You are here
Home > Previous Papers > UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2012

UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2012

UPSC ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS PAPER 2012


1.
Consider the following statements:
A. The Planning Commission of India in its environment performance report, released on 26th July, 2012, ranked Himachal Pradesh as top State in the country on environmental performance index.
B. The World Bank approved an 1100 crore rupees loan for Himachal Pradesh to promote green initiatives and sustainable development in the State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
2. India signed an agreement to avoid double taxation and prevent fiscal evasion with respect to taxes on income on 27th July, 2012 with
(a) Japan
(b) Indonesia
(c) Sweden
(d) Bangladesh
Ans: (b)
3. India’s Kulandei Francis was awarded the year 2012 Ramon Magsaysay Award for his
(a) visionary zeal and profound faith in community energies and his sustained programmes in pursuing the holistic economic empowerment of women and their families
(b) steadfast passion in placing the power and discipline of science in the hands of farmers
(c) passionate commitment as a journalist to restore the rural poor to India’s consciousness, moving the nation to action
(d) convincing validation of free and fair elections as the foundation and best hope of secular democracy in strife-torn India
Ans: (a)
4. Which among the following statements about the acquisition of wireless division of WPCS International by a Bengaluru- based Indian firm Kavveri Telecom in July 2012 is/are correct?
A. WPCS International has been into the business of wireless communication making solutions used by the police officers, firemen and other emergency services.
B. Kavveri Telecom makes cellphone tower antennas, radio frequency (RF) components, repeaters and other telecom products.
C. WPCS International is a London- based firm.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A, B and C
(b) A and B only
(c) A and C only
(d) A only
Ans: (b)
5. Facing the east R walks straight 4 km, turns left and walks 3 km and again turns left and walks 4 km. How far is R now from the starting point?
(a) 2 km
(b) 3 km
(c) 10 km
(d) 11 km
Ans: (b)
6. Which of the following is the odd one?
(a) 31
(b) 41
(c) 51
(d) 61
Ans: (c)
7. The missing number in the box

is
(a) 6
(b) 18
(c) 26
(d) 36
Ans: (c)
8. The average of x, y and z is 30, and the average of x and y is 20. What is the value of z?
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 50
Ans: (d)
9. Three dice, whose all six faces are marked ‘1’ to ‘6’, are thrown The number of ways of getting a sum of 16 is
(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 12
Ans: (c)
10. The constitutional principle of the ‘Basic Structure’ was invented by the
(a) Executive
(b) Judiciary
(c) Legislature
(d) Civil Society
Ans: (b)
11. Consider the following statements about Parliamentary Committees:
A. They are a subset of Council of Ministers.
B. The scrutiny of Legislative and Constitutional Amendment Bills gets done in these Committees.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (b)
12. Consider the following statements about Indian elections:
A. The Constitution provides that elections to the House of the People and the Legislative Assemblies of States are to be held on the basis of universal adult suffrage.
B. The Constitution stipulates that there will be separate electoral rolls for Parliamentary and State Assembly elections.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
13. Consider the following statements about the Indian Constitution:
A. In addition to the structure of the Government, it has also concerned itself with some aspects of a desirable civil society and economy.
B. Through amendments in the year 1976, it has also outlined the fundamental duties of citizens along with their rights.
Which of the statements given above is /are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
14. Wi-Fi in a computer implies
(a) wired local area network
(b) wireless local area network
(c) high fidelity
(d) high efficiency
Ans: (b)
15. A television remote uses
(a) infrared waves
(b) cosmic waves
(c) microwaves
(d) ether waves
Ans: (a)
16. A microwave oven uses wave with a
(a) large wavelength in the invisible range
(b) small wavelength in the visible range
(c) large wavelength in the visible range
(d) small wavelength in the invisible range
Ans: (a)
17. A thin pin of iron can be made to float on water (drinking) in a bowl. This phenomenon is due to the
(a) surface tension of water
(b) viscous nature of water
(c) presence of ionic bonds in water molecules
(d) presence of covalent bonds in water molecules
Ans: (a)
18. To start your loaded trolley bag, you exert more force than when it is moving. This is an example of
(a) first law of thermodynamics
(b) second law of thermodynamics
(c) Newton’s second law of motion
(d) Newton’s first law of motion
Ans: (d)
19. You placed a car in an open parking area in a summer day. After a few hours, you noticed that the heat is trapped inside the car. This phenomenon is known as
(a) ozone depletion
(b) greenhouse effect
(c) solar effect
(d) cosmic ray impingement
Ans: (b)
20. Which one among the following Princely States opted for a direct dealing with the Constituent Assembly in the year 1946 instead of through the Chamber of Princes?
(a) Baroda
(b) Travancore
(c) Junagadh
(d) Mysore
Ans: (a)
21. Sayana, the famous commentator of the Vedas, flourished under the rule of
(a) Bahmani kings
(b) Golkonda kings
(c) Gajapati kings
(d) Vijayanagar kings
Ans: (d)
22. The Bandagan-i-Khas during the rule of Delhi Sultans referred to the
(a) innkeepers
(b) royal slaves
(c) Dak-carriers
(d) guards of the State stable
Ans: (b)
23. Who among the following was described as Jagadguru by his subjects for his patronage of the Hindus in his State?
(a) Ibrahim Adil Shah II of Bijapur
(b) Mahmud II of Malwa
(c) Husain Shah of Bengal
(d) Mahmud Begara of Gujarat
Ans: (a)
24. Vidyapati Thakur, a contemporary of Chandidas (end of 14th century to early 15th century), was a native of
(a) Bengal
(b) Mithila
(c) Malwa
(d) Kashmir
Ans: (b)
25.Whenever a tropical cyclone moves to land, much of its severity is reduced. This is because
A. its source of moisture is cut off
B. the friction over land kills tropical cyclones Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
26. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I: (Delta)
A. Arcuate delta
B. Bird’s-foot delta
C. Cuspate delta
D. Estuarine delta
List-II
(Example)
1. Nile Delta
2. Mississippi Delta
3. Tiber Delta
4. Seine Delta
Code:
A
B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 2 3 1
(d) 1 2 3 4
Ans: (d)
27. Which one among the following is dormant volcano?
(a) Mount Kilimanjaro
(b) Mount Stromboli
(c) Mount Etna
(d) Mount Mayon
Ans: (a)
28. Asteroid belt is situated between
(a) Mars and Jupiter
(b) Earth and Mars
(c) Jupiter and Saturn
(d) Venus and Earth
Ans: (a)
29. Who among the following was chosen by the Government of Japan to confer the prestigious Fukuoka Prize for the year 2012?
(a) Vandana Shiva
(b) Amir Khan
(c) Arundhati Roy
(d) Medha Patkar
Ans: (a)
30. In a major policy decision, the Central Government has recently decided to allow Qualified Foreign Investors (QFIs) to directly invest in Indian equity market. India received her – first investment through Qualified Framework Investor Route worth $ 5m following the deal struck by
(a) Unit Trust of India
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) Tata Consultancy Services
(d) Reliance Energy
Ans: (b)
31. Which one among the followi ng statements about eminent freedom fighter and social activist Captain Lakshmi Sehgal, who passed away in Kanpur on 23rd July, 2012, is not correct?
(a) She was a close aide of Subhash Chandra Bose during the days of freedom movement
(b) She spearheaded several political, economic and social justice campaigns in the country
(c) She was a member of the Lok Sabha
(d) She was awarded the Padma Vibhushan
Ans: (c)
32. Which of the following statements about London Olympics, 2012 is/are correct?
A. London got a distinction to host the modern Olympic Games three times. The city had previously hosted the Games in 1908 and in 1948.
B. Motto of the London Olympics is ‘Inspire a Generation.
C. Saina Nehwal was the official flag bearer of 83-member Indian contingent at the opening ceremony of the London Olympics.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) B only
(c) A and B only
(d) A, B and C
Ans: (c)
33. An accurate clock shows 12 o’clock in the noon. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 5 o’clock on the same evening?
(a) 150°
(b) 140°
(c) 125°
(d) 120°
Ans: (a)
Directions: The following two
(b) items are based on the given piechart which shows the annual agricultural yield of a certain place:
Others 100° Sugarcane 80° Rice 120° Wheat 60°
34.
The yield of rice is how much percent more than that of sugarcane?

(a) 40%
(b) 50%
(c) 60%
(d) 75%
Ans: (b)
35. If the yield of rice and wheat is 9000 tons, then the yield of excess product of others in comparison with sugarcane is
(a) 1000 tons
(b) 2000 tons
(c) 3000 tons
(d) 4000 tons
Ans: (a)
36. The World Conference on Human Rights that affirmed the universality of rights and launched an ambitious plan of action was held in
(a) Vienna (1993)
(b) Geneva (1996)
(c) New York (2000)
(d) Berlin (2002)
Ans: (a)
37. Which one among the following statements about the States Reorganization Act is not correct?
(a) The Act dealt with the issue of redrawing of the boundaries of States
(b) It was passed in the year 1956
(c) It created fourteen States and six Union Territories
(d) The State boundaries were drawn for administrative convenience
Ans: (d)
38. Consider the following territories which became part of India after 15th August, 1947:
A. Goa, Daman and Diu B, Pondicherry
C. Sikkim
D. Dadra and Nagar Haveli Which of the following is the correct chronological order
(beginning with the earliest) of their becoming part of India?
(a) A–B–C–D
(b) C–A–D–B
(c) D–A–B–C
(d) B–A–D–C
Ans: (c)
39. Overseas citizens of India (as per Overseas Citizenship of India Scheme as operational from December 2005) shall not be entitled to
(a) multiple entry, multipurpose lifelong visa to India
(b) exemption from reporting to police authorities for any length of stay in India
(c) parity with NRI’s in financial, economic and educational fields except in the question of agricultural or plantation properties
(d) voting rights in India
Ans: (d)
40. In the recent past, a fundamental particle has been claimed to be experimentally observed, at a European Laboratory in Geneva, to travel at a speed greater than that of light in vacuum. The name of the particle is
(a) electron
(b) positron
(c) neutron
(d) neutrino
Ans: (d)
41. When an iron nail is dipped in a solution of copper sulphate, the iron nail becomes brownish in colour and the blue colour of copper sulphate solution fades after some time. The reaction is an example of chemical
(a) combination
(b) decomposition
(c) displacement
(d) double displacement
Ans: (c)
42. Bleaching powder is added in water used for drinking purpose.
The role of bleaching powder in this case is
(a) of disinfectant
(b) of bleaching agent
(c) to remove impurity
(d) to decrease the pH
Ans: (a)
43. If four balloons A, B, C and D are filled with hydrogen, oxygen, helium and nitrogen gases respectively and left in air, which balloon reaches to the highest distance from the Earth?
(a) Balloon A
(b) Balloon B
(c) Balloon C
(d) Balloon D
Ans: (a)
44. Which one among the following is not a greenhouse gas?
(a) Methane
(b) Ozone
(c) Chlorofluorocarbon
(d) Sulphur dioxide
Ans: (d)
45. Which one among the following salts causes hardness to the water?
(a) Calcium bicarbonate
(b) Calcium carbonate
(c) Sodium sulphate
(d) Potassium chloride
Ans: (a)
46. Consider the following statements about Rig Veda:
A. It reflects a naturalistic polytheism— a belief in many Gods who personified natural phenomenon.
B. The Gods were conceived of as anthropomorphic, i.e., as having a physical form similar to that of humans.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
Directions: The following two (b) items consist of two statements, Statement I and Statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below:
Code:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true
47.
Statement I: In India, tribal movements of 19th century resulted out of the process of land displacements and the introduction of forest laws.
Statement II: The Indian freedom movement resolved the problems faced by the tribals.
Ans:
(c)
48. Statement I: The economy of India in the 19th century came to a state of ruin under the English East India Company.
Statement II: The English East India Company’s acquisition of Diwani right led to the miseries of the peasants and those associated with the traditional handicrafts industry of India.
Ans:
(a)
49. The famous terra-cotta images of rivers Ganga and Yamuna from the Gupta period have been found at
(a) Ahichchhatra
(b) Kaushambi
(c) Rajghat
(d) Bhitargaon
Ans: (a)
50. Consider the following statement:
“India would be far more reliable as a base for operations.
Moreover the prospect of a settlement will be greatly enhanced by the disappearance of Gandhi, who had for years torpedoed every attempt at a settlement.” The above statement was made by the British in the context of
(a) Kheda Satyagraha
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Quit India Movement
(d) Non-Cooperation Movement
Ans: (c)
51. The Moplah peasant struggles took place in
(a) Darjeeling
(b) Andamans
(c) Malabar
(d) Chota Nagpur
Ans: (c)
52. Hurricanes rarely form or move within 5 degrees of the equator, because
(a) Coriolis effect is weakest here
(b) Coriolis effect is strongest here
(c) it has low pressure
(d) it has high temperature
Ans: (a)
53.What do you call the total system of parallels and meridians that form a network of intersecting lines?
(a) Geographic pattern
(b) Geographic arrangement
(c) Geographic grid
(d) Geographic polygon
Ans: (c)
54. Why does the Earth assume the shape of an oblate ellipsoid?
(a) The Earth’s rotation causes the Earth to bulge slightly at the equator and flatten at the poles
(b) The Earth’s rotation causes the Earth to bulge slightly at the poles and flatten at the equator
(c) The Earth’s revolution causes the Earth to bulge slightly at the equator and flatten at the poles
(d) The Earth’s revolution causes the Earth to bulge slightly at the poles and flatten at the equator
Ans: (a)
55. Which one among the following is a mechanically formed sedimentary rock?
(a) Salt rock
(b) Limestone
(c) Sandstone
(d) Gypsum
Ans: (c)
56. Consider the following statements:
A. Creepers or climbers are commonly found in the tropical rain forest.
B. The epiphytes, which do not have their roots on the ground, survive on the trees in the tropical rain forest.
C. All epiphytes are not creepers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A, B and C
(b) B and C only
(c) A and B only
(d) C only
Ans: (a)
57. Consider the following statements about General Bikram Singh:
A. He is the 25th Chief of Indian Army.
B. Prior to his appointment to the top post, he served as commanding officer of the Northern Army Command.
C. He is a veteran infantry officer.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B and C only
(c) A and C only
(d) A, B and C
Ans: (c)
58. In May 2012, which one among the following Indian Business Houses has signed an agreement with the Bangladesh Government to design and develop a new city, Notun Dhaka (New Dhaka) in Bangladesh?
(a) Reliance Industries Ltd.
(b) Sahara India Pariwar
(c) Tata Group
(d) Aditya Birla Group
Ans: (b)
59. Who among the following was the winner of Men’s Singles Wimbledon Championship, 2012?
(a) Roger Federer
(b) Andy Murray
(c) Novak Djokovic
(d) Rafael Nadal
Ans: (a)
60. Recently in which one among the following countries, the Prime Minister has to be changed due to an instruction of the country’s Supreme Court?
(a) Pakistan
(b) Bangladesh
(c) Russia
(d) Nepal
Ans: (a)
61. Why was theoretical physicist Ashoke Sen, a string theorist at Allahabad’s Harish Chandra Research Institute, in news recently?

(a) He was nominated to the Rajya Sabha
(b) He was one of the nine winners of the first Yuri Milner Fundamental Physics Prize
(c) He was selected as jury member to decide on the awardees of Nobel Prize for the year 2013
(d) He was selected for the S. S. Bhatnagar Award
Ans: (b)
Directions: The following two
(b) items are based on the given histogram that shows the percentage of villages in the States which are not electrified:
60 50 40 30 20 10 0 Percentage A B C D E F States
62.
Which of the following States has twice the percentage of villages electrified in comparison to State D?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) F
Ans: (b)
63. How many States have at least 50% electrified villages?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5
Ans: (d)
64. Consider the two positions of the dice as shown below:

When 1 is at the bottom, what number will be on the top?
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) Cannot say
Ans: (c)
65. New Public Management stands for
A. shift from conventional public policy to cost effectiveness
B. cluster rather than pyramids of organization in structural frameworks
C. flexible and adaptive operational systems
D. rigid planning and conventional bureaucratic hierarchy Select the correct answer using the code given below.
(a) A, B, C and D
(b) A and B only
(c) A, B and C only
(d) C and D only
Ans: (c)
66. Which one among the following items was not added to the Concurrent List of the Constitution of India under the provisions of the 42nd Amendment Act, 1976?
(a) Family planning
(b) Forest
(c) Education
(d) Railways
Ans: (d)
67. Public Interest Litigation falls within the jurisdiction of the High Court provided certain conditions are fulfilled. Which one among the following conditions is not accepted by the courts?
(a) Public is interested in vindication of some rights
(b) Enforcement of public duty
(c) Courts can examine previous records of public servants
(d) Personal injury or loss is an essential element
Ans: (d)
68. The Eleventh Schedule inserted by the 73rd Amendment distributes powers between the State Legislatures and the Panchayats, and lists 29 items- Which among the following are listed in the Eleventh Schedule?
A. Minor irrigation
B. Animal husbandry
C. Women and child development
D. Fire service
E. Cattle pounds, prevention of cruelty to animals Select the correct answer using the code given below.
(a) A, B and C
(b) A, D and E
(c) B, C and D
(d) C, D and E
Ans: (a)
69. How do marine animals survive in water without air contact?
(a) They do not require any oxygen
(b) They take oxygen from water
(c) They only produce oxygen in their body
(d) They get oxygen from water plants
Ans: (b)
70. Which one among the following causes stomach pain in human body?
(a) Base
(b) Acid
(c) Salt
(d) Bacterium
Ans: (b)
71. Use of tamarind juice as a part of our meal helps
(a) to prevent tooth decay
(b) to take care of excess fluoride in drinking water
(c) for easy digestion of food
(d) to increase the strength of bones
Ans: (c)
72. Green Muffler is
(a) a technology for reducing air pollution
(b) a method of afforestation
(c) plantation along roadsides to reduce noise pollution
(d) a process of reducing vibration
Ans: (c)
73. Byssinosis disease is common in the workers of
(a) rubber industry
(b) ceramic industry
(c) textile industry
(d) iron and steel industry
Ans: (c)
74. As per the Bureau of Indian Standard, the domestic water demand in India in LPCD (liter per capita per day) is
(a) 60
(b) 100
(c) 135
(d) 270
Ans: (*)
75. Alluri Sitarama Raju’s rebellion
(1922-1924) took place in
(a) Chota Nagpur
(b) Gudem-Rampa Tract
(c) Bastar
(d) Nellore
Ans: (b)
76. Which of the following political methods was/were incorporated by Mahatma Gandhi?
A. Petitioning to the British
B. Village reconstruction
C. Gheraos
D. Fasts Select the correct answer using the code given below.
(a) D only
(b) A, B and D only
(c) A, B and C only
(d) A, B, C and D
Ans: (a)
77. Which of the following Princely States saw major movements over the period from 1930s to 1940s?
A. Tripura B. Nilgiri
C. Baroda D. Travancore Select the correct answer using the code given below.
(a) A, B and D only
(b) B and D only
(c) A and C only
(d) A, B, C and D
Ans: (d)
78. Which one among the following relates to a land revenue policy introduced by the English East India Company?
(a) Pitt’s India Act
(b) Mahalwari Settlement
(c) Regulating Act
(d) Subsidiary Alliance
Ans: (b)
79. Which one among the following is a cold current in the Atlantic Ocean?
(a) Gulf Stream
(b) Benguela Current
(c) Peru Current
(d) Brazil Current
Ans: (b)
80. Consider the following statements about irrigation in Punjab:
A. Intensity of irrigation is the highest among all Indian States.
B. Area under canal irrigation is the highest among all Indian States.
C. There has been severe land degradation in Punjab owing to agricultural modernization including high intensity of irrigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A, B and C
(b) A and C only
(c) B and C only
(d) A only
Ans: (b)
81. The Golden Quadrilateral of India connects which of the following places?
(a) Srinagar—Porbandar —Kanyakumari—Silchar
(b) Delhi—Mumbai —Chennai—Kolkata
(c) Delhi—Mumbai —Kanyakumari—Kolkata
(d) Jammu—Ahmedabad —Chennai—Kolkata
Ans: (b)
82. In the context of agricultural revolution in India, which of the following statements is/ are correct?
A. White revolution in the field of agricultural development is associated with modernization of sheep farming.
B. Second green revolution is associated with development of horticulture.
C. Blue revolution in the field of agriculture is associated with improvement in the production of fish and marine products.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) C only
(c) B and C only
(d) A, B and C
Ans: (c)
83. Consider the following statements about the ‘Curiosity’ rover:
A. It is a robotic mission for exploration of the Mars launched by NASA.
B. It is powered by solar energy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
84. Consider the following statements:
According to the Second Annual Employment-Unemployment Survey Report, 2011- 2012 conducted by the Labour Bureau, Government of India
A. unemployment rate in the country during the period has come down significantly over the previous year
B. Gujarat tops the list of least unemployed among all Indian States during the period Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
85. Consider the following statements:
A. Discovery of Higgs boson of which scientists are almost certain, may discard Einstein’s special theory of relativity.
B. Probable discovery of a particle which moves faster than light may prove Stephen Hawking wrong.
C. Probable discovery of a particle that moves faster than light may go against Einstein’s special theory of relativity.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A and B
(b) A only
(c) C only
(d) A and C
Ans: (d)
86. The President of India has recently given approval to establish separate High Courts in three of the North-Eastern States of India. Which one among the following is not among them?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Meghalaya
(d) Tripura
Ans: (a)
87. Consider the following years:
1600, 1700, 1800, 1900, 2000, 2100, 2200, 2300 and 2400 How many leap years are there in the above?
(a) None
(b) 3
(c) 6
(d) 9
Ans: (b)
88. 10 identical coins are lying on a table having head ‘H’ face as the upper face. In one attempt, exactly four coins can be turned upside down. What is the minimum total number of attempts in which tail ‘T’ face of all the 10 coins can be brought to be the upper face?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: (a)
89. If X is richer than Y Z is richer than X P is richer than Z Q is the richest of all who among the following will have the central position if they are made to sit in the above degree of richness?
(a) X
(c) Z (b) Y
(d) P
Ans: (c)
90. A and B take part in 100 meters race, where A beats B by 10 meters. To favour B, A starts 10 meters behind the starting line in a second 100 meters race, running at their earlier speeds. Which one among the following is true in view of the second race?
(a) A and B reach the finishing line simultaneously
(b) B beats A by 1 meter
(c) B beats A by 2 meters
(d) A beats B by 1 meter
Ans: (d)
91. Consider the following statements:
A. The Rajya Sabha is never dissolved and can be called to session any time at short notice.
B. Under the Constitution of India, the law-making powers of the two Houses of the Indian Parliament are symmetrical.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
92. Which of the following was/ were the essence of the peacebuilding efforts of the United Nations from 1980s onwards?
A. To resolve underlying disputes between the belligerents
B. To monitor arms control agreements
C. Providing development assistance to maintain peace Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) B only
(c) A and B
(d) B and C
Ans: (d)
93. Which one among the following treaties of human rights was signed but not yet ratified by India?
(a) International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
(b) International Convention on the Elimination of all Forms of Racial Discrimination
(c) Convention on the Political Rights of women
(d) United Nations Convention against Torture
Ans: (d)
94. As part of a framework of human rights law, all human rights are
A. interdependent
B. interrelated
C. indivisible Select the correct answer using the code given below.
(a) A, B and C
(b) 2 and C only
(c) A and C only
(d) B only
Ans: (a)
95. Which of the following statements about Ecomark is/are correct?
A. Ecomark is a certification mark issued by the Bureau of Indian Standard for the product conforming to a set of standards aimed at the least impact on ecosystem.
B. The purpose of the mark is to increase awareness among the consumers towards reducing environmental impact.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (c)
96. In most of the children’s toys, a toxic chemical remains present. In this respect, which among the following statements is/are correct?
A. The name of the toxic element is phthalates which are esters of phthalic acid.
B. They are mainly used as plasticizers,
i.e., substances added to plastics to increase their flexibility and longevity.
C. They are easily released into environment because there is no covalent bond between the phthalates and plastics in which they are mixed.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) A and B only
(c) B and C only
(d) A, B and C
Ans: (d)
97. Given below are some of the important training institutes of the Indian Army:
A. High Altitude Warfare School
B. College of Military Engineering
C. Army War College
D. Counter Insurgency and Jungle Warfare School Arrange the locations of the above institutes from North to South.
(a) A-D-C-B
(b) D-A-B-C
(c) B-C-A-D
(d) C-A-D-B
Ans: (a)
98. Which one among the following is the correct descending sequence of India’s import of commodities in terms of value?
(a) Capital Goods—Electronic Goods—Food Products —Fertilizers
(b) Fertilizers—Food Products —Electronic Goods —Chemicals
(c) Capital Goods—Electronic Goods—Food Products —Chemicals
(d) Electronic Goods—Capital Goods—Fertilizers —Food Products
Ans: (a)
99. Match List-1 with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Governor General)
A. Lord Cornwallis
B. Lord Wellesley
C. Lord Dalhousie
D. Lord Curzon
List-II
(Important Policy)
1. Partition of Bengal
2. Doctrine of Lapse
3. Permanent Settlement
4. Subsidiary Alliance
Code:
A
B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 4 2 3
Ans: (a)
100. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (British Policy)
A. Agrarian Settlements
B. Divide and Rule
C. Excluding Indians from Government jobs
D. Wars and Conquests
List-II
(Consequence)
1. Partition
2. Famines and popular rebellions
3. Increase of home charges
4. Alienation of the Indian middle class
Code:
A
B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 3 1 4 2
(c) 2 1 4 3
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)
101. Who among the following used the term ‘Drain of Wealth’ for the first time?
(a) Surendranath Banerjee
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Mahatma Gandhi
Ans: (c)
102. The Government of India has recently established a committee under the chairmanship of S. K. Thorat. What was the mandate of the committee?
(a) To review the working of the NCERT
(b) To frame some guidelines for preparing the syllabus of the central schools
(c) To review political car – toons and other contents of the social science and political science textbooks for class IX to XII
(d) To determine the guidelines to prepare the test items
Ans: (c)
103. Consider the following statements – about-Jeet Thayil:
A. He has been nominated for the 2012 Man Booker Prize for his debut novel, Narcopolis.
B. Narcopolis is a novel on the background of communal riots in Gujarat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
104. Which of the following memorandum of understandings were signed between India and Myanmar on May 2012 when the Prime Minister Dr. Manmohan Singh visited the country?
A. On India-Myanmar border area development
B. On establishment of joint trade and investment forum
C. On establishment of the advance centre for agricultural research and education
D. On establishment of Rice Bio Park at New Delhi Select the correct answer using the code given below.
(a) A, B and C
(b) B and C only
(c) A and D
(d) C and D
Ans: (a)
105. Which one among the following statements about Aung San Suu Kyi is not correct?
(a) She is the chairperson of the National League for Democracy in Myanmar
(b) On April 2012, she was elected to the Upper House of the Parliament
(c) On June 2012, she delivered her Nobel acceptance speech two decades after being awarded the Peace Prize
(d) She did her graduation from India
Ans: (b)
Directions: In each of the following three (c) items, a statement is followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is a statement that you take for granted. Study the statement and assumptions, and answer the items using the code given below ;
Code:
(a) Only I is implied in the statement
(b) Only II is implied in the statement
(c) Both I and II are implied in the statement
(d) Neither I nor II is implied in the statement
106.
Statement: Teaching through TV is to help the students to learn without a teacher.
Assumptions:
I. Students want to study without a teacher II. Teachers are incapable of teaching,
Ans:
(a)
107. Statement: If you lose after competing hard that is fine.
If you lose without trying hard that is what disappoints me.
Assumptions:
I. Losing after trying hard is excusable.
II. Losing without effort is regrettable.
Ans:
(c)
108. Statement: Trade union leadership is in the hands of politicians.
Assumptions:
I. Trade unions have leaders.
II. Leaders are generally politicians.
Ans:
(c)
109. Which one among the following options is a word that can be formed from the letters used in INTELLIGENCE?
(a) SCIENCE
(b) NOTICE
(c) INCITE
(d) ENTAIL
Ans: (c)
110. Which one among the following options is a word that cannot be formed from the letters used in INTELLIGENCE?
(a) ENTICE
(b) GENTLE
(c) ENGINE
(d) INTENT
Ans: (d)
111. Which of the following statements about National Human Rights Commission (NHRC) is/are correct?
A. It is an alternative non-judicial channel.
B. Victims of human rights violations can seek reparation through NHRC.
C. It cannot grant immediate relief.
D. It has the direct power of enforcement.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) A and B only
(c) A, B and D
(d) B, C and D
Ans: (b)
112. Consider the following statements about the Convention on the Rights of the Child:
A. This is an international treaty which recognizes the human rights of children up to the age of 14 years.
B. It constitutes a common reference against which progress in meeting human right standards for children can be assessed and results compared.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (b)
113. Which one among the following is not a goal of National Action Plan for Climate Change?
(a) To promote the development and use of solar energy
(b) To reduce energy consumption through supply side management
(c) Afforestation of degraded forest lands
(d) Improvement in water-use efficiency through pricing and other measures
Ans: (b)
114. Which of the following service sectors in India had the highest percentage share to India’s GDP in the year 2010-2011?
(a) Trade, hotels and restaurants
(b) Construction
(c) Transport, storage and communication
(d) Community, social and personal services
Ans: (a)
115. Which one among the following statements is not correct?
(a) Eastern Himalayas and Western Ghats are the two biodiversity hot spots in India
(b) Central American lowland and highland forests are identified as biodiversity hot spots
(c) The biodiversity hot spots are mostly confined to the tropical and subtropical regions of the world
(d) The South-East Asian islands are not rich in biodiversity
Ans: (d)
116. Which one among the following Indian States shares boundaries with the largest number of States?
(a) Madhya Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Maharashtra
(d) Assam
Ans: (d)
117. Which one among the following Indian States shares international boundaries with three nations?
(a) Uttarakhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Assam
Ans: (c)
118. Which one among the following is the nearest from the ‘Zero Mile Centre’ of India?
(a) Taj Mahal
(b) Charminar
(c) Gateway of India
(d) Victoria Memorial
Ans: (b)
119. Which one among the following statements is not correct?
(a) The plane of separation between the crust and mantle is known as Mohorovicic discontinuity
(b) The mantle contains more than two-third of the total material mass of the Earth
(c) The mantle is composed of the heaviest materials of the Earth
(d) The inner core of the Earth is in solid state
Ans: (c)
120. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Individual)
A. Bhagat Singh
B. Swami Sahajananda
C. G. K. Gokhale
D. S. A. Dange
List-II
(Organization)
1. Congress
2. Hindustan Socialist Republic Association
3. All India Trade Union Congress
4. All India Kisan Sabha
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)
121. Who among the following had written to the Viceroy, “The Congress is as much opposed to victory for Nazism as any British can be. But their objective cannot be carried to the extent of their participation in the war”?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) J. B. Kripalini
(d) C. Rajagopalachari
Ans: (b)
122. Which of the following statements about National Green Tribunal is/are correct?
A. It is a specialized body equipped with the necessary expertise to handle environmental disputes involving multidisciplinary issues.
B. The Tribunal shall be bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908.
Select the correct answer using the code given below.
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans: (a)
123. Consider the following about the initiatives taken by the Government of India with regard to total sanitation campaign:
A. Implementation of Nirmal Bharat Abhiyan scheme
B. Encouragement of the use of bio-toilet facility developed by DRDO on bio-digester technology
C. Making toilet construction mandatory for every household Which of the above is/are correct?
(a) A, B and C
(b) A and B only
(c) B and C only
(d) A only
Ans: (b)
124. On June 2012, about 40 nations participated in an Investment Summit held in New Delhi organized by the Confederation of Indian Industry in association with the Government of India to attract foreign direct investment to a country. Which one among the following is the beneficiary country?
(a) Afghanistan
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) India
Ans: (a)
125. Consider the following statements:
A. Vladimir Putin took his oath of office in May 2012 as the President of Russia for the third time defeating Dmitri Medvedev.
B. Mr. Putin has been facing unprecedented challenges after mass protest against his election.
C. Dmitri Medvedev was the Prime Minister of Russia during the presidency of Mr. Putin.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A, B and C
(b) B and C only
(c) A and B only
(d) A only
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!