You are here
Home > QB Subjectwise > 001 History Previous Year Questions

001 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following was the reason for the Congress to refuse to form a coalition government in the United Provinces with the Muslim League?
(a) Hindu-Muslim animosity
(b) The choice of ministers
(c) Muslim League’s refusal for merger in Congress
(d) Both were hostile to the formation of government.

Ans: (b)

Q2. Assertion (A): Amir Khusrau’s Works incorporate Hindi verses.
Reason (R): Amir Khusrau showed respect for Hindi and had little reservation in using it in his works.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q3. What is the correct chronological order of the following events?
1. Formation of the Congress Socialist Party
2. Ordinance Rule of Willington
3. Dandi March
4. Round Table Conference II
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 1, 3, 4, 2

Ans: (a)

Q4. The greatest literary achievement of the Mughal period can be said to be
1. preserving of official records in a systematic manner.
2. the replacement of religious bias by secular attitude among the men of letters and their patrons.
3. adoption of a common language to understand the thinking of the common people.
4. they expressed their intellectual knowledge through the paintings and sculptures.
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 2 only
(d) 2 and 4

Ans: (c)

Q5. The supremacy and sovereignty of ‘Khalifa’ of Baghdad was strictly observed by Muslim kings in India because
(a) ‘Khalifa’ was treated as religious head of the Muslim community
(b) ‘Khalifa’ was treated as the legal head of the Muslim community
(c) All the Muslim States in the world used to pay tributes to him
(d) He used to decide all the cases efficiently

Ans: (a)

Q6. The Ilbert Bill controversy was related to the
(a) imposition restrictions the Indians of certain to carry arms by Indians
(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
(d) removal of a duty on imported cotton cloth

Ans: (c)

Q7. Which one among the following is correct about the Doctrine of Lapse?
(a) It did not allow the Indian rulers to adopt any heir
(b) It did not allow an adopted heir to rule a state after the death of the ruler
(c) It made the annexation of Indian State compulsory after the death of a ruler
(d) It made the annexation of Indian State compulsory if the adoption of heir had not been approved by the British authorities

Ans: (d)

Q8. Arrange the following social legislation in a chronological order:
1. Outlawing of the practice of human sacrifice
2. Declaring slavery as illegal in India
3. Caste Disabilities Removal Act
4. Legalising of marriage of widows
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 2 3 1 4

Ans: (a)

Q9. Match the following:
List I List II (Architectural Monuments) (Dynasty)
A. Khajuraho 1. Vijayanagar
B. Konark Temples 2. Pallavas
C. Mahabalipuram 3. Pratiharas
D. Hampi Monument 4. Chandellas
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 2 3 1
(c) 3 4 2 1
(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

Q10. Arrange the following in chronological order:
A. Second session of the Round Table Conference
B. Gandhi–Irwin Pact
C. Communal Award
D. Third session of the Round Table Conference
E. Poona Pact.
(a) B, A, D, E, and C
(b) B, A, C, E, and D
(c) B, C, A, D, and E
(d) B, A, D, C, and E

Ans: (b)

Q11. List I (Terms) List II (Meanings)
A. Haqqi-i-Shurb 1. Loans to peasants
B. Qismat 2. Water tax
C. Taqavi 3. Agrarian cesses
D. Uslub 4. Regulations
Codes:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2
(d) 2 3 1 4

Ans: (d)

Q12. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements :
1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries tax.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q13. Consider the following statements:
1. Dr. Rajendra Prasad persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran to investigate the problem of peasants.
2. Acharya J. B. Kriplani was one of Mahatma Gandhi’s colleagues in his Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q14. Consider the following events in the history of British India
1. Santhal Rebellion
2. Indigo Revolt
3. Sanyasi and Fakir Rebellion
4. Birsa Munda Rebellion
Which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting with the earliest?
(a) 3, 2, 1, 4 (b) 1, 4, 2, 3
(c) 3, 1, 2, 4 (d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Q15. The following are some statements pertaining to the early British administration in India:
1. The Supreme Court was set up in Calcutta–1774
2. Fort William College was founded in 1800
3. The rule of law was introduced by the East-India Company in India in 1793
4. The Company’s officials were paid by means of percentage on the revenue till 1784
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q16. Assertion (A): The post-Gupta period witnessed the expansion of the Kayastha caste in North India.
Reason (R): The number of land grants substantially increased.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q17. Why was the Non-Cooperation Movement suspended by Gandhiji so abruptly?
(a) It turned out to be ‘violent’, which was against his principles
(b) There was no response from the public
(c) The British Government suppressed the movement ruthlessly
(d) Some differences arose between some of the Congress leaders and Gandhiji.

Ans: (a)

Q18. Bring out the correct statements about Raziya Sultana.
1. She was murdered by some bandits at Khaital after being deposed by the nobles
2. Iltutmish nominated her as his successor
3. She was successful in coming to the throne immediately after her father’s death
4. She was the only daughter to be preferred to sons by any ruler of India
5. Her fondness for the Abyssinian slave Yaqub turned the nobles against her
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 2, 3, 4
(c) 3, 4, 5
(d) 1, 2, 3

Ans: (a)

Q19. Many of the Greeks, Kushanas and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because
(a) Buddhism was in the ascendant at that time
(b) they had renounced the policy of war and violence
(c) caste-ridden Hinduism did not attract them
(d) Buddhism provided easier access to Indian society

Ans: (d)

Q20. Who among the following used the phrase ‘Un- British’ to criticize the English colonial control of India?
(a) Anandmohan Bose
(b) BadruddinTyabji
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Pherozeshah Mehta

Ans: (c)

Q21. The ‘dual government’ recommended by Lord Clive provided that the
(a) criminal justice would be left to the Nawabi officials, while civil and fiscal matters would be controlled by the company
(b) company will look after fiscal matters and all the rest would be dealt by the Indian rulers
(c) Indian rulers will deal with all the matters of administration under the supervision of a company official
(d) Indian rulers will be only titular heads and all the powers shall be directly dealt by the company

Ans: (b)

Q22. Which Buddhist text contains an account of the Mauryan Emperor Ashoka?
(a) Vinaya Pitaka (b) Sutta Pitaka
(c) Abhidhamma Pitaka (d) Mahavamsa

Ans: (d)

Q23. The fourth Anglo-Mysore war was caused by several factors
(a) Tipu Sultan had challenged the British authority
(b) He obtained military help from the French against the British
(c) Wellesley wanted to protect British dominion from the attacks of Shah Zaman and Napoleon.
(d) Wellesley was determined to crush the power of Tipu Sultan

Ans: (d)

Q24. Which one of the following is not true about the Rummindei Pillar Inscription of Asoka?
(a) It is located at Lumbini, a place Asoka had visited personally.
(b) It commemorates his visit to pay reverence to the Buddha Konakamana.
(c) Asoka made the village Lumbini free of the bali payments.
(d) He reduced its land revenue to one eighth.

Ans: (b)

Q25. The most important cause for the outbreak of the Gadar revolution was the
(a) arrest of Lala Hardayal
(b) outbreak of World War I
(c) hanging of Kartar Singh Sarabha
(d) Kamagata Maru incident.

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!