You are here
Home > QB Subjectwise > 001 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

001 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
1. Under the Government of India Act, 1919, the Indian Legislature was made more representative and for the first time bicameral.
2. The Government of India Act, 1935, prescribed a federation taking the Provinces and the Indian States as units.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q2. Which one of the following writs is issued by an appropriate judicial authority/body to free a person who has been illegally detained ?
(a) Quo-warranto
(
b) Mandamus
(
c) Certiorari
(
d) Habeas Corpus
Ans: (d)

Q3. Consider the following statements:
The Parliament becomes competent to make law on a matter enumerated in the state list only if the:
1. Council of States passes a resolution supported by not less than two-thirds majority of the members present and voting that it is in the national interest that the Parliament should make law on such matter.
2. Council of States and House of the People, both passes a resolution that it is in the national interest that the Parliament should make law on such matter.
3. President gives the prior permission for such legislation.
4. Speaker of the House of the People in consultation with Chairman of the Council of States gives the prior permission for such legislation.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q4. Consider the following statements in respect of provisions for removing deadlock between the two Houses of Parliament:
After a bill has been passed by one House and transmitted to the other House, the President may notify to the Houses his intention to summon them for a joint sitting, if:
1. The Bill is rejected by the other House.
2. The Houses have finally disagreed as to the amendments to be made in the Bill.
3. More than three months have elapsed from the date of the receipt of the Bill by the other House without the Bill being passed by it.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2 only
(
c) 2 and 3 only
(
d) 1 and 3 only
Ans: (b)

Q5. In order to remove a judge of the Supreme Court, the President is required by the Constitution to receive an address by each House of Parliament supported by a majority of the total membership of the House, and by a prescribed majority of members of the House present and voting. The prescribed majority is
(a) One-third
(
b) One-half
(
c) Two-thirds
(
d) Three-fourths
Ans: (c)

Q6. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Amendments / Committees) (Provisions)
A. 73rd Constitutional Amendment – 1. Administrative Arrangement for Rural Development
B. 74th Constitutional Amendment – 2. State Finance Commission
C. G.V.K. Rao Committee – 3. Municipal Councils
D. L.M. Singhvi Committee – 4. Constitutional status to Panchayati Raj
Codes:

A B C D
(a) 2 3 4 1
(
b) 2 3 1 4
(
c) 3 2 1 4
(
d) 3 2 4 1
Ans: (b)

Q7. In which of the following, does the Union Public Service Commission advise the Central Government?
1. On matters relating to the methods of recruitment to the civil services.
2. On the principles to be followed in making appointments to the civil services.
3. On disciplinary matters in respect of persons serving in a civil capacity.
4. On seniority cases when referred to it.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q8. The salary, allowances and other service conditions of the Central Vigilance Commissioner are similar to those of:
(a) A member of the UPSC
(
b) A judge of the Supreme Court
(
c) The Chairman of the UPSC
(
d) The Chief Election Commissioner
Ans: (c)

Q9. Which one of the following Articles of the Constitution of India deals with the saving of laws giving effect to certain directive principles?
(a) Article 32
(
b) Article 31-A
(
c) Article 31-B
(
d) Article 31-C
Ans: (d)

Q10. Consider the following Committees/Commissions appointed in the post-Independence period to examine and report on local governments:
1. Committee of Ministers on Augmentation of Financial Resources of Urban Local Bodies
2. Rural-Urban Relationship Committee
3. National Commission on Urbanisation
4. Local Finance Enquiry Committee
The correct chronological sequence in which these Committees/ Commissions were set up is:
(a) 1, 4, 3, 2
(
b) 1, 4, 2, 3
(
c) 4, 1, 3, 2
(
d) 4, 1, 2, 3
Ans: (d)

Q11. Consider the following statements:
The President cannot be a dictator, because:
1. He can be impeached for violation of Constitution.
2. The ordinances issued by him require the approval of the Parliament.
3. The proclamation of Emergency requires Parliament’s approval.
4. He has to act on the advice of Council of Ministers Which of these are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 3 and 4
(
d) 1 and 4
Ans: (d)

Q12. Who among the following was the Chairman of the States Committee of the Constituent Assembly?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(
b) Jawaharlal Nehru
(
c) Dr. Rajendra Prasad
(
d) Sardar Patel
Ans: (b)

Q13. Which one of the following is not a Directive Principle of State Policy?
(a) The State shall endeavour to secure for the citizens a uniform civil code.
(
b) The State shall promote with special care the educational and economic interest of the weaker sections.
(
c) The State shall endeavour to promote adult education to eliminate illiteracy.
(
d) The State shall endeavour to protect every monument, place or object of artistic or historic interest.
Ans: (c)

Q14. Consider the following statements:
1. While a Proclamation of Emergency is in operation, Article 359 of the Constitution of India does not come into operation till an order is issued by the President specifying the rights which are suspended.
2. While a Proclamation of Emergency is in operation, Article 358 makes the restrictions imposed by Article 19 non-existent against the state.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q15. The method of election of the members of the Rajya Sabha on the basis of proportional representation by the State Legislatures was borrowed from the
(a) Constitution of U.S.A.
(
b) Constitution of Australia
(
c) Constitution of South Africa
(
d) Constitution of Ireland
Ans: (c)

Q16. Consider the following statements:
1. As regards legislative powers, the Governor of a State is not a part of the State Legislature.
2. The Governor of a State has no emergency powers to meet the situation arising from external aggression.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q17. Under Article 243-D, which one of the following categories enjoys reservation for Panchayat membership in proportion to their population?
(a) Scheduled Castes and Scheduled Tribes
(
b) Women
(
c) Backward Classes
(
d) Physically handicapped persons
Ans: (a)

Q18. The Finance Commission recommends the distribution of the net proceeds of the Union Government arising from:
(a) All taxes between the Union and the States
(
b) Specified taxes among the States only
(
c) All sources including taxes, fees and surcharges between the Union and the States
(
d) Specified taxes without the surcharge between the Union and the States
Ans: (d)

Q19. Which of the following constitutional amendment acts gave a constitutional status and protection to the co-operative societies?
(a) 95th Amendment
(
b) 96th Amendment
(
c) 97th Amendment
(
d) 98th Amendment
Ans: (c)

Q20. In the absence of the Chief Justice of the State High Court, who among the following administers the oath of office to the Governor of a State?
(a) The Speaker of the State Legislative Assembly
(
b) The Law Minister of the State
(
c) The seniormost Judge of the State High Court available
(
d) The Chief Justice of India
Ans: (c)

Q21. Which of the following statements with regard to Inter-State Council is/are correct?
1. It was established under the provisions of the Constitution of India.
2. The Council is a recommendatory body.
3. There is a standing committee of the Council under the Chairmanship of the Prime Minister of India to process matters for consideration of the Council.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 3
(
b) Only 2
(
c) 1 and 2
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q22. Which one of the following statements is correct?
The Preamble to the Indian Constitution declares the resolve of the people of India to secure to all its citizens:
(a) Freedom of residence anywhere in the country.
(
b) Right to establish and administer educational institutions of choice.
(
c) Liberty of belief, faith and worship.
(
d) Right to education at primary level.
Ans: (c)

Q23. Which of the following is a fundamental duty of every citizen of India?
(a) To be truthful to one’s duties
(
b) To renounce practices derogatory to the dignity of children
(
c) To renounce practices derogatory to the dignity of human beings
(
d) To renounce practices derogatory to the dignity of women
Ans: (d)

Q24. Which one of the following statements is correct?
(a) The Chief Election Commissioner of India holds his office during the pleasure of President
(
b) The Governor of a State holds his office during the pleasure of the President
(
c) The Prime Minister can only be removed by a resolution passed by both Houses of Parliament
(
d) The speaker of the Lok Sabha can be removed at the pleasure of the President
Ans: (b)

Q25. What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?
(a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha.
(
b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further.
(
c) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration.
(
d) The President may call a joint sitting for passing the Bill.
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!