You are here
Home > QB Subjectwise > 006 History Previous Year Questions

006 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match the following:
List I (Organization) List II (Person)
A. Abhinav Bharat 1. Lala Hardayal
B. Anushilan Samiti 2. Bhagat Singh
C. Ghadar Party 3. V. K. Savarkar
D. Vishwa Bharati 4. Rabindranath Tagore
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 1 4
(d) 4 1 2 3.

Ans: (c)

Q2. Which of the following are true with regard to Pulakesin II?
1. His brother Kubja-Vishnuvardhana founded the kingdom of Chalukyas of Vengi.
2. The Aihole inscription in sanskrit is a eulogy written for him by the poet Ravikirti.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q3. Match the following List I List II (Person) (Satyagraha)
A. Raj Kumar Shukla 1. Kheda Satyagraha
B. Ambalal Sarabhai 2. Ahmedabad Mill Strike
C. Indulal Yagnik 3. Bardoli Satyagraha
D. Vallabhbhai Patel 4. Champaran Satyagraha
Codes :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 4 1 2 3
(c) 4 2 1 3
(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Q4. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Pitt’s India Act : Warren Hastings
(b) Doctrine of Lapse : Dalhousie
(c) Vernacular Press Act : Curzon
(d) Ilbert Bill : Ripon

Ans: (c)

Q5. Who among the following was not a party to the coalition that fought against the English in the Battle of Buxar?
(a) Mir Kasim (b) Mir Jafar
(c) Shuja-ud-daulah (d) Shah Alam II

Ans: (b)

Q6. Consider the following statements about Harappan cities :
1. Roads were not always absolutely straight and did not always cross one another at right angles.
2. A striking feature is the uniformity in the average size of the bricks for houses and for city walls.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q7. Examine the Characteristic Indo-Islamic architectural feature and the dynasty that is associated with it:
(1) True dome emerged with recessed arches under the squinch with the Khiljis.
(2) The four centered arch reinforced with a supporting beam i.e. arch-beam combination emerged with the Tughlaqs.
(3) The Dome developed a bulbous form, with stifled neck and soon double dome became very common under Shah Jahan and Jehangir (4) A new device of inlay decoration with semi-precious stones embedded in marble in grace-ful foliage developed under Jehangir.
Select the code for correct statements:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4

Ans: (b)

Q8. Consider the following pairs:
1. Parsva—Nirgrandha
2. Gosala Maskariputra—Ajivika
3. Ajita Kesakambalin—Buddhist
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q9. Which of the following statements about the Indian press is/are not true?
A. The Bengal Gazette, a weekly paper, was started by James Augustus Hicky, an Englishman, in 1780.
B. Hicky, a pioneer in the history of journalism in India, had very cordial relations with Warren Hastings, the then Governor- General.
C. The Kolkata Journal was started by
J. S. Buckingham in 1818.
D. The Bengalee and the Amrit Bazar Patrika were the first vernacular papers in India.
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) B and C
(b) B and D
(c) A and C
(d) C and D.

Ans: (b)

Q10. Which of the following is not one of the sources from which evidence of Indo-Roman trade during the Sangam Age is derived?
(a) Sangam literature
(b) The Roman coins of silver and gold found on the South Indian coast
(c) Discovery of a Roman hoard at Arikamedu, near Pondicherry
(d) The accounts of Chinese and Roman travellers

Ans: (d)

Q11. List-I List-II
A. Bhagat Jawahar Mal 1. Wahabi Movement
B. Vilayat Au 2. Kuka Movement
C. Sayaid Fadi 3. Mopalah Revolt
D. Khoodi Mallah 4. Pabna Riots
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

Q12. With reference to the period of extremist nationalist movement in India with its spirit of Swadeshi, which one of the following statements is correct?
(a) Liakat Hussain led the Muslim peasants of Barisal in their agitations
(b) In 1989, the scheme of national education was formulated by Satish Chandra Mukherjee
(c) The Bengal National College was founded in 1906 with Aurobindo as the Principal
(d) Tagore preached the cult of Atmasakti, the main plank of which was social and economic regeneration of the villages

Ans: (a)

Q13. With reference to the cultural history of India, the term ‘Panchayatan’ refers to
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary

Ans: (c)

Q14. Which kingdom did the temple of Hazara Rama belong to ?
(a) Avadh (b) Travancore
(c) Vijayanagara (d) Ahom

Ans: (c)

Q15. Some of the ancient Indian Kings or dynasties have been eulogised by pre-eminent court poets/writers:
1. Pulakesin II by Ravikirti
2. Chandragupta Maurya by Megasthenes
3. Harsha by Bana Bhatta
4. Chandragupta II by Fa-hien
Select the code for correct matches:
(a) 1 and 3
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q16. Which of the following statement(s) is/ are incorrect regarding the philosophy of Hinduism?
I. Yogasutra by Maharshi Patanjali is a harmonic doctrine that deals with harmony between the mind and the body through yoga.
II. Nyayasutra is a Dwaita Sidhanta which deals with numerals.
III. Uttara Mimamsa is a major Upanishadic work about worship via Yajna (rituals) and also became the basis of Karmamarga.
(a) I and II
(b) II and III
(c) Only III
(d) I, II and III

Ans: (b)

Q17. Assertion (A): Despite initial victory, the Sepoy Mutiny could not succeed in overthrowing the Raj.
Reason (R): The rising middle class sided with the Raj.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q18. Which one of the following statements about Chandragupta II is not correct ?
(a) Kalidas and Amarsingh were famous scholars in his court
(b) He expanded his empire both through matrimonial alliances and conquests
(c) He married a Naga princess, named Kubera Naga
(d) He married his daughter Prabhawati to an Ahom prince

Ans: (b)

Q19. Read the following events connected with Indian freedom struggle and find the correct chronological order of the events from the codes given below:
1. Muslim Deliverance Day
2. Direct Action Day
3. Resignation of Congress Ministries
4. Individual Satyagraha
Codes:
(a) 3, 1, 4, 2
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 1, 3, 2, 4

Ans: (a)

Q20. Simon Commission of 1927 was boycotted because
(a) there was no Indian Member in the Commission
(b) it supported the Muslim League
(c) Congress felt that the people of India are entitled to Swaraj
(d) there were differences among the members

Ans: (a)

Q21. Who among the following wrote the book Babuvivah?
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Pandita Rambai
(d) Rabindranath Tagore

Ans: (b)

Q22. The Rihla was written in
(a) Arabic in the Fourteenth Century by Ibn Battuta
(b) Persian in the Fifteenth Century by Abdur Razzaq
(c) Persian in the Thirteenth Century by Ibn Battuta
(d) Italian in the Thirteenth Century by Marco Polo

Ans: (a)

Q23. With reference to the Vedic Age, some important information is listed below:
1. Sabha was a place for recreation, where the prosperous persons often went and played a game of dice.
2. Samiti meetings was attended by both the people and the ruler.
3. Vidhata acted as a cheek on the ruler’s/Raja’s powers.
4. Ratnins disappeared in the later Vedic period.
Select the code for correct statement:
(a) Only 2
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q24. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Most of the Harappan settlements were located around this river. 1. Kunal
B. A cache of silverware and ornaments have been found at this site. 2. Ahar
C. This neolithic site located in Kashmir had contacts with the early Harappan settlements. 3. Burzhom
D. This site is regarded as a pure Copper Age site. 4. Ghaggar- Hakra Age site in India
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (2) (3) (1) (4)
(b) (4) (1) (5) (2)
(c) (2) (1) (5) (4)
(d) (2) (1) (3) (4)

Ans: (a)

Q25. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Influx of foreign goods with the adoption of the policy of one-way free trade by British.
II. The oppression practiced by the East India Company and its servants on the craftsmen in forcing them to sell their goods below the prevailing wage.
III. The loss of European markets to Indian manufactures due to the imposition of high import duties and other restrictions on the import of Indian goods.
(a) Only I
(b) Only II
(c) I, II and III
(d) II and III

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!