You are here
Home > QB Subjectwise > 009 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

009 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Choose the option that is nearly the same in meaning Ancient
(1) mint
(2) new
(3) aged
(4) sage
Ans: (3) The option nearly the same in meaning to aged is Ancient, which means belonging to the very distant past and no longer in existence.

Q2. Choose the option that is nearly the same in meaning Plenty
(1) scarce
(2) lot
(3) gift
(4) bonus
Ans: (2) The option nearly the same in meaning to lot is Plenty, which means a large or sufficient amount or quantity more than enough.

Q3. Choose the word that can join the two given sentences Write Properly. Don’t write at all.
(1) and
(2) but
(3) so
(4) or
Ans: (4) The word that can join the two given sentence is or, i.e. Write Properly or don’t write at all.

Q4. Choose the word that can join the two given sentences She is pretty. She is proud.
(1) because
(2) but
(3) while
(4) not
Ans: (2) The word that can join the two given sentence is but, i.e. She is pretty, but proud.

Q5. Identify the verb in the given sentence The leaves were yellow and sticky.
(1) were
(2) leaves
(3) yellow
(4) sticky
Ans: (1) In the given sentence ‘The leaves were yellow and sticky’, the verb is ‘were’.

Q6. Choose the plural of the given word knife
(1) knifes
(2) knife
(3) knives
(4) knifey
Ans: (3) The plural of ‘knife’ is knives.

Q7. Choose the correct spelling
(1) recieve
(2) ricieve
(3) riceive
(4) receive
Ans: (4) The correct spelling is receive, which means be given, presented with, or paid.

Q8. Choose the correct spelling
(1) possess
(2) posess
(3) posses
(4) posseis
Ans: (1) The correct spelling is possess, which means have as belonging to one, own.

Q9. Choose the incorrect spelling
(1) mathemetics
(2) loner
(3) grammar
(4) arithmetic
Ans: (1) The incorrect spelling is mathemetics. Correct spelling is– mathematics.

Q10. Which is not synonym of the given word? quarrel
(1) bickering
(2) argument
(3) discord
(4) quarry
Ans: (4) ‘Quarry’ is not the synonym of the given word quarrel. Quarrel means an angry argument or disagreement whereas, quarry means a place, typically a large, deep pit, from which stone or other materials are or have been extracted.

Q11. Choose the option to which you cannot add-er at its end and form a new word.
(1) quick
(2) soon
(3) time
(4) wich
Ans: (3) Sooner, quicker, wicker are the words when ‘er’ is added them they formed a new word, whereas , Timer is often used.

Q12. Choose the best option to complete the given sentence There aren’t …………….people here
(1) many
(2) much
(3) a lot
(4) some
Ans: (1) ‘Many’ is used for countable noun. Hence option (1) is correct. In present sentence ‘people’ word is countable. Correct sentence– There are not many people here.

Q13. Choose the best option to complete the given sentence You should……………your home work.
(1) do
(2) make
(3) work
(4) give
Ans: (1) You should do your home work.

Q14. Choose the correct word order
(1) My pencil I lent him
(2) I lent my pencil him
(3) My pencil him I lent
(4) I lent him my pencil
Ans: (4) Basic sentence pattern (S+V+O+ Other words) follows option (4). Hence option (4) is correct.

Q15. Choose the option to which you can add-ly at the end to form a new word.
(1) late
(2) soon
(3) now
(4) fast (परीक्षा तिथि : 13-11-2011)
Ans: (1) The option to which ‘ly’ can be added at the end to form a new word is late. i.e. Lately which means recently.

Q16. Which prefix can be used with the following words? take, chief, behave
(1) dis
(2) non
(3) in
(4) mis
Ans: (4) Prefix mis can be used with the words take = mistake, chief = mischief, behave = misbehave. A prefix is an affix which is placed before the stem of a word. Adding it to the beginning of one word changes it into another word.

Q17. Fill in the blank with correct preposition He deals…………….rice.
(1) with
(2) in
(3) at
(4) on
Ans: (2) The preposition to fill in the blank is in. i.e. He deals in rice. Deals is followed by preposition ‘in’.

Q18. Which suffix can be used with the following words? spoon, mouth
(1) y
(2) ily
(3) er
(4) ful
Ans: (4) Suffix ‘ful’ can be used with the following words spoon = spoonful, mouth = mouthful. A suffix is an affix which is placed after the stem of a word.

Q19. For the question below, choose the best answer Shall we go to the gym now?
(1) It’s very good
(2) I’m too tired
(3) Not at all
(4) I suppose you can
Ans: (3) The best answer to the question ‘Shall we go to the gym now?’ is Not at all.

Q20. Which is the adjective in the given sentence? The tall girl met a boy.
(1) girl
(2) tall
(3) met
(4) boy
Ans: (2) An ‘Adjective’ is a word used to add something to the meaning of a noun. Here in present sentence ‘girl’ is noun which added meaning by word ‘tall’ that is Adjective. Hence option (2) is correct.

Q21. Which is not an antonym of the given word? lovely
(1) ugly
(2) tall
(3) drab
(4) awful
Ans: (2) Tall is not the antonym of lovely. Whereas, ugly, drab and awful are antonym of ‘lovely’.

Q22. Choose the best answer What is your city like?
(1) It’s small, but nice
(2) I have no idea
(3) I like it a lot
(4) I don’t like it
Ans: (1) The best answer is ‘It’s small, but nice’.

Q23. Identify the adverb in the given sentence The wicked boy slapped the girl loudly.
(1) boy
(2) wicked
(3) slapped
(4) loudly
Ans: (4) An adverb is a word to add something to the meaning of a verb an adjective or another adverb. In present sentence Adverb ‘Loudly’ add meaning in verb (stopped). Hence option (4) is correct.

Q24. Choose the word opposite in meaning to the given word drought
(1) dryness
(2) flood
(3) brought
(4) river
Ans: (2) The word opposite in meaning to the given word ‘drought’ is ‘flood’. Drought means a period of time when there is little or no rain.

Q25. Choose the word opposite in meaning to the given word ability
(1) unability
(2) feasibility
(3) disability
(4) inability
Ans: (4) The opposite of ‘ability’ is inability.

Q26. Choose the correct word order
(1) Music loves Jack
(2) Music jack loves
(3) Jack loves music
(4) jack music loves
Ans: (3) Basic sentence pattern (S+V+O) follows option (3). Jack loves music.

Q27. Choose the correct pronoun It was my brother who went with……….
(1) she
(2) her
(3) he
(4) his
Ans: (2) The correct pronoun is her, i.e. It was my brother who went with her.

Q28. What are words that spell the same backwards called?
(1) Abbreviation
(2) Anagram
(3) Crossword
(4) Palindrome
Ans: (4) The words that spell the same backwards are called Palindrome. Palindrome: A palindrome is a word, phrase, number or other sequence of character which reads the same back word as for word such as– Madam, racecar etc.

Q29. Choose the plural of the given word
(1) boxer
(2) box
(3) boxes
(4) boxes
Ans: (4) The plural of ‘box’ is boxes.

Q30. Choose the singular of the given word Leaves
(1) leaf
(2) leave
(3) levee
(4) None of these
Ans: (1) The singular of ‘Leaves’ is Leaf.

Top
error: Content is protected !!