You are here
Home > QB Subjectwise > 003 History Previous Year Questions

003 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one of the following statements about Subhaschandra Bose is not correct?
(a) He appeared in the I.C.S. examination in 1920 and stood 4th in order of Merit.
(b) He was president of Indian National Congress in the year of 1938 and 1939.
(c) He had spent his incarcerated life in Mandalay Jail.
(d) He took part in the Quit India Movement.

Ans: (d)

Q2. The Indian Muslims, in general, were not attracted to the Extremist movement because of the
(a) influence of Sir Sayyid Ahmed Khan
(b) anti-Muslim attitude of extremist leaders
(c) indifference shown to Muslim aspirations
(d) Eextremists’ policy of harping on Hindu past

Ans: (d)

Q3. Where is the famous Vijayavitala temple having its 56 carved pillars emitting musical notes located?
(a) Belur
(b) Bhadrachalam
(c) Hampi
(d) Srirangam

Ans: (c)

Q4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Person) (Work)
A. Uddanda 1. Sudhanidhi
B. Sayana 2. Mallikamaruta
C. Yadavaprakasa 3. Malatimadhava
D. Bhavabhuti 4. Vaijayanti Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 4 1 3
(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Q5. In the context of Ancient India, which of the following statements can be said to be true?
1. Marriage by capture was Paisacha Vivah
2. Marriage where the bridegroom had to pay a price to the bride was Asura Vivah
3. Marriage in a state of sleep or intoxication was Rakshasa Vivah
4. Marriage through mutual love was Gandharva
Choose the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 4 only

Ans: (b)

Q6. Assertion (A): People of the Indus Valley maintained extensive trade relations with other contemporary civilizations.
Reason (R): Bronze Age Civilization was able to survive because of its elaborate exchange networks.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q7. Which of the following items is/are incorrectly matched?
List I List II
A. Battle of Haldighati 1576
B. Battle of Ghagra 1528
C. Battle of Chausa 1540
D. Battle of Sirhind 1555
(a) A and C
(b) B and C
(c) A and B
(d) Only C

Ans: (b)

Q8. Which of the following is known as the Turning of the Wheel of Law (Dharma- Chakrapravartana)?
(a) The first sermon preached by the Buddha at the Deer Park at Sarnath
(b) The practice of setting the wheell in motion everyday in the morning in the sanghas
(c) The extinction of karma leading to the achievement of nirvana
(d) The continuous existence of human beings like the wheel of causes and effects

Ans: (a)

Q9. Which one among the following statements regarding the social and religious reform ideas of Raja Rammohan Roy is not correct?
(a) His efforts led to the formation of Brahmo Samaj in 1828
(b) He considered different religions as embodiments of universal theism
(c) His Vedantic monism was strengthened after 1815 since an exposure to Christian unitarianism
(d) He paid attention exclusively to the problems/issues of the emerging middle class of India

Ans: (d)

Q10. The meeting of Indian and British political leaders during 1930-32 in London has often been referred to as the First; Second and Third Round Table Conferences. It would be incorrect to refer to them as such because
(a) the Indian National Congress did not take part in two of them
(b) Indian parties other than the Indian National Congress participating in the Conference represented sectional interests and not the whole of India
(c) the British Labour Party had withdrawn from the Conference, thereby making the proceedings of the Conference partisan
(d) it was an instance of Conference held in three sessions and not that of three separate conferences

Ans: (d)

Q11. In which one of the following cities is the Lingaraja Temple located?
(a) Bhubaneswar
(b) Bijapur
(c) Kolkata
(d) Shravanabelagola

Ans: (a)

Q12. Which of the following statements is/ are correct?
1. Early Buddhist literature is generally composed of the canonical text.
2. The Buddhist schools classify their canonical literature as only the Pitakas.
Select the correct answer using. the code given below:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q13. The Indus Valley civilization is considered non-Aryan Because (a) it was urban (b) it had a pictographic script (c) it had an agricultural economy (d) it extended up to the Narmada Valley

Ans: (b)

Q14. Consider List I and List II.
List I List II
A. Ropar Easternmost site
B. Bhagatrav Southernmost site
C. Alamgirpur Northernmost site
D. Sutkagendor Westernmost site
Which of the above are correctly matched?
Choose the answer from the codes given below:
(a) A, B and C
(b) B, C and D
(c) B and D
(d) C and D

Ans: (c)

Q15. Match List I and List II and select the correct answer from the codes given below:
list I list II
A. Dutch 1. Goa
B. English 2. Pulicat
C. Portuguese 3. Hugli
D. French 4. Chinsura
Codes:
(a) A–3, B–4, C–1, D–2
(b) A–1, B–3, C–2, D–4
(c) A–2, B–3, C–1, D–4
(d) A–2, B–1, C–4, D–3

Ans: (c)

Q16. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and this became a part of Vaishanavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q17. During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for its formation?
(a) Different social reform groups or organizations of Bengal region united to form a single body to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions/representations to the government
(b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose
(c) Behramji Malabari and M. G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country under one organization
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context

Ans: (b)

Q18. Match the columns :
List-1
A. Morley Minto Reforms
B. Montague Chelmsford Reforms
C. Reform Act of 1935
D. Cripps Proposals
List-2
1. Dyarchy in the Provinces
2. Provincial Autonomy
3. Introduction of separate electorate
4. Provision for establishment of a Constituent Assembly
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Q19. Zero was invented by
(a) Aryabhata
(b) Varahmira
(c) Bhaskara I
(d) An unknown Indian

Ans: (d)

Q20. Consider the following statements regarding Indian Feudalism in the early medieval period
1. The revenue assignments were called Bhoga.
2. The hereditary chiefs neither collected revenues nor assumed administrative powers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q21. Consider the following statements:
1. Kitab-i-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.
2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q22. Put the following in chronological order.
1. Split in the trade union movement, between the Communists and the moderate trade unionists
2. A ‘no-tax’ campaign in Bardoli district of Gujarat led by Vallabhbhai Patel
3. Creation of Chamber of Princes
4. Establishment of the Communist Party
Choose the correct code
(a) 4, 2, 3, 1
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 3, 4, 2, 1
(d) 2, 4, 3, 1

Ans: (b)

Q23. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The first four Gurus of Sikhism established many of the customs and rituals of Sikhism.
II. The fourth Guru, Amar Dass, founded the city of Amritsar as a place of Sikh pilgrimage.
III. Arjan Dev was the Guru who assembled the verses of Guru Nanak and the first four Gurus into the anthology, AdiGranth, which became the scriptures of the Sikh community.
(a) I and II
(b) Only II
(c) Only I
(d) II and III

Ans: (b)

Q24. Arrange the following Magadha dynasties in the chronological order:
1. Nandas 2. Sungas
3. Mauryas 4. Haryanks
Codes:
(a) 2, 1, 4, 3
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 4, 1, 3, 2

Ans: (d)

Q25. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858)?
1. To disclaim any intention to annex Indian States
2. To place the Indian administration under the British Crown
3. To regulate East India Company’s trade with India
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!