You are here
Home > QB Subjectwise > 010 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

010 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Identify the type of verb in the given sentence He slept.
(1) Intransitive verb
(2) Transitive verb
(3) Regular verb
(4) Irregular verb
Ans: (1) There is no object in the given sentence He slept, so, it is an example of intransitive verb. Hence option (1) would be correct.

Q2. Choos the superlative form of ‘Fast’.
(1) Faster
(2) Fast
(3) Fastest
(4) Fastly
Ans: (3) Superlative (highest) form of ‘fast’ would be fastest. Hence option (3) would be correct.

Q3. If the superlative is least, then the positive is
(1) less
(2) least
(3) little
(4) lesser
Ans: (3) Positive form of ‘least’ (superlative) is ‘little’ and comparative form is ‘less’. Hence option (3) would be correct.

Q4. What is the comparative form of ‘Bad’?
(1) Worse
(2) Bad
(3) Better
(4) Worst
Ans: (1) Comparative form of ‘Bad’ is ‘worse’ and superlative is ‘worst’. Hence option (1) would be correct.

Q5. Fill in the blank. ………time has already been wasted.
(1) Many
(2) Few
(3) Much
(4) All of these
Ans: (3) Only ‘much time’ would be used here because ‘much’ is used with uncountable nouns and ‘time’ is an uncountable noun. Hence option (3) would be correct. Many – used with countable nouns. Few – Countable nouns. Little – Non-countable nouns.

Q6. Which statement is correct? Statement I We considered the matter farther. Statement II We considered the matter further.
(1) Only I
(2) Both I and II
(3) Only II
(4) Neither I nor II
Ans: (3) ‘Farther’ is used with physical distance and ‘further’ with non-physical distance. ‘Matter’ is a nonphysical entity, so, ‘further’ (st. II) is correct. Hence option (3) would be correct.

Q7. What is the participle of ‘Ride’?
(1) Rode
(2) Ride
(3) Rides
(4) Ridden
Ans: (4) Ride Rode Ridden Present Past Past-participle Hence option (4) ridden would be correct.

Q8. What is the simple present of ‘Grew’?
(1) Growth
(2) Grow
(3) Grown
(4) Grows
Ans: (2) Grow → (Verb) a part of speech Grew → (Past) Grown → (Past Participle) Grows → (Simple Present) Hence option (2) grow would be correct.

Q9. Choose the adverb from the following
(1) Badly
(2) Walk
(3) Good
(4) Fast
Ans: (1) ‘Badly’ is the only adverb among the given options. Hence option (1) would be correct.

Q10. Choose the adverb from the following
(1) Hard
(2) Hardly
(3) Harder
(4) Hardy
Ans: (2) ‘Hardly’ is the only adverb among the given options. Hence option (2) would be correct.

Q11. Choose the word that is spelt correctly.
(1) Maime
(2) Difine
(3) Perfidy
(4) Ingrace
Ans: (3) ‘Perfidy’ is the correctly spelt word which means treachery or treason. Difine → Define Maime → Maim Ingrace → disgrace Hence option (3) would be correct.

Q12. This movie is ……….than the last one.
(1) good
(2) best
(3) better
(4) worst
Ans: (3) This movie is better than the last one. ‘Better’ is best suited here. Hence option (3) would be correct.

Q13. Ravi wasn’t thinking ……….. .
(1) unclear
(2) clear
(3) clearly
(4) unclearly
Ans: (3) Ravi wasn’t thinking clearly. ‘Clearly is best suited here. Hence option (3) would be correct.

Q14. Choose the part where there is an error in the given sentence. I went to the library to get
(1) as many information as I could.
(2)
(3)
(4) (परीक्षा तिथि : 13-11-2011)
Ans: (3) ‘information’ is uncountable, so, ‘much’ would be used instead of ‘many’. So option (3) is wrong. Hence option (3) would be correct.

Q15. Choose the sentence that is correct with respect to punctuation and capitalization.
(1) She was visiting us for summer.
(2) How glad we were to see Aunt Rekha

(3) Had she missed us?
(4) We welcomed her into our home?
Ans: (1) The correct sentence is – She was visiting us for summer. Hence option (1) would be correct.

Q16. Identify the type of word that is underlined in the given sentence. All the people cheered.
(1) Pronoun
(2) Noun
(3) Adjective
(4) Verb
Ans: (3) ‘All’ is used as an adjective here. Hence option (3) would be correct.

Q17. Identify the type of word that is underlined in the given sentence. It’s sheer rubbish.
(1) Pronoun
(2) Noun
(3) Adjective
(4) Verb
Ans: (3) ‘Sheer’ is used as an adjective here. Hence option (3) would be correct.

Q18. Choose the singular form of the given word Gulfs
(1) Gulp
(2) Engulf
(3) Gulf
(4) Golf
Ans: (3) ‘Gulf’ is the singular form of ‘gulfs’. Hence option (3) would be correct.

Q19. Choose the correct sentence
(1) Take glass of this water
(2) Of water take this glass
(3) Take this glass of water
(4) Take this water of glass
Ans: (3) Take this glass of water, is the correct statement. Hence option (3) would be correct.

Q20. Choose the word that is spelt incorrectly.
(1) Convulse
(2) Dulcet
(3) Principal
(4) Negetive
Ans: (4) ‘Negetive’ is incorrect. The correct spelling is ‘Negative’. Hence option (4) would be correct.

Q21. The word pair-discrete and discreet–are called
(1) homophone
(2) homonym
(3) synonym
(4) antonym
Ans: (2) The pair is a homonym – similarly spelt but with a different meaning. Hence option (2) would be correct. Discrete– different, separate. Discreet– tactful.

Q22. Choose the noun form the given word Strong
(1) Strongness
(2) Strongly
(3) Strength
(4) Strengthen
Ans: (3) Noun form of ‘Strong’ (Adjective) is ‘Strength’. Hence option (3) would be correct.

Q23. Choose the noun from of the given word Grave
(1) Graveness
(2) Gravely
(3) gravel
(4) Gravity
Ans: (4) Noun form ‘Grave’ (adjective) would be ‘gravity’. Hence option (4) would be correct.

Q24. A very brief pause in a sentence is marked by using a/an
(1) comma
(2) semicolon
(3) apostrophe
(4) period
Ans: (1) A brief pause in a sentence is marked by a ‘comma’. Hence option (1) would be correct.

Q25. In the given sentence, identify the gerund Jogging is a good exercise.
(1) is
(2) Jogging
(3) good
(4) exercise
Ans: (2) Gerund is a noun formed by v + ing. ‘Jogging’ is a gerund in the given sentence. Hence option (2) would be correct.

Q26. Choose the sentence, where the comma is placed correctly.
(1) No I didn’t, go backstage
(2) Yes the play wan, fun
(3) Well, the ending did surprise me
(4) No Mohan, was the lead actor
Ans: (3) In (2) comma should be placed after ‘yes’. In (1) after ‘No’. In (4) after ‘No’. Hence option (3) is correct.

Q27. Choose the option which gives the correct abbreviation.
(1) Laxmi Paper Comp.
(2) Janu. 12, 1965
(3) Satur., May 19
(4) North St.
Ans: (4) Sentence (4) North St. is correct. In (2) Jan. would be used. In (1) Co. and In (3) Sat. Hence option (4) would be correct.

Q28. Choose the correct spelling.
(1) Celender
(2) Calendar
(3) Calandar
(4) Calander
Ans: (2) The correct spelling is (2) Calendar. Hence option (2) would be correct.

Q29. Choose the correct spelling.
(1) Previlege
(2) Preveledge
(3) Privilege
(4) Priviledge
Ans: (3) The correct spelling is (3) Privilege. Hence option (3) would be correct.

Q30. What does the phrase ‘Cream of the crop’ mean?
(1) The worst of a group
(2) Putting cream in coffee
(3) Icing a cake
(4) The best of a group
Ans: (4) ‘Cream of the crop’ means the best in the group. Hence option (4) would be correct.
Directions : (Q. Nos. 1-7) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the correct/most appropriate options.
A remarkable feature of Edison’s inventions was their basic simplicity. There were innumerable scientists possessing deep knowledge of electricity, chemistry, etc., but it was this unschooled genius who succeeded where they failed. What were his unique qualities? Firstly, he had an uncanny ability to judge the practical use of any scientific fact. Secondly, he was blessed with patience and perseverance. He would try out countless ideas till he found the right one. Third was his business acumen, which enabled him to earn the large sums of money necessary to conduct experimental work. Edison’s enthusiasm for work and optimistic attitude ensured a long and productive life. Only after crossing the age of seventy five did he start slowing down. During his final illness, his curiosity about his condition, medicines and treatment made the doctors think that possibly he was taking this too as one of his scientific investigations
He passed away on 18 October, 1931 at the ripe old age of eighty four. During his lifetime itself Edison became one of the most famous men in the world. Honours were showered on him. Among them was the congressional gold medal in 1928 for his contributions to human welfare. In 1960, he was posthumously elected to the Hall of Fame for Great Americans at New York University. But the tribute that was most eloquent was quite unintended. The authorities contemplated switching off the power supply in New York, the scene of his triumph in 1882, for two minutes as a mark of respect on his death. But 1931 was not 1882. Since normal life would have come to a standstill by the two minutes power cutoff, the idea was given up. There could be no greater tribute to the man than this negative tribute

Top
error: Content is protected !!