You are here
Home > QB Subjectwise > 010 Geography Previous Year Questions

010 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements with regard to Portland Cement are Correct?
1. Silica imparts strength to cement.
2. Alumina makes the cement quick setting
3. Excess of lime increases the strength of cement.
4. Calcium sulphate decreases the initial setting time of cement
Select the correct answer using the code
(a) 2 and 4 only (b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4 (d) l and 2 only
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements with regard to ocean deposits:
1. Organic deposits originate in the ocean itself.
2. Blue mud is the most widely spread of all the muds.
3. Calcareous deposits consist of remains of those animals which have high proportion of lime.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q3. Match the following List I List II
(Crops) (Favourable conditions)
A. Tea 1. River deltas
B. Rice 2. Hill slope
C. Wheat 3. Hot and humid climate
D. Rubber 4. Temperate climate
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans: (b)

Q4. Angora wool is obtained from a breed of
(a) Sheep
(b) Rabbit
(c) Fox
(d) Cat
Ans: (b)

Q5. Extrusive (Intrusive) rocks are forms of
(a) Igneous rocks
(b) Sedimentary rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) None of the above
Ans: (a)

Q6. Nuclear power plant is associated at
(a) Madras
(b) Kota
(c) Ganganagar
(d) Mathura
Ans: (d)

Q7. What is stated in terms of grams of water vapour per kilogram of moist air?
(a) Specific humidity (b) Relative humidity
(c) Vapour pressure (d) Absolute humidity
Ans: (a)

Q8. List-I List-II
(A) Krishna (1) Chambal
(B) Brahmaputra (2) Indravati
(C) Godavari (3) Tisha
(D) Yamuna (4) Bhima
(a) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
(b) A – 3 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 2
(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 1 ; D – 2
(d) A – 3 ; B – 4 ; C – 2 ; D – 1
Ans: (a)

Q9. Which one of the following places is famous for production of railways coaches?
(a) Nasik (b) Kapurthala
(c) Kanpur (d) Kochi
Ans: (b)

Q10. Which of the following statements is /are correct ?
1. Acid rain reacts with buildings made from limestone
2. Burning of sulphur containing coal can contribute to acid rain
3. Eutrophication is an effective measure to control pollution
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q11. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below.
List I List II
(Characteristics) (Atmospheric layer)
A. Fall in temperature 1. Ionosphere with height
B. Reflects radio waves 2. Troposphere
C. Contains ozone gas 3. Exosphere
D. Increase in temperature 4. Stratosphere with height
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 3 2 4
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)

Q12. Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?
1. Kerala – Tapioca
2. Maharashtra – Cotton
3. West Bengal – Jute
4. Gujarat – Groundnut
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 2, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q13. Which of the following metals is extracted from the Monazite sand found in plenty in India?
(a) Gold
(b) Uranium
(c) Thorium
(d) Copper
Ans: (c)

Q14. Savanna grasslands are found in
(a) North America
(b) Africa
(c) Australia
(d) East Asia
Ans: (b)

Q15. The local time varies from Greenwich time (London) at the rate of
(a) 4 min/degree of latitude
(b) 4 min/degree of longitude
(c) 14 min/degree of latitude
(d) 14 min/degree of longitude
Ans: (b)

Q16. The Rourkela Steel Plant was built on the banks of the
(a) Bhadra River
(b) Brahmani River
(c) Damodar River
(d) Bhima River
Ans: (b)

Q17. As we proceed from equator to poles, the daily range of temperature tends to
(a) decrease (b) increase
(c) be constant (d) fluctuate
Ans: (a)

Q18. Consider the following regions of India
1. Western Ghats 2. Aravalli Hills
3. Eastern Himalayas
Which of the above is/are biodiversity hot spot/hot spots?
(a) Only 1 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) All of the above
Ans: (b)

Q19. Which of the following statements with regard to cloudburst is/ are correct?
1. It is defined as sudden localized very heavy downpour with cloud thunder and lightning.
2. It mostly occurs in the hilly areas.
3. It results into very high intensity of rainfall, i.e., 250 mm-300 mm in a couple of hours.
4. It occurs only during daytime.
Select the correct answer using the code given below.
(a) l, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 3 only (d) 2 only
Ans: (a)

Q20. Consider the following statements with reference to rocks and find cut the incorrect statement.
(a) Igneous rocks are formed through the solidification of molten materials.
(b) Mafic igneous rocks contain ferromagnesian mineral
(c) Sill is an example of extrusive igneous rock
(d) Plutonic igneous rocks have crystals of large size.
Ans: (c)

Q21. Which of the following places will be terminal stations of the proposed Trans – Asiatic Railway
(a) Peshawar and Dhaka
(b) Delhi and Istanbul
(c) Istanbul and Bangkok
(d) Delhi and Bangkok
Ans: (c)

Q22. Match List I (ores) and List II (States where they are mined) and select the correct answer List I List II
A. Manganese 1. Maharashtra
B. Nickel 2. Odisha
C. Lead-Zinc 3. Rajasthan
D. Magnesite 4. Tamil Nadu
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)

Q23. A rainy day, as defined by the Indian Meteorological department, is a day when the rainfall at a point received is
(a) 0.5 mm to 1 mm in 24 hours
(b) 1.1 mm to 1.5 mm in 24 hours
(c) 1.6 mm to 2 mm in 24 hours
(d) above 2.5 mm in 24 hours
Ans: (c)

Q24. Match List I with List II and select the answer using the codes given below the lists.
List I : List II Products : Top Producers
A. Olives : 1. U.S.A
B. Cotton : 2. Italy
C. Tomato : 3. Brazil
D. Coffee : 4. China : 5. Indonesia
Choose the correct answer using the codes given below :
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 4 1 5 3
(c) 2 1 3 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (d)

Q25. The imaginary line on the Earth’s surface, which closely follows the 180° meridian, is called the
(a) International Date Line
(b) Tropic of Cancer
(c) Equator
(d) Prime Meridian
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!