You are here
Home > QB Subjectwise > 010 History Previous Year Questions

010 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following is the correct chronological order of Buddhist Councils?
(a) Rajagriha, Vaishali, Pataliputra, Kashmir
(b) Vaishali, Kashmir, Rajagriha, Pataliputra
(c) Kashmir, Vaishali, Pataliputra, Rajagriha
(d) Pataliputra, Vaishali, Kashmir, Rahagriha

Ans: (a)

Q2. The Indian press played an important role in spreading the message of patriotism and modern ideas among the people. Which of the following is/ are not true about its activities?
A. Criticising official policies.
B. Urging the people to unite and work for national welfare.
C. Putting forward the views of the Indians as well as those of the British Government.
D. Popularising modern ideas of self-government, democracy and the like.
E. Enabling nationalist workers to exchange views with one another.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) C only
(b) A only
(c) A and C
(d) D and E.

Ans: (a)

Q3. During the Sangam Age a tutelary tree called Kadimaram or Kavalmaram was planted by the rulers at a central place in the town and they took great care to protect the tree because:
(a) It was believed that the tree had power to protect the town
(b) The destruction of the tree was symbolic of the defeat of the ruler
(c) Both (a) and (b)
(d) The tree was symbolic dynastic growth

Ans: (c)

Q4. List-I List-II
A. Vanchi Iyer 1. Vaikom Satyagraha
B. T. K. Madhavan 2. Tinneveli Conspiracy case
C. Srinivas Pillai 3. The Hindu Progressive Improvement Society
D. E. V. Ramasami Naicker 4. Self-respect movement
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 2 4 1
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 3 4

Ans: (b)

Q5. Which one of the following Acts of British India strengthened the Viceroy’s authority over his executive council by substituting “portfolio” or departmental system for corporate functioning?
(a) Indian Council Act, 1861
(b) Government of India Act, 1858
(c) Indian Councils Act, 1892
(d) Indian Councils Act, 1909

Ans: (a)

Q6. A community of people called Manganiyars is wellknown for their
(a) martial arts in North-East India
(b) musical tradition in North-West India
(c) classical vocal music in South India
(d) pietra dura tradition in Central India

Ans: (b)

Q7. Consider the following statement about votive inscriptions in the second century BC ?
1. They records gifts made to religious institutions
2. They tell us about the idea of transference of the meritorious results of the action of one person
Which of the statements given above is are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q8. Some of the important inscriptions of Ancient India and the related author/composer/king are given below:
1. Hathigumpha inscription–Kharavela King of Kalinga
2. Junagadh rock inscription–Rudradaman the Saka ruler of Ujjain
3. Allahabad Pillar–Harisena, Samudragupta
4. Aihole inscription–Ravikirti Chalukyan ruler Pulakesin II
Select the code for correct combination:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 3 and 4

Ans: (a)

Q9. Tick the correct statement(s) out of the following:
I. Father was the head of the joint family in Vedic Society and was known as ‘gavyuti’.
II. Aryans were fond of outdoor activities like dancing, wrestling and boxing.
III. The basic unit of the Aryan Society was the extended and patriarchal.
(a) Only III
(b) Only II
(c) I and II
(d) Only I

Ans: (d)

Q10. What was the main cause of the revolt of Kattabomman?
(a) Increase in the land revenue collected from the peasants in his kingdom
(b) The attempt of the British to make him accept their suzerainty
(c) The frequent interference of the British in his administration
(d) British supported the ruler of Arcot against him

Ans: (c)

Q11. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?
(a) Ashoka—Kanishka—Milinda
(b) Milinda—Ashoka—Kanishka
(c) Ashoka—Milinda—Kanishka
(d) Milinda—Kanishka—Ashoka

Ans: (c)

Q12. Give the correct sequence of the following events by using the codes given below:
1. Hunter Report
2. Home Rule Movement
3. Jallianwalla Bagh Masscare
4. Rowlatt Act
Codes:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 3, 4, 1
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (a)

Q13. What is the correct sequence of the following events?
1. Tilak’s Home Rule League
2. Kamagatamaru Incident
3. Mahatma Gandhi’s arrival in India
Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 2, 1
(c) 2, 1, 3
(d) 2, 3, 1

Ans: (d)

Q14. Lectures from Colombo to Almora is based on the experiences of which one of the following?
(a) Veer Savarkar
(b) Annie Besant
(c) Ramkrishna Paramhansa
(d) Swami Vivekanand

Ans: (d)

Q15. The ‘Sur Sagar’ is
(a) a medieval treatise on music composed by Tansen
(b) a poetic work of Surdas
(c) memories of Bahadur Shah Zafar
(d) None of the above

Ans: (d)

Q16. Some of the craftsmen mentioned in ancient Indian texts have been matched with their modern-day counterparts:
1. Sutra-grahin–Draftsman
2. Sthapati–Chief architect
3. Lepaka–Masons (mason)
4. Sutra-dhara–Carpenter
Choose the code for correct pairs:
(a) Only 2
(b) Only 3
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q17. Match List I (sites) with List II (rivers banks), using the given codes:
List I List II
A. Mohenjodaro 1. Ghaggar
B. Ropar 2. Indus
C. Banawali 3. Sutlej
D. Harappa 4. Ravi
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (2) (3) (4) (1)
(b) (2) (3) (1) (4)
(c) (4) (2) (1) (3)
(d) (4) (3) (1) (2)

Ans: (b)

Q18. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The courts established by the British adopted the regional languages and the use of Persian was discontinued in courts.
II. The 1850s witnessed the introduction of the three engines of social improvement, that is the railroad, the telegraph and the uniform postal service, which heightened the British illusion of permanence in India.
III. The first electric telegraph line was laid in Bengal in 1854 and soon Agra, Bombay and other cities were linked.
(a) I, II and III
(b) Only III
(c) Only II
(d) I and II

Ans: (b)

Q19. List-I List-II (Jain Tirthankars) (Cognizance)
A. Santi Natha 1. Antelope
B. Malli Natha 2. Lion
C. Parswa Natha 3. Serpent
D. Mahavira 4. Water jar
Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 4 1 3 2
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 3 2

Ans: (d)

Q20. Which one of the following statements regarding the Revolt of 1857 is not correct?
(a) The revolt was supported whole heartedly by the educated, elite Indian everywhere
(b) The diverse elements which took part in the revolt were united by their hatred of British rule
(c) The role of Hindu-Muslim unity in the revolt was acknowledged by many, including British officials
(d) The revolt did not spread to South India

Ans: (a)

Q21. What is the correct sequence of the following events?
1. The Lucknow Pact
2. The Introduction of Dyarchy
3. The Rowlatt Act
4. The Partition of Bengal
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 4, 1, 3, 2
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (b)

Q22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bakti ltihas : Badal Sarkar
(b) Sita Swayamvar : Vishnu Das Bhave
(c) Yayati : Girish Karnad
(d) Giddha : Jabbar Patel

Ans: (d)

Q23. Statement II: Ram Mohan Roy in his famous work Gift to Monotheism put forward weighty arguments against belief in many Gods and for the worship of a single God.
Statement II: Ram Mohan Roy in his Precepts of Jesus tried to separate the moral and philosophic message of the New Testament.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q24. Which of these statements are true?
(a) The Mughal empire declined because the East India Company became powerful.
(b) The Mughal empire declined because of internal political turmoil.
(c) The Mughal empire declined because of foreign invasions.
(d) The Mughal empire disintegrated because it was unable to efficiently collect revenue from the peasants.

Ans: (d)

Q25. Which of the following were among the objects of terracotta fashioned by the Harappans?
A. Bullae
B. Toys
C. Votive animals
D. Axe heads
E. Human forms
F. Pipal leaves
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A, B and D
(b) B, C and E
(c) C, D and F
(d) D, E and F

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!