You are here
Home > QB Subjectwise > 008 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

008 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Choose the correct Antonym for the word given below Debtor
(1) Rigid
(2) Reluctant
(3) Static
(4) Creditor
Ans: (4) A ‘debtor’ is one who owes money to a creditor. So the antonym would be ‘creditor’. Hence option (4) would be correct.

Q2. From verb from the Noun given below Dependence
(1) Depend
(2) Depending
(3) Dependable
(4) Depender
Ans: (1) ‘Depend’ is the verb form of the noun ‘Dependence’. Hence option (1) would be correct.

Q3. “Indian Weavers” is a poem written by which of the following?
(1) Cecil Spring Rice
(2) Sarojini Naidu
(3) Charles Mackay
(4) Ralph Waldo Emerson
Ans: (2) ‘Indian Weavers’ is a poem by Sarojini Naidu published in 1971 twenty two years after her death. Hence option (2) would be correct.
Directions (Q. Nos. 4 and 5) Find out the word that conveys the given meanings.
Q4. To make more rapid in speed
(1) Accelerate
(2) Speedier
(3) Affianced
(4) Abdicate
Ans: (1) Accelerate means to speed up. Hence option (1) would be correct.

Q5. Mental weariness from lack of interest.
(1) Ennui
(2) Exile
(3) Enunciate
(4) Expiate
Ans: (1) Ennui means boredom or mental weariness. Hence option (1) would be correct.

Q6. Find out the grammatically wrong sentence
(1) All the boy scouts wear half-pants
(2) He feels bad about the defeat
(3) He hopes to secure good marks
(4) Gavaskar is the Bradman of India
Ans: (4) Proper nouns don’t need determiners, so, ‘the’ will not be used with Bradman in option (4). Hence option (4) would be correct.

Q7. Supply the correct Preposition in the following I prefer Chaucer……. Spenser in reading English Poetry
(1) from
(2) than
(3) to
(4) into
Ans: (3) ‘prefer’ is mostly followed by ‘to’ so, I prefer Chaucer to Spenser….Hence option (3) would be correct.

Q8. Find out the grammatically wrong sentence
(1) These cattle are mine
(2) Let me put my sign here
(3) He examined the book closely
(4) He has no knowledge of and no interest in music
Ans: (2) In sentence (2), ‘sign’ should be replaced by ‘signature’. So, Let me put my signature here. Hence option (2) would be correct.
9. Choose the correct Synonym for the word given below. Treason
(1) Passion
(2) Disloyalty
(3) Miserable
(4) Disappear
Ans: (2)
9. Treason is treachery or disloyally. Hence option (2) would be correct.

Q10. What does the following sentence mean? Pt. Jawaharlal Nehru loved to be up with the lark.
(1) Nehruji was punctual
(2) Nehruji woke up early in the morning
(3) Went to bed early
(4) Did not wake up early in the morning
Ans: (2) The phrase ‘up with the lark’ means getting up or wake up early in the morning (‘lark’ is a bird). Hence option (2) would be correct.

Q11. Synonym of the word Cajole
(1) Evince
(2) Coax
(3) Congratulate
(4) Clarify
Ans: (2) ‘Cajole’ means to urge or coax. Hence option (2) would be correct.

Q12. Which is not a quality of good handwriting?
(1) Distinctiveness
(2) Legibility
(3) Spacing
(4) Absence of uniformity in the size of letters
Ans: (4) Absence of uniformity in the size of letters is a bad quality of hand writing. Hence option (4) would be correct.

Q13. Remedial teaching involves
(1) testing continuously
(2) teaching and testing
(3) teaching, testing and reteaching
(4) teaching difficult topics
Ans: (2) Remedial teaching involves teaching and testing for constant improvement in teaching and learning. Hence option (2) would be correct.

Q14. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act was proposed by the Indian Parliament on 4th August, 2009. When did this law come into effect in India except the State of Jammu and Kashmir?
(1) 11th January, 2010
(2) 5th August, 2009
(3) 1st April, 2010
(4) 1st July, 2010
Ans: (3) The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 came into effect on 1st April, 2010 in India except Jammu and Kashmir. Hence option (3) would be correct.

Q15. Choose the correct answer. What is rote learning?
(1) Learning with great zeal and enthusiasm
(2) Mechanical or habitual learning without understanding properly
(3) Learning without interest
(4) None of the above
Ans: (3) Rote learning is memorization without taking interest. Hence option (3) would be correct. (परीक्षा तिथिः 27-06-2013)

Q16. Choose the most appropriate meaning of the given phrase Fabian policy
(1) Democratic policy
(2) Dictatorial policy
(3) Market policy
(4) Policy of using gradual reforms
Ans: (4) Fabian policy was followed by an association of British Socialists (1884) advocating democratic socialism by gradual reforms. Hence option (4) would be correct.

Q17. What is noun of the word ‘Pedagogic’?
(1) Pedagogical
(2) Pedagogically
(3) Pedagogue
(4) None of these
Ans: (3) The noun form of the adjective Pedagogic is ‘Pedagogue’. Hence option (1) would be correct.

Q18. Choose the appropriate answer. What is the bitter truth of school education in India?
(1) Emphasis on memorization and completing a pre-determined syllabus
(2) High quality teaching and learning
(3) Government and private schools are equally good
(4) Every child in school is paid attention for his growth
Ans: (3) There is a huge gap between the quality of education in government and private schools. This is the bitter truth of school education in India. Hence option (3) would be correct.

Q19. Name the poet of the poem The Solitary Reaper
(1) Keats
(2) P.B. Shelley
(3) William Wordsworth
(4) Coleridge
Ans: (3) ‘The Solitary Reaper’ is a ballad by William Wordsworth. Hence option (3) would be correct.

Q20. How many words are wrongly spelt in the sentence below? The nurse wraped a bandege round his head.
(1) 2
(2) 1
(3) 3
(4) None
Ans: (1) The wrongly spelt words are two– wraped → wrapped bandege → bandage. Hence option (1) would be correct.

Q21. Choose the most appropriate answer ‘You are probably sleepy, because you………’
(1) went out for lunch
(2) are yawning a lot
(3) ate too much chocolates
(4) watched a movie
Ans: (2) The correct phrase to complete the sentence– ‘You are probably sleepy, because you are yawning a lot.’ Hence option (2) would be correct.

Q22. ‘King Lear’ was written by
(1) William Shakespeare
(2) Tennyson
(3) G.B. Shaw
(4) T.S. Eliot
Ans: (1) ‘King Lear’ is a tragedy by William Shakespeare. Hence option (1) would be correct.

Q23. Identify the correct reported form of the given sentence. My friend said, “You must accept this gift.”
(1) My friend said that you must accept that gift
(2) My friend asked that I must accept that gift.
(3) My friend requested that I must accept the gift
(4) My friend insisted that I must accept that gift
Ans: (4) The correct sentence in reported from (IIIrd person) would be– My friend insisted that I must accept that gift. There is an emphasis, so ‘insisted’ is used and ‘this’is changed into ‘that’. Hence option (4) would be correct.

Q24. Verb of Alternation
(1) Alteration
(2) Alternative
(3) Alternate
(4) Altermatively
Ans: (3) ‘Alternate’ is the verb from of the noun ‘Alternation’. Hence option (3) would be correct.

Q25. Certain parts of the following sentences have been underlined and marked. Select the part containing an error This is not (2) / the first time (1) / I am hearing of (3) / your insubordination (4)
Ans: (3)
In part (3) use ‘I hear of’ instead of ‘I am hearing of’. Hence option (3) would be correct.

Q26. In the given two sentences, select from the answer choice the word which has the same meaning and can be used in the same context as the underlined part of both the sentences? A. The organization was established at the beginning of this century. B. The little girl could not twist the cap of the bottles.
(1) Break
(2) Crack
(3) Loosen
(4) Turn
Ans: (1) The word ‘break’ can be used in place of ‘beginning’ in the first sentence and ‘twist’ in the second sentence. Hence option (1) would be correct.

Q27. Choose one word for the following expression ‘At sixes and sevens’
(1) Under control
(2) Scattered
(3) Foul or fair
(4) To apologise
Ans: (2) ‘At sixes and sevens’ means in a state of total confusion or Scattered. Hence option (2) would be correct.

Q28. Fill in the blanks by choosing the most suitable word given below. Much that was ………..in ancient Indian culture has already perished.
(1) violent
(2) useless
(3) religious
(4) prevalent
Ans: (4) The word ‘prevalent’ would be used in the blank. Hence option (4) would be correct.

Q29. “Lines composed a few miles above Tintern Abbey” is a poem composed by which poet?
(1) Edgar Allen Poe
(2) William Butler Yeats
(3) Samuel Taylor Coleridge
(4) William Wordsworth
Ans: (4) ‘Tintern Abbey’ by William Wordsworth was included in ‘Lyrical Ballads’ poetry collection (1798). Hence option (4) would be correct.

Q30. Pick out the incorrectly spelt word
(1) Opaque
(2) Microscope
(3) Mosaice
(4) Monarchy
Ans: (3) ‘Mosaice’ is incorrect. Correct word is ‘mosaic’ or a pattern. Hence option (3) would be correct.

Top
error: Content is protected !!