You are here
Home > QB Subjectwise > 002 History Previous Year Questions

002 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements on the Chalukyas
1. Pulakesin II defeated the Vishnukundins of Andhra delta and later allowed Vishnuvardhana to form a kingdom there.
2. Pulakesin II performed a horse sacrifice.
3. The Chalukyas became a sovereign power under Pulakesin I.
4. From Vishnuvardhana’s reign began the line of western Chalukyas.
Which of these statements are not correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (d)

Q2. Match the columns :
A. Amarnath : 1. Buddhist caves
B. Rock cut temples : 2. Jain saint
C. Ajanta : 3. Hindu shrine
D. Bahubali : 4. Mahabalipuram
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

Q3. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Lytton

Ans: (a)

Q4. In which of the following years was the All India Trade Union Congress formed in Bombay?
(a) 1918 (b) 1919
(c) 1920 (d) 1921

Ans: (c)

Q5. Who among the following is the author of the book, The Social Contract?
(a) Voltaire (b) Hobbes
(c) Locke (d) Rousseau

Ans: (d)

Q6. Mughal rulers expanded their empire gradually:
1. Aurangzeb annexed Berar
2. Shahjahan annexed Bijapur and Golconda
3. Akbar annexed Ahmednagar
4. Jehangir annexed Kangra
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) Only 4

Ans: (d)

Q7. Assertion (A): The monks looked after the Buddhist nuns.
Reason (R): The Buddhist nuns had to follow a special code known as the Bhikkunipatimokkha.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q8. During the Indian struggle for independence, who among the following came forward in defence of the prisoners in the Meerut Conspiracy Case?
1. Jawaharlal Nehru
2. Muzaffar Ahmed
3. P. C. Joshi
4. M. C. Chagla
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Q9. Which of the following are marked by the agrarian structure in the Post – Gupta period?
1. Large scale grants of land in different parts of India.
2. Undermining of communal rights over land
3. Subjection of peasants
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q10. Consider the following statements relating to Raja Rammohan Roy
1. He knew that the spread of Western education was necessary to develop a national and scientific attitude in the Indian society.
2. He played a pioneering role in the religious and social reform movements of 19th century, Bengal.
Which of the above statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q11. Consider the following Viceroys of India during the British rule :
1. Lord Curzon 2. Lord Chelmsford
3. Lord Hardinge 4. Lord Irwin
Which one of the following is the correct chronological order of their tenure?
(a) 1-3-2-4
(b) 2-4-1-3
(c) 1-4-2-3
(d) 2-3-1-4

Ans: (a)

Q12. Who among the following had founded the Theosophical Society in the United States of America?
(a) Swami Dayanand Saraswati
(b) Madam Blavatsky
(c) Madam Cama
(d) Lala Hardayal

Ans: (b)

Q13. Rakshasa type of marriage is
(a) marriage by purchase
(b) marriage by capture
(c) marriage by giving dowry
(d) marriage by seduction

Ans: (b)

Q14. Why did Mohammed-bin-Tughlaq shift his capital from Delhi to Deogiri?
(a) Because he was fed up of Delhi
(b) He wanted to punish the people of Delhi
(c) Because he wanted to extend his empire to the south
(d) The new capital occupied a central and strategic location

Ans: (d)

Q15. What is the Avasarpint or descending order of the following six periods of the Jaina cosmic cycle?
A. Duhsma
B. Susama
C. Duhsama-susama
D. Susama-duhsama
E. Dushsama-dusksama
F. Susama-susama
Choose the answer from the codes given below:
(a) E, A, C, D, B and F
(b) C, D, B, A, E and D
(c) B, F, D, E, A and C
(d) F, B, D, C, A and E

Ans: (c)

Q16. Which of the following statements is/are true about the Vernacular Press Act, 1878?
A. It was passed by Lord Mayo.
B. It came to be known as the ‘ Gagging Act’.
C. It liberated the Indian press from restrictions.
D. It was replaced by Lord Ripon in 1882.
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) B and D
(c) A and C
(d) C and D.

Ans: (d)

Q17. Which of the following was the most important factor responsible for the extensive growth of foreign trade?
(a) Surplus production of several commodities which were in great demand in foreign markets
(b) Tamils had a great reputation as seafarers
(c) There was a direct trade route between Tamil land and Arabia, Egypt and Rome
(d) Because the Yavanas (i.e. the Romans, The Greeks and The Egyptians) had colonized certain parts of South India

Ans: (a)

Q18. List-I List-II
A. Chinnava 1. Gadkari Revolt, 1844
B. Haji Shariatulla 2. Faraizi Movement, 1888
C. Alluri Sitaram Raju 3. Rampa Uprising, 1922
D. Krishna Daji Pandit 4. Kittur Uprising, 1824
Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 4 1

Ans: (b)

Q19. With reference to colonial period of Indian history, match List I (Person) with List II (Event) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I (Person) : List II (Event)
A. MacDonald : 1. Doctrine of Lapse
B. Linlithgow : 2. Communal Award
C. Dalhousie : 3. August Offer
D. Chelmsford : 4. Dyarchy
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 2 3 4 1

Ans: (c)

Q20. Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?
(a) Mimamsa and Vedanta
(b) Nyaya and Vaisheshika
(c) Lokayata and Kapalika
(d) Sankhya and Yoga

Ans: (c)

Q21. Which one of the following books was not illustrated with paintings in Akbar’s court?
(a) Hamzanama (b) Razmnama
(c) Baburnama (d) Tarikh – i -Alfi

Ans: (c)

Q22. Some of the epic compositions are mentioned here:
1. Kiratarjuniya by Bharavi
2. Silappadikaram by Adigal and Sattanar
3. Manimekalai by Ilango
4. Dashakumaracharita by Dandin
Select the code for correct statements:
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q23. Tick the correct statement(s) out of the following:
I. The Smritis are the auxiliary treatise of the Vedas or their supplementaries.
II. The Puranas provide religious and historical details of the Aryan Civilization and contain legends, rituals, tradition and moral codes.
III. The Brahmanas throw light on the socio-political life of the Aryans and form a sort of explanation of their religion, especially sacrifice.
(a) I, II and III
(b) Only I
(c) I and II
(d) I and III

Ans: (a)

Q24. Assertion (A): In the swadeshi and boycott movement of 1905–1908 in Bengal not only students and women but also peasants actively participated.
Reason (R): This movement was a powerful expression of resentment against the Partition of Bengal.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q25. Which one among the following statements is not correct?
(a) Gandhara School of Arts owed its origin to the Indo- Greek rulers but the real patrons of the school were the Kushans, especially Kanishka
(b) Rich carving, elaborate ornamentations and complex symbolism were not the main features of the Gandhara sculpture
(c) The Graeco-Roman architectural impact modified the structure of the Buddhist Stupas
(d) The artists of the Amravati School of Arts mainly used white marble

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!