You are here
Home > QB Subjectwise > 002 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

002 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Which of the following sentence is in the Passive Voice?
(1) They feed the lions in the zoo twice.
(2) He was made to surrender his passport.
(3) A jelly-fish stung her.
(4) We will not admit children under sixteen.
Ans: (2) Option (2) is in Passive Voice. Helping verb was is followed by V3 this condition apply only in passive voice. Hence option (2) would be correct.

Q2. Tick the figure of speech in the following sentence. Cocks crow cock a doodle do.
(1) Onomatopoeia
(2) Oxymoron
(3) Metaphor
(4) Simile
Ans: (1) In this present line – Cocks crow cock a doodle do, Onomatopoeia figure of speech is used. Onomatopoeia–Onomatopoeia is defined as a word, which initates the natural sounds of a thing. It creates a sound effect that mimics the thing described making the description more expressive and interesting.

Q3. Point out the correctly spelt word
(1) Hemorrhage
(2) Hamorrage
(3) Hammerage
(4) Hammarage
Ans: (1) Correct spelling is – Hemorrhage. Hence option (1) would be correct.

Q4. Point out the meaning of the following proverb: Every cloud has a silver lining.
(1) There is a positive side to every unpleasant situation.
(2) Clouds are never without a silver lining.
(3) There is no hope in an unpleasant situation.
(4) Clouds always have white lines in them.
Ans: (1) Correct explanation of the proverb– Every cloud has a silver lining is given in option (1). There is a positive side to every unpleasant situation.

Q5. Point out the word which can be substituted for the given sentence: The act of killing one’s wife.
(1) Uxoricide
(2) Genocide
(3) Canicide
(4) Avicide
Ans: (1) The act of killing one’s wife option (1) Uxoricide is correct. Hence option (1) would be correct.

Q6. Select the Adverb of place.
(1) Agra
(2) Almost
(3) Here
(4) Japan
Ans: (3) Option (3) ‘Here’ is Adverb of place. Agra and Japan are used as Proper Noun whether almost is adverbs of completeness. Hence option (3) would be correct.

Q7. Which of the following combination is found in the structure of English language?
(1) Verb–object–subject
(2) Subject–object–verb
(3) Subject–verb–object
(4) Object–verb–subject
Ans: (3) Subject + verb + object is the basic structure of English language. Hence option (3) would be correct.

Q8. Point out the portion having a mistake The poors are always helped by them A B C who are kind and generous D
(1) B
(2) A
(3) C
(4) D
Ans: (2) ‘The poor’ means poor people, so we should used ony ‘poor’ not ‘poors’. Hence option (2) would be correct. Correct sentence is – The poor are always helped by them who are kind and generous.

Q9. Feminine of ‘Hart’ is
(1) Sow
(2) Filly
(3) Roe
(4) Goose
Ans: (3) The Feminine of ‘Hart’ is ‘Roe’. Hence option (3) would be correct.

Q10. ‘_______ late, he is a skilled worker.’ Fill in the blank
(1) Though
(2) But
(3) Since
(4) Unless
Ans: (1) ‘Though’ preposition is suitable in fill in the blank. So the correct sentence– Though late, he is a skilled worker. Hence option (1) would be correct.

Q11. “Call the first witness” said the judge. Convert to reported speech.
(1) The judge asked them to call witness first.
(2) The judge commanded them to call the first witness.
(3) The judge told them to call first the witness.
(4) The judge asked them to invite the first witness. (परीक्षा तिथि : 19-12-2016)
Ans: (2) Given Direct speech – “Call the first witness’ said the judge, reported speech is in imperative sentence. When we changed it into indirect speech we use reporting verb say, says and said into order, command, request etc on the basis of sense. And used ‘To’ conjunction. So, option (2) The judge commanded them to call the first witness. Hence option (2) would be correct.

Q12. Give one word substitution for the following: A hater of women.
(1) Misogynist
(2) Misanthrope
(3) Mercenary
(4) Philanthropist
Ans: (1) A hater of women is called– Misogynist. Hence option (1) would be correct.

Q13. After reading a story on fish, if a teacher ask children to answer – “Imagine you are fish in a pond. What do you see around you?” This is an example of
(1) Comprehension question
(2) Multiple choice question
(3) Close type question
(4) Open-ended question
Ans: (4) Option (4) is correct. Open-ended question: An open-ended question is designed to encourage a full, meaningful answer using the subject’s own knowledge and/or feelings.

Q14. ‘Prediction’ as a subskill is associated with
(1) drafting
(2) reading
(3) summarising
(4) note-making
Ans: (2) ‘Prediction’ is a subskill associated with reading. (A strategy for reading and science learning). Hence option (2) would be correct.

Q15. Which method is known as natural method?
(1) Grammar translation method
(2) Direct method
(3) Translation method
(4) Bilingual method
Ans: (2) Direct method is known as natural method in teaching learning process. Hence option (2) would be correct. Direct method– A system of teaching a foreign language using only that language and without emphasis on the study of grammar.

Q16. ‘Operation Black Board’ is for
(1) Middle schools
(2) Primary schools
(3) Secondary schools
(4) Convent schools
Ans: (2) Operation Black Board is for Primary schools. Hence option (2) would be correct. Operation Black Board–The scheme of operation black board was launched in 1987 in pursuance of NPE-POA, to provide minimum essential facilities to all primary school in the country.

Q17. Dipthongs are known as
(1) Semi vowels
(2) Pure vowels
(3) Vowels with weak sounds
(4) Vowel glides
Ans: (2) Dipthongs are known as pure vowel. Hence option (2) would be correct. Dipthongs: A sound formed by the combination of two vowels in a single syllable in which the sound begins as one vowel and moves towards another. It is pure vowel.
Directions : Read the passage and answer the questions that follow (Q. No. 18 to 24) by selecting the most appropriate option. Scientists are extremely concerned about the changes taking place in our climate. The changes are said to be alrmingly rapid and the result of human activity whereas in the past it had been natural and much slower. The major problem is that the planet appears to be warming up (global warming). This is occurring at a rate unprecedented in the last 10,000 years. The implications are very serious. Rising temperatures could give rise to extremely high increase in the incidence of floods and droughts, having effect on agriculture. It is thought that this unusual warming of the Earth has been caused by greenhouse gases, such as carbon dioxide, being emitted into the atmosphere by car engines and modern industrial processes. Such gases not only add to the pollution of the atmosphere, but trap the heat of the sun leading to the warming up of the planet. It has been suggested that industrialized countries would try to reduce the volume of greenhouse gas emissions and plant more trees to create ‘sinks’ to absorb greenhouse gases.

Q18. The change taking place in our climate have become:
(1) a matter of worry for the scientists.
(2) a matter of celebration for the scientists.
(3) something that does not have any serious implication.
(4) something to be whiled away by the scientists.
Ans: (1) First line of this passage clearly suggest that the change taking place in our climate have become a matter of worry for the scientists. Hence option (1) would be correct.

Q19. The ‘antonym’ of the underlined word ‘increase’ is
(1) reduction
(2) increment
(3) smaller
(4) rapid
Ans: (1) Antonym of the word ‘increase’ is ‘reduction’ which means ‘the act of making something smaller in size, amount, number etc.’

Q20. The climatic changes taking place today are different from earlier changes as
(1) Today they are much faster and caused by the humans.
(2) Today they are slower and more natural.
(3) Today they do not threater the humans because of their speed.
(4) Today men are affected by them easily.
Ans: (1) After close study of this passage we find suitable answer of this question – Today they are much faster and caused by the humans. Hence option (1) would be correct.

Q21. Increase in global temperatures may result in
(1) destruction of crops
(2) rains
(3) death of animals
(4) a long period without rains
Ans: (4) Increase in global temperature may result in a long period without rains. Hence option (4) would be correct.

Q22. The underlined word ‘slower’ in the passage is
(1) Verb
(2) Noun
(3) Adjective
(4) Adverb
Ans: (3) ‘slower’ word is an adjective. An Adjective is a word which add something about noun or pronoun. Hence option (3) would be correct.

Q23. Greenhouse gases refer to
(1) emission of gases by the industries alone.
(2) emission of gases by the cars alone.
(3) trapping of heat of the sun by the earth increasing temperatures alone.
(4) carbon dioxide being produced from any source
Ans: (4) Green house gases refer to – Carbon dioxide being produce from any source. Second para first line of this passage justify the answer.

Q24. The underlined word ‘sinks’ in the passage refers to
(1) reduction of greenhouse gases by industries.
(2) absorption of greenhouse gases by industries.
(3) industrialized countries.
(4) the plantation for absorbing harmful gases.
Ans: (4) Third section of this passage clearly suggest about ‘sink’ that this word is used in the sense of the plantation for absorbing harmful gases. Hence option (4) would be correct.

Q25. Who plays the part of the fool in The Merchant of Venice?
(1) Launcelot Gobbo
(2) Tubal
(3) Lorenzo
(4) Gratiano
Ans: (1) ‘Launcelot Gobbo’ play the role of fool in the famous Romantic comedy – ‘The Merchant of Venice’ written by prolific Elizabethan dramatist – William Shakespeare. Hence option (1) would be correct.

Q26. What form of poetry is “La Belle Dame Sans Merci”?
(1) Ballad
(2) Lyric
(3) Sonnet
(4) Ode
Ans: (1) ‘La Belle Dame Sans Merci” is composed by great romantic poet – John Keats. It is written in Ballad form. A ballad is a form of verse often a narrative set to music. Ballad are written in ballad stanza or quatrain (four line). I X X X X = 4 Foot II X X X = 3 Foot III X X X X IV X X X

Q27. “The Light of Asia” was divided into _____ cantos.
(1) six
(2) four
(3) seven
(4) eight
Ans: (4) “The Light of Asia” is written by Sir Edwin Arnold in eight cantos. Hence option (4) would be correct.

Q28. In which of Shakespeare’s plays are the following lines ‘The quality of mercy is not strained. It droppeth as the gentle rain from heavern.’
(1) Macbeth
(2) Romeo and Juliet
(3) The Merchant of Venice
(4) A Midsummer Night’s Dream
Ans: (3) The line – ‘The quality of mercy is not strained. It droppeth as the gentle rain from heaven’ is taken from – The Merchant of Venice (Act IV Scene I) spoken by Partia (Heroin of the play). Hence option (3) would be correct.

Q29. Which of the follwing is a short musical poem expressing the poet’s emotion?
(1) Sonnet
(2) Lyric
(3) Idyll
(4) Ode
Ans: (2) Lyric is a short musical poem expressing the poet’s emotion. It is definition of lyric. Hence option (2) would be correct.

Q30. Tick the correct option to complete the sentence: The Prime Minister held ______.
(1) a press conference at the airport.
(2) a press conference at airport.
(3) press conference at the airport.
(4) press conference at airport.
Ans: (1) On grammatical point of view option (1) a press conference at the airport is correct. So the correct sentence– The Prime Minister held a press conference at the air port. Hence option (1) would be correct.

Top
error: Content is protected !!