You are here
Home > QB Subjectwise > 004 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

004 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Which one of the following statements is correct?
Parliament can make a law with respect to a matter in the state list in the national interest if:
(a) The President of India gives permission
(
b) The Parliament passes a resolution
(
c) A State makes a request
(
d) The Rajya Sabha passes a resolution by a two-thirds majority
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements with respect to the powers of the Governor of a State:
1. The governor can summon, prorogue and dissolve the State Assembly.
2. The Governor can adjourn the sittings of the State Assembly.
3. The Governor addresses the first session of the Legislative Assembly after elections.
4. The Governor causes to lay the annual budget in the State Assembly.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 1, 3 and 4
(
c) 2 and 3
(
d) 2 and 4
Ans: (b)

Q3. The members of a Panchayat Samiti are:
(a) Directly elected by the people
(
b) Indirectly elected by the members of the Village Panchayat
(
c) Nominated by the Block Development Officer
(
d) Nominated by the president / chairman of the Panchayat Samiti
Ans: (a)

Q4. The principles concerning the provisions of the grants-in-aid to the States out of the Consolidated Fund of India are recommended by the:
(a) Planning Commission
(
b) Administrative Reforms Commission
(
c) Finance Commission
(
d) Public Accounts Committee
Ans: (c)

Q5. Which part of the Constitution of India contain provisions with respect to the co-operative societies?
(a) Part IX
(
b) Part IX-B
(
c) Part IX-A
(
d) Part XI
Ans: (b)

Q6. Who of the following administers the oath of office to the State Chief Information Commissioner?
(a) President of India
(
b) Chief Justice of India
(
c) Governor of the State
(
d) Chief Justice of the State High Court
Ans: (c)

Q7. Assertion (A) :An award made by a Lok Adalat is deemed be a decree of a Civil Court.
Reason (R) :An award of Lok Adalat is final and binding on all parties, and no appeal lies against thereto before any court.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (b)

Q8. The term “economic justice” in the Preamble to the Constitution of India, is a resolution for:
(a) Equal distribution of wealth.
(
b) Economy in the administration of justice.
(
c) Socio-economic revolution.
(
d) Cheap justice to the poor.
Ans: (a)

Q9. The ‘Fundamental Duties’ are intended to serve as a reminder to:
(a) The State to perform duties conferred by the Constitution
(
b) The judiciary to administer justice properly
(
c) Every citizen to observe basic norms of democratic conduct
(
d) The legislature to make laws for the welfare of the people
Ans: (c)

Q10. In which of the following cases the President of India is not bound by the advice of the Council of Ministers?
1. The choice of the Prime Minister
2. The dismissal of a Government which refuses to quit, after having lost its majority in the House of the People
3. The allocation of business
4. The dissolution of the House, when appeal to the electorate becomes necessary Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q11. Which one of the following statements about the Speaker of the Lok Sabha is not correct?
(a) He has the power to adjourn the House sine die.
(
b) He has the power to summon the House even after prorogation.
(
c) He continues to be in office even after the dissolution of the House and until immediately before the first meeting of the House.
(
d) He must vacate the office if he ceases to be a member of the Lok Sabha.
Ans: (b)

Q12. Under which Article of the Constitution of India, the State Governor can reserve a Bill for the consideration of the President?
(a) Article 169
(
b) Article 200
(
c) Article 201
(
d) Article 257
Ans: (b)

Q13. As per the Constitution (74th Amendment) Act, Legislatures of States have not been conferred the power to empower municipalities with the responsibility of:
(a) Preparation of plans for economic development and social justice
(
b) Management of law and order
(
c) Implementation of schemes as may be entrusted to them
(
d) Levy, collection and appropriation of taxes, duties, tolls, etc
Ans: (b)

Q14. Which of the following committees / commissions recommended the establishment of the office of the Special Officer for Linguistic Minorities?
(a) Administrative Reforms Commission
(
b) Swaran Singh Committee
(
c) States Reorganisation Commission
(
d) Rajamannar Committee
Ans: (c)

Q15. Statement I:There is a feeling that the institution of All-India Services needs reconsideration.
Statement II:Members of the All-India Services foster national integration, as they are recruited from different parts of the country.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (b)

Q16. Consider the following statements:
According to the Model Code of Conduct Relating to Elections, all political parties and candidates shall:
1. Refrain from serving or distributing liquor on polling day and during the twenty-eight hours preceding it.
2. Supply to their authorized workers suitable badges or identity cards.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q17. Which of the following is not reserved by the Governor for the consideration of the President?
(a) Bills affecting powers of the High Courts
(
b) Bills relating to compulsory acquisition of property
(
c) Bills seeking to impose restrictions on the inter-state trade
(
d) Bills relating to imposition of taxes on agricultural income.
Ans: (d)

Q18. In which Part of the Constitution, details of citizenship are mentioned?
(a) Part I
(
b) Part II
(
c) Part III
(
d) Part IV
Ans: (b)

Q19. How can an amendment in a list in the Seventh Schedule of the Constitution of India be initiated?
If the Bill seeking amendment is passed in either House of Parliament by:
(a) A majority of the total membership of that house.
(
b) A majority of the total membership of that house and by a majority of not less than two-thirds of the members of that House present and voting.
(
c) A majority of the total membership of that house and by a majority of not less than two-thirds of the members of that House present and voting and the amendment shall also requires to be ratified by the Legislatures of not less than one-half of the States.
(
d) A majority of the total membership of that house and by a majority of not less than two-thirds of the members of that House present and voting and the amendment shall also requires to be ratified by the Legislatures of not less than two-thirds of the States.
Ans: (c)

Q20. Assertion (A) :The President of India is indirectly elected.
Reason (R) :Under a parliamentary system of government, the head of the state is only a nominal head.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q21. Which one of the following has precedence over every other motion?
(a) Calling attention
(
b) Half-an-hour discussion
(
c) Adjournment motion
(
d) A resolution by both the Houses jointly
Ans: (c)

Q22. In which of the following provisions of the Constitution of India is the principle of collective responsibility of the State Council of Ministers enshrined?
(a) Article 164
(
b) Article 162
(
c) Article 163
(
d) Article 167
Ans: (a)

Q23. Who consolidates the plans prepared by the Panchayats and Municipalities in the district?
(a) State Planning Commission
(
b) Public Accounts Committee
(
c) District Planning Committee
(
d) District Planning and Development Council
Ans: (c)

Q24. Statement I:Financial accountability of the Union Government to Parliament is ensured through the reports of the Comptroller and Auditor-General.
Statement II:The Comptroller and Auditor-General has to submit the report to the President who causes it to be laid before the Lok Sabha.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Q25. Consider the following statements:
1. There was a special provision for the Anglo-Indian community in certain services.
2. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act was passed in 195
– 5.
3. The Untouchability (Offences) Act was renamed as the Protection of Civil Rights Act.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 2 and 3
(
d) 1 and 3
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!