You are here
Home > QB Subjectwise > 006 Geography Previous Year Questions

006 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements is not correct?
(a) A rock is an aggregate of minerals.
(b) A rock can be entirely made up of a single mineral species.
(c) A rock can be as hard as granite and as soft as clay.
(d) A rock has a fixed chemical formula.
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements:
1. In the troposphere the temperature falls at the rate of 10ºC per km altitude.
2. Cloudy days and nights are cooler than dry days and nights
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Neither 1 nor 2 (d) Both 1 and 2
Ans: (c)

Q3. Which one pair of the following places is linked by Channel Tunnel?
(a) London – Berlin (b) Paris – London
(c) Berlin – Paris (d) Barcelona – Berlin
Ans: (b)

Q4. With reference to the mineral resources of India, consider the following pairs.
Mineral 90% of natural resources
1. Copper : Jharkhand
2. Nickel : Odisha
3. Tungsten : Kerala
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1 and 3 (d) 1, 2, 3
Ans: (b)

Q5. In Mizoram, the settlement pattern is mostly of ‘linear type’ along the ridges, because
(a) the valleys are cooler than the ridges
(b) accessibility is easier on the ridge tops
(c) the ridges are cooler than the valleys
(d) the valleys are densely forested
Ans: (a)

Q6. If Amsterdam is X + 1, Montreal is X – 5, Tokyo is X + 9 and Lisbon is X, X denotes
(a) GMT
(b) The temperature as measured by the Kelvin scale to arrive at the temperature as measured by the Celsius scale
(c) Base from which height and depth from the sealevel is measured
(d) The figure to be used for converting the Imperial System to the Metric system
Ans: (c)

Q7. The equatorial radius of the Earth is approximately
(a) 12,700 km (b) 6,900 km
(c) 6,400 km (d) 11,600 km
Ans: (c)

Q8. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. River systems of India are divided into rivers with their sources in the Himalayas and the others originating in the hills of the Peninsula.
II. The contrast between the rivers fl owing from Himalayas and those in the Peninsula is a result of the differences in the topography and climate of these two regions.
III. The Himalayan Rivers are perennial snow fed rivers which are younger than the Deccan system and carry 70 per cent of the total discharge of river water into the sea.
(a) All are incorrect (b) All are correct
(c) I and II (d) I and II
Ans: (b)

Q9. Consider the following statements :
1. Troposphere varies in its thickness between equator and poles.
2. Stratosphere does not experience Normal Lapse Rate.
3. Ozone layer occurs in the Mesosphere.
4. Ionosphere lies between Stratosphere and Mesosphere.
Which of these statements are correct ?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (a)

Q10. Which one of the following is the correct sequence of the given tiger reserves of India from North to South?
(a) Dudwa-Kanha-Indravati-Bandipur
(b) Kanha-Bandipur-Dudwa-Indravati
(c) Indravati-Kanha-Dudwa-Bandipur
(d) Dudwa-Kanha-Bandipur-Indravati
Ans: (a)

Q11. Statement I :
In Tundra climate, biodiversity is comparatively less.
Statement II :
Tundra climate has less reproductive warm period.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (b)

Q12. Which of the following statements is correct?
(a) Tibet is an outstanding example of a volcanic plateau
(b) Maximum number of volcanoes is found in the mountain belt of the Himalayas and the Alps
(c) Etna in Sicily is Strombolian type of volcano
(d) Stromboli is the most active volcano of the world.
Ans: (c)

Q13. With which of the following pressure belts the horse latitudes are associated?
(a) Equatorial low pressure
(b) Sub-tropical high pressure
(c) Sub-polar low pressure
(d) Polar high pressure
Ans: (b)

Q14. Consider the following statements.
1. Radcliff boundary separating India and Pakistan.
2. Sir Creek has become the bone of contention between India and Pakistan due to its rich forest resources.
Code:
(a) Only 1 is true
(b) Only 2 is true
(c) Both 1 and 2 are true
(d) Neither 1 nor 2 is true.
Ans: (a)

Q15. Which is the oldest pipeline in India?
(a) Mumbai High-Mumbai-Ankleshwar
(b) Naharkatia-Nunmati
(c) Hajira-Bijapur-Jagdishpur
(d) Jamnagar-Loni
Ans: (b)

Q16. In the Indian context, the term De-notified tribes’ refers to
(a) tribes which are aboriginals
(b) nomadic tribes
(c) tribes practising shifting cultivation
(d) tribes which were earlier classified as criminal tribes
Ans: (d)

Q17. Given below is a map of some countries which were parts of the erstwhile Soviet Union, with water bodies shown by shaded areas :
The countries marked 1, 2, 3, 4 and 5 are respectively

(a) Tajikistan, Turkmenia, Uzbekistan, Kirgizia, Kazakhstan
(b) Turkmenia, Kirgizia, Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan
(c) Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Kirgizia, Turkmenia
(d) Kazakhstan, Turkmenia, Uzbekistan, Kirgizia, Tajikistan
Ans: (d)

Q18. The line joining the areas having the same rainfall is called the
(a) isobar (b) isohyte
(c) isotherm (d) isohaline
Ans: (b)

Q19. The relief which demarcates Central Asia from the Indian subcontinent is
(a) Kyber Pass (b) Siachen Glacier
(c) Zozila (d) Nathula
Ans: (d)

Q20. Plantation agriculture is most widespread in
(a) Nile valley (b) Mississippi valley
(c) California (d) Caribbean
Ans: (c)

Q21. In which of the following regions of India are shale gas resources found?
1. Cambay Basin
2. Cauvery Basin
3. Krishna-Godavari Basin
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q22. Which one of the following is the correct sequence of the following topographical features found from upper to lower course of a river?
(a) Ox-bow lake-Rapids-Estuary
(b) Rapids-Estuary-Ox-bow lake
(c) Rapids-Ox-bow lake-Estuary
(d) Estuary-Ox-bow lake-Rapids
Ans: (c)

Q23. Wegener’s theory of continental drift has been criticized on the following basis
1. Inadequacy of forces responsible for drift.
2. Size of Fold Mountains.
3. Direction of drift.
4. Time of drift.
Code:
(a) 1, 2 and 3 are true (b) 1, 2, 3 and 4 are true
(c) 1 and 2 are true (d) 3 and 4 are true
Ans: (b)

Q24. Norwester is experienced in
(a) Australia and New Zealand
(b) India and New Zealand
(c) Brazil and Argentina
(d) China and Japan
Ans: (b)

Q25. Match List I with List II and select the correct answer by using the code given below.
List I List II
A. Deccan Traps 1. Late Cenozoic
B. Western Ghats 2. Pre-Cambrian
C. Aravalli 3. Cretaceous Eocene
D. Narmada-Tapi 4. Cambrian alluvial deposit
5. Pleistocene
Code:
A B C D
(a) 3 5 1 4
(b) 3 1 2 5
(c) 2 1 3 4
(d) 1 4 2 5
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!