You are here
Home > QB Subjectwise > 007 Geography Previous Year Questions

007 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. In the map shown in the given figure, river labeled as 1, 2, 3 and 4 respectively Nepal Kathmandu 1 4 3 2

(a) Kosi, Gomati, Ghaghara and Gandak
(b) Kosi, Ganga, Gomati and Ghaghara
(c) Gandak, Ganga, Gomati and Ghaghara
(d) Teesta, Gomati, Ghaghara and Kosi
Ans: (b)

Q2. During a flight from Delhi to Tokyo the following are the landing airports:
1. Hong Kong 2. Hanoi
3. Taipei 4. Bangkok The correct sequence of the landing at these airports during an onward journey is
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 2, 1, 3
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 4, 1, 2, 3
Ans: (b)

Q3. The lowest layer of the atmosphere is called the
(a) Stratosphere
(b) Troposphere
(c) Ionosphere
(d) Exosphere
Ans: (b)

Q4. A _______ is a river that after flowing separately joins and merges with a large river.
(a) Tributary (b) Stream
(c) Distributary (d) Both (a) and (c)
Ans: (a)

Q5. Which of the following is not correctly matched?
(a) Indonesia — Jakarta
(b) Maldives — Male
(c) North Korea — Seoul
(d) Zimbabwe — Harare
Ans: (c)

Q6. Consider the following statements about black soil of India
1. Black soil becomes sticky when it is wet.
2. Black soil contains adequate nitrogen as well as phosphorus required for the growth of plants.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q7. Which one among the following statement is correct?
(a) In summer season, the duration of day is more in Northern Hemisphere
(b) In winter season, the duration of day is more in Northern Hemisphere
(c) In summer season, the duration of day is less in Northern Hemisphere
(d) In winter season, the duration of day is more in Southern Hemisphere
Ans: (a)

Q8. Consider the following statements:
1. A plain is a low land with low relief
2. After a long duration of erosion, a plain becomes almost flat area and is known is a peneplain
3. Plains formed by the erosional work of glaciers are known as drift plains.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 3 only
Ans: (b)

Q9. Consider the following pairs and find out the correct pair.
List I List II
1. Vertical circulation : Orographic rainfall of air
2. Mountain range : Conventional rainfall coming in the way of moisture laden winds
3. Warm moist air mass : Cyclonic rainfall riding over cold dry air mass
Code:
(a) 1 (b) 1 and 2
(c) 2 (d) 3
Ans: (d)

Q10. Which of the following is not correctly matched?
(a) Gurushikhar : Gujarat
(b) Mahabaleshwar : Maharashtra
(c) Anai Mudi : Kerala
(d) Anaimalai : Tamil Nadu
Ans: (a)

Q11. Match the different ports of Union Territory of Pondicherry labelled as A, B, C and D in the given map with their respective names and select the correct answer using the codes given below the list of ports :
A B C D List (Ports of Pondicherry)
(1) Karaikal (2) Mahe
(3) Pondicherry (4) Yanam
Codes :
A B C D

(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 4 3
Ans: (a)

Q12. Consider the following statements about the ‘Roaring Forties’:
1. They blow uninterrupted in the Northern and Southern Hemispheres.
2. They blow with great strength and constancy.
3. Their direction is generally from North – West to East in the Southern Hemisphere.
4. Overcast skies, rain and raw weather are generally associated with them.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: (b)

Q13. The oceans’ temperature change much more slowly than the atmosphere’s temperature because
(a) air is denser than water
(b) water is denser than air
(c) oceans have much more dissolved gases
(d) none of these
Ans: (a)

Q14. Which of the following are true with regard to igneous rocks?
I. the y are formed inside the earth, under great pressure
II. they do not occur in layers
III. they are mostly crystalline in nature
IV. they contain fossils
(a) I, II, and III
(b) II, III, and IV
(c) II and III
(d) I and IV
Ans: (b)

Q15. Which one of the following cities is known as the Pittsburg of Japan?
(a) Kobe (b) Yuwaha
(c) Tokyo (d) Osaka
Ans: (b)

Q16. Match List-I (National Park/Wildlife Sanctuary) with List-I) (Nearby Town) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(National Park/ (Nearby Town) Wildlife Sanctuary)
A. Chandra Prabha 1. Jaipur
B. Karera 2. Jhansi
C. Jaisamand 3. Agra
D. Nahargarh 4. Varanasi
5. Udaipur
Codes :
(a) A-4; B-4; C-1; D-1 (b) A-5; B-2; C-3; D-1
(c) A-4; B-2; C-5; D-1 (d) A-5; B-1; C-3; D-2
Ans: (c)

Q17. A stream that flows parallel to the master stream for a long distance before joining it is known as
(a) Subsequent stream (b) Obsequent stream
(c) Resequent stream (d) Yazoo River
Ans: (d)

Q18. The tropical cyclones do not originate in the South Atlantic Ocean because:
(a) The summer temperature never exceeds 25ºC between 10º and 20ºS latitude.
(b) The Coriolis Effect is weak.
(c) There develops a high pressure area on the western side of the South Atlantic.
(d) The width of the ocean is not adequate enough for the development of cyclones.
Which of the above statements is not correct?
Ans: (a)

Q19. Match the following pairs and select the correct answer by using the code given below.
Hill Range State/Region
A. Harishchandra Range 1. Maharashtra
B. Barail Range 2. Assam
C. Palkonda Range 3. Andhra Pradesh
D. Maikala Range 4. M a d h y a Pradesh
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q20. Which of the following ports do not share hinterland with each other?
(a) Mumbai and Jawaharlal Nehru ports
(b) Kolkata and Haldia
(c) Vishakhapatnam and Paradip
(d) Chennai and Ennore
Ans: (c)

Q21. Assertion (A): Bangalore receives much higher average annual rainfall than that of Mangalore.
Reason (R): Bangalore has the benefit of receiving rainfall both from south-west and north-east monsoons.

Ans: (d)

Q22. Which one of the following countries is land locked?
(a) Bolivia
(b) Peru
(c) Suriname
(d) Uruguay
Ans: (a)

Q23. Which of the following is wrongly matched?
(a) Benguela Current: cold
(b) Humboldt Current: cold
(c) Kamchatka Current: warm
(d) Kurosiwo: warm
Ans: (c)

Q24. Beach drift is
(a) movement of beach material laterally
(b) movement of beach material horizontally
(c) movement of beach material vertically
(d) movement of beach material in any direction
Ans: (a)

Q25. In which one of the following regions of the world, are the grasslands called Campo found ?
(a) Brazil (b) China
(c) Eurasia (d) North America
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!