You are here
Home > Previous Papers > Paper 1 December 2014 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Paper 1 December 2014 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Paper 1 December 2014 – UGC NTA NET JRF Solved Previous Year Paper

Q1. The term ‘Yellow Journalism’ refers to
(a) sensational news about terrorism and violence
(b) sensationalism and exaggeration to attract readers/viewers.
(c) sensational news about arts and culture
(d) sensational news prints in yellow paper.
Ans: (b)
Q2. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are really
(a) Encoders (b) Decoders
(c) Agitators (d) Propagators
Ans: (b)
Q3. Media is known as
(a) First Estate (b) Second Estate
(c) Third Estate (d) Fourth Estate
Ans: (d)
Q4. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called
(a) Group Communication
(b) Mass Communication
(c) Intrapersonal Communication
(d) Interpersonal Communication
Ans: (b)
Q5. A smart classroom is a teaching space which has
(i) Smart portion with a touch panel control system.
(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.
(iii) Document camera and specialized software
(iv) Projector and screen Select the correct answer from the codes given below:
(a) (i) and (ii) only
(b) (ii) and (iv) only
(c) (i), (ii) and (iii) only
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Ans: (d)
Q6. Digital Empowerment means
(i) Universal digit literacy
(ii) Universal access to all digital resources.
(iii) Collaborative digital platform for participative governance.
(iv) Probability of all entitlements for individuals through cloud.
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) (i) and (ii) only
(b) (ii) and (iii) only
(c) (i), (ii) and (iii) only
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Ans: (d)
Q7. The next term in the series:
2, 7, 28, 63, 126, _______ is
(a) 215 (b) 245 (c) 276 (d) 296
Ans: (a)
Q8. The next term in the series:
AB, ED, IH, NM, ________ is
(a) TS (b) ST (c) TU (d) SU
Ans: (a)
Q9. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as
(a) MQPYLCDFD (b) MPQYLDCFD
(c) PMYQLDFCD (d) YMQPLDDFC
Ans: (b)
Q10. A is brother of B.
B is the brother of C.
C is the husband of D. E is the father of A.
D is related to E as
(a) Daughter (b) Daughter-in-law
(c) Sister-in-law (d) Sister
Ans: (b)
Q11. Two numbers are in the ratio 3:5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes 12:23. The numbers are
(a) 30, 50 (b) 36, 60
(c) 33, 55 (d) 42, 70
Ans: (c)
Q12. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are
(a) 42, 12 (b) 40, 14
(c) 30, 24 (d) 36, 18
Ans: (a)
Read the following passage carefully and answer questions 13 to 17:
The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so much on the largely murky practice of politics in itself as a subject of literary representation but rather more on how it is often depicted in literature, i.e., on the very politics of such representation.
A political novel often turns out to be not merely a novel about politics but a novel with a politics of its own, for it seeks not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about how things should be, and precisely what one should think and do in order to make things move in that desired direction.
In short, it seeks to convert and enlist the reader to a particular cause or ideology; it often is (in an only too familiar phrase) not literature but propaganda. This is said to violate the very spirit of literature which is to broaden our understanding of the world and the range of our sympathies rather than to narrow them down through partisan commitment. As John Keats said, ‘We hate poetry that has a palpable design upon us’.
Another reason why politics does not seem amenable to the highest kind of literary representation seems to arise from the fact that politics by its very nature is constituted of ideas and ideologies. If political situations do not lend themselves to happy literary treatment, political ideas present perhaps an even greater problem in this regard. Literature, it is argued, is about human experiences rather than about intellectual abstractions; it deals in what is called the ‘felt reality’ of human flesh and blood, and in sap and savour (rasa) rather than in arid and lifeless ideas. In an extensive discussion of the matter in her book Ideas and the Novel, the American novelist Mary McCarthy observed that ‘ideas are still today felt to be unsightly in the novel’ though that was not so in ‘former days’, i.e., in the 18th and 19th centuries. Her formulation of the precise nature of the incompatibility between ideas on the one hand and the novel on the other betrays perhaps a divided conscience in the matter and a sense of dilemma shared by many writers and readers: ‘An idea cannot have loose ends, but a novel, – I almost think, needs them. Nevertheless, there is enough in common for the novelists to feel… the attraction of ideas while taking up arms against them – most often with weapons of mockery.’
Q13. According to the passage, a political novel often turns out to be a
(a) Literary distaste for politics
(b) Literary representation of politics
(c) Novel with its own politics
(d) Depiction of murky practice of politics
Ans: (c)
Q14. A political novel reveals
(a) Reality of the things
(b) Writer’s perception
(c) Particular ideology of the readers
(d) The spirit of literature
Ans: (b)
Q15. The constructs of politics by its nature is
(a) Prevalent political situation
(b) Ideas and Ideologies
(c) Political propaganda
(d) Understanding of human nature
Ans: (b)
Q16. Literature deals with
(a) Human experiences in politics
(b) Intellectual abstractions
(c) Dry and empty ideas
(d) Felt reality of human life
Ans: (d)
Q17. The observation of the novelist, Mary McCarthy reveals
(a) unseen felt ideas of today in the novel
(b) dichotomy of conscience on political ideas and novels
(c) compatibility between idea and novel
(d) endless ideas and novels
Ans: (a)
Q18. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that group of propositions is called
(a) An argument
(b) A valid argument
(c) An explanation
(d) An invalid argument
Ans: (a)
Q19. Namita and Samita are brilliant and studious.
Anita and Karabi are obedient and irregular. Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and studious?
(a) Samita alone
(b) Namita and Samita
(c) Kabita alone
(d) Anita alone
Ans: (a)
Q20. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to plough.
In the same way, the author is related to
(a) Book (b) Fame
(c) Reader (d) Pen
Ans: (d)
Q21. Given below is a diagram of three circles A,
B and
C over-lapping each other. The circle A represents the class of honest people, the circle
B represents the class of sincere people and circle
C represents the class of politicians.
p, q, r, s, U, X, Y represent different regions. Select the code that represents the region indicating the class of honest politicians who are not sincere.
A
B
C U X Y r q s p
Codes:
(a) X (b) q (c) p (d) s
Ans: (d)
Q22. “A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.” The above passage is an instance of
(a) Deductive argument
(b) Hypothetical argument
(c) Analogical argument
(d) Factual argument
Ans: (c)
Q23. By which of the following proposition, the proposition ‘wise men are hardly afraid of death’ is contradicted?
(a) Some wise men are afraid of death.
(b) All wise men are afraid of death.
(c) No wise men is afraid of death.
(d) Some wise men are not afraid of death.
Ans: (b)
For a country CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are given in the following table. Answer the questions (24 to 29) based on the data given:
CO2 emissions (million metric tons)

SectorPowerIndustryCommercialAgricultureDomestic
200550020015080100
200660030020090110
2007650320250100120
2008700400300150150
2009800450320200180

Q24. What is the percentage (%) growth of CO2 emissions from power sector during 2005 to 2009?
(a) 60 (b) 50 (c) 40 (d) 80
Ans: (a)
Q25. Which sector has recorded maximum growth in CO2 emissions during 2005 to 2009?
(a) Power (b) Industry
(c) Commercial (d) Agriculture
Ans: (d)
Q26. By what percentage (%), the total emissions of CO2 have increased from 2005 to 2009?
(a) 89.32% (b) 57.62%
(c) 40.32% (d) 113.12%
Ans: (a)
Q27. What is the average annual growth rate of CO2 emissions in power sector?
(a) 12.57% (b) 16.87%
(c) 30.81% (d) 50.25%
Ans: (a)
Q28. What is the percentage contribution of power sector to total CO2 emissions in the year 2008?
(a) 30.82% (b) 41.18%
(c) 51.38% (d) 60.25%
Ans: (b)
Q29. In which year, the contribution (%) of industry to total sectoral CO2 emissions was minimum?
(a) 2005 (b) 2006
(c) 2007 (d) 2009
Ans: (a)
Q30. Symbols A-F are used in which one of the following?
(a) Binary number system
(b) Decimal number system
(c) Hexadecimal number system
(d) Octal number system
Ans: (c)
Q31. Which one of the following is not a search engine?
(a) Google (b) Chrome
(c) Yahoo (d) Bing
Ans: (b)
Q32. CSS stands for
(a) Cascading Style Sheets
(b) Collecting Style Sheets
(c) Comparative Style Sheets
(d) Comprehensive Style Sheets
Ans: (a)
Q33. MOOC stands for
(a) Media Online Open Course
(b) Massachusetts Open Online Course
(c) Massive Open Online Course
(d) Myrind Open Online Course
Ans: (c)
Q34. Binary equivalent of decimal number 35 is
(a) 100011 (b) 110001
(c) 110101 (d) 101011
Ans: (a)
Q35. gif, jpg, bmp, png are used as extensions for files which store
(a) audio data (b) image data
(c) video data (d) text data
Ans: (b)
Q36. Which of the anthropogenic activity accounts for more than 2/3 rd of global water consumption?
(a) Agriculture
(b) Hydropower generation
(c) Industry
(d) Domestic and Municipal usage
Ans: (a)
Q37. One of the anthropogenic sources of gaseous pollutants chlorofluorocarbons (CFCs) in air is
(a) Cement industry
(b) Fertiliser industry
(c) Foam industry
(d) Pesticide industry
Ans: (c)
Q38. In terms of total CO2 emissions from a country, identify the correct sequence:
(a) U.S.A. China India Russia
(b) China U.S.A. India Russia
(c) China U.S.A. Russia India
(d) U.S.A. China Russia India
Ans: (b)
Q39. Match List – I and List – II and identify the correct code:
List – I List – II
A World Health Day – I 16th September
B World Population Day – II 1st December
C World Ozone Day – III 11th July
D World AIDS Day – IV 7th April
Codes:
(a) A-I, B-II, C-III, D-IV
(b) A-IV, B-III, C-I, D-II
(c) A-II, B-III, C-IV, D-I
(d) A-III, B-IV, C-II, D-I
Ans: (b)
Q40. The cyclone ‘Hudhud’ hit the coast of which State?
(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Gujarat
Ans: (a)
Q41. Which of the following is not a renewable natural resource?
(a) Clean air (b) Fresh water
(c) Fertile soil (d) Salt
Ans: (d)
Q42. The maximum number of fake institutions/ universities as identified by the UGC in the year 2014 are in the State/Union territory of
(a) Bihar (b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu (d) Delhi
Ans: (b)
Q43. Which of the following institutions are empowered to confer or grant degrees under the UGC Act, 1956?
1. A university established by an Act of Parliament.
2. A university established by an Act of Legislature.
3. A university/institution established by a linguistic minority.
4. An institution which is a deemed to be university.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)
Q44. Which of the following are the tools of good governance?
1. Social Audit
2. Separation of Powers
3. Citizen’s Charter
4. Right to Information Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)
Q45. Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha?
1. Summoning
2. Adjournment – sine die
3. Prorogation
4. Dissolution Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)
Q46. The interval between two sessions of parliament must not exceed
(a) 3 months (b) 6 months
(c) 4 months (d) 100 days
Ans: (b)
Q47. Right to Privacy as a Fundamental Right is implied in
(a) Right to Freedom
(b) Right to Life and Personal Liberty
(c) Right to Equality
(d) Right against Exploitation
Ans: (b)
Q48. Which of the following organizations deals with ‘capacity building program’ on Educational Planning?
(a) NCERT (b) UGC
(c) NAAC (d) NUEPA
Ans: (d)
Q49. “Education is the manifestation of perfection already in man” was stated by
(a) M.K. Gandhi
(b) R.N. Tagore
(c) Swami Vivekanand
(d) Sri Aurobindo
Ans: (c)
Q50. Which of the following is not a prescribed level of teaching?
(a) Memory
(b) Understanding
(c) Reflective
(d) Differentiation
Ans: (d)
Q51. Maximum participation of students during teaching is possible through
(a) Lecture method
(b) Demonstration method
(c) Inductive method
(d) Textbook method
Ans: (b)
Q52. Diagnostic evaluation ascertains
(a) Students performance at the beginning of instructions.
(b) Learning progress and failures during instructions.
(c) Degree of achievement of instructions at the end.
(d) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions.
Ans: (d)
Q53. Instructional aids are used by the teacher to
(a) glorify the class
(b) attract the students
(c) clarify the concepts
(d) ensure discipline
Ans: (c)
Q54. Attitude of the teacher that affects teaching pertains to
(a) Affective domain
(b) Cognitive domain
(c) Connative domain
(d) Psychomotor domain
Ans: (a)
Q55. When planning to do as social research, it is better to
(a) approach the topic with an open mind
(b) do a pilot study before getting stuck into it
(c) be familiar with literature on the topic
(d) forget about theory because this is a very practical
Ans: (c)
Q56. When academicians are called to deliver lecture or presentation to an audience on certain topics or a set of topics of educational nature, it is called
(a) Training Program (b) Seminar
(c) Workshop (d) Symposium
Ans: (b)
Q57. The core elements of a dissertation are
(a) Introduction; Data Collection; Data Analysis; Conclusions and Recommendations
(b) Executive Summary; Literature review; Data gathered; Conclusions; Bibliography
(c) Research Plan; Research Data; Analysis; References
(d) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussion and Conclusion
Ans: (d)
Q58. What is a Research Design?
(a) A way of conducting research that is not grounded in theory.
(b) The choice between using qualitative or quantitative methods.
(c) The style in which you present your research findings e.g. a graph.
(d) A framework for every stage of the collection and analysis of data.
Ans: (d)
Q59. ‘Sampling Cases’ means
(a) Sampling using a sampling frame
(b) Identifying people who are suitable for research
(c) Literally the researcher’s brief case
(d) Sampling of people, newspapers, television programmes etc.
Ans: (d)
Q60. The frequency distribution of a research data which is symmetrical in shape similar to a normal distribution but center peak is much higher, is
(a) Skewed (b) Mesokurtic
(c) Leptokurtic (d) Platykurtic
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!