You are here
Home > Previous Papers > Paper 1 July 2016 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Paper 1 July 2016 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Paper 1 July 2016 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

The following table shows the percentage
profit (%) earned by two companies A and
B during the years 2011–15. Answer Questions 1–3 based on the data contained in the table:
Profit earned by two companies

AB
20112030
20123540
20134535
20144050
20152535

Given: Profit %= [(Income- Expenditure)/Expenditure}.100
Q1. In which year, the percentage profit earned by the company
B is less than that of company A?
(a) 2012
(b) 2013
(c) 2014
(d) 2015
Ans: (b)
Q2. If the total expenditure of the two companies was `9 lakh in the year 2012 and the expenditure of A and
B were in the ratio 2:1, then what was the income of the company A in that year?
(a) `9.2 lakh
(b) `8.1 lakh
(c) `7.2 lakh
(d) `6.0 lakh
Ans: (b)
Q3. What is the average percentage profit earned by the company B?
(a) 35%
(b) 42%
(c) 38%
(d) 40%
Ans: (c)
The following table shows the number of peo-ple in different age groups who responded to a survey about their favourite style of music. Use this information to answer the questions that follow: (Question 4–6) to the nearest whole percentage:
Number of people

(Years)
15–20
(Years)
21–30
(Years)
31+
Classical6417
Pop755
Rock61214
Jazz1411
Blues2315
Hip-Hop934
Ambient222

Q4. What percentage of respondents aged 31+ indicated a favourite style other than classical music?
(a) 64% (b) 60%
(c) 75% (d) 50%
Ans: (c)
Q5. Approximately what percentage of the total sample were aged 21–30?
(a) 31% (b) 23%
(c) 25% (d) 14%
Ans: (c)
Q6. Approximately what percentage of the total sample indicates that Hip-Hop is their favourite style of music?
(a) 6% (b) 8%
(c) 14% (d) 12%
Ans: (d)
Q7. The process of copying files to a CD-ROM is known as
(a) Burning (b) Zipping
(c) Digitising (d) Ripping
Ans: (a)
Q8. An unsolicited e-mail message sent to many recipients at once is a
(a) Worm (b) Virus
(c) Threat (d) Spam
Ans: (d)
Q9. The statement “the study, design, development, implementation, support or management of computer-based information systems, particularly software applications and computer Hardware” refers to
(a) Information Technology (IT)
(b) Information and Collaborative Technology (ICT)
(c) Information and Data Technology (IDT)
(d) Artificial Intelligence (AI)
Ans: (a)
Q10. If the binary equivalent of the decimal number 48 is 110000, then the binary equivalent of the decimal number 51 is given by
(a) 110011 (b) 110010
(c) 110001 (d) 110100
Ans: (a)
Q11. Identify the air pollutant in urban areas which irritates eyes and also respiratory tract of human beings.
(a) Particulate matter
(b) Oxides of nitrogen
(c) Surface ozone
(d) Carbon monoxide
Ans: (c)
Q12. Which of the following is the largest source of water pollution in major rivers of India?
(a) Untreated sewage
(b) Agriculture run-off
(c) Unregulated small scale industries
(d) Religious practices
Ans: (a)
Q13. Sustainable development goals have specific targets to be achieved by
(a) 2022 (b) 2030
(c) 2040 (d) 2050
Ans: (b)
Q14. Indian government’s target of producing power from biomass by the year 2022, is
(a) 50 GW (b) 25 GW
(c) 15 GW (d) 10 GW
Ans: (d)
Q15. Assertion (A): Conserving our soil resources is critical to human survival.
Reason (R): Soil is home to many microorganisms and contains minerals.
Choose the correct code:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true and (R) is false.
(d) (A) is false and (R) is true.
Ans: (b)
Q16. World Meteorological Organisation’s
(WMO) objective is to reduce the number of deaths due to hydro-meteorological disasters over the decade 2010–2019 by (with reference to the decade 1994–2003)
(a) 25% (b) 50%
(c) 75% (d) 80%
Ans: (b)
Q17. _________ is a type of memory circuitry that holds the computer’s start-up routine.
(a) RIM (Read Initial Memory)
(b) RAM (Random Access Memory)
(c) ROM (Read Only Memory)
(d) Cache Memory
Ans: (c)
Q18. An ASCII is a character-encoding scheme that is employed by personal computers in order to represent various characters, numbers and control keys that the computer user selects on the keyboard. ASCII is an acronym for
(a) American Standard Code for Information Interchange
(b) American Standard Code for Intelligent Information
(c) American Standard Code for Information Integrity
(d) American Standard Code for Isolated Information
Ans: (a)
Q19. The National Judicial Appointments Commission (NJAC) has been declared unconstitutional by
(a) The Supreme Court of India
(b) The High Court
(c) The High Court and the Supreme Court both
(d) The President of India
Ans: (a)
Q20. Which of the following statement(s) about the Indian political system is/are correct?
(A) The President is both Head of the State and Head of the Government.
(B) Parliament is supreme.
(C) The Supreme Court is the guardian of the Constitution.
(D) The Directive Principles of State Policy are justiciable.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (B) and (C)
(d) (C) only
Ans: (d)
Q21. Which of the following are the fundamental duties?
(A) To respect the National Flag
(B) To protect and improve the natural environment
(C) For a parent to provide opportunities for education to his/her child
(D) To protect monuments and places of national importance Select the correct answer from the codes given:
Codes:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (A), (B) and (D)
(c) (A), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (a)
Q22. Which of the following statements are correct in respect of NITI Aayog?
(A) It is a constitutional body.
(B) It is a statutory body.
(C) It is neither a constitutional body nor a statutory body.
(D) It is a think-tank.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) (A) and (D)
(b) (B) and (D)
(c) (C) and (D)
(d) (B), (C) and (D)
Ans: (c)
Q23. Which of the following core values among the institutions of higher education are promoted by the NAAC (National Assessment and Accreditation Council)?
(A) Contributing to national development.
(B) Fostering global competencies among the students.
(C) Inculcating a value system among students and teachers.
(D) Promoting the optimum utilisation of the infrastructure.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) (B), (C) and (D)
(b) (A), (B) and (C)
(c) (A), (C) and (D)
(d) (A), (B), (C) and (D)
Ans: (b)
Q24. The best way for providing value education is through
(a) Discussions on scriptural texts
(b) Lectures/discourses on values
(c) Seminars/symposia on values
(d) Mentoring/reflective sessions on values
Ans: (d)
Q25. A college-level assistant professor has planned his/her lectures with an intent to develop cognitive dimensions of students centred on skills of analysis and synthesis.
Below, given are two sets of items, Set – – I consisting of levels of cognitive interchange and Set – – II comprising basic requirements for promoting them. Match the two sets and indicate your answer by choosing the correct alternative from the codes given:
Codes:
A
B C
(a) – II – IV I
(b) – III – IV II
(c) – II – I IV
(d) – I – II III
Ans: (c)
Q26. Which set of learner characteristics may be considered helpful in designing effective teaching–learning systems? Select the correct alternative from the codes given below:
(A) Prior experience of learners in respect of the subject.
(B) Interpersonal relationships of learner’s family friends.
(C) Ability of the learners in respect of the subject.
(D) Student’s language background.
(E) Interest of students in following the prescribed dress code.
(F) Motivational-orientation of the students.
Codes:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (A), (C), (D) and (F)
(c) (B), (C), (D) and (E)
(d) (C), (D), (E) and (F)
Ans: (b)
Q27. Assertion (A): The purpose of higher education is to promote critical and creative thinking abilities among students.
Reason (R): These abilities ensure job placements.
Choose the correct answer from the following code:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true but (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is true.
Ans: (b)
Q28. Match the items of the first set with that of the second set in respect of evaluation system.
Choose the correct code:
Set – – I Set – II
A Formative evaluation – I Evaluating cognitive and co-cognitive aspects with regularity
B Summative evaluation – II Tests and their interpretations based on a group and certain yardsticks
C Continuous and comprehensive evaluation – III Grading the final learning outcomes
D Norm and criterion referenced tests – IV Quizzes and discussions
Codes:
A
B
C D
(a) – IV – III – I II
(b) – I – II – III IV
(c) – III – IV – II I
(d) – I – III – IV – II Set – – I Set – II (Levels of cognitive interchange) (Basic requirements for promoting cognitive interchange) A Memory level I. Giving opportunity for discriminating examples and nonexamples of a point.
B Understanding level II. Recording the important points made during the presentations.
C Reflective level III. Asking the students to discuss various items of information.
IV. Critically analysing the points to be made and discussed.
Ans: (a)
Q29. Select the alternative which consists of positive factors contributing to effectiveness of teaching:
List of factors:
(A) Teacher’s knowledge of the subject.
(B) Teacher’s socio-economic background.
(C) Communication skill of the teacher.
(D) Teacher’s ability to please the students.
(E) Teacher’s personal contact with students.
(F) Teacher’s competence in managing and monitoring the classroom transactions.
Codes:
(a) (B), (C) and (D)
(b) (C), (D) and (F)
(c) (B), (D) and (E)
(d) (A), (C) and (F)
Ans: (d)
Q30. The use of teaching aids is justified on the grounds of
(a) Attracting students’ attention in the class room
(b) Minimising indiscipline problems in the classroom
(c) Optimising learning outcomes of students
(d) Effective engagement of students in learning tasks
Ans: (c)
Q31. The format of thesis writing is the same as in
(a) Preparation of a research paper/article
(b) Writing of seminar presentation
(c) A research dissertation
(d) Presenting a workshop/conference paper
Ans: (c)
Q32. In qualitative research paradigm, which of the following features may be considered critical?
(a) Data collection with standardised research tools.
(b) Sampling design with probability sample techniques.
(c) Data collection with bottom-up empirical evidences.
(d) Data gathering to take place with topdown systematic evidences.
Ans: (c)
Q33. From the following list of statements, identify the set which has negative implications for ‘research ethics’:
(A) A researcher critically looks at the findings of another research.
(B) Related studies are cited without proper references.
(C) Research findings are made the basis for policy making.
(D) Conduct of practitioner is screened in terms of reported research evidences.
(E) A research study is replicated with a view to verify the evidences from other researches.
(F) Both policy making and policy implementing processes are regulated in terms of preliminary studies.
Codes:
(a) (A), (B) and (C)
(b) (B), (C) and (D)
(c) (B), (D) and (F)
(d) (A), (C) and (E)
Ans: (c)
Q34. In a research on the effect of child-rearing practices on stress-proneness of children in completing school projects, the hypothesis formulated is that ‘child rearing practices do influence stress-proneness’. At the dataanalysis stage a null hypothesis is advanced to find out the tenability of research hypothesis.
On the basis of the evidence available, the null hypothesis is rejected at 0.01 level of significance. What decision may be warranted in respect of the research hypothesis?
(a) The research hypothesis will also be rejected.
(b) The research hypothesis will be accepted.
(c) Both the research hypothesis and the null hypothesis will be rejected.
(d) No decision can be taken in respect of the research hypothesis.
Ans: (b)
Q35. A researcher intends to explore the effect of possible factors for the organisation of effective mid-day meal interventions. Which research method will be most appropriate for this study?
(a) Historical method
(b) Descriptive survey method
(c) Experimental method
(d) Ex-post-facto method
Ans: (d)
Q36. Which of the following is an initial mandatory requirement for pursuing research?
(a) Developing a research design
(b) Formulating a research question
(c) Deciding about the data analysis procedure
(d) Formulating a research hypothesis
Ans: (b)
Read the following passage carefully and answer question numbers from 37 to 42:
In terms of labour, for decades, the relatively low cost and high quality of Japanese workers conferred considerable competitive advantage across numerous durable goods and consumer electronics industries (e.g., Machinery, automobiles, televisions, radios). Then labour-based advantages shifted to South Korea, then to Malaysia, Mexico and other nations. Today, China appears to be capitalising best on the basis of labour.
Japanese firms still remain competitive in markets for such durable goods, electronics and other products, but the labour force is no longer sufficient for competitive advantage over manufacturers in other industrialising nations. Such shifting of labour-based advantage is clearly not limited to manufacturing industries. Today, a huge number of IT and service jobs are moving from Europe and North America to India, Singapore, and other countries with relatively well-educated, low-cost workforces possessing technical skills. However, as educational levels and technical skills continue to rise in other countries, India, Singapore, and other nations enjoying labour-based competitive advantage today are likely to find such advantage cannot be sustained through emergence of new competitors.
In terms of capital, for centuries the days of gold coins and later even paper money restricted financial flows. Subsequently regional concentrations were formed where large banks, industries and markets coalesced. But today capital flows internationally at rapid speed. Global commerce no longer requires regional interactions among business players. Regional capital concentrations in places such as New York, London and Tokyo still persist, of course, but the capital concentrated there is no longer sufficient for competitive advantage over other capitalists distributed worldwide. Only if an organisation is able to combine, integrate and apply its resources (e.g., Land, labour, capital, IT) in an effective manner that is not readily imitable by competitors can such an organisation enjoy competitive advantage sustainable overtime. In a knowledge-based theory of the firm, this idea is extended to view organisational knowledge as a resource with at least the same level of power and importance as the traditional economic inputs. An organisation with superior knowledge can achieve competitive advantage in markets that appreciate the application of such knowledge. Semiconductors, genetic engineering, pharmaceuticals, software, military warfare, and like knowledge-intensive competitive arenas provide both time-proven and current examples. Consider semiconductors (e.g.
computer chips), which are made principally of sand and common metals. These ubiquitous and powerful electronic devices are designed within common office buildings, using commercially available tools, and fabricated within factories in many industrialised nations. Hence, land is not the key competitive resource in the semiconductor industry.
Based on the passage answer the following questions:
Q37. How can an organisation enjoy competitive advantage sustainable overtime?
(a) Through regional capital flows.
(b) Through regional interactions among business players.
(c) By making large banks, industries and markets coalesced.
(d) By effective use of various instrumentalities.
Ans: (d)
Q38. What is required to ensure competitive advantages in specific markets?
(a) Access to capital
(b) Common office buildings
(c) Superior knowledge
(d) Common metals
Ans: (c)
Q39. The passage also mentions about the trend of
(a) Global financial flow
(b) Absence of competition in manufacturing industry
(c) Regionalisation of capitalists
(d) Organisational incompatibility
Ans: (a)
Q40. What does the author lay stress on in the passage?
(a) International commerce
(b) Labour-intensive industries
(c) Capital resource management
(d) Knowledge-driven competitive advantage
Ans: (d)
Q41. Which country enjoyed competitive advantages in automobile industry for decades?
(a) South Korea (b) Japan
(c) Mexico (d) Malaysia
Ans: (b)
Q42. Why labour-based competitive advantages of India and Singapore cannot be sustained in IT and service sectors?
(a) Due to diminishing levels of skill.
(b) Due to capital-intensive technology making inroads.
(c) Because of new competitors.
(d) Because of shifting of labour-based advantage in manufacturing industries.
Ans: (c)
Q43. What are the barriers to effective communication?
(a) Moralising, being judgemental and comments of consolation.
(b) Dialogue, summary and self-review.
(c) Use of simple words, cool reaction and defensive attitude.
(d) Personal statements, eye contact and simple narration.
Ans: (a)
Q44. The choice of communication partners is influenced by factors of
(a) Proximity, utility and loneliness
(b) Utility, secrecy and dissonance
(c) Secrecy, dissonance and deception
(d) Dissimilarity, dissonance and deviance
Ans: (a)
Q45. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom.
(a) Use of peer command
(b) Making aggressive statements
(c) Adoption of well-established posture
(d) Being authoritarian
Ans: (c)
Q46. Every communicator has to experience
(a) Manipulated emotions
(b) Anticipatory excitement
(c) The issue of homophiles
(d) Status dislocation
Ans: (b)
Q47. Imagine you are working in an educational institution where people are of equal status.
Which method of communication is best suited and normally employed in such a context?
(a) Horizontal communication
(b) Vertical communication
(c) Corporate communication
(d) Cross communication
Ans: (a)
Q48. Identify the important element a teacher has to take cognizance of while addressing students in a classroom.
(a) Avoidance of proximity
(b) Voice modulation
(c) Repetitive pause
(d) Fixed posture
Ans: (b)
Q49. Two railway tickets from city A to
B and three tickets from city A to
C cost `177.
Three tickets from city A to
B and two tickets from city A to
C cost `173. The fare for city
B from city A will be
(a) `25 (b) `27
(c) `30 (d) `33
Ans: (d)
Q50. A person walks 10 m in front and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m, respectively. How far is he now from his starting point?
(a) 20 m (b) 15 m
(c) 10 m (d) 5 m
Ans: (d)
Q51. A is sister of B. F is daughter of G.
C is mother of B. D is father of C. E is mother of
D. A is related to D as
(a) Granddaughter
(b) Daughter
(c) Daughter-in-law
(d) Sister
Ans: (a)
Q52. In the series AB, EDC, FGHI, …?…., OPQRST, the missing term is
(a) JKLMN (b) JMKNL
(c) NMLKJ (d) NMKLJ
Ans: (c)
Q53. Among the following propositions two are related in such a way that one is the denial of the other. Which are those propositions?
Select the correct code:
Propositions:
(A) All women are equal to men.
(B) Some women are equal to men.
(C) Some women are not equal to men.
(D) No women are equal to men.
Codes:
(a) (A) and (B)
(b) (A) and (D)
(c) (C) and (D)
(d) (A) and (C)
Ans: (d)
Q54. In certain code, SELECTION is coded as QCJCARGML. The code of AMERICANS will be
(a) YKCPGAYLQ
(b) BNFSJDBMR
(c) QLYAGPCKY
(d) YQKLCYPAG
Ans: (a)
Q55. In the series 3, 11, 23, 39, 59, ….
The next term will be
(a) 63 (b) 73
(c) 83 (d) 93
Ans: (c)
Q56. Select the option which is not correct about Venn diagram:
(a) Venn diagram represents propositions as well as classes.
(b) It can provide clear method of notation.
(c) It can be either valid or invalid.
(d) It can provide the direct method of testing the validity.
Ans: (c)
Q57. Select the code which is not correct in the context of deductive argument with two premises:
(a) An argument with one true premise, one false premise and a false conclusion may be valid.
(b) An argument with two true premises and a false conclusion may be valid.
(c) An argument with one true premise, one false premise and a true conclusion may be valid.
(d) An argument with two false premises and a false conclusion may be valid.
Ans: (b)
Q58. Given below are two premises and four conclusions are drawn from them (taking singly or together). Select the code that states the conclusions validly drawn.
Premises: (I) All religious persons are emotional.
(II) Ram is a religious person.
Conclusions: (A) Ram is emotional.
(B) All emotional persons are religious.
(C) Ram is not a non-religious person.
(D) Some religious persons are not emotional.
Codes:
(a) (A), (B), (C) and (D)
(b) (A) only
(c) (A) and (C) only
(d) (B) and (C) only
Ans: (c)
Q59. If the proposition ‘All thieves are poor’ is false, which of the following propositions can be claimed certainly to be true?
Propositions:
(a) Some thieves are poor.
(b) Some thieves are not poor.
(c) No thief is poor.
(d) No poor person is a thief.
Ans: (b)
Q60. Consider the following statement and select the correct code stating the nature of the argument involved in it:
To suppose that the earth is the only populated world in the infinite space is as absurd as to assert that in an entire field of millet only one grain will grow.
(a) Astronomical
(b) Anthropological
(c) Deductive
(d) Analogical
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!