You are here
Home > Previous Papers > UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2007

UPSC CAPF ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS YEAR PAPER 2007

UPSC ASSISTANT COMMANDANT PREVIOUS PAPER 2007


1.
Consider the following statements:
a. The Commonwealth is an association of 45 countries.
b. The Commonwealth Heads of Government Meetings
(CHOGM) are held every two years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (b)
2. The independent nation Montenegro originated out of the dissolution of which one the following?
(a) Bulgaria
(b) Czechoslovakia
(c) Romania
(d) Yugoslavia
Ans: (d)
3. Which one of the following countries produces Phalcon airborne warning and control systems (AWACS)?
(a) India
(b) Israel
(c) Russia
(d) USA
Ans: (b)
4. Which one of the following is in correct chronological order?
(a) Surat Split – Partition of Bengal–Lucknow Pact–Jallianwala Bagh Tragedy
(b) Partition of Bengal – Surat Split – Lucknow Pact – Jallianwala Bagh Tragedy
(c) Surat Split – Partition of Bengal – Jallianwala Bagh Tragedy – Lucknow Pact
(d) Partition of Bengal – Surat Split–Jallianwala Bagh Tragedy – Lucknow Pact
Ans: (b)
5. Into how many categories are the Fundamental Rights classified in the Constitution of India?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight
Ans: (b)
6. When a Court of Law gives an order directing a public authority to perform its duty, if its non-performance causes injury to the petitioner, it is known by which one of the following writs?
(a) Certiorari
(b) Habeas Corpus
(c) Mandamus
(d) Quo Warranto
Ans: (c)
7. Consider the following statements in respect of the Union Budget of India:
a. The Union Finance Minister on behalf of the Prime Minister lays an Annual Financial Statement before both the Houses of Parliament.
b. At the Union level, no demand for a grant can be made except on the recommendation of the President of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (b)
8. Consider the following statements:
a. The Constitution of India lays down ten Fundamental Duties for every citizen of India.
b. The Constitution of India provides for direct enforcement of the Fundamental Duties enshrined in Article 51A.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (d)
9. Who appoints the District Judges?
(a) Chief Justice of the High Court of the concerned State
(b) Governor of the concerned State
(c) Public Service Commission of the concerned State
(d) Chief Justice of the Supreme Court
Ans: (b)
10. Recently, which one of the following countries built a more than 30 km long bridge which spans sea?
(a) China
(b) South Korea
(c) Japan
(d) Malaysia
Ans: (a)
11. Recently, in which one of the following countries did a leak of water with radioactive material at a very large nuclear plant occur?
(a) Australia
(b) Japan
(c) Russia
(d) USA
Ans: (b)
12. Between which of the following is the Guru Govind Singh Refinery Project at Bhatinda a joint venture?
(a) IPCL and ONGC
(b) HPCL and Mittal Energy
(c) IPCL and Mittal Energy
(d) HPCL and Cairn Energy
Ans: (b)
13. The Hyde Act which has been very frequently in news is related to which of the following?
(a) An agreement between India and Israel for supply of defence equipment
(b) An agreement between India and Canada for supply of uranium
(c) An agreement between India and the USA for civil nuclear cooperation
(d) An agreement between India and China for flood control
Ans: (c)
14. How is international personality Zadie Smith well-known as?
(a) Environmentalist
(b) Human Rights activist
(c) Litterateur
(d) Musician
Ans: (c)
15. Among the following States, which one was given full statehood last?
(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Haryana
(d) Nagaland
Ans: (a)
16. In the SAARC Summit held in New Delhi in April, 2007, three ‘observer countries’ sent their Foreign Ministers to the Summit. Which one of the following was not an observer country?
(a) China
(b) Japan
(c) Myanmar
(d) South Korea
Ans: (c)
17. What is the approximate percentage of generated electricity contributed by NTPC to the total electricity generated during 2006-07 in the country?
(a) 45%
(b) 40%
(c) 30%
(d) 20%
Ans: (c)
18. Which of the following enzymes is produced by the salivary glands?
(a) Pepsin
(b) Ptyalin
(c) Rennin
(d) Trypsin
Ans: (b)
19. Which one of the following crops increases soil fertility by adding nitrates to soil?
(a) Black-gram
(b) Cottton
(c) Sugarcane
(d) Tomato
Ans: (a)
20. Consider the following:
a. Flying squirrel
b. Porcupine
c. Barking deer Which of the above is/are naturally found in India?
(a) a and b only
(b) b and c only
(c) c only
(d) a, b and c
Ans: (c)
21. The deficiency of which one of the following vitamins causes increased loss of calcium ion in urine?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B5
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D
Ans: (d)
22. What is Bt cotton that is frequently in the news?
(a) A hybrid of Egyptian and American varieties of cotton
(b) A hybrid of cultivated and wild varieties of cotton
(c) A genetically modified pestresistant cotton
(d) A drought-resistant variety of cotton
Ans: (c)
23. Consider the following vitamins:
a. Vitamin B1 (Thiamine)
b. Vitamin B2 (Riboflavin)
c. Vitamin B12 (Cyanocobalamin) Milk is a source for which of the above?
(a) a only
(b) b and c only
(c) a and c only
(d) a, b and c
Ans: (d)
24. Which of the following in human body manufacture the antibodies that are responsible for immunity?
(a) Muscle cells
(b) Nerve cells
(c) Red blood cells
(d) White blood cells
Ans: (d)
25. Among the following, who was the Speaker in two Lok Sabhas?
(a) Rabi Ray
(b) Shivraj Patil
(c) P.A. Sangma
(d) G.M.C. Balayogi
Ans: (d)
26. Who among the following received the International Cosmos Prize, 2006?
(a) Mala R. Chinoy
(b) M.S. Narasimhan
(c) Raman Sukumar
(d) Kota Harinarayana
Ans: (c)
27. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Famous Company)
A. Rosneft B. Petronas
C. Volkswagen D. Wal-Mart
List-II
(Country of Origin)
1. Malaysia 2. Russia
3. Germany 4. USA A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 3 4
Ans: (d)
28. Who of the following helped Humayun in recovering his kingdom?
(a) Bahadur Shah of Gujarat
(b) Shah Husain Arghun of Sind
(c) Shah Tahmasp of Persia
(d) Maldeo of Bikaner
Ans: (c)
29. Who was the Governor-General of the East India Company when the Revolt of 1857 took place?
(a) Lord Bentinck
(b) Lord Hastings
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Canning
Ans: (d)
30. During the Indian freedom struggle, what was the purpose of the Simon Commission?
(a) To inquire into events related to Jallianwala Bagh Massacre
(b) To look into the working of the Government of India Act, 1919
(c) To suggest strategies for promoting Western education of India
(d) To design a Constitution for India within the framework of ‘Dominion Status’
Ans: (b)
31. Two varieties of rice at Rs. 10 per kg and Rs. 12 per kg are mixed together in the ratio 1: 2. What is the price of the resulting mixture?
(a) Rs. 10.50 per kg
(b) Rs. 10.67 per kg
(c) Rs. 11.20 per kg
(d) Rs. 11.33 per kg
Ans: (d)
32. By selling 15 mangoes, a fruit vendor recovers the cost price of 20 mangoes. What is the profit percentage of the fruit vendor?
(a) 20.5%
(b) 30.67%
(c) 33.33%
(d) 35.4%
Ans: (c)
33. If A varies directly proportional to C, and B also varies directly proportional to C, which one of the following is not correct?
(a) (A + B) \(∝\) c
(b) (A – B) \(∝\) \(\frac{1}{C}\)
(c) \(\sqrt {AB}\) \(∝\) C
(d) \(\frac{A}{B}\) =Constant
Ans: (b)
34. The average of marks of 13 papers is 40. The average of marks of first 7 papers is 42 and that of the last 7 papers is 35. What are the marks of the seventh paper?
(a) 17
(b) 19
(c) 21
(d) 24
Ans: (b)
35. Three years ago, the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family is the same as what was three years ago. What is the age of the baby?
(a) 6 months
(b) 9 months
(c) 1 year
(d) 2 years
Ans: (d)
36. In a 100 m race for children, A runs at 1.66 m/s. If A gives B a start of 4m and still beats him by 12 seconds, what is B’s speed?
(a) 0.75 m/s
(b) 1 km/h
(c) 1.11 m/s
(d) 1.33 m/s
Ans: (d)
37. Amit takes twice as mush time as Aryan and thrice as much as Raman to finish a piece of work. Together they finish the work in 1 day. What is the time taken by Amit to finish the work?
(a) 2 days
(b) 3 days
(c) 6 days
(d) None of these
Ans: (c)
38. When 60% of a number A is added to another number B, B becomes 175% of its previous value. Which one of the following is correct?
(a) A > B
(b) B > A
(c) Either of the above can be true depending upon the values of A and B
(d) None of the above three can be predicted without more data
Ans: (a)
39. The present population of a village is 5500. If the number of males increases by 11% and the number of females increases by 20%, then the population will become 6330.
What is the present population of females in the village?
(a) 2000
(b) 2500
(c) 3000
(d) 3500
Ans: (b)
40. Two numbers X and Y are respectively 20% and 28% less than a third number Z. By what percentage of the number Y less than the number X?
(a) 8%
(b) 9%
(c) 10%
(d) 12%
Ans: (c)
41. How many different words which begin with D and end with R can be formed from the letters of the word DUSTER?
(a) 18
(b) 20
(c) 22
(d) 24
Ans: (d)
42. There are four envelopes, each carrying a specific address for each of the four different letters.
If the letters are randomly put into envelopes, what is the probability that all the four letters will be put into their respective correctly addressed envelopes?
(a) \(\frac{1}{4}\)
(b) \(\frac{1}{12}\)
(c) \(\frac{1}{18}\)
(d) \(\frac{1}{24}\)
Ans: (d)
43. What is the total number of digits printed if a book containing 150 pages is to be numbered from 1 to 150?
(a) 262
(b) 342
(c) 360
(d) 450
Ans: (b)
44. A person travels three equal distances at a speed of x km/ h, y km/h and z km/h, respectively.
What is the average speed for the whole journey?
(a) \(\frac{xyz}{\left(xy+yz+\right)}\)
(b) \(\frac{\left(xy+yz+\right)}{xyz}\)
(c) \(\frac{3xyz}{\left(xy+yz+\right)}\)
(d) \(\frac{xyz}{3\left(xy+yz+zx\right)}\)
Ans: (c)
45. Consider the following statements:
a. Nitrogen gas can put out fire but is still not used in the extinguishers.
b. Critical temperature of nitrogen gas is very high.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (a)
46. What was the name of the organization founded by Dadabhai Naoroji in London to influence the British public opinion in India’s favour?
(a) Indian Association
(b) Indian League
(c) British Indian Association
(d) East India Association
Ans: (d)
47. Rakesh Sharma, India’s first cosmonaut, was launched from which one of the following places?
(a) Baikanour
(b) Cape Canaveral
(c) Kourou
(d) Tashkent
Ans: (a)
48. Recently, which one of the following countries launched a rocket to put a Sun observation satellite in an orbit?
(a) Australia
(b) Canada
(c) Italy
(d) Japan
Ans: (d)
49. Among the following, who was not a cofounder of NAM?
(a) Gamal Abdel Nasser
(b) Josip Broz Tito
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Yasser Arafat
Ans: (d)
50. In recent times, which one of the following countries was hit by Typhoon Saomi, the strongest storm to hit that country in the last 50 years?
(a) Australia
(b) China
(c) Malaysia
(d) Thailand
Ans: (b)
51. Which of the following is true in the case of Ellen Johnson Sirleaf, recently in the news?
(a) First woman who completed non-stop flight around the globe
(b) An African female human rights activist in the Darfur region
(c) Female scientist who deciphered the complete human genome sequence
(d) Africa’s first elected female Head of State
Ans: (d)
52. At which one of the following places is the Liquid Propulsion Systems Centre located?
(a) Chandipur
(b) Mahendragiri
(c) Sriharikota
(d) Wheeler Island
Ans: (b)
53. Which one of the following Committees/Authorities is associated with the recommendation of the repeal of the Armed Forces (Special Powers) Act?
(a) Justice Jeeven Reedy Committee
(b) Rajinder Saccar Committee
(c) R. S. Pathak Inquiry Authority
(d) U. C. Banerjee Committee
Ans: (a)
54. Among the following eminent citizens, who is a renowned chemist?
(a) S. N. Subba Rao
(b) C. N. R. Rao
(c) Rani Abhay Singh
(d) Rajender Singh
Ans: (b)
55. In the recently held 37th IFFI in Goa, the film director of which country won the Best Film Award and Golden Peacock?
(a) China
(b) Japan
(c) Iran
(d) Russia
Ans: (a)
56. In which country does Basque separatist group operate?
(a) Ireland
(b) Italy
(c) Spain
(d) Turkey
Ans: (c)
57. Recently, China made a very large dam to tame which one of the following rivers?
(a) Huang Ho
(b) Mekong
(c) Yarlung Zangpo
(d) Yangtze
Ans: (d)
58. Who of the following brought the Sikh Kingdom of Punjab under direct British rule by an official proclamation?
(a) Lord Hastings
(b) Lord Cornawallis
(c) Lord Minto
(d) Lord Dalhousie
Ans: (d)
59. Who of the following wrote the book Precepts of Jesus?
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Devendranath Tagore
(c) Ishwarchandra Vidyasagar
(d) Keshab Chandra Sen
Ans: (a)
60. Who among the following was sent by Lord Hardinge to South Africa to plead the cause of Indians led by the young Gandhi?
(a) B. G. Tilak
(b) G. K. Gokhale
(c) M. G. Ranade
(d) Motilal Nehru
Ans: (b)
61. Consider the following pairs:
a. Hyderabad: Musi
b. Lucknow: Gomati
c. Surat: Narmada Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) a only
(b) a and b only
(c) b and c only
(d) a, b and c
Ans: (b)
62. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I
(Place
of Religious interest)
A. Sabarimala
B. Shravanabelagola
C. Srirangam
D. Srisailam List -II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Karnataka
3. Kerala
4. Tamil Nadu A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 4 2 3 1
(c) 3 2 4 1
(d) 4 1 3 2
Ans: (c)
63. Which one of the following sequences of rivers is correct from North to South?
(a) Bhima-Manjra-Tungabhadra
(b) Manjra-Bhima-Tungabhadra
(c) Bhima-Tungabhadra-Manjra
(d) Manjra-Tungabhadra-Bhima
Ans: (b)
64. Which one of the following mineral ores is the Shimoga district well-known for?
(a) Bauxite
(b) Manganese
(c) Mica
(d) Zinc
Ans: (b)
65. The Syr Darya and Amu Darya fall into which one of the following?
(a) Caspian Sea
(b) Black Sea
(c) Aral Sea
(d) Lake Baikal
Ans: (c)
66. Which one of the following is not a current of North Atlantic Ocean?
(a) Falkland Current
(b) Canary Current
(c) Labrador Current
(d) Gulf Stream
Ans: (a)
67. Which one of the following States does not share boundary with Jharkhand?
(a) Chhattisgarh
(b) Madhya Pradesh
(c) Orissa
(d) Uttar Pradesh
Ans: (b)
68. Through which States does Vamsadhara river flow?
(a) Andhra Pradesh and Chhattisgarh only
(b) Chhattisgarh and Orissa only
(c) Andhra Pradesh and Orissa only
(d) Andhra Pradesh, Chhattisgarh and Orissa
Ans: (c)
69. Whose entry into India resulted in the introduction of maize crop in India?
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Portuguese
Ans: (d)
70. The efforts of whom of the following led to the “Age of Consent Act, 1891”?
(a) Rabindranath Tagore
(b) M. G. Ranade
(c) Surendranath Banerjee
(d) Malbari
Ans: (d)
71. What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress?
(a) Congress Socialist Party
(b) Forward Bloc
(c) Indian National Confer – ence
(d) Swaraj Party
Ans: (b)
72. Among the following, who was a prominent leader of the Khilafat Movement?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Rajender Prasad
(d) Vallabhbhai Patel
Ans: (b)
73. Who was the architect of the ‘Drain Theory’ and the author of the book Poverty and Un- British Rule in India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Abul Kalam Azad
(d) Ramesh Chandra Dutt
Ans: (a)
74. The Civil Disobedience Movement started with which of the following?
(a) No-tax campaign in Bardoli district
(b) Demonstration of Akali Sikhas at Nabha
(c) Demonstration against the Simon Commission
(d) Dandi March
Ans: (d)
75. With which one of the following was Jayaprakash Narayan associated?
(a) All India Kisan Sabha
(b) Communist Party of India
(c) Congress Socialist Party
(d) Indian Independence League
Ans: (c)
76. Among the following, which one is a major component of biogas (Gobar gas)?
(a) Acetylene
(b) Ethane
(c) Ethylene
(d) Methane
Ans: (d)
77. Which one of the following is used in fire extinguishers?
(a) Baking soda
(b) Quick lime
(c) Slaked lime
(d) Washing soda
Ans: (a)
78. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Musician)
A. Amjad Ali Khan
B. Lalgudi G. Jayaraman
C. Pannalal Ghose
D. Vilayat Khan
List-II
(Instrument)
1. Flute 2. Sarod
2. Sitar 4. Violin
Code:
A
B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)
79. With which one of the following countries, does India have the longest border?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Pakistan
(d) Myanmar
Ans: (a)
80. Areawise, which one among the following is the largest?
(a) Chandigarh
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Delhi
(d) Puducherry
Ans: (c)
81. For which one of the following States, is Guwahati High Court not its High Court?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Ans: (d)
82. In which of the following is the percentage of haemoglobin maximum?
(a) Infants
(b) Children of around 10 years of age
(c) Men
(d) Women
Ans: (c)
83. Which one of the following is a water-soluble vitamin?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin D
(d) Vitamin K
Ans: (b)
84. How many litres of blood pass through kidneys of a normal person in a day?
(a) 1.7 litres
(b) 17 litres
(c) 170 litres
(d) 1700 litres
Ans: (d)
85. Which of the following has/ have velocity equal to that of light?
(a) X-ray
(b) g-ray
(c) Ultraviolet ray
(d) All of the above
Ans: (d)
86. If f1, f2 and f3 are the frequencies of light in diamond, glass and water respectively, then which one of the following is correct?
(a) f1 > f2 > f3
(b) f3 > f2 > f1
(c) f1 = f2 > f3
(d) f1 = f2 = f3
Ans: (b)
87. Why is one end of a sewing needle made pointed?
(a) To increase the force
(b) To increase the pressure
(c) To decrease the weight
(d) None of these
Ans: (b)
88. Consider the following statements:
a. Sodium bicarbonate present in the digestive tablets reacts with gastric juices to reduce acidity in the stomach.
b. Sodium bicarbonate is commonly known as cooking soda.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (c)
89. In which of the following is magnesium present?
(a) Ascorbic acid
(b) Vitamin B12
(c) Chlorophyll
(d) Haemoglobin
Ans: (c)
90. Consider the following statements:
a. Sand is a mixture.
b. Diamond is an element.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (b)
91. A person walks 12 km due North, then 15 km due East, after that 19 km due West, and then 15 km due South. How far is he away from the starting point?
(a) 61 km
(b) 37 km
(c) 9 km
(d) 5 km
Ans: (d)
92. A cube of length one cm is taken out from a cube of length 8 cm. What is the weight of the remaining portion?
(a) \(\frac{7}{8}\) of the weight of the original cube
(b) \(\frac{8}{9}\) of the weight of the original cube
(c) \(\frac{63}{64}\) of the weight of the original cube
(d) \(\frac{511}{512}\) of the weight of the original cube
Ans: (d)
93. What are the maximum points of intersection of four circles such that no circle overlaps any other circle?
(a) 6
(b) 8
(c) 12
(d) None of these
Ans: (c)
94.

What is the maximum number of different ways in which six identical balls be placed in three cells as shown above?
(Each cell can contain any number of balls)
(a) 24
(b) 25
(c) 27
(d) 28
Ans: (d)
95. The average of five consecutive numbers is x. If the next two numbers are also included, how shall the average vary?
(a) It shall increase by 1
(b) It shall remain the same
(c) It shall increase by 1.4
(d) It shall increase by 2
Ans: (a)
96. Which one of the following is not a member of ASEAN?
(a) Brunei Darussalam
(b) East Timor
(c) Laos
(d) Myanmar
Ans: (b)
97. The pandemic Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) which has been in news frequently is caused by which of the following?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Protozoa
(d) Viruses
Ans: (d)
98. What does Antrix Corporation Ltd. deal with, that came into news recently?
(a) Brokering arms deals between India and supplier countries/companies
(b) Mediating between India and Nuclear Supplier Group (NSG) countries
(c) Developing genetically modified crop plants
(d) Marketing ISRO’s launch vehicles to fly satellites from abroad
Ans: (d)
99. Consider the following statements:
a. Colour blindness is found in men and not in women.
b. Night blindness is found in old and aged, and not in young.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (a)
100. Darfur, which is frequently in news, is located in which of the following regions?
(a) Eastern side of Sudan
(b) Western side of Sudan
(c) North-Western side of Ethiopia
(d) Northern side of Kenya
Ans: (b)
101. Which one of the following locations does not have a steel plant of SAIL?
(a) Bhilai
(b) Bokaro
(c) Rourkela
(d) Visakhapatnam
Ans: (d)
102. Which one of the following pharmaceutical companies filed writ petitions against Government of India and others, to plead against the rejection of its patent application by a Patent Office in Chennai?
(a) Aventis
(b) Cipla
(c) Glaxo-SmithKline
(d) Novartis AG
Ans: (d)
103. Recently, the National Assembly of which one of the following nations had given the President of that nation the authority to pass laws by decree for a period of 18 months?
(a) Argentina
(b) Brazil
(c) Cuba
(d) Venezuela
Ans: (d)
104. Which one of the following took over the Anglo-Dutch steel company Corus?
(a) Jindal Steel
(b) Mittal-Arcelor
(c) Neelanchal Ispat Nigam Ltd.
(d) Tata Steel
Ans: (d)
105. Consider the following statements:
a. ONGC Videsh Limited (OVL) has 40% equity in the Sakhalin- I Project of Russia.
b. The Sakhalin-I Project is operated by OVL.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (d)
106. Where is the Headquarters of NATO located?
(a) Amsterdam
(b) Brussels
(c) Berlin
(d) Paris
Ans: (b)
107. Which one of the following countries has its military base in the Indian Ocean island of Diego Garcia?
(a) France
(b) Russia
(c) United Kingdom
(d) United States of America
Ans: (d)
108. Who of the following is the author of the book Confessions of a Swadeshi Reformer: My Years as Finance Minister?
(a) P. Chidambaram
(b) Manmohan Singh
(c) Jaswant Singh
(d) Yashwant Sinha
Ans: (d)
109. Consider the following statements:
a. BrahMos missile can fly at velocities beyond Mach 2.
b. BrahMos missile has a maximum range of 1000 km.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (a)
110. For outstanding lifetime achievement in which one of the following areas is the Abel Prize, an international prize, awarded?
(a) Ecology and Environment
(b) Medical Science
(c) Mathematics
(d) Biotechnology and Genetic Engineering
Ans: (c)
111. Who of the following led the opposition of the Indian Universities Act of 1904?
(a) Aurobindo Ghosh and Lala Lajpat Rai
(b) Surendranath Banerjee and Pherozeshah Mehta
(c) Bal Gangadhar Tilak and Dadabhai Naoroji
(d) W. C. Banerjee and R. C. Dutt
Ans: (b)
112. With which of the following broad areas is the concept of ‘Six Sigma’ associated?
(a) Quality control in manufacturing
(b) Path-tracing of satellites
(c) Pollution control of automobiles
(d) Printing technology
Ans: (a)
113. Consider the following statements:
a. Organization of Village Panchayats is included in the Fundamental Rights in the Constitution of India.
b. Freedom as the payments of taxes for promotion of any particular religion is included in the Directive Principles of State Policy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (d)
114. Who among the following won the Women Final of the Wimbledon, 2007?
(a) Serena Williams
(b) Venus Williams
(c) Maria Sharapova
(d) Amelie Mauresmo
Ans: (b)
115. Oliver Kahn is one of the great modern sportsmen. He is in which one of the following games?
(a) Hockey
(b) Football
(c) Golf
(d) Basketball
Ans: (b)
116. Where shall the 16th Asian Games, 2010 be held?
(a) Kuala Lumpur
(b) Guangzhou
(c) Hanoi
(d) Ho Chi Minh City
Ans: (b)
117. Tasmania is a part of which one of the following countries?
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Australia
(d) Thailand
Ans: (c)
118. Consider the following statements:
a. A person is eligible for election as the President of India only if he/she has completed 40 years of age.
b. The Vice-President of India is elected by an electoral college whose composition is similar to the electoral college of the President of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) a only
(b) b only
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Ans: (d)
119. Which one of the following cities of the USA is most Southwards located?
(a) Dallas
(b) San Francisco
(c) Miami
(d) Los Angeles
Ans: (c)
120. The Headquarters of which of the following is located in Paris?
(a) NATO
(b) OECD
(c) European Commission
(d) UNIDO
Ans: (b)
121. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Town)
A. Alwar B. Bhopal
C. Gwalior D. Nagpur List-II
(Nearest
National Park/ Wildlife Sanctuary)
1. Ghatigaon 2. Pench
3. Sariska 4. Vanvihar A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2
Ans: (c)
122. From North to South, which one of the following sequences of hills is correct?
(a) Dafla Hills-Mik Ir Hills- Jaintia Hills
(b) Dafla Hills-Jaintia Hills- Mik Ir Hills
(c) Mik Ir Hills-Dafla Hills- Jaintia Hills
(d) Mik Ir Hills-Jaintia Hills- Dafla Hills
Ans: (c)
123.

What does the shaded portion in the map given above represent?
(a) Coniferous forests
(b) Alpine forests
(c) High altitude vegetations
(d) Temperate grasslands
Ans: (d)
124. Which one of the following countries is the largest producer of petroleum in South America?
(a) Brazil
(b) Venezuela
(c) Colombia
(d) Argentina
Ans: (b)
125.

In the map given above, four shaded areas are marked as a, b, c and d. Which of these are tea growing areas?
(a) a, b and c only
(b) a, c and d only
(c) b and d only
(d) a, b, c and d
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!