You are here
Home > Previous Papers
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Teachers, in order to help learners construct knowledge, need to focus on
(a) scores/marks obtained by the learner.
(b) involving the learner for active participation
(c) mastering learning of concepts by the learner
(d) making sure the learner memorises everything
Ans: (b)
Q2. Giftedness from teacher’s point of view is a combination of
(a) High Motivation – High Commitment – High Talent
(b) High Ability – High talent – High Commitment
(c) High talent – High Creativity – High Memory
(d) High ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2015
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which one of the following is not the principle of child development?
(a) All development results from an interaction ofmaturation and experience.
(b) All development and learning proceed at an equalrate.
(c) All development follows a sequence.
(d) All areas of development are important.
Ans: (b)
Q2. Which one of the following would be the most effective ways of conducting assessment?
(a) Assessment should be done twice in an academicsession – at the beginning and at the end.
(b) Assessment ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions: (Q. 1–30) Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. In the progressive model of education as implemented by CBSE, socialisation of children is done in such a way so as to expect them to
(a) give up time-consuming social habits and learn howto score good grades
(b) be an active participant in group work and learnsocial skills
(c) prepare themselves to conform to the rules andregulations of society without questioning
(d) accept what they are offered by the school irrespective of their social background
Ans: (b)
Q2. ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2014
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Cognitive development is supported by
(a) conducting relevant and well-designed tests asfrequently as possible
(b) presenting activities that reinforce traditionalmethods
(c) providing a rich and varied environment
(d) focusing more on individual activities in comparison to collaboration
Ans: (c)
Q2. Human development is
(a) quantitative
(b) qualitative
(c) immeasurable to a certain extent
(d) both quantitative and qualitative
Ans: (d)
Q3. The nature-nurture debate refers to
(a) genetics and environment
(b) behavior and environment
(c) environment and biology
(d) environment and upbringing
Ans: (a)
Q4. Which of the following is ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2013
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. The following three aspects of intelligence are dealt by Sternberg’s triarchic theory except
(a) componential
(b) social
(c) experiential
(d) contextual
Ans: (b)
Q2. Howard Gardner’s theory of multiple intelligences emphasizes
(a) general intelligence
(b) common abilities required in school
(c) the unique abilities of each individual
(d) conditioning skills in students
Ans: (c)
Q3. The sounds th, ph, ch are
(a) morphemes
(b) graphernes
(c) lexemes
(d) phonemes
Ans: (d)
Q4. In order to avoid gender stereotyping in the class, a teacher should
(a) try to put both boys and ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. When a child ‘fails’, it means
(a) the child has not memorised answers properly
(b) the child should have taken private tuition
(c) the system has failed
(d) the child is not fit for studies
Ans: (c)
Q2. The emphasis from teaching to learning can be shifted by
(a) adopting the child-centred pedagogy
(b) encouraging rote learning
(c) adopting frontal teaching
(d) focusing on examination results
Ans: (a)
Q3. The most effective method to teach the concept of germination of seeds is
(a) to make ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2012
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Learning disabilities are generally found
(a) in specially those children whose paternal relativeshave such problems
(b) in children with average to superior IQ
(c) more often in boys as compared to girls
(d) more often in children belonging to rural areas as compared to urban areas
Ans: (a)
Q2. A child cannot distinguish between ‘saw’ and ‘was’, ‘nuclear’ and ‘unclear’. He/she is suffering from
(a) dysmorphemia
(b) dyslexia
(c) word jumbling disorder
(d) dyslexemia
Ans: (b)
Q3. In the Information Processing Model of Thinking, ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2011
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. “Development is a never ending process.” This idea is associated with the
(a) principle of Integration
(b) principle of Interaction
(c) principle of Interrelation
(d) principle of Continuity
Ans: (d)
Q2. Four distinct stages of children’s intellectual development are identified by
(a) Skinner
(b) Piaget
(c) Kohlberg
(d) Erikson
Ans: (b)
Q3. Parents should play a ________ role in the learning process of young children.
(a) sympathetic
(b) neutral
(c) negative
(d) proactive
Ans: (d)
Q4. The ‘Insight Theory of Learning’ was promoted by
(a) Jean Piaget
(b) Vygotsky
(c) ‘Gestalt’ theorists
(d) Pavlov
Ans: ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2011
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. Which one of the following is the most crucial factor for a differently-abled child?
(a) Controlling his/her behaviour
(b) Improving his/her grades
(c) Enhancing his/her skills
(d) Reducing his/her suffering
Ans: (c)
Q2. Which one of the following could cause learning disability?
(a) Cultural variation
(b) Prenatal drug use
(c) Aptitude of teacher
(d) Apathy shown by peers
Ans: (b)
Q3. Which is the incorrect way to support language development?
(a) Letting the child talk uninterruptedly on a topic.
(b) Disapproving the use of their own ...
Read More
CTET Solved Previous Year Paper Paper 1 (Class I-V) 2017
Part I: Child Development and Pedagogy

Directions (Q. 1–30): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
Q1. As a teacher, who firmly believes in the social constructivist theory of Lev Vygotsky, which of the following methods would you prefer for assessing your students?
(a) Collaborative projects
(b) Standardised tests
(c) Fact-based recall questions
(d) Objective multiple-choice type questions
Ans: (a)
Q2. To cater to individual differences in his classroom, a teacher should:
(a) have uniform and standard ways of teaching andassessment
(b) segregate and label children based on their marks
(c) engage in a dialogue with students and ...
Read More
Top
error: Content is protected !!