You are here
Home > QB Subjectwise > 009 History Previous Year Questions

009 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. One of the political causes of the Revolt of 1857 was the abolition of regal titles of Carnatic and………..?
(a) Tanjore
(b) Nagpur
(c) Punjab
(d) Awadh

Ans: (a)

Q2. Assertion (A): Anuloma marriages were in vogue during the Gupta period.
Reason (R): The Gupta monarchs wanted to absorb the foreigners into the Hindu fold.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q3. Which of the following was not one of the main causes of the call of the noncooperation movement?
(a) Repression in Punjab through Rowlatt bills and Jallianwallah Bagh massacre
(b) The British introducing dyarchy through the Montague–Chelmsford Reforms
(c) The publication of the Hunter Committee Report acquitting Gen. Dyer
(d) The publication of the Treaty of Severes signed with Turkey.

Ans: (a)

Q4. Arrange the following programmes of Mohammad bin Tughlaq in their chronological order.
1. Transfer of capital
2. Increase of Taxation in Doab
3. Promulagation of Token Currency
4. Khurasan Expedition
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3, 1 and 4
(c) 2, 1, 3 and 4
(d) 3, 2, 1 and 4

Ans: (c)

Q5. Assertion (A): According to Asoka’s edicts social harmony among the people was more important than religious devotion.
Reason (R): He spread ideas of equity instead of promotion of religion.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q6. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called ‘Free Indian Legion’?
(a) LalaHardayal
(b) Rashbehari Bose
(c) Subhas Chandra Bose
(d) V.D.Savarkar

Ans: (c)

Q7. The Nehru-Liaquat Pact between India and Pakistan was signed in 1950 to resolve the issue of
(a) the protection of minorities
(b) the accession of princely states
(c) the border disputes
(d) the problem of refugees

Ans: (a)

Q8. Who deciphered the Brahmi and Kharoshthi scripts?
(a) Piyadassi
(b) Colin Mackenzie
(c) Alexander Cunningham
(d) James Prinsep

Ans: (d)

Q9. In the context of dynamics of colonial expansion, examine the following statements:
1. The Marathas did not try to modernize their army during the latter half of the 18th century.
2. Most of the Indian rulers of the 18th century had ties of affection with their subjects.
3. The Nizams assisted the British against Tipu Sultan
4. The outcome of the wars between the company and the Indian states of the 18th century made no immediate differences to the people of India.
Choose the code for correct statements:
(a) 1 & 2
(b) 2 & 4
(c) 2 & 3
(d) 3 & 4

Ans: (d)

Q10. Assertion (A): Desiring to make his Dhamma instructions percolate down to the common people, Ashoka used besides Prakrit, Greek and Aramaic in his edicts found in the north-western parts of his Empire.
Reason (R): Greek and Aramaicspeaking people formed a part of his population in the North-West.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q11. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The Liberals genuinely believed that there was a constitutional way to India’s self rule.
Reason (R): They had an abiding faith in the British senses of justice.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (a)

Q12. Which one of the following statement about Brihadeswara temple at Tanjavur, is not correct?
(a) The temple is a splendid example of Chola architecture
(b) It was built by emperor Rajaraja
(c) The temple is constructed of granite
(d) The temple is a monument dedicated to Lord Vishnu

Ans: (d)

Q13. Which of the following statements is incorrect?
(a) Chandragupta Vikramaditya killed the Saka
(b) Samudragupta is known as Indian Napolean
(c) Skandagupta defeated Huns
(d) Kumaragupta restored the embankment of Sundarsana Lake

Ans: (d)

Q14. Who among the following repealed the Vernacular Press Act?
(a) Lord Dufferin
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Hardinge

Ans: (b)

Q15. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel
(b) Acharya JB Kriplani
(c) Lok Nayak Jayprakash
(d) K M Munshi

Ans: (c)

Q16. Consider the following :
1. Tughlaqabad Fort
2. Bada Gumbad in Lodhi Garden
3. Qutub Minar
4. Fatehpur Sikri
Which one of the following is the correct chronological order of building the above monuments?
(a) 3, 1, 4, 2 (b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 3, 4, 2

Ans: (c)

Q17. Which of the following statements about Aurangzeb comes is close to the truth?
(a) He was the greatest of Mughal emperors
(b) He worked for the glory of the Mughal dynasty
(c) He tried to transform India into an Islamic state
(d) He was a statesman

Ans: (c)

Q18. Which of the following statements are correct about Jainism?
1. It has similarity with the Samkhya system of philosophy.
2. It rejects the idea of soul.
3. It has similarity with the Vedanta system of philosophy.
4. It believes in the idea of two eternal categories; conscious (Jiva) and unconscious (Ajiva).
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (d)

Q19. Consider the following statements associated with the great uprising of 1857:
A. It was an organised revolt against the British.
B. In this uprising, both the Hindus and the Muslims joined hands against the British.
C. It was a conspiracy to restore supremacy of the native rulers of India.
Of these,
(a) A, B and C are correct
(b) A and B are correct
(c) B and C are correct
(d) A and C are correct.

Ans: (b)

Q20. The Gupta period is considered as the ‘Golden Age of India’ which of the following statement is true regarding this-
1. The Gupta age was progressive in foreign trade.
2. There was peace and prosperity.
3. There was tremendous development in the field of science.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) All of above

Ans: (d)

Q21. What is the correct sequence of the following events?
1. Rowlatt Act
2. Gandhi-lrwin Pact
3. Morley-Minto Reforms
4. Illbert Bill
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 3, 4, 1, 2
(c) 4, 1, 3, 2
(d) 4, 3, 1, 2

Ans: (d)

Q22. Which of the following pairs are correctly matched?
List-I (Period) List-II (Wars)
1. AD 1767-69 : First Anglo-Maratha War
2. AD 1790-92 : Third Mysore War
3. AD 1824-26 : First Anglo-Burmese War
4. AD 1845-46 : Second Sikh War
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 2 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

Ans: (d)

Q23. Which one of the following is the correct chronological order of the freedom movements of India?
(a) Quit India Movement, Non-Cooperation Movement, Civil Disobedience Movement
(b) Non-cooperation Movement, Civil Disobedience Movement, Quit India Movement
(c) Quit India Movement, Civil Disobedience Movement, Non, Cooperation Movement
(d) Non-Cooperation Movement–Quit India Movement– Civil Disobedience Movement

Ans: (b)

Q24. Which of the following statements about the Ilbert Bill (1883) is/are correct?
1. It proposed to grant limited criminal jurisdiction to native officials.
2. It proposed to grant complete civil and criminal jurisdiction to native officials.
3. The proposed Bill generated opposition from England’s European subjects in India.
4. In spite of opposition to the Bill, it was passed without any modifications.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 (d) 3 and 4

Ans: (c)

Q25. In the content as architectural style of various dynasties given below examine the characteristics:
1. Use of large stone blocks and minimum ornamentation – Lodi dynasty
2. True arch – Slave dynasty
3. Half-dome portal – Mughal dynasty
4. Double domes and thick walls – Tughlaq dynasty
Select the code for correct pairs:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!