You are here
Home > Previous Papers > Paper 1 January 2017 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Paper 1 January 2017 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Paper 1 January 2017 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Q1. The principal of a school conducts an interview session of teachers and students with a view to explore the possibility of their enhanced participation in school programmers.
Which type of research does this endeavourbe related to?
(a) Evaluation research
(b) Fundamental research
(c) Action research
(d) Applied research
Ans: (c)
Q2. In doing action research, what is the usual sequence of steps?
(a) Reflect, Observe, Plan, Act
(b) Plan, Act, Observe, Reflect
(c) Plan, Reflect, Observe, Act
(d) Act, Observe, Plan, Reflect
Ans: (b)
Read the following passage carefully and answer Questions from 7 to 12:
The last Great War, which nearly shook the foundations of the modern world, had little impact on Indian literature beyond aggravating the popular revulsions against violence and adding to growing disillusionment with the ‘humane pretensions’ of the Western World. This was eloquently voiced in Tagore’s poems and his last testament, ‘Crisis in Civilization’. The Indian intelligentsia was in a state of moral dilemma. On the one hand, it could not help sympathising with the England’s dogged courage in the hour of peril, with the Russians fighting with their backs on the wall against ruthless Nazi hordes, and with the China groaning under the heel of Japanese militarism; on the other hand, their own country was practically under the military occupation of their own soil and the Indian army under Subhas Bose was trying from the opposite camp to liberate their country. No creative impulse could issue from such confusion of loyalties. One would imagine that the achievement of Indian independence in 1947, which came in the wake of the Allies victory and was followed by collapse of colonialism in the neighbouring countries of South East Asia, would have released an upsurge of the creative energy. No doubt it did, but it was soon submerged in the great agony of partition with the inhuman slaughter of innocents and the uprooting of the millions of the people from their homeland followed by the martyrdom of Mahatma Gandhi. These tragedies along with Pakistan’s invasion of Kashmir and its later atrocities in Bangladesh, did indeed provoke a pregnant writing, particularly in the languages of the regions most affected, Bengali, Hindi, Kashmiri, Punjabi, Sindhi, and Urdu.
Both poignant or passionate writing does not by itself make great literature. What reserves of enthusiasm and confidence served these disasters have been mainly absorbed in the task of national reconstruction and economic development.
Great literature has always emerged out of chains of convulsions. Indian literature is richer today in terms of volume, range, and variety than it ever was in the past.
Q3. Which sequence of research steps is logical in the following list?
(a) Problem formulation, Analysis, Development of Research design, Hypothesis Making, Collection of data, Arriving at generalizations, and conclusions
(b) Development of Research Design, Hypothesis making, Problem Formulation, Data analysis, Arriving at conclusions, and Data collection
(c) Problem Formulation, Hypothesis making, Development of a Research design, Collection of a Data, Data analysis and formulation of generalizations, and Conclusions
(d) Problem formulation, Deciding about the sample and data collection tools, Formulation of Hypothesis, Collection and Interpretation of research evidence
Ans: (c)
Q4. The following are two sets:research methods
(Set-I) and data collection tools (Set-II).
Match the two sets and indicate your answer by selecting the correct code:
Set-I Set-II
A Experimental method
(i) Using primary secondary sources
B Ex post-facto method
(ii) Questionnaire
C Descriptive survey method
(iii) Standardised tests
D Historical method
(iv) Typical characteristics tests
Codes:
A
B
C D
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (iii) (iv) (ii) (i)
(c) (ii) (iii) (i) (iv)
(d) (ii) (iv) (iii) (i)
Ans: (b)
Q5. The issue of ‘research ethics’ may be considered pertinent at which stage of research?
(a) At the stage of problem formulation and its definition
(b) At the stage of defining the population of research
(c) At the stage of data collection and interpretation
(d) At the stage of reporting the findings
Ans: (d)
Q6. In which of the following, reporting format is formally prescribed?
(a) Doctoral-level thesis
(b) Conference of researchers
(c) Workshops and seminars
(d) Symposia
Ans: (a)
Q7. What was the impact of the last great war on Indian literature?
(a) It had no impact.
(b) It aggravated popular revulsion against violence.
(c) It shook the foundations of literature.
(d) It offered eloquent support to the Western World.
Ans: (b)
Q8. What did Tagore articulate in his last testament?
(a) Offered support to Subhas Bose
(b) Exposed the humane pretensions of the Western World
(c) Expressed loyalty to England
(d) Encouraged the liberation of countries
Ans: (b)
Q9. What was the stance of Indian intelligentsia during the period of great war?
(a) Indifference to Russia’s plight
(b) They favoured Japanese militarism
(c) They prompted creativity out of confused loyalties
(d) They expressed sympathy for England’s dogged courage
Ans: (d)
Q10. Identify the factor responsible for the submergence creative energy in Indian literature.
(a) Military occupation of one’s own soil
(b) Resistance to colonial occupation
(c) Great agony of partition
(d) Victory of Allies
Ans: (c)
Q11. What was the aftermath that survived tragedies in Kashmir and Bangladesh?
(a) Suspicion of other countries
(b) Continuance of rivalry
(c) Menace of war
(d) National reconstruction
Ans: (d)
Q12. The passage has the message that
(a) Disasters are inevitable
(b) Great literature emerges out of chains of convulsions
(c) Indian literature does not have a marked landscape
(d) Literature has no relation with war and independence
Ans: (b)
Q13. Effective communication pre-supposes
(a) Non-alignment
(b) Domination
(c) Passivity
(d) Understanding
Ans: (d)
Q14. When verbal and non-verbal messages are contradictory, it is said that most people believe in
(a) Indeterminate messages
(b) Verbal messages
(c) Non-verbal messages
(d) Aggressive messages
Ans: (c)
Q15. The typical feature of information-rich classroom lecture is in the nature of being
(a) Sedentary
(b) Staggered
(c) Factual
(d) Sectoral
Ans: (c)
Q16. Expressive communication is driven by
(a) Passive aggression
(b) Encoder’s personality characteristics
(c) External clues
(d) Encoder–decoder contract
Ans: (b)
Q17. Positive classroom communication leads to
(a) Coercion
(b) Submission
(c) Confrontation
(d) Persuasion
Ans: (d)
Q18. Classroom communication is the basis of
(a) Social identity
(b) External inanities
(c) Biased passivity
(d) Group aggression
Ans: (a)
Q19. The missing term in the series 1, 4, 27, 16, ?, 36, 243,… is
(a) 30
(b) 49
(c) 125
(d) 81
Ans: (c)
Q20. The next term in the series YEB, WFD, UHG, SKI, _?_ will be
(a) TLO
(b) QOL
(c) QLO
(d) GQP
Ans: (b)
Q21. If A is coded as C, M as I, N as P, S as O, – I as A, P as N, E as M, O as E, and
C as S, then the code of COMPANIES will be
(a) SPEINMOAC
(b) NCPSEIOMA
(c) SMOPIEACN
(d) SEINCPAMO
Ans: (b)
Q22. Among the following, identify the continuous type of data
(a) Number of languages a person speaks
(b) Number of children in a household
(c) Population in cities
(d) Weight of students in a class
Ans: (d)
Q23. Ali buys a glass, a pencil box and a cup and pays `21 to the shopkeeper. Rakesh buys a cup, two pencil boxes, and a glass, and he pays `28 to the shopkeeper. Preeti buys two glasses, a cup, and two pencil boxes, and she pays `35 to the shopkeeper. Then, the cost of 10 cups will be
(a) `40
(b) `60
(c) `80
(d) `70
Ans: (d)
Q24. Out of the following four cities, three are alike in some manner while the fourth one is different. Identify the odd one.
(a) Lucknow
(b) Rishikesh
(c) Allahabad
(d) Patna
Ans: (*)
Q25. The following are some characteristics of reasoning. Select the code that states a characteristic that is not a deductive reasoning
(a) The conclusion must be based on observation and experiment.
(b) The conclusion should be supported by the premise/premises.
(c) The conclusion must follow from the premise/premises necessarily.
(d) The argument may be valid or invalid.
Ans: (c)
Q26. If two standard-form categorical propositions with the same subject and predicate are related in such a manner that is: when one is undermined and the other must be undetermined, what is their relation?
(a) Contrary
(b) Sub-contrary
(c) Contradictory
(d) Subaltern
Ans: (d)
Q27. Men and women may have different reproductive strategies but neither can be considered inferior or superior to the other, any more than a bird’s wings can be considered superior or inferior to a fish’s fins. Select the code that states those two propositions
(a) Biological
(b) Physiological
(c) Analogical
(d) Hypothetical
Ans: (c)
Q28. Among the following propositions, two are related in such a way that they cannot both be true but can be false. Select the code states those two propositions Propositions:
(i) Every student is attentive
(ii) Some students are attentive
(iii) Students are never attentive
(iv) Some students are not attentive
Codes:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Ans: (b)
Q29. The following are two premised (A) and (B).
From those two premises, four conclusions i, ii, iii, iv are drawn. Select the code that states the conclusions validly drawn from the premises (taking singly or jointly) Premises: (A) Untouchability is a curse
(B) All hot pans are untouchable Conclusions:
(i) All hot pans are curse
(ii) Some untouchable things are hot pans
(iii) All curses are untouchable
(iv) Some curses are untouchable
Codes:
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iv)
Ans: (a)
Answer questions 34–36 based on the data given above:
Q30. If the statement ‘None but the brave wins the race’ is false, which of the following statements can be claimed to be true?
(a) All brave persons win the race
(b) Some persons who win the race are not brave
(c) Some persons who win the race are brave
(d) No person who wins the race is brave
Ans: (b)
The following table embodies data on the
sales revenue (`in lakhs) generated by a publishing house during the years 2012– 2015 while selling books, magazines, and journals as three categories of items. Answer questions 31–33 based on the data given in the table

2012201320142015
Journals46474544
Magazines31394651
Books73777878

Q31. In 2015, approximately what percent of total revenue come from books?
(a) 45%
(b) 55%
(c) 35%
(d) 25%
Ans: (a)
Q32. The number of years in which there was an increase in revenue from at least two categories of items is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Ans: (c)
Q33. If the year 2016 were to show the same growth in terms of total sales revenue as the year 2015 over the year 2014, then the revenue in the year 2016 must be approximately:
(a) `194 lakh
(b) `187 lakh
(c) `172 lakh
(d) `177 lakh
Ans: (d)
A university professor maintains data on

GenderAverageGoodExcellentTotal
Male10
Female32
Total30

MCA students tabulated by performance and gender of the students. The data is kept on a computer hard disk, but accidentally some of its data are lost because of a com­ puter virus. Only the following could be recovered:
Panic buttons were pressed but to no avail. An expert committee was formed, which decided that the following facts were self­ evident:
Half the students were either excellent or good.
40% of the students were females
One­third of the male students were
average
Q34. How many female students are excellent?
(a) 0
(b) 8
(c) 16
(d) 32
Ans: (a)
Q35. What proportion of female students are good?
(a) 0
(b) 0.25
(c) 0.50
(d) 0.75
Ans: (b)
Q36. Approximately, what proportion of good students are male?
(a) 0
(b) 0.73
(c) 0.43
(d) 0.27
Ans: (b)
Q37. Which of the following statement(s) is/are TRUE?
S1: The decimal number 11 is larger than the hexadecimal number 11 S2: In the binary number 1110.101, the fractional part has the decimal value as 0.625
(a) S1 Only
(b) S2 Only
(c) Both S1 and S2
(d) Neither S1 nor S2
Ans: (b)
Q38. Read the following two statements:
I: Information and Communication Technology
(ICT) is considered as a subset of Information Technology (IT) II: The ‘right to use’ a piece of software is termed as copyright Which of the above mentioned statement(s) is/are CORRECT?
(a) Both – I and II
(b) Neither – I nor II
(c) – II Only
(d) – I Only
Ans: (c)
Q39. Which of the following correctly lists the types of the computer memory from highest to lowest speed?
(i) Secondary Storage
(ii) Main Memory (RAM)
(iii) Cache Memory
(iv) CPU Registers
Codes:
(a) (i), (ii), (iii), (iv)
(b) (iv), (iii), (i), (ii)
(c) (iv), (iii), (ii), (i)
(d) (iii), (iv), (ii), (i)
Ans: (c)
Q40. Which of the following is a characteristic of Web 2.0 applications?
(a) Multiple users schedule their time to use Web 2.0 applications one by one.
(b) Web2.0 applications are focused on the ability for people to collaborate and share information online.
(c) Web2.0 applications provide users with content rather than facilitating users to create it.
(d) Web2.0 applications use only static pages.
Ans: (b)
Q41. With regard to a word processing software, the process of combining static information in a publication together with variable information in a data source to create one merged publication is called
(a) Electronic mail
(b) Data sourcing
(c) Mail merge
(d) Spam mail
Ans: (c)
Q42. DVD technology uses an optical media to store the digital data. DVD is an acronym for
(a) Digital Vector Disc
(b) Digital Volume Disc
(c) Digital Versatile Disc
(d) Digital Visualization Disc
Ans: (c)
Q43. Assertion (A): Sustainable development critical to well-being of human society.
Reason (R): Environmentally sound policies do not harm the environment or deplete the natural resources.
Choose the correct code:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true and (R) is true
(d) (A) is false and (R) is true
Ans: (b)
Q44. The dominant source of pollution due to oxides of nitrogen (NOx) in urban areas is
(a) Road transport
(b) Commercial Sector
(c) Energy use in industry
(d) Power plants
Ans: (a)
Q45. Which of the following is not a water-borne disease?
(a) Typhoid
(b) Hepatitis
(c) Cholera
(d) Dengue
Ans: (d)
Q46. The Government of India has set targets for power production from small hydro-projects by the year 2022 is
(a) 1 Giga-Watt
(b) 5 Giga-Watt
(c) 10 Giga-Watt
(d) 15 Giga-Watt
Ans: (b)
Q47. In which country, the recent international agreement on phasing out HydroFluoroCarbons (HFCs) was signed?
(a) Rwanda
(b) Morocco
(c) South Africa
(d) Algeria
Ans: (a)
Q48. Which of the following natural hazards is not hydro-meteorological?
(a) Snow avalanche
(b) Sea erosion
(c) Tropical cyclone
(d) Tsunami
Ans: (b)
Q49. Which of the following are the demerits of globalization of higher education?
(i) Exposure to global curriculum
(ii) Promotion of elitism in education
(iii) Commodification of higher education
(iv) Increase in the cost of education Select the correct answer from the following codes:
Codes:
(a) (i) and (iv)
(b) (i), (iii), and (iv)
(c) (ii), (iii), and (iv)
(d) (i), (ii), (iii), and (iv)
Ans: (c)
Q50. Which of the following statements are correct about deemed universities?
(i) The Governor of the State is the chancellor of deemed universities.
(ii) They can design their own syllabus and course work.
(iii) They can frame their own guidelines regarding admission and fees.
(iv) They can grant degrees.
Select the correct answer from the following codes:
Codes:
(a) (i), (ii), and (iii)
(b) (ii), (iii), and (iv)
(c) (i), (iii), and (iv)
(d) (i), (ii), (iii), and (iv)
Ans: (b)
Q51. The purpose of value education is best served by focusing on
(a) Cultural practices prevailing in the society.
(b) Norms of conduct laid down by a social group
(c) Concern for human values
(d) Religious and moral practices and instructions.
Ans: (c)
Q52. Which of the following statements are correct?
(i) Rajya Sabha is a permanent house that can be dissolved only during national emergency.
(ii) Rajya Sabha does not represent the local interests of the States.
(iii) Members of the Rajya Sabha are not bound to vote at the dictates of the states they represent.
(iv) No Union territory has a representative in the Rajya Sabha.
Select the correct answer from the following codes:
Codes:
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii), (iii), and (iv)
(d) (i), (ii), (iii), and (iv)
Ans: (b)
Q53. Which of the following are not necessarily the immediate consequences of the proclamation of the President’s Rule in a State?
(i) Dissolution of the State of Ministers in the State
(ii) Removal of the Council of Ministers in the State
(iii) Takeover of the State administration by the Union Government
(iv) Appointment of a new Chief Secretary Select the correct answer from the following codes:
Codes:
(a) (i) and (iv)
(b) (i), (ii), and (iii)
(c) (i), (ii), (iii), and (iv)
(d) (ii) and (iii)
Ans: (a)
Q54. Instead of holding the office during the pleasure of the President who among the following hold (s) office during good behaviour?
(i) Governor of a state
(ii) Attorney General of India
(iii) Judges of the High Court
(iv) Administrator of a Union Territory Select the correct answer from the following codes:
Codes:
(a) (i) Only
(b) (iii) Only
(c) (i) and (iii)
(d) (i), (ii), (iii), and (iv)
Ans: (b)
Q55. Which of the following set of statements represents acceptable propositions with respect to teaching–learning relationships?
Choose the correct code to indicate your answer.
(i) When students fail in a test, it is the teacher who fails
(ii) Every teaching must aim at ensuring learning
(iii) There can be teaching without learning taking place
(iv) There can be no learning without teaching
(v) A teacher teaches but learns also
(vi) Real learning implies rote learning
Codes:
(a) (ii), (iii), (iv), and (v)
(b) (i), (ii), (iii), and (v)
(c) (iii), (iv), (v), and (vi)
(d) (i), (ii), (v), and (vi)
Ans: (b)
Q56. Assertion (A): Learning is a life-long process.
Reason (R): Learning to be useful must be linked with life processes.
Choose the correct answer from the following code:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (b)
Q57. Effectiveness of teaching has to be judged in terms of
(a) Course coverage
(b) Students’ interest
(c) Learning outcomes of students
(d) Use of teaching aids in the classroom
Ans: (c)
Q58. In which teaching method, learner’s participation is made optimal and proactive?
(a) Discussion method
(b) Buzz session method
(c) Brainstorming session method
(d) Project method
Ans: (a)
Q59. One of the most powerful factors affecting teaching effectiveness is related to the
(a) Social system of the country
(b) Economic status of the society
(c) Prevailing political system
(d) Educational system
Ans: (d)
Q60. Assertion (A): Formative evaluation tends to accelerate the pace of learning.
Reason (R): As against summative evaluation, formative evaluation is highly reliable.
Choose the correct answer from the following code:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!