You are here
Home > QB Subjectwise > 003 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

003 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The substitution table method was adopted by
(1) HE Palmer
(2) Dr. West
(3) Prof. DJ Dodson
(4) Rober Manger
Ans: (1) The substitution table method was adopted by HE Palmer.

Q2. Choose the correct word to fill in the blank. Ten miles…….. a long way to walk.
(1) is
(2) are
(3) are being
(4) None of these
Ans: (1) Unit always follows singular number. In the present sentence 10 miles is a unit. Hence option (1) is correct. Correct sentence– Ten miles is a long way to walk.

Q3. Choose the appropriate synonym of the word written in Italics There can be different ways of solving the same problem.
(1) manners
(2) routes
(3) methods
(4) path
Ans: (3) The synonym of the word ways is methods.

Q4. Write one word for the following group of words. Which cannot be read?
(1) Illegible
(2) Incorrigible
(3) Eligible
(4) Illiterate
Ans: (1) Which cannot be read is illegible.

Q5. Choose the opposite of following word. Particularly
(1) Generally
(2) Elaborately
(3) Entirely
(4) Comprehensively
Ans: (1) Opposite of Particularly is ‘Generally’. Particularly means especially. Generally means considering the whole of someone or something.

Q6. Phonetic aspect of language deals with
(1) reading
(2) writing
(3) sound, spelling and pronunciation
(4) understanding
Ans: (3) Phonetic aspect of language deals with sound, spelling and pronunciation.

Q7. Causes of spelling errors are
(1) poor pronunciation
(2) silent letters
(3) one letter different sounds
(4) All of the above
Ans: (4) Causes of spelling errors are: Silent letters Poor pronunciation one letter different sounds.

Q8. Identify the odd word from the following.
(1) sorrow
(2) joy
(3) happiness
(4) bliss
Ans: (1) Sorrow is the odd one which means a feeling of great sadness.

Q9. Which of the following is an ‘Oxymoron’?
(1) Cluster beans
(2) Bright light
(3) Deafening silence
(4) Misty eyed
Ans: (3) Deafening silence is an Oxymoron. Deafening means extremely loud. Whereas silence means complete quiet. Oxymoron → two words used together that have, or seem to have, opposite meanings.

Q10. Give one word substitution for the following. One hundred years
(1) century
(2) decade
(3) score
(4) annual
Ans: (1) One hundred years is a century.

Q11. Fill in the blanks with the correct articles. ………… Taj Mahal is ………… monument symbolizing love.
(1) A, an
(2) The, a
(3) The, an
(4) A, the
Ans: (2) ‘The’ has been used before any historical place or monument, where monument is a singular countable noun which start with consonant sound, hence ‘a’ is used here.

Q12. Fill in the blanks with the correct prepositions. I tried ……… relieve them ……. their poverty.
(1) to, of
(2) to, with
(3) by, form
(4) into, with
Ans: (1) I tried to relieve them of their poverty.

Q13. Choose the correct phrase to complete the proverb. God helps those who……….
(1) help themselves
(2) pray to him
(3) turn to him
(4) worship him
Ans: (1) God help those who help themselves.

Q14. Fill in the blank with correct preposition. When she parted ………….. her parents, her eyes were full of tears.
(1) with
(2) off
(3) from
(4) to
Ans: (3) For separation we use preposition ‘from’. Hence option (3) is correct. Correct sentence– When she parted from her parents, her eyes were full of tears.

Q15. Fill in the blank with past perfect tense. The train ………… the platform before I reached the station.
(1) has left
(2) left
(3) have left
(4) had left
Ans: (4) With Past perfect tense in Had a Past participle has been used. (परीक्षा तिथिः 02-02-2016)

Q16. Choose the synonym of the following word. inundate
(1) sink
(2) to flood
(3) batter down
(4) pass by
Ans: (2) The synonym of the word Inundate is to flood.

Q17. The girl child ‘Lucy’ is in poems written by
(1) William Wordsworth
(2) John Keats
(3) William Shakespeare
(4) P B Shelley
Ans: (1) The girl child ‘Lucy’ appears in poems of William Wordsworth, one of the greatest nature poet.

Q18. Choose the incorrect part of the sentence. The man/standing next to/the pillar is/my older brother.
(1) standing next to
(2) The man
(3) the pillar is
(4) my older brother
Ans: (1) Elder is used only of person and is now confined to member of same family. Hence option (4) is incorrect. Correct sentence– The man standing next to the pillar is my elder brother.

Q19. Fill in the blank with the correct idiom. I ………. of Rama at the theater but she did not see me.
(1) threw a glimpse
(2) held a glimpse
(3) wanted a glimpse
(4) caught a glimpse
Ans: (4) Caught a glimpse is the correct option.

Q20. Fill in the blank with the appropriate modal. The villagers ………. read and write their mother tongue.
(1) can
(2) may
(3) should
(4) with
Ans: (1) Modal Auxiliary verb ‘can’ is used to show capacity or ability in present tense. Hence option (1) is correct. Correct sentence– The villager can read and write their mother tongue.

Q21. Choose the correct form of the verb to fill in the blank. We ……… the matter yesterday.
(1) discussed of
(2) discussed about
(3) discussed
(4) discussed well
Ans: (3) Discuss, enter, resemble, these verbs are normally followed by direct objects without preposition. Hence option (3) is correct.

Q22. Fill in the blank with the correct prepositional phrase. The deaf learn to communicate with one another ……… sign language.
(1) by means of
(2) according to
(3) inspite of
(4) but for
Ans: (1) By means of is the correct option.

Q23. Choose the best word to complete the sentence. He was tired and ill and ……… on the stairs and fell all the way down.
(1) stuck
(2) stumbled
(3) stumped
(4) steered
Ans: (2) He was tired and ill and stumbled on the stairs and fell all the way down. Stumble means to step awkwardly while walking or running and fall or begin to fall.

Q24. Find out the part which has an error in the following sentence. They invited Jaya and I / to the function / to be held in the next month.
(1) to the function
(2) They invited Jaya and I
(3) to be held in the next month
(4) No error
Ans: (2) Pronouns are used in objective case when they are used as object of a sentence. Hence option (2) is incorrect. Pronoun I should be used as ‘me’. Correct sentence– They invited Jaya and me to the function to be held in the next month.

Q25. Choose the alternative which best expresses the meaning of the phrase/idiom. The little girl with her flawless performance stole the show.
(1) Crept into the show
(2) Disappeared from the show
(3) Stole something from the show
(4) Won everybody’s praise
Ans: (4) Stole the show means won everybody’s praise.

Q26. Fill in the blank with the most suitable article. We were watching ………. news on BBC last evening.
(1) the
(2) a
(3) an
(4) None of these
Ans: (1) ‘the’ is the best option.

Q27. Fill in the blank with the most suitable adverb from those provided It took us ………….. five hours to reach the airport.
(1) always
(2) nearly
(3) enough
(4) None of these
Ans: (2) It took us nearly five hours to reach the airport.

Q28. Choose the appropriate preposition. We have been living here ………… six months.
(1) at
(2) ever
(3) since
(4) for
Ans: (4) ‘Since’ is used for ‘point of time’ while ‘for’ is used for ‘period of time’. In the present sentence six month is period of time. Hence option (4) is correct. Correct sentence– We have been living here for six months.

Q29. Which of the following ‘laugh’?
(1) Hyenas
(2) Goats
(3) Lions
(4) Deer
Ans: (1) Hyenas laugh.

Q30. Mark the synonym of the given word. Carcass
(1) Federation
(2) Bulk
(3) Quality
(4) Corpse
Ans: (4) Synonym of the given word Carcass is Corpse. Corpse means dead body.

Top
error: Content is protected !!