You are here
Home > QB Subjectwise > 003 Geography Previous Year Questions

003 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following has not been declared as the National waterway in India?
(a) Allahabad – Haldia stretch of the Ganga-
Bhagirathi-Hoogly river system
(b) Sadiya-Dhubri Stretch of the Brahmaputra river
(c) The Mahanadi delta stretch
(d) Talcher Dharma stretch of river Brahmani.
Ans: (c)

Q2. Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan?
(a) Bharatpur
(b) Jaipur
(c) Jodhpur
(d) Udaipur
Ans: (b)

Q3. Israel has common borders with:
(a) Lebanon, Syria, Jordan and Egypt
(b) Lebanon, Syria, Turkey and Jordan
(c) Cyprus, Turkey, Jordon and Egypt
(d) Turkey, Syria, Iraq and Yemen
Ans: (a)

Q4. The factors which influence input, output and transport of sediment water in a drainage basin include
(a) topography and soil type
(b) bedrock type
(c) climate and vegetation cover
(d) all are correct
Ans: (d)

Q5. A biological process where organisms produce organic substances that have the ability to decompose minerals and rocks by the removal of metallic cations is called
(a) chelation (b) slaking
(c) spalling (d) none of these
Ans: (a)

Q6. Which of the following is not associated with oilfields in India?
(a) Bombay High (b) Digboi
(c) Ankleshwar (d) Bijapur
Ans: (d)

Q7. If news is broadcast from London at 10 : 30 am, at what time it will be heard at Baghdad (45p E)?
(a) 7 : 30 am (b) 9 : 00 am
(c) 1 : 30 pm (d) 12 : 00 noon
Ans: (c)

Q8. Consider the following pairs:
Types of glacier Location
1. Piedmont glacier : On the flanks of a mountain range
2. Continental glacier : Greenland
3. Niche glacier : A small cirque glacier on high mountains in a s t e ep s loping hollow, bench or gully.
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 (d) 1 only
Ans: (a)

Q9. Tropic of Cancer passes through which of the following countries?
(a) Iran (b) Mexico
(c) Morocco (d) Sudan
Ans: (b)

Q10. Consider the following pairs Rivers Confluence
1. East Trisul and Alaknanda Karan Prayag
2. Mandakini and Kali Ganga Rudra Prayag
3. Bhagirathi and Kali Ganga Vishnu Prayag
4. Bhagirathi and Alaknanda Dev Prayag
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q11. Consider the following statements:
1. Garo are found in Meghalaya
2. Todas live in the Nilgiri Hills
3. Gonds are found in Uttarakhand
4. Gaddis are found in Himachal Pradesh.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (c)

Q12. Which one among the following States of India has the lowest density of population?
(a) Himachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
Ans: (c)

Q13. Assertion (A): Existence of human life on Venus is highly improbable.
Reason (R): Venus has extremely high level of carbon dioxide in its atmosphere.

Ans: (a)

Q14. Lithification in sedimentary rocks can occur by
(a) drying and compaction
(b) oxidation of Fe and Al
(c) precipitation of Ca and SiO2
(silica)
(d) all are correct
Ans: (d)

Q15. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): There is no change in season in the regions near the equator.
Reason (R): The equator is an imaginary line at the centre of the hemisphere.
Ans: (d)

Q16. Which of the following pairs are correctly matched?
(River) (Countries)
1. Niger — Guinea
2. Orange — S. Africa
3. Karai — Egypt
4. Nile — Mali
Select the correct answer
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q17. Which one of the following is the most productive and most widespread soil in India?
(a) Black Soil (b) Laterite Soil
(c) Alluvial Soil (d) Peaty Soil
Ans: (c)

Q18. Which among the following phenomenas can occur when very warm and humid air is rising over a mass of a very cold air?
1. Calm weather
2. Snowfall
3. Storms and cyclonic storms
4. Intense rain and hail
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (d)

Q19. Consider the following statements:
1. Chernozem soil is called black soil
2. There is no leaching in the laterite soils
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (a)

Q20. Which of the following countries does not touch the coast of the Baltic Sea?
(a) Estonia (b) Latvia
(c) Lithuania (d) Belarus
Ans: (d)

Q21. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below the lists List I List II
(Valley) (Slate)
A. Markha Valley 1. Sikkim
B. Dzukou Valley 2. Himachal Pradesh
C. Sangla Valley 3. Jammu and Kashmir
D. Yumthang Valley 4. Nagaland
Code:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (d)

Q22. In India, the ports are categorized as major and nonmajor ports. Which one of the following is a nonmajor port?
(a) Kochi (Cochin)
(b) Dahej
(c) Paradip
(d) New Mangalore
Ans: (b)

Q23. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Tharu: Uttar Pradesh
(b) Gaddi: Himachal Pradesh
(c) Konyak: Kerala
(d) Toda: Tamil Nadu
Ans: (c)

Q24. Which one is not an important characteristic of the Himalayan rivers ?
(a) They have a great capacity for erosion
(b) They have a perennial flow
(c) They do not form gorges
(d) Many of them have their sources in the inner Himalayas
Ans: (c)

Q25. Which one among the following is the correct sequence of the rivers from North to South?
(a) Damodar-Brahmani-Mahanadi-Tungabhadra
(b) Damodar-Mahanadi-Brahmani-Tungabhadra
(c) Brahmani-Tungabhadra-Damodar-Mahanadi
(d) Damodar-Brahmani-Tungabhadra-Mahanadi
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!