You are here
Home > QB Subjectwise > 005 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

005 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Fill in the blanks. Ritu is …….. most active girl in …….. family.
(1) the, the
(2) the, a
(3) cosmopolitan
(4) metropolitan
Ans: (1) Here reference is being made to a specific girl and her family. So, ‘the’ is used in both the places. Hence sentence will be Ritu is most active girl in the family.

Q2. A person who regards the whole world as his country is called
(1) nationalist
(2) patriot
(3) cosmopolitan
(4) metropolitan
Ans: (3) Cosmopolitan is a person who is free from local or national prejudices and feels a sense of belongingness wherever he might go.

Q3. ‘Quarried’ means
(1) measure of capacity
(2) extract
(3) used in glass windows
(4) floor tile
Ans: (2) ‘Quarry’ means to extract materials such as stone, state, etc, from an open pit.

Q4. Change the following into past perfect continuous tense. The boys are playing cricket.
(1) have played
(2) has played
(3) have been playing
(4) had been playing
Ans: (4) Past Perfect Continuous tense has the following form subject + had + been + verb (continuous form). So ‘had been playing’ is the correct option. Hence sentence will be ‘The boys are playing cricket’ will be ‘The boys had been playing cricket’.

Q5. The lesson ‘Torch Bearers’ is written by which of the following writers?
(1) WM Ryburn
(2) AG Gardiner
(3) HG Wells
(4) Rhoda Power
Ans: (1) The lesson ‘Torch Bearers’ is written by WM Ryburn.

Q6. Choose the correct figure of speech in the following sentence. ‘The wind lies asleep in the arms of dawn.”
(1) Hyperbole
(2) Metaphor
(3) Personification
(4) Oxymoron
Ans: (3) Personification is a figure of speech where human qualities are given to animals, objects or ideas. Here wind and dawn (in animate object) are being thought of as living beings, i.e. they are being personified humans.
7. Choose the correct meaning of the following phrase. Foot the bill
(1) To kick the bill
(2) To tear the bill
(3) To pay
(4) To throw the bill
Ans: (3)
7. ‘Foot the bill’ is an idiom which means ‘to pay for something’.

Q8. Indicate the tense of the following sentence. I have sent a letter to him.
(1) Past perfect tense
(2) Present indefinite tense
(3) Present perfect tense
(4) Present perfect continuous tense
Ans: (3) I have sent a letter to him is in present perfect tense.

Q9. Phonetic is the Science of
(1) reading
(2) sounds
(3) pronunciation
(4) writing
Ans: (2) Phonetic is the study of the sounds made by human voice in speech.

Q10. Language learning starts from
(1) speaking
(2) listening
(3) reading
(4) writing
Ans: (2) Listening is the first stage where in a person start learning the nuances of a language.

Q11. General aim of prose teaching is to help the students to develop
(1) critical thinking
(2) interest in reading
(3) comprehension ability
(4) All of the above
Ans: (4) General aim of prose teaching is to help the students to develop interest in reading, critical thinking and comprehension ability.

Q12. Which Indian reformist supported English education?
(1) MK Gandhi
(2) Raja Ram Mohan Roy
(3) Swami Vivekananda
(4) Swami Dayananda
Ans: (2) Raja Ram Mohan Roy (22 May 1772–27 September 1833) was the founder of the Brahmo Sabha movement in 1828, who engendered the Brahmo Samaj. He translated Vedic scriptures into English and was a supporter of English and was a supporter of English education.

Q13. Choose the correct meaning of the following phrase. To bring to light
(1) To conceal
(2) To reveal
(3) To appeal
(4) To praise (परीक्षा तिथि : 23-02-2014)
Ans: (2) ‘To bring to light’ means to present or reveal something.

Q14. Choose the synonym for the following word. Consequence
(1) Conclusion
(2) Proof
(3) End
(4) Result
Ans: (4) Consequence means the result or outcome of something.

Q15. Change the following verb into noun.
(1) Succeeding
(2) Successful
(3) Success
(4) Successfully
Ans: (3) Successful is an adjective. Succeeding is a verb form. Successfully is an adverb.

Q16. ‘Language is one of the most important and characteristics forms of human behaviour’. It is the statement of
(1) Maclver and Page
(2) Gleason
(3) Mahatma Gandhi
(4) Dr. R K Agarwal
Ans: (2) ‘Language is one of the most important and characteristics forms of human behaviour’. It is the statement given by Gleason.

Q17. Fill in the blank with correct preposition. He is blind ……… his own fault.
(1) to
(2) with
(3) of
(4) for
Ans: (1) ‘to’ is the correct answer.

Q18. The poem ‘The Nation Builders’ is composed by which of the following poets?
(1) William Wordsworth
(2) HW Longfellow
(3) Ralf Waldo Emerson
(4) Ben Jonson
Ans: (3) ‘The Nation Builders’ is a short poem composed by Ralf Waldo Emerson.

Q19. Choose the correct word from the words given below to complete the sentence. The soldiers …………. through the town.
(1) marched
(2) walked
(3) ran
(4) suggested
Ans: (1) The soldiers marched through the town.

Q20. Which of the following is in possessive case?
(1) Me
(2) I
(3) You
(4) Mine
Ans: (4) A possessive case shows ownership. My, his, here, yours, mine, whose-these all show ownership.

Q21. What is difficult to do without paying large amount of money?
(1) To hire an auto for a short distance
(2) To lodge a police complaint
(3) To reach a side street
(4) To board a flight
Ans: (4) Boarding a flight is not a cheap affair.

Q22. Name the famous poet who wrote the following line. ‘They also serve who only stand and wait’.
(1) Keats
(2) Shelley
(3) Milton
(4) Wordsworth
Ans: (3) This is a quote from the English poet John Milton’s poem “On His Blindness’.

Q23. Complete the following sentence by using correct alternative. Walk carefully lest
(1) you should fall down
(2) you may fall down
(3) you will fall down
(4) you can fall down
Ans: (1) ‘lest’ is followed by ‘should’.

Q24. Find out the incorrect sentence.
(1) You, he and I am good friends
(2) The quality of the mangoes was not good
(3) The ‘Arabian Nights’ is still a great favourite
(4) Each of the scholars has done well
Ans: (1) use ‘are’ instead of ‘am’.

Q25. Change the following into passive voice. ‘Do not insult your elders’.
(1) Your elders let not be insulted
(2) Let not your elders be insulted
(3) Let your elders not be insulted by you
(4) Let us insult your elders
Ans: (3) After changing into passive voice ‘Let your elders not be insulted by you’.

Q26. Find out the grammatically correct sentence.
(1) It is you who are responsible for the downfall
(2) Politics are the subject which is taught at degree level
(3) I, you and he is good friend
(4) Ganga is a famous river of India
Ans: (1) In the first sentence, ‘is’ should be used after ‘politics’. In the third sentence, ‘are’ should be used instead of ‘is’ and in the fourth sentence, use ‘The Ganga’ instead of ‘Ganga’.

Q27. State the part of speech of the underlined word. He looked above in the sky.
(1) Noun
(2) Adjective
(3) Verb
(4) Adverb
Ans: (4) ‘above’ modifies the verb ‘Looked’ that appears before it. So, it is used here as an adverb.

Q28. Choose the correct option. The passengers alighted …….. the bus.
(1) to
(2) for
(3) from
(4) at
Ans: (3) The passengers alighted from the bus.

Q29. Find where the error is in the sentence. I am reaching (2) / school (2) / in time (3) / everyday. (4)
Ans: (2)
It should be ‘I reach school in time everyday’.

Q30. Point out figure of speech in the following sentence. ‘And having nothing he hath all’.
(1) Oxymoron
(2) Onomatopoeia
(3) Simile
(4) Apostrophe
Ans: (1) Oxymoron has been used in above sentence. An oxymoron is a figure of speech in which seemingly contradictory terms appear side by side.

Top
error: Content is protected !!