You are here
Home > QB Subjectwise > 008 History Previous Year Questions

008 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Consider the following events:
1. Annexation of Udaipur
2. Annexation of Jhansi
3. Annexation of Punjab
4. Annexation of Oudh The correct chronological sequence of these event is:
(a) 3-4-2-1
(b) 2-1-3-4
(c) 2-4-3-1
(d) 3-1-2-4

Ans: (d)

Q2. Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1. Introduction of gunpowder.
2. Introduction of the arch and dome in the region’s architecture
3. Establishment of Timurid dynasty
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans: (b)

Q3. Which of the following pairs is correct?
(a) Nand Lal – Dandi March
(b) Hyder Asti – Morning
(c) M. F. Hussain – Dream of Shahjehan
(d) Amrita Shergill – Sunflower

Ans: (a)

Q4. Which one among the following depicts the correct meaning of the term Jins-i-Kamil concerning crops in Mughal India?
(a) Paddy crop (b) Cash crop
(c) Coarse crop (d) Crop grown, in the arid

Ans: (b)

Q5. The militancy displayed by the Indians during the course of the ‘Quit India Movement’ (1942) elicited the following response from a few prominent personalities of the time:
1. Congratulations for the courage and endurance with which it (the nation) withstood the fierce and violent onslaught of the British power—The Congress Working Committee’s resolution at Pune, 1945
2. The people had gone ‘wild with rage to the point of losing self control’. The events of August and September 1942 were a ‘calamity’—Mahatma Gandhi
3. The impromptu frenzy of the mob—Pattabhi Sitaramayya
4. People grew insensate and were maddened with fury—JL Nehru
Select the correct code:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (a)

Q6. Match List I with List II using the given code.
List I List II
(A) Nizam u’d-Din Auliya (i) Naqashbandhiya
(B) Shaikh Nfir u’d-Din (ii) Rishi
(C) Baha u’d-Din Ganjbakhsh (iii) Chishtiya
(D) Dadu (iv) Bhakti
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (iii) (ii) (i) (iv)
(b) (iii) (iv) (i) (ii)
(c) (iii) (i) (ii) (iv)
(d) (i) (iv) (iii) (ii)

Ans: (a)

Q7. Which of the following statements is/are correct about the chalcolithic settlement?
(a) They domesticated cattle most probably for food and not milked for drink and dairy products
(b) They did practice cultivation but not on large scale
(c) The pre-Harappan phase at Kalibangan in Rajasthan and Banawali in Haryana is distinctly chalcolithic
(d) All of the above

Ans: (d)

Q8. List-I List-II
A. Gulbadan Begum 1. Tarikh-i-Mubarakshahi
B. Ishwar Das Nagar 2. Tarikh-i-Shershahi
C. Yahiya bin Ahmad 3. HumayunNama
D. Abbas Khan 4. Futuhat-i-Alamgiri Sarwani
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2

Ans: (d)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Iqta : 1. Marathas
B. Jagir : 2. Delhi Sultans
C. Amaram : 3. Mughals
D. Mokasa : 4. Vijayanagara
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 3 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 3 2 4 1

Ans: (b)

Q10. Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb — First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty — Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee — Founder of the Indian Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q11. Which one among the following statements regarding Jorwe Culture is not correct?
(a) Pravara-Godavari Valley was the nuclear zone of Jorwe Culture
(b) The main sites of Jorwe Culture are Daimabad, Inamgaon, Jorwe and Nevasa
(c) At Daimabad, one gets archaeological evidence of symbolic burial
(d) Practically all Jorwe settlement in the Northern Deccan were suddenly deserted

Ans: (c)

Q12. Which of the following statements are false about the project of national education?
(a) Primary education was neglected by the leaders of the movement as an area of nationalist reform.
(b) There was an attempt to go back to indigenous forms of education, as it was felt that western education in English alienated students from their own country.
(c) Politically active mofussil schools in Bengal attracted the largest part of the funding from the National Council for Education, set up for the purpose.
(d) Most Indian-owned private colleges rushed to be part of the parallel university that was sought to be set up as a national initiative.

Ans: (c)

Q13. Match the following governors with their provinces during the reign of Balban:
List I List II
A. Makiq Baqbaq 1. Avadh
B. Hayabat Khan 2. Bhatinda
C. Tughril Khan 3. Badaun
D. Sher Khan Sungar 4. Bengal
Codes:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 1 2 3 4
(c) 2 4 1 3
(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Q14. What is the correct chronological order of the following events?
(i) Cabinet Mission Plan (ii) Mumbai Plan (iii) Mountbatten Plan (iv) Wavell Plan
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (ii) (i) (iv) (iii)
(c) (i) (ii) (iii) (iv)
(d) (iv) (iii) (ii) (i)

Ans: (b)

Q15. With reference to the Mughal administration, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Mughal artillery was under the charge of Mir-i- Atish
(b) Supervision over the lands granted by the Emperors or princes to pious men, shcolars and monks was under the charge of the chief Sadr
(c) The imperial household was under the charge of Mir Manzil
(d) The censorship of public morals was under the charge of Muhtasib

Ans: (c)

Q16. Which of the following statements about Mohammad-bin- Tughlaq is correct?
(a) He introduced paper currency
(b) He introduced the postal system
(c) He was the ablest man among the crowned heads of the medieval age
(d) None of the above

Ans: (c)

Q17. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919
(b) Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
(c) there was no Indian member in the Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the country

Ans: (c)

Q18. Which one among the following was a reason for which the French could not succeed in India in the 18th century?
(a) They sided with the weak Indian sides such as Chanda Sahib and Muzaffar Jang
(b) Dupleix was called back at a crucial time
(c) They conspired against the Indian powers
(d) Their trading company was heavily dependent on the French Government

Ans: (d)

Q19. Some of the early 19th century socio-religious reformers and their initiatives are given below:
1. Servants of India Society: Gopal Krishna Gokhale
2. Dharma Sabha: Radhakanta Deb
3. Tatvabodhini Sabha: Ram Mohan Roy
4. Atmiya Sabha: Devendranath Tagore
Which of the above are correctly paired.
Select the code for correct statements:
(a) 1, 2
(b) 2, 2
(c) 3, 4
(d) 1, 2, 3

Ans: (a)

Q20. Match the following:
List I List II
A. Amaravati 1. Hoysalas
B. Aihole 2. Cholas
C. Thanjavur 3. Satavahanas
D. Halebid 4. Chalukyas 5. Pandyas
Codes:
A B C D
(a) 4 5 2 3
(b) 3 4 2 1
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 5 1

Ans: (b)

Q21. Arrange the following events in the correct chronological order:
A. Mumbai Plan
B. Royal Indian Navy Mutiny
C. INA Trials
D. Simla Conference.
(a) A, B, C, D
(b) A, D, C, B
(c) D, C, B, A
(d) D, B, C, A

Ans: (b)

Q22. List I (Author) List II (Works)
A. Minhaj Siraj 1. Tarikh-i-Firuz
B. Amir Khusrau 2. Tajul Ma’asir
C. Hasan Nizami 3. Khazainul Futuh
D. Shams-i-Siraj Afif 4. Tabaqat-i-Nasiri
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Q23. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q24. Consider the following statements:
1. The “Bombay Manifesto” signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals.
2. It evoked support from a large , section of business community from all across India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q25. Consider the following statements about the Non-
Cooperation Movement
1. The movement was a mixture of nationalism, middle class politics, religion, feudalism, agrarian discontent and working class agitation.
2. The movement was much greater in intensity than any other political agitation which came before it.
3. The movement helped to foster Hindu-Muslim unity.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 2 (b) 2 and 3
(c) Only 3 (d) 1 and 3

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!