You are here
Home > QB Subjectwise > 007 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

007 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. An exceptional grant under the Constitution of India is regarded as
(a) An advance on account of estimated expenditure for a part of any financial year pending completion of procedure for voting of grant
(
b) A grant for meeting an unexpected demand on account of indefinite character of the service which cannot be stated with details
(
c) A grant forming no part of current service of any financial year
(
d) A grant made when a need has arisen during the current financial year for additional expenditure upon some new service
Ans: (c)

Q2. The rules for regulating the practice and procedure of the Supreme Court are made by the:
(a) President of India
(
b) Supreme Court with the approval of the President of India
(
c) Supreme Court alone
(
d) Supreme Court in consultation with the Bar Council of India
Ans: (b)

Q3. Consider the following statements:
1. The Chairperson of a Panchayat at district level is elected in such manner as the Legislature of the State may provide.
2. Legislature of a State may provide for representation of members of the Legislative Assembly of the State representing constituencies which comprise wholly or partly a Panchayat area at a level other than the village level, in such Panchayat.
3. The Lok Sabha may provide for the representation of its members representing constituencies which comprise wholly or partly a Panchayat area at a level other than the village level, in such Panchayat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(
b) Only 2
(
c) Only 3
(
d) 2 and 3
Ans: (b)

Q4. How can functions of the Union Public Service Commission be extended in respect of the services of the Union and also in respect of the services of any local authority or other body corporate constituted by law or of any public institution?
(a) By the President
(
b) By the resolution of the Union Government
(
c) By an Act of Parliament
(
d) By the Union Home Minister
Ans: (c)

Q5. The Central Vigilance Commission presents its annual report to the:
(a) Parliament
(
b) President
(
c) Prime Minister
(
d) Home Minister
Ans: (b)

Q6. Which Article of the Constitution of India has the provisions in respect of the amendment of any provision of the Constitution of India and procedure thereof?
(a) Article 361
(
b) Article 364
(
c) Article 366
(
d) Article 368
Ans: (d)

Q7. Consider the following statements:
1. The Union Executive consists of the President and the Council of Ministers with the Prime Minister as the head.
2. The President may, by writing in his hand, addressed to the Vice-President, resign his office.
3. The executive power of the Union is vested in the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 3
(
c) 1, 2 and 3
(
d) Only 2
Ans: (d)

Q8. Consider the following statements:
The Finance Commission is created:
1. By the President on the advice of the Union Cabinet
2. Under Article 280 of the Constitution of India
3. To suggest ways and means to augment the financial resources of the Union and the States
4. To make recommendations to the President defining the principles which should govern the grants-in-aid of the revenues of the States out of the Consolidated Fund of India Which of these statements are correct?
(a) 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Constituent Assembly Committee) (Chairman)
A. Steering Committee – 1. Sardar Vallabhbhai Patel
B. Fundamental Rights Sub-Committee – 2. Dr. Rajendra Prasad
C. Union Constitution Committee – 3. J.B. Kripalani
D. Provincial Constitution Committee – 4. Jawaharlal Nehru
Codes:

A B C D
(a) 2 3 4 1
(
b) 1 4 3 2
(
c) 2 4 3 1
(
d) 1 3 4 2
Ans: (a)

Q10. Assertion (A) :The directive principles of state policy are not enforceable by any court.
Reason (R) :The directive principles are more or less fundamental in the governance of the country.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q11. Consider the following statements:
Proclamation of Emergency under Article 352 of the Constitution of India:
1. Requires written communication of the Union Cabinet to the President to that effect.
2. Can be issued for the whole of India or part thereof.
3. Lapses, if not approved by both Houses of Parliament within a month.
4. Requires a resolution, approving the proclamation passed by both Houses of Parliament only by a majority of the total membership of each House, and not less than 2/3rd members present and voting.
5. Once approved by Parliament can last for six months.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2, 3, 4 and 5
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1, 4 and 5
(
d) 1, 2, 3 and 5
Ans: (a)

Q12. Which one of the following statements is not correct?
(a) There is a provision in the Constitution of India for readjustment of allocation of seats in the Lok Sabha upon the completion of each census.
(
b) If for a period of 60 days, a member of either House is absent without permission of the House from all meetings thereof, the House may declare his seat vacant.
(
c) The Rajya Sabha approves Money Bill after it has been passed by the Lok Sabha.
(
d) The Attorney-General of India has the right to speak in, and otherwise to take part in the proceedings of either House of Parliament.
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements:
1. There is a bar to the selection of a Governor of a State from amongst the members of the Legislature of the State.
2. The original plan in the Draft Constitution of India was to have an elected Governor but in the Constituent Assembly it was replaced by the method of appointment by the President of India.
3. The method of appointment of a Governor of a State by the President of India is repugnant to the prevailing practice in the federal systems of the United States of America and Australia.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2 only
(
c) 2 and 3 only
(
d) 1 and 3 only
Ans: (c)

Q14. Which of the following is not a feature of Ashok Mehta Committee recommendations on Panchayati Raj Institutions (PRIs) ?
(a) Constitutional recognition to the PRIs
(
b) Non-involvement of political parties in elections to the PRIs
(
c) Reservation of seats for SCs and STs
(
d) A minister-in-charge of Panchayati Raj
Ans: (b)

Q15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Bodies) (Articles)
A. Finance Commission – 1. Article 148
B. Union Public Service Commission – 2. Article 280
C. Election Commission – 3. Article 315
D. Comptroller and Auditor-General of India – 4. Article 324
Codes:

A B C D
(a) 4 1 2 3
(
b) 2 3 4 1
(
c) 4 3 2 1
(
d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q16. Which of the following sets of the Articles of the Constitution of India deal with the co-operative societies?
(a) Articles 243-ZH to 243-ZT
(
b) Articles 243-ZI to 243-ZT
(
c) Articles 243-ZH to 243-ZS
(
d) Articles 243-ZG to 243-ZS
Ans: (a)

Q17. Which one of the following is not a part of the form of oath or affirmation for the judges of High Courts?
(a) To bear true faith and allegiance to the Constitution of India
(
b) To uphold the sovereignty and integrity of India
(
c) To uphold the Constitution and the laws
(
d) To devote himself to the service and well-being of the people of the state
Ans: (d)

Q18. India’s ‘Look East Policy’:
1. Was articulated during the reign of H.D. Deve Gowda as India’s Prime Minister
2. Is directed towards South-East Asian countries
3. Is about controlling terrorism
4. Seeks to develop a bond among various countries on the basis of economic cooperation
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 2 and 4
(
d) 3 and 4
Ans: (c)

Q19. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Terms Mentioned in Preamble) (Implications)
A. Republic – 1. Head of the State is not a hereditary monarch
B. Secular – 2. State does not recognise any religion as a state religion
C. Democratic – 3. Government gets its authority from the will of the people
D. Sovereign – 4. State is free to conduct its own internal and external affairs
Codes:

A B C D
(a) 1 2 3 4
(
b) 1 3 2 4
(
c) 2 3 1 4
(
d) 3 2 1 4
Ans: (a)

Q20. Which of the following are included in the list of fundamental duties in the Constitution?
1. To abide by the Constitution and respect its ideals and institutions
2. To safeguard public property and to abjure violence
3. To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
4. To uphold and protect secularism
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q21. Which of the following statements is not correct?
(a) There shall be a Council of Ministers headed by the Prime Minister to aid and advise the President who shall act in accordance with such advice.
(
b) The President may require the Council of Ministers to reconsider such advice
(
c) The President need not act in accordance with the advice tendered after such reconsideration
(
d) The President shall act in accordance with the advice tendered after such reconsideration
Ans: (c)

Q22. The Chairman of the Rajya Sabha is elected by:
(a) Elected members of Rajya Sabha
(
b) All members of Rajya Sabha
(
c) Elected members of Parliament
(
d) All members of Parliament
Ans: (d)

Q23. Rules for more convenient transaction of business of the State Government are made by:
(a) The Chief Secretary
(
b) A Committee of Secretaries
(
c) The Department of Home of the concerned State Government
(
d) The Governor
Ans: (d)

Q24. Which one of the following is not correct?
Part IX-A of the Constitution of India pertaining to the Municipalities provides
(a) That grants-in-aid be made to the Municipalities from the Consolidated Fund of the State
(
b) For setting up a separate Finance Commission for the Municipalities
(
c) For setting up Committee for District Planning
(
d) For setting up Committee for Metropolitan Planning
Ans: (b)

Q25. The Commissioner for Linguistic Minorities submits his annual reports and other reports to the:
(a) National Commission for Minorities
(
b) Parliament of India
(
c) President of India
(
d) Union Cabinet
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!