You are here
Home > QB Subjectwise > 001 Geography Previous Year Questions

001 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following pairs are not correctly matched?
1. Blue Mud : Terrigenous Deposits
2. Globigermic Ooze : Siliceous Deposits
3. Diatom Ooze : Calcareous Deposits
4. Red clay : Inorganic Deposits
Code:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 2
Ans: (d)

Q2. Which of the following dams has not been built on the river Chambal ?
(a) Rana Pratap Dam
(b) Jawahar Sagar Dam
(c) Gandhi Sagar Dam
(d) Matatila Dam
Ans: (d)

Q3. At a certain place, the Greenwich Mean Time is ahead by 12 hours. The place is located
(a) 180°W of GMT
(b) 180°E of GMT
(c) 90°W of GMT
(d) 90°E of GMT
Ans: (a)

Q4. The process of change of state of water from solid directly into vapour is called
(a) condensation (b) snow fall
(c) sublimation (d) precipitation
Ans: (c)

Q5. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) None
Ans: (a)

Q6. Which one of the following statements is not correct?
(a) All meridians run in a ture North-South direction
(b) Meridians are spaced farthest apart at the equator and converge to common points at the poles
(c) All meridians are always parallel to one another
(d) An indefinite number of meridians may be drown on a globe
Ans: (c)

Q7. Assertion (A): Floods are a recurring feature in the Indo-Gangetic Plain.
Reason (R): The Indo-Gangetic Plain is built of porous and soft alluvium.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q8. Which of the following is cold ocean current?
(a) Labrador
(b) Gulf Stream
(c) Kuro Shio
(d) None of these
Ans: (a)

Q9. The International Date line roughly corresponds to the
(a) 180° east–west meridian of longitude
(b) 180° east–west latitude
(c) 0° east–west latitude
(d) none of these
Ans: (a)

Q10. Consider the following statements
1. National parks are a special category of protected areas of land and sea coasts where people are an integral part of the system.
2. Sanctuaries are concerned with conservation of particular species.
3. Biosphere reserves are connected with the habitat of a particular wild animal.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1,2 and 3 (b) Only 2
(c) 1 and 2 (d) 1 and 3
Ans: (c)

Q11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List II
(Term) (Meaning)
A. Kurinchi 1. Pastoral region
B. Palai 2 Seashore
C. Neytal 3. Arid region
D. Mullai 4. Mountainous region
Code :
(a) A B C D 1 2 3 4
(b) A B C D 1 3 2 4
(c) A B C D 4 3 2 1
(d) A B C D 4 2 3 1
Ans: (c)

Q12. Which of the following characteristics of sedimentary rocks is correct?
(a) They have crystals
(b) They are very hard and are not easily weathered
(c) They have layers
(d) They are generally found at greater depths below the igneous rocks.
Ans: (c)

Q13. Which of the following minerals are found in a natural way in the state of Chhattisgarh?
1. Bauxite 2. Dolomite
3. Iron ore 4. Tin
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 4
(c) 1 and 3 (d) All these
Ans: (d)

Q14. Which one of the following provides the correct sequence of occurence of four towns/cities as one proceeds from west to east?
(a) Rajkot, Baroda, Kharagpur, Bilaspur
(b) Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nowgong
(c) Indore, Rourkela, Agartala, Jamshedpur
(d) Nasik, Aurangabad, Berhampur, Nanded
Ans: (b)

Q15. Consider the following climatic characteristics:
1. Temperatures range from 21°C in the summer to 10°C or below in the winter.
2. Off-shore trade winds blow during the summer.
3. The summers are hot and dry; and winters are cool and moist.
4. The annual rainfall ranges from 500 mm to 760 mm.
Select the correct climatic type which possesses the above characteristics using the codes given below:
(a) Tropical Monsoon (b) Mediterranean
(c) China type (d) West European type
Ans: (b)

Q16. Sal trees are the typical species of
(a) Tropical rain forest (b) Tropical monsoon forest
(c) Taiga forest (d) Tundra forest
Ans: (b)

Q17. Deltas are common in India for the East-flowing river systems, whereas they are nearly absent on the West coast, because West-flowing rivers
(a) are few
(b) have lesser water volume and carry less run-off silt
(c) originate in dry areas
(d) originate largely in the Western Ghats and have short distance to cover to the sea
Ans: (b)

Q18. Which of the following statements in respect to the Indian Peninsular Plateau are correct?
1. The Deccan Plateau gradually rises from North to South.
2. The Malwa Plateau dominates the Vindhyan scarps, forming the Eastern flank of the plateau.
3. The Western Satpuras separate the Narmada and Tapi rivers.
4. The Chota Nagpur Plateau is composed of Archaen granite and gneiss rocks.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only (d) 1 and 3 only
Ans: (b)

Q19. Consider the following statements with respect to volcanoes:
1. A volcano is an opening in the earth’s crust through which molten rock, ashes, steam etc.
are ejected.
2. Most of the volcanoes of the world are the result of plate tectonics
3. Lava and magma is the same thing with respect to volcanic eruptions.
4. A volcanic cone usually has a funnel shaped depression at its mouth which is known as a crater
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 3 and 4 only
Ans: (c)

Q20. Consider the following statements:
1. Effectiveness of Coriolis force decreases from equator towards the poles
2. Moist air is heavier than dry air.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q21. Mc Mahon Line separates
(a) Arunachal Pradesh and China
(b) Himachal Pradesh and China
(c) Sikkim and China
(d) Uttarakhand and China
Ans: (a)

Q22. Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana belts.
2. Mica occurs in abundance in Kadarma.
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) None of the above
Ans: (b)

Q23. Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?
1. Kerala : Tapioca
2. Maharashtra : Cotton
3. W. Bengal : Jute
4. Gujarat : Groundnut
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and4
Ans: (d)

Q24. Farm land tends to erode most rapidly when planted with
(a) sorghum
(b) potato
(c) wheat
(d) clover
Ans: (a)

Q25. A large wind system that rotates about a centre of high atmospheric pressure is
(a) tornado (b) sand storm
(c) anticyclone (d) cyclone
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!