You are here
Home > QB Subjectwise > 005 History Previous Year Questions

005 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Some of the important milestones in the history of Dalit movement in India are as follows:
1. Temple entry movement: Vaikom Satyagraha
2. Advocacy of marriage without brahmin priest, forcible temple entry, burning of the manusmriti and atheism: Self Respect movement
3. Proclamation of the need to save the Dalits from the hypocritical Brahmins and their opportunistic scriptures: Satya ShodhakSamaj
4. Foundation of an anti-Brahmin platform in Mysore: PrajaMitraMandali
Select the code for correct pairs:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q2. Match the following:
List I List II (Dynasty) (Founder)
A. Badami 1. Rashtrakuta
B. Dwarasamudra 2. Kakatiya
C. Warangal 3. Hoysala
D. Manyakheta 4. Chalukya
Codes:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 3 1 2 4
(c) 4 2 1 3
(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Q3. Arrange the following in chronological order:
A. Formation of the Interim government
B. Recall of Lord Linlithgow
C. Cabinet Mission
D. Cripps’ Mission
E. Lord Wavell’s proposals
F. Mountbatten Plan.
(a) B, C, A, D, F, E
(b) B, D, E, C, A, F
(c) D, B, F, A, E, C
(d) A, B, D, C, F, E

Ans: (b)

Q4. List I List II
A. Silver tanka 1. Alauddin Khalji
B. Diwan-i-Kohi 2. Feroz Tughlaq
C. Dar-ul-Shafa 3. Iltutmish
D. Shahan-i-Mandi 4. Muhammad Tughlaq
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2

Ans: (c)

Q5. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti 2. Gandhara
3. Kosala 4. Magadha
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

Q6. With reference to Pondicherry (now Puducherry), consider the following statements :
1. The first European power to occupy Pondicherry was the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French
3. The English never occupied Pondicherry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q7. Statement I : Bal Gangadhar Tilak sought to diffuse the spirit of nationalism among the masses.
Statement II : Tilak organised a corps of volunteers to help the famine stricken people in the Deccan.
Codes :
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Satement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q8. Syed Ahmad Khan (1817-98) wrote a tract where he tried to examine the underlying causes of 1857. This was titled
(a) Asbab-e-Baghawat-e-Hind
(b) An Account of the Loyal Mahomedans of India
(c) The History of the Indian Mutiny
(d) Azizun Nisa San Sattavan ka kissa

Ans: (a)

Q9. Assertion (A): Society became increasingly agrarian during the post- Gupta period.
Reason (R): Small peasants could not claim any rights to land.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q10. Why was the Khilafat Movement started by the Ali brothers after the First World War?
(a) To turn foreigners out of the country
(b) To attain freedom from the British rule
(c) To cooperate with various organizations formed in the country to attain independence
(d) To agitate for the preservation of the office of Khalifa and better treatment for Turkey, where the British Government imposed harsh terms after the war.

Ans: (d)

Q11. Which crops were not cultivated in India during the Sultanate period?
1. Potato 2. Barley
3. Sesame 4. Maize
Select your answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 2
(c) 1, 4
(d) 3, 4

Ans: (c)

Q12. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Lothal : Ancient dockyard
2. Sarnath : First Sermon of Buddha
3. Rajgir : Lion capital of Asoka
4. Nalanda : Great seat of Buddhist learning
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (c)

Q13. Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive council in which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leader?
(a) Simon Commission
(b) Shimla Conference
(c) Cripps Proposal
(d) Cabinet Mission

Ans: (b)

Q14. Consider the following statements relating to the famous Muzaffarpur murders (1908)
1. The bomb, which was hurled at their carriage of Mrs Pringle and her daughter was actually intended for Mr Kingsford, the District Judge of Muzaffarpur.
2. The revolutionaries wanted to kill Mr Kingsford, because he had inflicted severe punishments on Swadeshi activists.
3. Khudiram and Prafulla Chaki had to pay the penalty for their action by death.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) 2 and 3 (d) All of these

Ans: (d)

Q15. Which one of the following statements about Buddhist Stupas in India is not correct?
(a) Ashoka played an important role in popularizing the Stupa cult.(b) They were repositories of relics of Buddha and other monks.
(c) They were located in rural areas.
(d) They were located close to trade routes.

Ans: (d)

Q16. Read the following statement:
1. The British colonial policy in India was shaped in the context of expansionist policy of Britain.
2. The British conquest of Spain during the times of the Tudors helped shape the British image of themselves as Imperialists.
3. The British claimed they had a god given responsibility to inhabit and reform so barbarous a nation.
4. The tropical climate of India was seen as reason for ‘Eastern Corruption’.
Choose the code for correct statements:
(a) 1 & 3
(b) 2 & 4
(c) 1, 2, & 3
(d) all of them

Ans: (d)

Q17. Assertion (A): Revolution in the character of Ashoka came after the Kalinga war.
Reason (R): After the war, he became a lover of Ahimsa and a devoted preacher of Buddhism.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q18. Match the following:
List I List II
A. Madan Mohan Malviya 1. Gadar Movement
B. Sohan Singh Bhakna 2. Self-respect movement
C. Chidambaram Pillai 3. Hindu Mahasabha
D. S. Rajagopalachari 4. Swadeshi System Navigation Company
5. Vedaranyan Salt Satyagraha
Codes:
A B C D
(a) 2 1 5 3
(b) 3 1 4 5
(c) 3 2 1 4
(d) 4 5 2 1.

Ans: (b)

Q19. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to there, in using the codes given below In the early history of the far South in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the 3rd century BC and in Kharavela inscription of the 1st century BC.
(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas
(b) Cholas, Pandyas and Cheras
(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas
(d) Pallavas, Cholas and Pandyas

Ans: (b)

Q20. Match the columns :
A. Upanishads : 1. World’s oldest scriptures
B. Samaveda : 2. Magical chants
C. Rigveda : 3. Mysterious doctrine
D. Atharvaveda : 4. Ritual
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 1 3

Ans: (b)

Q21. Which portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946?
(a) Defence
(b) External Affairs and Commonwealth
(c) Food and Agriculture
(d) None

Ans: (c)

Q22. Who among the following was elected as the President of All India Khilafat Conference met at Delhi in 1919?
(a) Motilal Nehru (b) Mahatma Gandhi
(c) M A Jinnah (d) Shaukat Ali

Ans: (b)

Q23. Due to which of the following factors, the Industrial Revolution took place in England in the eighteenth century?
1. The discovery of coal and iron deposits
2. The discovery of steam power
3. The introduction of railways
4. The regular supply of raw materials
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q24. Mughals found it hard to subdue the Deccani kingdoms, these were governed by different dynasties:
1. Ahmednagar by Qutb Shahi
2. Bijapur by Nizam Shahi
3. Golconda by Adil Shah
4. Berar by Imad Shahi
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) Only 4

Ans: (d)

Q25. Which ancient kings patronised Jainism?
1. Srenika Bimbisara
2. Chandragupta Maurya
3. Kharavela
Choose the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!