You are here
Home > QB Subjectwise > 006 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

006 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Choose the antonym of the given word. Brutal
(1) Inhuman
(2) Gentle
(3) Cruel
(4) Barbarous
Ans: (2) The antonym of ‘brutal’ (which means cruel or barbarous) will be ‘gentle’. Hence option (2) would be correct.

Q2. Choose the synonym of the given word. Deceptive
(1) Honest
(2) Opaque
(3) Transparent
(4) Misleading
Ans: (4) The synonym of ‘Deceptive’ will be ‘Misleading’. Hence option (4) would be correct.

Q3. Give one word for the given definition. One who writes stories and news for a newspaper.
(1) Herbalist
(2) Draughtsman
(3) Copywriter
(4) Correspondent
Ans: (4) A correspondent job is to write stories and news for a newspaper or agency. Hence option (4) would be correct.

Q4. Select the most appropriate meaning of the given idiom A bird of passage
(1) An evil person
(2) A person of great importance
(3) A person who travels widely
(4) A weak person
Ans: (3) A bird of passage means a person who travels widely. Hence option (3) would be correct.

Q5. Choose the correct adjective of the following noun. Advice
(1) Advise
(2) Advisable
(3) Advisedly
(4) Adviser
Ans: (2) ‘Advice’ is a proposal for a course of action. So ‘Advisable’ would be the correct adjective as it means worthy of being recommended. Hence option (2) would be correct.

Q6. Complete the following sentence by choosing the appropriate forms of verbs. Will you ……. a car, if you …… any money?
(1) owned, hadn’t
(2) have, didn’t have
(3) buy, don’t have
(4) have sold, had
Ans: (3) The correct verbs used would be– Will you buy a car, if you don’t have any money. Hence option (3) would be correct.

Q7. Complete the following sentence by choosing the appropriate forms of verbs. If the result of the admission test ………. today, she …….. a telegram.
(1) was announced, would send
(2) will be announced, will send
(3) is announced, will send
(4) declared, could send
Ans: (3) Since the preposition is in present tense, the correct sentence would be– If the result of the admission test is announced today, she will send a telegram. Hence option (3) would be correct.

Q8. Complete the following sentence by choosing the appropriate verb forms. Mr. Indrajeet Gupta ……… that he ……… truth to those people.
(1) claimed, spoke
(2) claims, spoke
(3) had claimed, had spoke
(4) will claim, speak
Ans: (1) Claimed, spoke will be filled in the given fill in the blanks because there are two clause in the sentence and both should be in same tense. Hence option (1) is correct would be correct.

Q9. Point out the correct sentence of the following.
(1) The committee were divided in their decision
(2) He and I was very good friends once upon a time
(3) Every student should do one’s duty
(4) Each boy and each girl have done their work
Ans: (1) ‘Committee’, being plural, would be followed by ‘were’. So the correct sentence would be– The committee were divided in their decision. In sentence (2) ‘He and I’ would be followed by ‘were’, In sentence (3), Every student should do his duty would be correct. In sentence (4), ‘Each’ would be followed by supporting verb ‘has’ and not ‘have’. Hence option (1) would be correct.

Q10. Choose the correct synonym of the word ‘Exile’
(1) Banishment
(2) Exit
(3) Camp
(4) Picnic
Ans: (1) ‘Exile’ means to banish someone out of a place. Hence option (1) Banishmen would be correctt.

Q11. Choose the correct word form the words given below. We heard ………… of trumpets.
(1) pail
(2) peal
(3) peel
(4) pale
Ans: (2) ‘Peal’ (means a loud sound) of trumpets is correct. Hence option (2) would be correct.

Q12. The quality of mercy is not strained. It droppeth as the gentle rain from heaven. Point out the figure of speech in the above lines
(1) Metaphor
(2) Simile
(3) Personification
(4) Apostrophe
Ans: (2) Since ‘as’ is used the above sentence is an example of simile. Hence option (2) would be correct.

Q13. Fill the appropriate set of words in the given sentence. ‘The bridal …… of my daughter will be …… on 10th December.
(1) ceremony, temporary
(2) performed, temporary
(3) ceremony, performed
(4) performed, ceremony
Ans: (3) The word ‘Ceremony’ always follows bridal, so, The bridal ceremony of my daughter will be performed on 10th December. Hence option (3) would be correct. (परीक्षा तिथिः 23-02-2014)

Q14. Fill in the blanks with the correct preposition. ‘She went ……… the park ……… a walk.’
(1) to, with
(2) for, to
(3) to, on
(4) to, for
Ans: (4) She went to the park for a walk is the correct sentence. Hence option (4) would be correct.

Q15. Name the poet who wrote the poem ‘stopping by the woods on a snowy evening.’
(1) Robert Lynd
(2) William Wordsworth
(3) Robert Frost
(4) PB Shelley
Ans: (3) ‘Stopping by the woods on a snowy evening’ is a poem by Robert Frost. Hence option (3) would be correct.

Q16. Vocabulary can be taught by using the following technique
(1) Direct
(2) Usage
(3) Synonym
(4) All of these
Ans: (4) Vocabulary can be taught by using all the above mentioned techniques. Hence option (4) would be correct.

Q17. Who said, “Reading makes a full man, writing an exact man and conference a ready man”?
(1) Francis Bacon
(2) CC Fries
(3) Prof Jesperson
(4) WS Gray
Ans: (1) Above lines have been taken from Francis Bacon’s essay ‘of studies’. Hence option (1) would be correct.

Q18. Which one is regarded as the best style of writing?
(1) Irregular
(2) Vertical
(3) Froward
(4) Horizontal
Ans: (2) Vertical style of writing scripts is the best. Hence option (2) would be correct.

Q19. Structural grammar emphasize
(1) phrase of sentence
(2) word of sentence
(3) structure of sentence
(4) All of these
Ans: (4) Structural grammar emphasizes on the words, phrases and structure of sentences. Hence option (4) would be correct.

Q20. Which method is based on the theory “from example to generalization”?
(1) Inductive Method
(2) Deductive Method
(3) Inductive Deductive Method
(4) Incidental Method
Ans: (1) The Induction method is based on the theory of ‘specific example to generalization.’ Hence option (1) would be correct.

Q21. ‘Julius Ceaser’ was written by
(1) Galsworthy
(2) Bernard Shaw
(3) Prem Chand
(4) William Shakespeare
Ans: (4) ‘Julius Ceaser’ is a tragedy by William Shakespeare. Hence option (4) would be correct.

Q22. Choose the correct sentence.
(1) I had scarcely reached home when it started raining heavily.
(2) You should either come today or tomorrow.
(3) I had no sooner finished my studies when I got a job.
(4) He is cleverer than me.
Ans: (1) In sentence (2), ‘tomorrow’ is wrong and ‘day after’ should be used. In sentence (3), ‘than’ would be used instead of ‘when’. In sentence (4), ‘I’ would be used instead of ‘me’. Sentence (1) is correct. Hence option (1) would be correct.

Q23. Fill the correct articles in the sentence ………Sun rises in ………. East.
(1) The, the
(2) A, the
(3) The, a
(4) An, a
Ans: (1) The correct sentence will be– The sun rises in the East. ‘The’ is a definite article which is the case here. Hence option (1) would be correct.

Q24. Find the meaning of the following idiom given in option. To read between the lines
(1) to read carefully
(2) to suspect
(3) to understand the hidden meaning of the word
(4) to do useless things
Ans: (3) ‘To read between the lines’ means to understand the hidden meaning of the word. Hence option (3) would be correct.

Q25. Identify the underlined part of speech. The burglar disappeared with the cash.
(1) Intransitive verb
(2) Transitive verb
(3) Linking verb
(4) Auxiliary verb
Ans: (1) Intransitive verbs do not allow an object to follow directly. ‘Disappeared’ is an intransitive verb as no object follows it. Hence option (1) would be correct.

Q26. Pick out the incorrectly spelt word.
(1) Queer
(2) Virtue
(3) Tradgedy
(4) Legible
Ans: (3) ‘Tradgedy’ is wrong and ‘tragedy’ would be correct. Hence option (3) would be correct.

Q27. Find out the grammatically wrong sentence
(1) He teaches in a school
(2) She takes her dog out for a walk
(3) She go to the market for vegetables
(4) They live in Allahabad
Ans: (3) In sentence (3) ‘go’ should be replaced with ‘goes’. Hence option (3) would be correct.

Q28. Point out the Active Voice of the following. The patients are visited by their relatives only between 4 to 6 pm.
(1) The relatives visit the patients only between 4 to 6 pm
(2) Only between 4 to 6 pm the patients are visited by the relatives
(3) The relatives visited the patients only between 4 to 6 pm
(4) Only between 4 to 6 pm the relatives can visit the patients
Ans: (1) Since ‘are’ is used in the passive, the active voice will be in present tense. The correct sentence would be– The relatives visit the patients only between 4 to 6 pm. Hence option (1) would be correct.

Q29. Point out the sentence in Passive Voice.
(1) Twenty lessons have been finished
(2) The striking students were throwing stones
(3) The murderer hide the knife
(4) The enemy will have sunk the ship by now
Ans: (1) ‘have been’ used in the second sentence hints that it is passive voice. Hence option (1) would be correct.

Q30. Choose the correct option. The Prime Minister was acquitted ………. the charge levelled against him.
(1) off
(2) of
(3) for
(4) with
Ans: (2) ‘acquitted’ is followed by ‘of’. Hence option (2) would be correct.

Top
error: Content is protected !!