You are here
Home > QB Subjectwise > 009 Geography Previous Year Questions

009 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following:
List I
(River) List II
(Merges with)
1. Paarvathi Beas
2. Chandra Sutlej
3. Pindra Alaknanda
4. Tons Bhagirathi
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) All are correctly matched
Ans: (c)

Q2. Which one of the following statements is/are correct with regard to lines of latitude?
1. They are concentric circles numbered from 0° to 90°.
2. They are circles on a globe which are parallel to the Equator and which are to the North and South of the Equator.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q3. Which one of the following states has built the famous Gandhi Sagar across the Chambal River?
(a) Rajasthan (b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh (d) Madhya Pradesh
Ans: (d)

Q4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
A. Hydropower 1. France
B. Coal 2. Congo Democratic Republic
C. Petroleum 3. Poland
D. Nuclear power 4. Iraq A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 3 4 1 2
(c) 1 3 2 4
(d) 4 1 3 2
Ans: (a)

Q5. Which of the following is/are the stage(s) of demographic transition?
1. High death rate and birthrate, low growth rate.
2. Rapid decline in birthrate, very low
3. Rapid decline in birthrate continued decline in death rate.
4. Low death rate and birthrate, low growth rate.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) 1,2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (d)

Q6. Match List I with List II and find out the correct answer using the codes given below List I List II
(Sea) (Salinity)
A. Red Sea 1. 37-41%
B. North Sea 2. 34%
C. Black Sea 3. 17-18%
D. Dead Sea 4. 240%
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 4 2 1 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (d)

Q7. Assertion (A): Areas of dense population in Asia lie between 10º and 40º N latitudes.
Reason (R): These areas have monsoon climate
Code:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q8. Consider the following statements:
1. Red soils are reddish in colour due to wide diffusion of iron in crystalline and metamorphic rocks.
2. Laterite soils are not much useful for agriculture but provide good building material.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (c)

Q9. You are asked to import ostrich, platypus and koala bear. Which country would you select to go where you get all these three?
(a) Japan
(b) Australia
(c) New Zealand
(d) Canada
Ans: (b)

Q10. Actual heights of places above sea level are represented by
(a) Spot height
(b) Layer colouring
(c) pictures
(d) contours
Ans: (a)

Q11. The most plausible explanation for the location of the Thar desert in western India is
(a) The obstruction caused by the Aravalis to the rain-bearing wind that proceeds to the Ganga Valley
(b) The evaporation of moisture by heat
(c) The absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in it
(d) That the moisture carried by the south-west monsoon is driven away by the dry upper air current
Ans: (c)

Q12. The direction of ocean currents is reversed with season in
(a) the Indian Ocean (b) the Pacific Ocean
(c) the Atlantic Ocean (d) no area on earth
Ans: (a)

Q13. From where does the Chenab originate?
(a) Rohtang Pass (b) Khardung La
(c) Nathu La (d) Bara Lacha Pass
Ans: (d)

Q14. Which one of the following is the capital of Cambodia?
(a) Ho Chi Minh city (b) Hanoi
(c) Semarang (d) Phnom Penh
Ans: (d)

Q15. Which among the following is/are correct statement about Malawi ?
1. Malawi is a landlocked country in southeast Africa that was formerly known as Nyasaland
2. It has presidential system with unitary form of government
3. Ma1awi’s economy is highly dependent on agriculture and majority of the population is rural
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3 only
Ans: (c)

Q16. Consider the following statements
1. Ocean currents have great effect on the temperature of the ocean water.
2. Ocean currents are deeply influenced by local winds.
3. Labrador Current sinks down the below the Gulf Stream and flows as a sub-surface current.
4. Ocean currents are not affected by Coriolis force.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 2 and 4 only
Ans: (b)

Q17. Match the following List I List II
(Types of resources) (Examples)
A. Renewable 1. Coal
B. Non-renewable 2. Solar energy
C. Cyclic 3. Forests and their products
D. Biotic 4. Water
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q18. Which of the following statements is not correct?
(a) Ebony prefers well drained rocky soil
(b) Sandal wood is found mainly in Karnataka
(c) Deodar grows in North-East Himalayas
(d) White willow grows in the Kashmir Valley.
Ans: (c)

Q19. The National Highway No. 1 connects
(a) Bombay to Calcutta
(b) Delhi to Calcutta
(c) Bombay to Delhi
(d) Delhi to Amritsar
Ans: (d)

Q20. Plankton refers to
(a) A kind of fish
(b) A submerged platform in waters
(c) Drifting of organisms in a body of water
(d) A kind of animal living under water
Ans: (c)

Q21. The epochs of quarternary period are
(a) Paleocene, Holocene
(b) Pliocene, Miocene
(c) Pleistocene, Holocene
(d) none of these
Ans: (c)

Q22. Which of the following is/are the main agent(s) of soil erosion?
(a) wind and water
(b) rocks
(c) sand
(d) none of these
Ans: (a)

Q23. As per Ferrel’s law
(a) in the northern hemisphere, the north blowing winds are deflected westward
(b) in the southern hemisphere, the north blowing winds are deflected eastward
(c) in the northern hemisphere, the south blowing winds are deflected eastward
(d) in the southern hemisphere the south blowing winds are deflected eastward
Ans: (d)

Q24. Which one of the following statements is not true?
(a) Ghaggar’s water is utilised in the Indira Gandhi canal
(b) Narmada rises from Amarkantak region
(c) Nizam Sagar is situated on the Manjra river
(d) Penganga is a tributary of the Godavari
Ans: (a)

Q25. Assertion (A) The equatorial regions bulge outwards by about 21 km compared to poles.
Reason (R) Earth’s slow rotation reduces the effect of gravity around the equator.
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!