You are here
Home > QB Subjectwise > 004 Geography Previous Year Questions

004 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following names of the oceans
1. Atlantic Ocean
2. Indian Ocean
3. Pacific Ocean
Which of the following sequences is correct with respect to number of deeps located in each ocean?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 1
(c) 3, 1 and 2 (d) 3, 2 and 1
Ans: (c)

Q2. Consider the following pairs Region Country
1. Chechnya : Russian Federation
2. Darfur : Mali
3. Swat Valley : Iraq
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q3. Which one of the following statements is not correct?
(a) The classical theory of the monsoons was propounded by Sir Edmund Hally.
(b) P. Koteswaram considered the monsoon winds only land and sea breezes at large scale.
(c) El Nino adversely affects the Indian summer monsoon.
(d) La Nina is the harbinger of good monsoon rains in India.
Ans: (b)

Q4. The crop which grows in alluvial soil and needs 150 cm rainfall is
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Groundnut
(d) Sugarcane
Ans: (b)

Q5. Consider the following crops in India :
1. Cow pea 2. Green gram
3. Pigeon pea
Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q6. The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas.
What is / are the reason / reasons?
1. Thermal difference between land and water
2. Variation in altitude between continents and oceans
3. Presence of strong winds in the interior
4. Heavy rains in the interior as compared to coasts
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q7. The average height of the Inner Himalayas is
(a) 5,100 m (b) 6,100 m
(c) 7,100 m (d) 8,000 m
Ans: (b)

Q8. Consider the following statement:
1. Mechanical weathering takes place only in sedimentary rocks.
2. The rain-water reacts with rocks to form new chemical substances.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q9. River Luni originates near Pushkar and drains into which one of the following?
(a) Rann of Kachchh (b) Arbian Sea
(c) Gulf of Cambay (d) Lake Sambhar
Ans: (a)

Q10. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
A. Iron and steel 1. Atlanta
B. Ship building 2. Bradford
C. Automobile 3. Cleveland
D. Woollen textile 4. Yakohama A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 4 3
(c) 2 4 1 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (a)

Q11. Which of the following statements regarding the duration of day and night is correct?
(a) Difference is least near the Equator and progressively increases away from it
(b) Difference is maximum at the Equator and progressively decreases away from it
(c) Difference is least at the Tropics and progressively increases towards the Equator and Poles
(d) Difference is maximum at the Tropics and progressively decreases towards the Equator and Poles
Ans: (a)

Q12. Which of the following statements is not correct?
(a) Salinity of the ocean water is directly proportional to the rate of evaporation.
(b) Salinity of the ocean water decreases with the increase in precipitation.
(c) Higher rates of salinity are found at the mouths of big rivers.
(d) Tides and currents bring about changes in salinity.
Ans: (c)

Q13. Why do alluvial soils of the Ganga Plain retain their fertility?
(a) They are rich in humus
(b) They are rich in mineral content
(c) They are provided with intense irrigation
(d) They are replenished by annual floods
Ans: (d)

Q14. North India gets rainfall due to
(a) Northern cold winds
(b) South-West monsoons
(c) North-East monsoons
(d) Western disturbances
Ans: (b)

Q15. “Golan Heights” belonging to country “A” were captured by a country “B”. Which of the following are “A” and “B” respectively?
(a) Syria and Israel
(b) Israel and Syria
(c) Syria and Egypt
(d) Egypt and Israel
Ans: (a)

Q16. The Indus and the Brahmaputra rivers are examples of
(a) Subsequent drainage
(b) Super-imposed drainage
(c) Consequent drainage
(d) Antecedent drainage
Ans: (d)

Q17. Consider the following statements and identify the right ones.
I. Euphotic zone do not receive solar rays.
II. Aphotic zone receives solar radiation.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None of the above
Ans: (d)

Q18. Which one among the following states does not form part of the Narmada basin ?
(a) Madhya Pradesh (b) Gujrat
(c) Rajasthan (d) Maharashtra
Ans: (c)

Q19. Match the following List l
(Ethnic Community) List II
(State)
A. Apatani 1. Arunachal Pradesh
B. Bhutia 2. Madhya Pradesh
C. Gond 3. Manipu
D. Meiti 4 Sikkim
Codes A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q20. Statement I : The Atacama is the driest among the deserts of the World.
Statement II : The aridity of the Atacama is explained by its location between two mountain chains of suffi cient height to prevent moisture advection from either the Pacific or the Atlantic Ocean.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (a)

Q21. Match List I with List II and find out the correct answer by using the codes given below:
(Current) (Origin)
A. Labrador current 1. Baffin Bay
B. North-East 2. Strait of Malacca Monsoon Drift
C. Kurile current 3. Okhotsk Sea
D. North Atlantic 4. West coast of Africa Equatorial Current
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)

Q22. Any material cannot be called a resource till it satisfies the following conditions:
I. It should be possible to use it for the benefit of man.
II. It can be transformed into more useful and valuable goods.
III. Things can be converted into resources even without any development in science and technology.
IV. High technology is required for developing resources for which enough capital should be available.
Code:
(a) Only I and II
(b) Only II and III
(c) Only III and IV
(d) Only I, II and IV
Ans: (d)

Q23. If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the following plants naturally growing there?
1. Oak 2. Rhododendron
3. Sandalwood
Select the correct answer using code given below
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q24. Match the type of soil found in regions represented by dots, 1-4.
1 2 3 4
(a) Alluvial Alluvial Laterite Sandy saline light black dark black
(b) Alluvial Alluvial Alluvial Laterite dark black light black
(c) Alluvial Laterite Alluvial Alluvial light black dark black
(d) Sandy saline Laterite Alluvial Alluvial light light black dark black black
Ans: (b)

Q25. Contour bunding is used
(a) To stop the winds in sandy deserts
(b) To irrigate desert areas
(c) To prevent erosion in hilly areas
(d) None of the above
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!