You are here
Home > QB Subjectwise > 008 Geography Previous Year Questions

008 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The Central Building Research Institue is located at :
(a) Bareily (b) Lucknow
(c) Roorkee (d) Madurai
Ans: (c)

Q2. Consider the following statements.
1. The maximum movement of a glacier is in its middle part and at the top of the ice cover.
2. Snout of a glacier is its corner end where the amount of ice ablation is equal to supply of ice.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q3. Consider the following countries
1. Australia 2. Malaysia
3. Peru 4. Bolivia
5. Zimbabwe 6. Argentina
Which of the above countries are crossed by the Tropic of Capricorn?
(a) 1, 2, 6 (b) 2, 3, 6
(c) 3, 4, 5 (d) 1, 2, 3
Ans: (a)

Q4. Which of the following is not a feature of the Himalayan rivers?
(a) They are perennial rivers as they originate in snow covered areas of the Himalayas.
(b) They are in their youthful stage.
(c) They have formed deep gorges in the Himalayas region.
(d) They do not form deltas
Ans: (d)

Q5. Match list I to list II and select the correct answer given below List I List II
(Tribes) (Area)
A. Tharus 1. Tarai
B. Mundas 2. Almora
C. Bhutia 3. Chota Nagpur plateau
D. Toda 4. Nilgiri
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 1 4 3 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q6. Which one of the following rivers originates at Amarkantak ?
(a) Damodar
(b) Mahanadi
(c) Narmada
(d) Tapti
Ans: (c)

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I (City) : List II (River)
(a) Washington D.C. : 1. River Manzanares
(b) Berlin : 2. River Seine
(c) Paris : 3. River Spree
(d) Madrid : 4. River Potomac A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q8. Seafloor spreading is the process
(a) by which new oceanic crust is created
(b) by which ocean basins are enlarged by the expulsion of magmatic ma-terial through cracks in ocean ridge system
(c) both (a) and (b)
(d) of spreading of oceanic plates
Ans: (c)

Q9. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I List-II
(Type of winds) (Region)
A. Blizzard 1. Pairie Plains
B. Chinook 2. Siberian Plains
C. Bora 3. Greenland
D. Khamsin 4. Egypt A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 1 2
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements. Identify the right ones.
I. A mineral is a natural substance of organic or inorganic origin with definite chemical and physical properties.
II. On the basis of chemical and physical properties, minerals may be grouped under two main categories of metallic and non-metallic
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (c)

Q11. Match the following List I (Biosphere Reserve) List II (State)
A. Nilgiri 1. Odisha B.Manas 2. Madhya Pradesh
C. Panchmarhi 3. Tamul Nadu
D. Simeslipal 4. Asom
Codes A B C D A B C D
(a) 3 2 4 1 (b) 1 4 2 3
(c) 3 4 2 1 (d) 1 2 4 3
Ans: (c)

Q12. Minimum humus is found in which of the following soils
(a) Podzol (b) Chestnut
(c) Laterite (d) Chernozem
Ans: (c)

Q13. With which of the following countries Brazil does not share its international border?
(a) Bolivia and Paraguay
(b) Paraguay and Uruguay
(c) Columbia and Venezuela
(d) Ecuador and Chile
Ans: (d)

Q14. Which of the following statements is not correct?
(a) Mahanadi River rises in Chhattisgarh.
(b) Godavari River rises in Maharashtra.
(c) Cauvery River rises in Telangana
(d) Tapi River rises in Madhya Pradesh.
Ans: (c)

Q15. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: (b)

Q16. Cape Canaveral, the site from which space shuttles are launched is located on the coast of
(a) Florida
(b) Virginia
(c) North Carolina
(d) South Carolina
Ans: (a)

Q17. The principle of Black hole was enunciated by
(a) C.V. Raman
(b) H.J. Bhabha
(c) S. Chandrashekhar
(d) H. Khurana
Ans: (c)

Q18. Most rivers flowing west from the Western Ghats do not form deltas because of
(a) lack of eroded material
(b) the high gradient
(c) lack of vegetation-free area
(d) low velocity
Ans: (b)

Q19. Which of the following are not the examples of shifting cultivation?
Select the correct answer from the codes given below:
1. Ladang 2. Hacienda
3. Fazenda 4. Pondu
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 4 (d) 3 and 4
Ans: (c)

Q20. Which one among the following is a sea without having a coastline?
(a) North sea (b) Sargasso sea
(c) Baltic sea (d) Bering sea
Ans: (b)

Q21. Consider the following statements.
1. Most of the ocean trenches are found in the eastern and western parts of the Pacific Ocean and they are seldom found in the middle ocean region.
2. Most of the trenches are curved, with concave side facing the open ocean.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Slovenia : Bratislava
(b) Seychelles : Victoria
(c) Sierra Leone : Freetown
(d) Uzbekistan : Tashkent
Ans: (a)

Q23. Consider the following statements
1. Thiruvananthapuram has two rainfall maxima.
2. Thiruvananthapuram has very high annual range of temperature
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q24. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Ans: (a)

Q25. “Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders.” The above statement best describes which of the following regions?
(a) African Savannah
(b) Central Asian Steppe
(c) North American Prairie
(d) Siberian Tundra
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!