You are here
Home > QB Subjectwise > 004 History Previous Year Questions

004 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): Lal, Bal and Pal formed extremist group in the Indian National Congress.
Reason (R): They were revolutionary leaders
(a) A and R both are incorrect
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A and R are correct and R is the correct explanation of A
(d) A and R are correct but R is not the correct explanation of A

Ans: (c)

Q2. Painted greyware is attributed to
(a) Vedic period
(b) Guptas
(c) Mauryas
(d) Indus valley civilization

Ans: (a)

Q3. In the Gupta age, Varahamihira wrote the famous book, ‘Brihat Samhita’. It was a treatise on
(a) astronomy
(b) statecraft
(c) ayurvedic system of medicine.
(d) economics

Ans: (a)

Q4. Examine which of the following statements in the context of early Art and Architecture is false:
(a) The stupa-monastery complex at Amaravati is close to a megalithic burial.
(b) The Udayagiri and Khandagiri hills in Orissa bear the oldest groups of Jaina rock-cut caves.
(c) Ajanta is the only site where murals have been used to decorate the interior of rock-cut caves.
(d) The majority of rock-cut caves in the period between 300-750 AD were sponsored by royalty.

Ans: (c)

Q5. Which of the following statements regarding Mohammad Ali Jinnah is not true?
(a) He was Dadabhai Naoroji’s secretary at the Calcutta session of Congress in 1906.
(b) He became a communal nationalist in 1913 when he joined the Muslim League.
(c) He and Tilak were the joint authors of Lucknow Pact.
(d) In 1919–20, he wholeheartedly supported Gandhi’s call for a non-violent non-cooperation.

Ans: (d)

Q6. Match the following:
List I List II
A. Known for his wit and humour 1. Abul Fazal
B. An experienced General 2. Faizi
C. A historian 3. Birbal
D. A scholar and a poet 4. Raja Bhagwan Das
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 2 4 1 3
(c) 4 2 3 1
(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

Q7. Consider the following statements :
1. The inhabitants of Harappa grew and used cotton.
2. The inhabitants of Harappa had no knowledge of copper and bronze.
3. The standard Harappan seals were made of clay.
Which of the statements given above is / are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q8. “The greater the number of the forts you hold the weaker will be your power. Let our forces be on the sea, because if we should not be powerful at sea, everything will be at once against it” whose words are these?
(a) Vasco-da-Gama
(b) Albuquerque
(c) Da Almeida
(d) Duarte Pacheo

Ans: (c)

Q9. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements :
1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.
2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q10. Which of the following pairs is correct?
(a) Surdas – Sahitya Lahari
(b) Somesgara – Charu Chintamani
(c) Kalhana – Ashtadhyayi
(d) Satyanarayana – Mahabharata

Ans: (a)

Q11. Which one among the following statements is not true of the jajmani system?
(a) It was a non-market exchange system
(b) It was practised in many villages and regions during the pre-colonial period
(c) It was introduced under pressure from the colonial regime
(d) It was incorporated into wider networks of exchange through which agricultural products and other goods circulated

Ans: (d)

Q12. Some of the early 20th century dalit initiatives are given here:
1. Chairman of Depressed Classes Conference (1917):
Sir Narayan Ganesh Chandavarkar
2. Scheduled Caste Federation: B R Ambedkar
3. Depressed Classes Mission: Gaikwad of Baroda
4. Proposed the 1917 resolution on Untouchability in Congress: G A Natesan
Select the code for correct statements:
(a) 1, 2
(b) 2 only
(c) 3, 4
(d) All of the above.

Ans: (d)

Q13. What is the correct chronological order of the appearance of the following Sufi Silsilas?
1. Naqshbandi 2. Suhrawardi
3. Qadiri 4. Chishti
(a) 4, 2, 3,1
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 2, 4, 3, 1
(d) 4, 2, 1, 3

Ans: (c)

Q14. Which were the earliest cereals grown by human?
1. Wheat 2. Barley
3. Maize 4. Millets
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) Neither of them

Ans: (b)

Q15. List-I List-II (Monuments) (Builders)
A. Buland Darwaja, 1. Alauddin Khilji Fatehpur Sikri
B. Alai Darwaja, Delhi 2. Akbar
C. Moti Masjid, Delhi 3. Shahjahan
D. Moti Masjid, Agra 4. Aurangazeb
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 4 3
(d) 4 1 3 2

Ans: (b)

Q16. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘Jagadguru’ by his Muslim subjects because of his belief in secularism?
(a) Husain Shah
(b) Zain-ul-Abidin
(c) Ibrahim Adil Shah
(d) Mahmud II

Ans: (c)

Q17. The object of the Butler Committee of 1927 was to
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.

Ans: (d)

Q18. Ashokan inscriptions of Mansehra and Shahbazgadhi are written in
(a) Prakrit language, Kharoshthi script
(b) Prakrit language, Brahmi script
(c) Prakrit-Aramaic language, Brahmi script
(d) Aramaic language, Kharoshthi script

Ans: (d)

Q19. He was the most passionate exponent of the Extremists’ point of view and the programme he espoused anticipated Gandhi. The reference here is to
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Aurobindo Ghose
(c) BG Tilak
(d) none of the above

Ans: (b)

Q20. Assertion (A): The iqta system went a long way in establishment Islam in North India.
Reason (R): The Sultans, through this institution, wanted to control the Turkish nobles.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q21. What is the correct chronological order of the following events?
(i) Swaraj Party (ii) Salt Satyagraha (iii) Constructive Programme (iv) Individual Satyagraha
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (iii) (ii) (iv) (i)
(c) (iv) (iii) (ii) (i)
(d) (i) (ii) (iii) (iv)

Ans: (d)

Q22. Which of the following statements about Aurangzeb is true?
1. He was the greatest Mughal emperor.
2. He worked for the glory of the Mughal dynasty.
3. He dismissed tradition of music in his court.
4. His biggest enemy was marathas.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q23. ‘Ghuzak’ is the name of a place where
(a) Jayapala met his enemy Sabuktigin
(b)Mahmud crushed defeat on Jayapala
(c) Jayapala burnt himself on a funeral pyre since he was unable to survive the disgrace caused by his defeat at the hands of Mahmud
(d) None of the above

Ans: (a)

Q24. Quit India Movement was launched in response to
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan

Ans: (b)

Q25. Which one among the following was the result of the First Anglo-Maratha War of 1775–1982?
(a) The British won the war
(b) The Marathas won the war
(c) There was no victory for either side
(d) It helped Haider Ali to gather strength because the British and Marathas were engaged in a mutual war

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!