You are here
Home > QB Subjectwise > 005 Geography Previous Year Questions

005 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The five epochs of Tertiary period, according to ages are
(a) Paleocene, Oligocene, Eocene, Miocene, Pliocene
(b) Pliocene, Eocene, Oligocene, Miocene, Paleocene
(c) Paleocene, Eocene, Oligocene, Miocene, Pliocene
(d) Pliocene, Oligocene, Miocene, Eocene, Paleocene
Ans: (c)

Q2. The zonal soil type of peninsular India belongs to the
(a) Red soils
(b) Yellow soils
(c) Black soils
(d) Older alluvium
Ans: (a)

Q3. The tropical cyclones do not occur close to the equator because of
(a) Excessive heat
(b) Calm air
(c) Weak coriolis force
(d) The winds are too wet and heavy
Ans: (c)

Q4. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Anamalai Hills (b) Cardamom Hills
(c) Nilgiri Hills (d) Shevaroy Hills
Ans: (c)

Q5. Assertion (A) It is easier to swim in sea water compared to ordinary water.
Reason (R) Density of sea water is higher than that of ordinary water.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(City) (Earthquake zone)
A. Kolkata 1. Zone V
B. Guwahati 2. Zone IV
C. Delhi 3. Zone III
D. Chennai 4. Zone II
Code :
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 1 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q7. Which of the following is the correct sequence of deposits on the continental shelf from coast to deeper sea?
(a) Gravel, sand, sandy mud, mud
(b) Sand, gravel, sandy mud, mud
(c) Sandy mud, mud, sand, gravel
(d) Mud, sandy mud, gravel, sand
Ans: (a)

Q8. Which crops quickly exhaust the fertility of soil and need heavy dose of fertilizers?
1. Sugarcane 2. Cotton
3. Jute 4. Millets
Code:
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 3, 4 and 1 (d) 4, 1 and 2
Ans: (a)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below.
List I List II
(Dam) (State)
A. Nagarjunsagar Dam 1. Telangana
B. Tehri Dam 2. Uttarakhand
C. Rihand Dam 3. Uttar Pradesh
D. Tungbhadra Dam 4. Karnataka
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 1 2
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)

Q10. Punjab and Haryana receive rainfall from
(a) Westerly disturbances
(b) Cyclones in Bay of Bengal
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans: (c)

Q11. Which of the following two continents are just like the mirror images of each other?
(a) South America and Africa
(b) South America and North America
(c) South America and Australia
(d) Europe and Asia
Ans: (a)

Q12. The points in the ecliptic farthest north and south of the celestial equator are called
(a) summer and winter solstices
(b) autumnal and vernal equinox
(c) North Celestial Pole and South Celestial Pole
(d) none of these
Ans: (b)

Q13. List-I List-II
(A) Mahanadi (1) Manjra
(B) Godavari (2) Orisan
(C) Narmada (3) Aner
(D) Tapi (4) Ib
(a) A – 4 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 2
(b) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3
(c) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3
(d) A – 2 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 4
Ans: (c)

Q14. The hill station of Coonoor is located in which one of the followng states?
(a) Karnataka (b) Andhra Pradesh
(c) Kerala (d) Tamil Nadu
Ans: (d)

Q15. The local time at a station A is 3PM when it is noon at Greenwich. This indicates that
1. A is 45º east of Greenwich
2. Longitude of A is 45ºW.
Code:
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Only 1 and 2 (d) Neither 1 or 2
Ans: (a)

Q16. Which of the following is/are correctly matched?
List I List II
(Atmospheric layers) (Characteristics)
A. Troposphere 1. Normal lapse rate
B. Stratosphere 2. Mother of pearls
C. Ionosphere 3. Reflection of radio waves
D. Exosphere 4. Very rare air
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q17. Which of the following is an important crop of the Barak Valley?
(a) Jute (b) Tea
(c) Sugarcane (d) Cotton
Ans: (a)

Q18. In which of the following States the Jharkhand Movement is active?
1. Bihar 2. Madhya Pradesh
3. Orissa 4. Uttar Pradesh
Choose the correct answer from the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q19. Which of the following is a block mountain?
(a) Alps
(b) Vosges
(c) Rocky
(d)Andes
Ans: (b)

Q20. The intersecting lines drawn on maps and globes are
(a) latitudes
(b) longitudes
(c) geographic grids
(d) none of these
Ans: (c)

Q21. The latest plant producing stainless steel is located at
(a) Vizag (b) Salem
(c) Hospet (d) Bokaro
Ans: (b)

Q22. Cloudy nights are warmer than clear nights because of
(a) greenhouse effect (b) depletion of ozone layer
(c) insolation (d) terrestrial radiation
Ans: (c)

Q23. During winter, the northern half of India is warmer than areas at similar latitudes outside the country by 3° to 8°C. This is due to
(a) India experiencing a tropical monsoon climate.
(b) the warm currents
(c) the Tropic of Cancer passing through the middle of the country
(d) the presence of the Himalayas with their east and west extent
Ans: (d)

Q24. Which one of the following is categorised as millet?
(a) Wheat (b) Rice
(c) Sorghum (a) Maize
Ans: (c)

Q25. Which one of the following With regard to Aridisol, one of the soil orders, is not correct?
(a) Lack of water for plants during most part of the year
(b) High organic matter
(c) Large accumulation of carbonates at depth
(d) Absence of deep wide cracks
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!