You are here
Home > QB Subjectwise > 007 History Previous Year Questions

007 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match the five major Mauryan provinces with their capitals:
A. Uttarapatha I. Ujjain (Northern Province)
B. Avantiratha II. Suvarnagiri (Western Province)
C. Dakshinapatha III. Tosali (Southern Province)
D. Prachya IV. Pataliputra (Eastern Province)
E. Central Province V. Taxila A B C D E
(a) V I II III IV
(b) I II I III V
(c) II III I IV V
(d) III II I IV V

Ans: (a)

Q2. Consider the following statement and identify the author of the statement using the codes given below I shall work for an India in which the poorest shall feel that it is their country, in whose making they have an effective voice, an India in which there shall be no high class and low class of people, an India in which all communities shall live in perfect harmony.
(a) Baba Saheb Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) Gurudev Tagore
(d) Pandit Nehru

Ans: (c)

Q3. Which of the following political parties is/are national political parties?
1. Muslim League
2. Revolutionary Socialist Party
3. All-India Forward Block
4. Peasants and Workers Party of India
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 3 only
(d) None of the above

Ans: (d)

Q4. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
(Artist) : (Medium of music delivery)
A. Balamurali Krishna : 1. Hindustani vocal
B. Mita Pandit : 2. Ghatam
C. Kanyakumari : 3. Sitar
D. Nikhil Bannerjee : 4. Violin : 5. Carnatic vocal
Codes:
A B C D
(a) 5 1 2 3
(b) 4 3 1 5
(c) 3 1 5 2
(d) 5 4 1 3

Ans: (a)

Q5. Statement I: The twelfth century witnessed the emergence of a new movement in Karnataka led by a Brah mana named Basavanna.
Statement II: The Lingayats worshipped Shiva in his manifestation as a Linga.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q6. Lord Dalhousie applied the Doctrine of Lapse on many Indian states and this has been seen as one of the important cause of the Mutiny of 1857. One of the important states annexed according to this Doctrine was
(a) Oudh
(b) Pegu
(c) Berar
(d) Nagpur

Ans: (d)

Q7. Which one of the following statements about Mohenjodaro is correct?
(a) The houses were made of cut and polished stone.
(b) Axes, chisels, knives and fish-hook were all made of iron.
(c) The floor of the Great Bath was made of burnt brick.
(d) Gold ornaments were unknown to the inhabitants.

Ans: (c)

Q8. Given below are four industries that developed during the British rule in India:
A. Jute industry
B. Iron and steel industry
C. Textile industry
D. Sugar industry
Which one of the following shows the correct chronological order in which the industries developed?
(a) A, B, C, D
(b) C, A, B, D
(c) A, C, B, D
(d) D, A, B, C

Ans: (c)

Q9. What were the impacts of Buddhism in Indian culture?
1. The religious indifference between women and shudras were removed by Buddhism.
2. Sanskrit developed as a literary language.
3. In Sanchi, Bharhut, Bodhgaya, Amravati art and paintings were flourished.
4. It popularized idol worship.
5. Concept of residential universities became popular.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) All of above
(d) None

Ans: (c)

Q10. During the Indian freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts called for:
(a) the Union of Pakhtun tribal areas in north-west with the Afghanistan
(b) the adoption of terrorist tactics and methods for terrorising and finally ousting the colonial rulers
(c) the adoption of communist revolution ideology for political and social reform
(d) the Pathan regional nationalist unity and a struggle against colonialism.

Ans: (d)

Q11. Match the columns :
List-1 List-2 Leaders (Views on the Cripps Missions proposals in 1942)
A. Nehru 1. Postdated cheque
B. Ambedkar 2. The autocratic powers of Viceroy would remain
C. Gandhi 3. It will do the greatest harm to the depressed
D. Sapru & Jayckar 4. The creation of more than one Union will be disastrous
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

Q12. Bronze icons of Nataraja cast during the Chola period invariably show the deity with
(a) eight hands
(b) six hands
(c) four hands
(d) two hands

Ans: (c)

Q13. Which one of the following statements about ancient Indian Mahajanapadas is correct?
(a) All Mahajanapadas were oligarchies where power was exercised by a group of people
(b) All Mahajanapadas were located in Eastern India
(c) No army was maintained by the Mahajanapadas
(d) Buddhist and Jaina texts list sixteen Mahajanapadas

Ans: (d)

Q14. In the context of works of historical significance, examine the following statements:
1. Ibn Batuta’s travel account deals with the reign of Mohammad bin Tughlaq
2. Khzain-ul-Futah’s refers to Alauddin Khilji’s conquests
3. Nuh Siphir’s refers to Qutub-ud-din Mubarak Shah Khilji’s reign
4. Abdur Razzaq’s account refers to Bahmani kingdom
Choose the code for correct statements.
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 4 only

Ans: (a)

Q15. Important initiatives of some of the distinctive nationalists during the course of the Indian freedom struggle were as follows:
1. Bardoli Satyagraha – Vallabhbhai Patel
2. Swarajist – C R Das
3. Khilafat – Maulana A K Azad
4. Khudai Khidmatgar – Abdul Ghaffar Khan
Select the code for correct pairs:
(a) Only 1
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q16. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Aurangzeb ascended the throne after defeating his three brothers- Dara, Shuza and Murad in the war of succession in 1658.
II. Aurangzeb captured Guru Tegh Bahadur, the 9th Sikh Guru, in 1675 and executed him when he refused to embrace Islam.
III. Shivaji was imprisoned by Aurangzeb but he managed to escape and proclaimed himself an independent monarch in 1674.
(a) All are incorrect
(b) All are correct
(c) I and III
(d) I and II

Ans: (b)

Q17. Arrange the following Mahajanpadas moving from west to east in the correct order:
1. Avanti 2. Magadha
3. Matsya 4. Kosala
Codes:
(
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 4 2
(c) 1 3 2 4
(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

Q18. Bring out the correct statement about British expansion in Madras (1) In 1658, all the English settlement on the Coromandal and in Eastern India were placed under the control of Fort St. George.
(2) In 1801, Lord Wellesley created the Madras presidency as it existed till Indian Independence.
(3) In 1640, the British obtained the site of Madras from the Raja of Valikondapuram.
(4) The British built a fortified factory, viz. Fort St George, at Madras.
(a) 1, 2, 3
(b) 1 & 3
(c) 1, 2, 4
(d) 2, 3, 4

Ans: (d)

Q19. Assertion (A): The revolt of 1857 failed.
Reason (R): It lacked adequate organization and military power.
(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are correct and R is correct explanation of A

Ans: (d)

Q20. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Khajuraho temple : 1. Hoysala style
B. Brihadeshwar temple : 2. Pallava style
C. Hoyalesvara temple : 3. Chandel
D. Seven Pagodas : 4. Chola : 5. Chedi
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 5 1 3 2
(b) 2 3 1 5
(c) 3 4 1 2
(d) 3 4 5 1

Ans: (c)

Q21. Which one among the following thinkers argued that Maratha rule in general and Shivaji in particular represented early nationalist cons-ciousness in India?
(a) Pandita Ramabai
(b) MG Ranade
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Gopal Krishna Gokhale

Ans: (b)

Q22. The Mauryan empire was a pyramidal structure because:
(a) Ashoka said, “All men are my children”.
(b) Ashoka tried to give importance to public works.
(c) Ashoka used the title Devanampiya.
(d) there was a huge gap between the highest and the lowest officials.

Ans: (d)

Q23. The Constitutional provision of dyarchy (1919), was implemented in the provinces by the British in cooperation with different political parties:
1. Maharashtra: Bhaskarrao Jadhav non-Brahmin party
2. Punjab: Unionist Party
3. Madras: Justice Party
Select the code for correct statements.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q24. Match the following:
List I List II
A. Babur I. Shah-Dara
B. Akbar II. Shalimar Bagh
C. Jahangir III. Aram Bagh
D. Shahjahan IV. Nasim Bagh
Codes:
A B C D
(a) III IV I II
(b) I II III IV
(c) II I IV III
(d) IV III II I

Ans: (a)

Q25. Consider the following statements :
1. The Harappan economy was based on agriculture, cattle rearing and crafts.
2. The Indus valley people had an elaborate drainage system.
3. In kot Diji pre-Harappan settlement has not been found.
4. Sugarcane was not grown in Indus civilization.
Which of the above is/are correct ?
(a) 1, 3 and 4
(b) 2 only
(c) 3, and 4
(d) 1 only

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!