(1) learning punctuation
(2) learning grammar
(3) enjoyment and appreciation
(4) language learning
Ans: (3) Poetry teaching is generally meant for enjoyment and appreciation.

Q18. Reading English as a second language means
(1) reading for grammar
(2) reading aloud
(3) meaning making
(4) decoding of letters and words
Ans: (4) Reading English as a second language means decoding of letters and words.

Q19. When learners give feedback on each other’s language, work, learning strategies, performance etc., it is called
(1) group assessment
(2) formal assessment
(3) self-assessment
(4) peer assessment
Ans: (4) Option (4) i.e. peer assessment.

Q20. A teacher after completing a chapter asks the students some questions to review their learning and check their understanding. The questions she is asking will be based on
(1) hyper-order thinking skills
(2) lower-order thinking skills
(3) higher-order thinking skills
(4) middle-order thinking skills
Ans: (4) The questions she is asking will be based on middle-order thinking skills.

Q21. A good teaching-learning material (TLM) can best
(1) help the teacher to transact material without any modification
(2) be a source of entertainment
(3) help the learners acquire a language
(4) facilitate the teaching-learning process
Ans: (4) A good teaching-learning material (TLM) can best facilitate the teaching-learning process.

Q22. While providing feedback to the parents, a teacher should not
(1) share the incidents recorded in the anecdotes
(2) give qualitative feedback about the child
(3) compare their child with other children
(4) compare the current performance of the child with her previous performance
Ans: (3) A teacher should not compare their child with other children.
Directions (Q. Nos. 23-30) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options. The art of Madhubani painting is the traditional style developed in the Mithila region, in the village around Madhubani, Bihar. Madhuani literally means a forest of honey. This style of painting has been traditionally used by the women of the region, thought today men are also involved to meet the demand. The work is done on freshly plastered mud walls. For commercial purposes, it is not being done on paper, cloth etc. The painting are basically of religious nature. They are done in the special rooms of their homes (in the Pooja room, ritual area, bridal room), on the main village walls etc. for ceremonial or ritualistic purposes. The women offer prayers to the deity before starting the work. Figures from nature and mythology are adapted to suit their style. The themes and designs widely painted are the worship of Hindu deities such as Krishana, Rama, Shiva, Durga, Lakshmi, Saraswati, Sun and Moon, Tulsi plant, court scenes, wedding scenes and other social events taking place around them. Floral, animal and bird motis, geometrical designs are used to fill up all the gaps. There is hardly any empty space in this style. Cotton wrapped around a bamboo stick forms the brush. The colours applied are prepared by the artists. The skill is handed down the generations and hence the traditional designs and patterns are widely maintained. It is believed that the genesis of Madhubani paintings about when King Janaka asked for paintings to be developed for his daughter Sita’s wedding.

Q23. Madhubani paintings are no longer done exclusively by women on walls
(1) because cloth is more durable
(2) as paper is cheaper
(3) to meet their widespread demand
(4) as men are better painters
Ans: (3) Option (3) i.e. to meet their widespread demand.

Q24. Madhubani paintings are essentially of religious nature when they are done
(1) in the Pooja room
(2) using figures from nature
(3) in the bridal room
(4) on the village walls
Ans: (1) Clearly mentioned in the second paragraph of the passage.

Q25. These paintings become secular when they depict
(1) court scenes
(2) wedding scenes
(3) worship of Saraswati
(4) Tulsi plant
Ans: (2) The paintings become secular when they depict wedding scenes.

Q26. A Madhubani painting shows only
(1) a balanced portrayal of all of them
(2) geometrical designs
(3) Hindu deities
(4) flowers and plants
Ans: (3) We cannot choose anyone of the other three options.

Q27. The art of Madhubani painting is learnt in the
(1) Ashrams of Madhubani
(2) homes of renowned artists
(3) schools of art
(4) families at home
Ans: (4) ‘The skill is handed down the generations….’ The answer is clear from this sentence.

Q28. ‘Floral’ is an adjective derived from the noun, ‘flower’. Aural is derived from the noun.
(1) mouth
(2) eye
(3) morning
(4) ear
Ans: (4) The word Aural means connected with hearing and listening.

Q29. “…on freshly plastered mud walls.” The word ‘plastered’ is a/an …..
(1) particle
(2) participle
(3) gerund
(4) infinitive
Ans: (2) The word ‘plastered’ is the past participle of ‘plaster’.

Q30. The word ‘genesis’ means the same as
(1) growth
(2) spirit
(3) birth
(4) original
Ans: (3) The word genesis means ‘coming into being, beginning or origin of something’.
Directions : (Q. Nos. 1-7) Read the passage given below and answer the question that follow by selecting the correct/most appropriate options.
Where does all our garbage disappear once it leaves our homes? There are four methods of managing waste: recycling, landfilling, composting and burning. Each method has its strengths and weaknesses. Recycling is the process of turning waste into new materials. For example, used paper can be turned into paperboard, which can be used to make book covers. Recycling can reduce pollution, save materials and lower energy use. Some argue that collecting, processing and converting waste uses more than it saves. Landfilling is the oldest method of managing waste. Landfilling is to bury garbage in a hole. Over a period of time the process of landfilling has advanced. Garbage is compacted before it is thrown into the pit. In this way garbage can fit in each landfill. Large garbage bags are placed at the bottom of a landfill, so that toxic garbage juice does not get into the groundwater. But in spite of the bags, landfills may pollute the underground water. Not to mention that all garbage stinks. Nobody wants to live next to a landfill. As landfill space increases, interest in composting grows. Composting is when people pile up organic matter such as food waste and allow it to decompose. The product of his decomposition is compost. Compost can be added to the soil to make the soil richer and better for growing crops. One thing that is easier to do is burning garbage. There are two main ways to burn waste. The first is to harvest fuel from the waste. The second is to burn the waste directly, the heat from this burning process can boil water, which can power steam generators. Unfortunately, burning garbage pollutes the air.

Top
error: Content is protected !!