You are here
Home > QB Subjectwise > 002 Geography Previous Year Questions

002 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. According to the modern theory of plate tectonics, the formation of Himalayas is a result of a continental collision along the convergent boundary between _________ and ____________ plate.
(a) Eurasian and Indian
(b) Gondwana and Eurasian
(c) Indo-Australian and the Eurasian
(d) None of above
Ans: (c)

Q2. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?
1. Dibang
2. Kameng
3. Lohit
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q3. Which one of the following is a correct sequence in the increasing order of salinity concentration?
(a) Gulf of California, Baltic Sea, Red Sea, North Sea
(b) Baltic Sea, North Sea, Gulf of California, Red Sea
(c) Red Sea, Gulf of California, North Sea, Baltic: Sea
(d) North Sea, Gulf of California, Baltic Sea, Red Sea
Ans: (b)

Q4. Wegener’s Theory of continental drift is supported by
1. Similarities between eastern and western coastlines of the Atlantic Ocean.
2. Glacial deposits of the Carboniferous Age.
3. Biological Evidences
4. Distribution of young fold mountains.
Code:
(a) 1 and 2 are true (b) 2 and 3 are true
(c) 1, 2 3 are true (d) 1, 2, 3, 4 are true
Ans: (d)

Q5. Match the following List I List II
(Wind) (Characteristics)
A. Chinook 1. Snow eater
B. Khamsin 2. Wind of fifty days
C. Sirocco 3. Cause ‘blood rain’ in Italy
D. Harmattan 4. Known as doctor in Guinea
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 2 4 1
(d) 2 4 1 3
Ans: (a)

Q6. The Indian subcontinent was originally part of a huge land mass called
(a) Jurassic land mass (b) Aryavarta
(c) Indiane (d) Gondwana continent
Ans: (d)

Q7. Which sector of cotton textile industry gives maximum output in terms of cotton cloth?
(a) Mill
(b) Power looms
(c) Handlooms
(d) All three are equal
Ans: (b)

Q8. The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the
(a) Australoid race
(b) Caucasoid race
(c) Mongoloid race
(d) Negroid race
Ans: (d)

Q9. Daily weather map showing isobars is an example of
(a) Choropleth map
(b) Isopleth map
(c) Chorochromatic map
(d) Choroschematic map
Ans: (b)

Q10. The layer of atmosphere close to the earth’s surface is called
(a) Exosphere (b) Ionosphere
(c) Stratosphere (d) Troposphere
Ans: (d)

Q11. The V-shaped mouth of a single-mouthed river, which is widest near the sea is known as
(a) Delta (b) Estuary
(c) Gulf (d) None of above
Ans: (b)

Q12. Currently half of the world’s population lives in just six countries. Identify them from the following.
(a) India, China, Pakistan, Brazil, Bangladesh, Indonesia.
(b) India, China, Brazil, Pakistan, Bhutan, United State.
(c) China, India, United State, Indonesia, Brazil, Pakistan.
(d) China, India, Bangladesh, United State, Pakistan, Brazil.
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements
1. National parks are a special category of protected areas of land and sea coasts where people are an integral part of the system.
2. Sanctuaries are concerned with conservation of particular species.
3. Biosphere reserves are connected with the habitat of a particular wild animal.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1,2 and 3 (b) Only 2
(c) 1 and 2 (d) 1 and 3
Ans: (c)

Q14. Consider the following statements:
1. A plateau is an upland surface, more or less flat bounded by steep sides.
2. Malwa plateau of India is an example of Intermontaine plateau.
Which of the above statements is/are true?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q15. Which of the following is not the feature of orographic rainfall?
(a) It requires a mountain barrier across the wind direction.
(b) Areas near the mountain slope receive the maximum rainfall.
(c) Windward slope gets maximum rainfall while leeward slope gets minimum rainfall.
(d) The windward slope is characterized by stratus clouds whereas leeward slopes are characterized by cumulus clouds.
Ans: (d)

Q16. Consider the following hills
1. Kaimur
2. Vindhya
3. Ajanta
4. Nilgiri
Which of the following is the correct sequence of the above mentioned hills moving from north to south?
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 4, 2, 1, 3 (d) 3, 4, 1, 2
Ans: (a)

Q17. Which one of the following pairs of primitive tribes and places of their inhabitation is not correctly matched?
(a) Buksa : Pauri-Garhwal
(b) Kol : Jabalpur
(c) Munda : Chhotanagpur
(d) Korba : Kodagu
Ans: (d)

Q18. Which one of the following is known as the “Coffee port” of the world?
(a) Sao Paulo
(b) Santos
(c) Rio de Janeiro
(d) Buenos Aires
Ans: (b)

Q19. As a result of abrasive action of scouring, glacial melt water can have a light, cloudy appearance and is called
(a) glacial polish
(b) glacial milk
(c) glacial deposit
(d) none of these
Ans: (b)

Q20. Which of the following items are matched correctly?
List I List II
A. Length of land borders 1. 15,200 km
B. Length of sea coastline 2. 6,100 km
C. Length of India from north-south 3. 3,214 km
D. Width of India from East-West 4. 2,933 km
(a) All are incorrect
(b) All are correct
(c) B and C
(d) A and D
Ans: (b)

Q21. Through which one of the following groups of countries does the Equator pass?
(a) Brazil, Zambia and Malaysia
(b) Colombia, Kenya and Indonesia
(c) Brazil, Sudan and Malaysia
(d) Venezuela, Ethiopia and Indonesia
Ans: (b)

Q22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (National Park List-II (State) /Wildlife Sanctuary)
A. Bondla Wildlife Sanctuary 1. Orissa
B. Kangerghat National Park 2. Assam
C. Orang Sanctuary 3. Chhattisgarh
D. Ushkothi Wildlife 4. Goa Sanctuary
5. Tripura
Codes :
(a) A-2; B-1; C-5; D-3 (b) A-4; B-3; C-2; D-1
(c) A-2; B-3; C-5; D-1 (d) A-4; B-1; C-2; D-3
Ans: (b)

Q23. Climate change resulting in the rise of temperature may benefit which of the countries/regions?
(a) South Africa
(b) East Indies islands comprising of Java, Sumatra and Borneo
(c) The Western coasts of South America
(d) Russia and Northern Europe
Ans: (d)

Q24. Which of the following pairs are correctly matched?
List I List II
(Type of stream) (Nature of flow)
1. Consequent : In the direction of slope of land
2. Subsequent : In a direction opposite to that of master stream
3. Obsequent : Tributary stream
4. Resequent : In the direction of flow of master stream
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 4 only
(c) 2 and 3 only (d) 3 and 4 only
Ans: (b)

Q25. Consider in following Hills Region
1. Cardamom Hills : Coromandel Coast
2. Kaimur Hills : Konkan coast
3. Mahadeo Hills : Central India
4. Mikir Hills : North East India
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!