You are here
Home > QB Subjectwise > 007 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

007 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Adjective of Body
(1) Bodly
(2) Corporal
(3) Corporeal
(4) All of these
Ans: (1) Adjective of Body is Bodly. An Adjective is a word that modifies a noun (or pronoun) to make it more specific.

Q2. As unstable as……………
(1) mule
(2) water
(3) mercury
(4) air
Ans: (3) As unstable as mercury.

Q3. Give one-word substitution to the following Life history of a man written by himself is called
(1) Calligraphy
(2) Bibliography
(3) Biography
(4) Autobiography
Ans: (4) Autobiography is a life history written by oneself.

Q4. Change the following into passive voice Rita writes a letter to him everyday.
(1) A letter was written to him by Rita everyday
(2) To him a letter was written by Rita everyday
(3) A letter is written to him by Rita everyday
(4) He is being written a letter by Rita everyday
Ans: (3) A letter is written to him by Rita everyday.

Q5. Change the following verb into Noun Approve
(1) Approval
(2) Approving
(3) Approved
(4) Approves
Ans: (1) After changing the following verb into Noun i.e. Approve, it will be Approval.

Q6. Choose the correct figure of speech in the following sentence ‘Fair is foul and foul is fair
(1) Oxymoron
(2) Hyperbole
(3) Metaphor
(4) Simile
Ans: (1) ‘Fair is foul and foul is fair’; the correct figure of speech is Oxymoron. Oxymoron is a figure of speech in which apparently contradictory terms in conjunction.

Q7. Which of the following was a ‘Nature Poet’?
(1) William Wordsworth
(2) Edger Allen Poe
(3) Wole Soyinka
(4) Walt Witman
Ans: (1) William Wordsworth was a nature poet and a major English Romantic poet, born in April 7, 1770 at Cockermouth, England.

Q8. Name the famous poet who wrote the following lines “Where the mind is without fear and the head is held high……..”
(1) Toru Dutt
(2) Sarojini Naidu
(3) Rabindranath Tagore
(4) John Milton
Ans: (3) The above line is written by Rabindranath Tagore.
9. ‘The Castaway’ is famous short story written by which of the following author?
(1) Khushwant Singh
(2) Ruskin Bond
(3) E.V. Lucas
(4) Rabindranath Tagore
Ans: (4)
9. ‘The Castaway’ is famous short story written by Rabindranath Tagore. ‘The Castaway’ depicts the emotional journey of a young orphan Nilkanta who seeks to win the undivided affection of Kiran, the lady of the house where he sough shelter, soon after his boat founded in a storm and he swam ashore.

Q10. Choose the Synonym for the following word Derogatory
(1) Solace
(2) Resolution
(3) Humiliating
(4) Forlorn
Ans: (3) Synonym of the word Derogatory is Humiliating. Derogatory means showing a critical or disrespectful attitude.

Q11. ‘Poos Ki Raat’ is written by which famous author?
(1) Sarojini Naidu
(2) Munshi Premchand
(3) Jai Shankar Prasad
(4) R.K. Laxman
Ans: (2) ‘Poos Ki Raat’ is written by the author Munshi Premchand. It is a story of a tenant farmer named Halku and his plight against land lordship prevalent.

Q12. In the given two sentences, select from the answer choice the word which has the same meaning and can be used in the same context as the underlined part of both the sentences I. The stadium is so large that it can seat more than two hundred spectators. II. Mohan is willing to adjust his tour programme accordingly.
(1) Hold
(2) Accommodate
(3) Arrange
(4) Give place
Ans: (3) The word which has the same meaning is Arrange.

Q13. Point out the Figure of speech used in the following sentence Integrity is the backbone of character
(1) Metaphor
(2) Simile
(3) Apostrophe
(4) Oxymoron
Ans: (1) ‘Integrity is the backbone of character’, the figure of speech here is Metaphor. Metaphor is implied Simile.

Q14. Find out the grammatically correct sentence
(1) Let us aim to do good
(2) This is the road to go
(3) Take down his address in your copy
(4) I wrote to him yesterday (परीक्षा तिथि : 27-06-2013)
Ans: (4) The grammatically correct sentence is ‘I wrote to him yesterday’.

Q15. The poem ‘On his Blindness’ is composed by which of the following poets?
(1) John Keats
(2) P B Shelley
(3) John Milton
(4) Robert Frost
Ans: (3) ‘When I consider How My Light is Spent or ‘On his Blindness’ is one of the best known of the sonnets of John Milton. It was first published in Milton’s 1673 poems.

Q16. Pick out the incorrectly spelt word
(1) Exeggarate
(2) Elucidate
(3) Exile
(4) Exonerate
Ans: (1) Exeggarate is incorrectly spelt world, it should be Exaggerate. Exaggerate represent as being larger, better or worse than it really is.

Q17. Pick out the incorrectly spelt word
(1) Gullible
(2) Enunciate
(3) Infallible
(4) Instegate
Ans: (4) Instegate is incorrectly spelt world, correct spelling is ‘Instigate’. Instigate means bring about or initiate.

Q18. Complete the sentence with appropriate word Your hand writing should be
(1) Intelligible
(2) Intelligent
(3) Intellectual
(4) Introvert
Ans: (1) Your hand writing should be intelligible.

Q19. Give the proper relative Pronoun in the following sentence All………….glitters is not gold.
(1) that
(2) which
(3) who
(4) whom
Ans: (1) All that glitters is not gold.

Q20. Find out the appropriate meaning of the given word Etymology
(1) To free from blame
(2) Act of spying
(3) Likeness of a person
(4) A study of the origin of works
Ans: (4) Etymology is a kind of study which deals the origin of words.

Q21. Find out the appropriate meaning of the given work Inimitable
(1) Incapable of being believed
(2) Incapable of being reached
(3) Incapable of being imitated
(4) A list of goods
Ans: (3) The appropriate meaning of the given word Inimitable is Incapable of being imitated.

Q22. Choose one word for the following expression ‘A lover of mankind’
(1) Veteran
(2) Theist
(3) Philanthropist
(4) Omnipotent
Ans: (3) Philanthropist – A Lover of mankind.

Q23. Find out the incorrect sentence
(1) Books are essential to a student
(2) The apples are grown in many different countries
(3) Chess is a game which requires great patience
(4) The Sharmas live at Elgin Road
Ans: (4) The incorrect sentence is ‘The Sharmas live at Elgin Road’. In this sentence ‘The’ should be removed to make it correct.

Q24. Find out the incorrect Sentence
(1) We got at dawn and had breakfast at eight to o’ clock
(2) Is this my pen, or is it yours?
(3) We have a holiday on Christmas
(4) Come back in an hour’s time
Ans: (4) The incorrect sentence is ‘come back in an hour’s time’. In this sentence Apostrophe (s) from hour’s should be removed.

Q25. Use the correct form of verb in the following sentence He…………in Allahabad for five years.
(1) has been living
(2) lives
(3) have been living
(4) living
Ans: (1) He has been living in Allahabad for five years.

Q26. Choose the correct meaning of the following phrase Beck and call
(1) Under absolute control
(2) Came to nothing
(3) Under all conditions
(4) To rebuke
Ans: (1) The correct meaning of the phrase ‘Beck and call’ is under absolute control.

Q27. Choose the correct Antonyms for the following word Expedite
(1) Reluctant
(2) Hostile
(3) Delay
(4) Rigid
Ans: (3) Expedite means to hasten, so Antonyms is delay.

Q28. Fill in the blank with the correct Preposition The Judge acquitted him……. the murder charge.
(1) of
(2) off
(3) for
(4) from
Ans: (1) The Judge acquitted him of the murder charge.

Q29. Fill in the blank with the Past Perfect Continuous Tense The doctor was very tired as he ……… alone.
(1) had worked
(2) has worked
(3) has been working
(4) had been working
Ans: (4) The doctor was very tired as he had been working alone.

Q30. Find out the correct word of the asked grammatical category of the given word ‘Adjective of Accent’
(1) Accentual
(2) Accentuate
(3) Accentuated
(4) Accentuation
Ans: (1) It is ‘Accentual’.

Top
error: Content is protected !!