You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper June 2015 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June 2015 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June 2015 PAPER-III

1. Fossil evidence of Homo-errectus was discovered at which one of the following places?
A. Altamira B. Choukoutein
C. Fayum lake D. St. Acheul
ANS : B

2. Jhukar culture was discovered at which one of the following sites?
A. Anjira B. Chanhu-Daro
C. Kulli D. Rana Ghundai
ANS : B

3. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List-I List-II
(Theory of (Advocate) Decline of Harappan Civilization)
(a) Aryan Invasion (i) H.T. Lambrick
(b) Change in the course of river Indus (ii) M.R. Mughal
(c) Gradual desiccation (iii) Robert L. Raikes and George F. Dales
(d) Repeated floods (iv) R.P. Chanda and Mortimer Wheelar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (i) (ii) (iii)
B. (ii) (iii) (iv) (i)
C. (iv) (ii) (iii) (i)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
ANS : A

4. The mention of which of the following rivers in the Rigveda indicates the Aryans’ connection with Afghanistan?
A. Asikni, Parushni B. Sindhu, Sutudri
C. Suvastu, Gomati D. Vipas, Vitasta
ANS : C

5. During the Upanishadic period who was the learned lady scholar who could lecture on higher knowledge in the assembly of philosophers?
A. Apala B. Ghosha
C. Gargi D. Visvavara
ANS : C

6. Who among the following issued the mandate that any person welcoming the Buddha would be fined 500 kahapanas?
A. Mallas
B. Sakyas
C. Magadhan King Ajatasatru
D. Vatsa King Udayana
ANS : A

7. The numerous caves on the Udayagiri Khandagiri hills of Odisha testify to the :
A. Continued existence of the Jain faith in Odisha.
B. Popularity of Buddhism in Odisha.
C. Existence of both Buddhism and Jainism in Odisha.
D. Asoka made special contribution to the ancient art of Odisha
ANS : A

8. In the course of Ajatasatru’s war against Chetak, the ruler of Vaisali, Ajatasatru’s minister Vassakara had met Buddha at which of the following places?
A. Rajagriha
B. Sarnath
C. Sravasti
D. Vaisali
ANS : A

9. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List-I List-II
(Greek and (Books) Latin Authors)
(a) Arrian (i) Historica
(b) Herodotus (ii) Indica
(c) Pliny (iii) Naturalis Historia
(d) Strabo (iv) Geographica
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (iii) (ii) (iv)
B. (ii) (iv) (iii) (i)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (iv) (i) (ii) (iii)
ANS : C

10. Which of the following Asokan inscriptions indicates that he did not abolish the capital punishment?
A. Pillar Edict IV
B. Minor Rock Edict I
C. Rock Edict XIII
D. Separate Kaling Edict
ANS : A

11. Which of the following is a rock-cut sculpture of the Mauryan period?
A. Dhauli Elephant
B. Parkham Yaksha
C. Rampurwa Bull
D. The lion from Sanchi
ANS : A

12. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List-I List-II
(Official) (Department)
(a) Kupyadhyaksha (i) Superintendent of weights and measures
(b) Sannidhata (ii) Superintendent of trade and commerce
(c) Panyadhyaksha (iii) Superintendent of forest resources
(d) Pautavadhyaksha (iv) Superintendent of Treasury
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (iii) (i)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (ii) (iii) (i) (iv)
D. (iii) (iv) (i) (ii)
ANS : B

13. Which of the following Tamil anthologies is devoted to the praise of Chera kings?
A. Aingurunuru B. Kuruntogai
C. Padirruppattu D. Narrinai
ANS : C

14. Arrange the following Buddhist stupas in the chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below :
(a) Amravati (b) Sarnath
(c) Sanchi (d) Nalanda Codess :
A. (c), (a), (b), (d) B. (b), (d), (c), (a)
C. (a), (b), (d), (c) D. (c), (b), (d), (a)
ANS : A

15. Satavahana coins with the representation of a ship with double-mast have been found from which of the following areas?
A. Coromandal coast
B. Krishna-Godavari region
C. Nanaghat and Junnar region
D. South-West Maharashtra
ANS : A

16. The gift of Jetavana Mahavihara has been represented on a pillar at an early Buddhist centre of the south :
A. Amravati B. Nagarjunikonda
C. Sannati D. Satanikota
ANS : A

17. Which one of the following facts about Samudragupta is not corroborated by his Allahabad Pillar Inscription?
A. He was nominated by his father for rulership
B. He was a poet
C. His mother was Kumaradevi
D. He performed Asvamedha sacrifice
ANS : D

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Sakas were completely defeated and their kingdom annexed in the Gupta empire during the reign of Chandragupta II.
Reason (R) :
It gave the Guptas access to Indian trade with the Mediterranean.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
ANS : A

19. Which of the following works does not refer to the story of Ramagupta?
A. Harshacharita
B. Mudrarakshasa
C. Natyadarpana
D. Majmat ul Tawarikh
ANS : B

20. The Huna king Mihirakula was defeated by whom amongst the following :
A. Buddhagupta B. Isanavarman
C. Rajyavardhana D. Yasovardhana
ANS : D

21. Which of the following pairs is not correctly matched?
King Title
A. Kumaragupta I Mahendraditya
B. Skandagupta Sakraditya
C. Sindhuraja Navasahasanka
D. Vallalasena Nihasanka-Sankara
ANS : B

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The rock-cut rathas at Mahabalipuram have been named as Dharmaraja, Bhima, Arjuna, Draupadi, Nakula and Sahadeva.
Reason (R) :
The total number of rathas in this group is eight.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

23. Which of the following gift ceremonies was performed by the Rashtrakuta king Dantidurga at Ujjaini?
A. Hiranyagarha B. Ratnadhenu
C. Saptasagar D. Tulapurusha
ANS : A

24. Who among the following rulers of Kashmir has been described in the Rajatarangini as a Turushka and an iconoclast?
A. Avantivarman
B. Didda
C. Lalitaditya
D. Harsha
ANS : D

25. Where was a Buddhist vihar built in India by the Sailendra king Balaputradeva?
A. Nagarjunikonda
B. Nagipatanam
C. Nalanda
D. Vikramasila
ANS : C

26. Which of the following is not correct?
A. In Kashmir the damaras were the most disturbing factor in political life
B. Albiruni says that only the Sudras could not learn the Vedas
C. According to Ibn-i-Asir, Muslims lived in Banaras since the days of Mahmud bin Subuktagin
D. Ata Malik Juwayni is an important source on the objectives of the Indian campaigns of Muizzuddin
ANS : B

27. The following are correct except :
A. Fakhri-Muddabir dedicated his book on the art of warfare to Iltutmish
B. Isami does not agree with Minhaj us Siraj that people from different parts of the world made a bee-line to the newly founded city of Delhi
C. Minhaj says that Raziya “was endowed with all the admirable attributes and qualifications necessary for kings”
D. Raziya’s assertive role in appointing non-
Turks to important posts was resented by the ‘Turkish nobles leading to their plans to overthrow her
ANS : B

28. Mádan-i Shifa-i Sikandar Shahi is a work on :
A. Unani medicine
B. Ayurveda
C. Surgery
D. Medicinal plants
ANS : B

29. Who is the author of the following quote?
“We Indians are able to speak foreign languages; but the Chinese, Mongols, Turks and Arabs are unable to speak “Our Hindi tongue” …….. Indians do not go to other countries to seek knowledge; others have to come here …….. India has given the world the numerals, the Panchatantra tales and chess ………”
A. Abul Fazl
B. Amir Khusrau
C. Jahangir
D. Dara Shikoh
ANS : B

30. The Sun temple built at Gaya during the Sultanate period has an inscription containing the name of a Sultan twice.
Who is this Sultans?
A. Alauddin Khilji
B. Qutbuddin Mubarak Khilji
C. Muhammad Tughlaq
D. Firuz Tughlaq
ANS : D

31. Who wrote the following glowing Ode to Hindustan?
“Great is the prosperity of Hindustan Heaven itself is the Jealous of this garden Its territories are an ornament to the face of the Earth As a beauty spot on the face of a lovely maiden”
A. Isami
B. Hasan Nizami
C. Amir Khusrau
D. None of the above
ANS : A

32. Who among the following speaks of young girls being trained by Indian courtesans in Persian (Parsi) and Indian (Hindi) music for the Delhi court in the late thirteenth century?
A. Amir Khusrau
B. Minhaj-us Siraj
C. Zia-ud din Barani
D. Shams-i Siraj Afif
ANS : C

33. Among the following who is the first to clarify that there is no basis for identifying the Hindus wholesale with the muqaddams and khuts :
A. Elliot and Dowson
B. Mohammad Habib
C. W.H. Moreland
D. Ishwari Prassad
ANS : C

34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The political history of Vijaynagar Empire was characterised by frequent dynastic changes and internal warfare.
Reason (R) :
The Bahmani Sultanate and its successor states posed a serious threat to the Vijaynagar Empire.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C. (A) is true, but (R) is false
D. (A) is false, but (R) is true
ANS : B

35. The signal feature of the popular monotheistic movements of the fifteenth-sixteenth centuries was that :
A. It was a movement of the subalterns, its leaders came from the middle class and addressed the common people in their own language
B. It was a movement of common people, exploited by the elite for their own interests
C. It was a movement of subalterns, its leaders were also subalterns and they addressed in the language of the people
D. It was a movement Preaching the oneness of God by extensively quoting from the scriptures
ANS : C

36. Match List-I with List-II, and choose correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(a) Qila Rai Pithora (i) It was here that Sultan Jalaluddin Khalji built his new city, Shahr-i Nau
(b) Kilokhari (ii) Nucleus of Iltutmish’s Delhi which is 14th century came to be called Dihl-i Kuhna
(old Delhi)
(c) Hauz-i Khas and Tughluq (iii) Alauddin Khalji and Ghiyasuddin Tughluqabad respectively
(d) Adilabad and (iv) Muhammad Tughluq Jahanpanah
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (ii) (i) (iv) (iii)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : C

37. During whose reign, Allas–ani Peddana, the court poet composed ‘Manu-Charita’, a rich description of romance and passion, with free use of Arabic and Persian words :
A. Sadaseva Raya
B. Krishnadevaraya
C. Rama Raja
D. None of the above
ANS : B

38. Which of the following is not correct?
A. Ibrahim Adil Shah II had the title of “abla baba” (Friend of the Poor); and he also came to be called “Jagat Guru” for his broader outlook
B. Muhammad Quli Qutub Shah wrote in Dakhni Urdu, Persian and Telugu and left an extensive diwan
C. Ali Adil Shah invited Catholic Missionaries to his court even before Akbar had done so
D. Ibrahim Qutub Shah wrote a book ‘Kitab-i-Nauras’ in which songs were set to various ragas
ANS : D

39. Who among the following collected the information about the disabled people and paid them maintenance allowance?
A. Sher Shah
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shah Jahan
ANS : A

40. Emperor Akbar adopted many Indian sociocultural customs. One of them was to shave head after the death of a member of Mughal royal family. Who was the lady after her death Akbar shaved his head and moustaches in 1604 A.D.?
A. Gulbadan Begum
B. Salima Begum
C. Hamida Bano Begum
D. Maham Anga
ANS : C

41. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A), and other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Barkhurdar, son of Abdur Rahman, as he had come to court without a summon, Jahangir ordered him to go back to his jagir.
Reason (R) : It is not according to good manners to go to king’s banquet without a summon, otherwise there would be no forbidding of the doors and walls to the foot of desire.
In the context of the above two statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

42. Which one of the following is not correct?
A. Tara Chand credits the Mughals for steamrolling the “old plurality of political units”
B. R.C. Majumdar refuses to endorse P.N.
Oak’s fantasies about the Taj Mahal being a “Hindu” Monument
C. Tarikh-i-Alfi was written at the instance of Aurangzeb
D. Shaikh Tajuddin, a protagonist of Ibn al Arabi introduced his principle concepts in Akbar’s court at Fatehpur Sikri
ANS : C

43. Which one is not correct in regard of the institution of Watan-jagir?
A. Concept of Watan jagir come into being during Sultan Alauddin Khalji’s period
(1296-1316 A.D.).
B. Concept of Watan-jagir come into being towards the end of Akbar’s reign
C. Akbar’s farman to Raja Rai Singh of Bikaner is the primary source to know about the origin and concept of Watanjagir.
D. Revenues of the Watan-jagir were part of the salary of Watan jagir holder.
ANS : A

44. H.B.W. Garrick was surprised by a discovery he made in 1883-84 which he penned down as follows :
“This discovery opens up a problem, of which the only solution which presents itself to me is that the barrier dividing the Hindus and Muslims three-four centuries ago, was far less impassable then it is at the present day.” After which discovery H.B.W. Garrick made this observation?
A. Muhammad Tughlaq’s playing Holi; his conversation with Yogis and solicitude for the Jains.
B. The Sanskrit inscription of 1246 at Verawal, Gujarat telling the erection of a mosque under the patronage of a Hindu ruler.
C. The famous Victory tower of Rana Kumbha with word ‘Allah’ in Arabic recorded many times in excellent workmanship.
D. Akbar’s policy of peace with all.
ANS : C

45. Towards the end of which ruler began the practice of decorating the walls with floral designs made of semi precious stones called pietra dura.
A. Muhammad Quli Qutub Shah
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shah Jahan
ANS : C

46. Which of the following statements with regard to Marathas is not correct?
A. Within his own kingdom (Swarajya), Shivaji attempted to build regular administration on the model of Deccan Sultanates. The Taxation within it was very light.
B. Shivaji’s death saw a momentary eclipse of the polity he had founded, as his son Shambhaji was captured and executed by Aurangzeb.
C. Marathas enlarged their resources by a rigorous collection of Chauth.
D. Aurangzeb was in the Deccan continuously since 1681.
Directions :
Read the given paragraph and answer the questions given below Q.No. 47 to Q.No. 50.
There is an interesting case of prohibition of drinking wine. The Sultan personally gave up drinking. The royal drinking vessels of glass and porcelain were broken before the Badaun Gate, and wine from the royal jars was poured out, creating mud and mire as in the rainy season. Then officers mounted on elephants proclaimed in the streets and lanes of Delhi that no one was to drink or sell liquor or go near it. The licensed tavern-keepers and distillers of liquor were driven out of Delhi and the revenue from them was written off. Persons with self-respect gave up drinking at the first warning. But others distilled liquor from sugar in their houses and sold it at a high price; they also tried to get jars of liquor from out side the city hidden in carts under wood and grass. Sultan Alauddin ordered dry wells to be dug near the Badaun Gate, and persons who were found disobeying his order. Were thrown into them; most of them died, and those who survived regained their health only after prolonged treatment. It was possible at the worst of times to go ten or twelve karohs out of Delhi for a good drink. But no drink was available within four or five karohs of Delhi in suburbs like Ghiyaspur, Indrapat and Kailugarhi.
Ultimately, sultan relented and passed an order that if a man distilled liquor in his own house for his own consumption but was not guilty of selling it or of calling a drinking party, he was not to be molested and the spies were not to enter his house.
ANS : A

47. Point out the name of Sultan who prohibited the drinking and selling of liquor :
A. Balban B. Alauddin Khalji
C. Firoz Tughluq D. Sikandar Lodhi
ANS : B

48. Who announced the Prohibition order to the people?
A. Sultan’s officers B. Sultan’s Karkun
C. Sultan himself D. Sultan’s guards
ANS : A

49. Badaun Gate is situated in :
A. Badaun B. Delhi
C. Shahjahanabad D. Agra
ANS : B

50. Which one of the places was not within the range of four or five Karohs of Delhi?
A. Bahadurgarh B. Ghiyaspur
C. Indrapat D. Kailugarhi
ANS : A

51. Of the following, which is not a part of the changes brought about by Tipu in quest for independence?
A. He inserted his own name in the Khutba.
B. He sought a Sanad from the Khalifa for the legitimisation of his rule.
C. He issued his independent coins.
D. He threatened all the European companies to oust from South India.
ANS : D

52. Consider the following about the Ryotwari system :
(a) It was made with the cultivators directly.
(b) The cultivators could sell their land.
(c) The land revenue was to be revised periodically.
(d) The extensive survey of all land was conducted immediately.
Select the correct answer from the codes given below :
A. (a), (b), (c) B. (b), (c), (d)
C. (c), (d), (a) D. (d), (c), (a)
ANS : A

53. Who among the following commented that in India the British had to deal with “a race of people slow to change, bound up by religious prejudices and antiquated customs”?
A. Lord Macaulay
B. Sir Charles Wood
C. Lord Stanley
D. Sir William Hunter
ANS : B

54. Who raised the banner of revolt of 1857 at Mandasor?
A. Prince Firoz Shah
B. Sahadat Khan
C. Maulvi Ahmadullah
D. Birjis Qadar
ANS : A

55. Chronologically arrange the annexation of the following Indian territories by the English East India Company.
(a) Punjab
(b) Sindh
(c) Nagpur
(d) Satara Choose the correct answer from the codes given below :
A. (a), (b), (c), (d) B. (a), (c), (b), (d)
C. (b), (d), (a), (c) D. (d), (c), (b), (a)
ANS : C

56. Match the Peasant Movement mentioned in the List-I with the leaders of these movements given in the List-II. Select the correct code given below :
List-I List-II
(Peasant (Leaders) Movement)
(a) Faqir (i) Swami Sahajanand Saraswati
(b) Ramosis (ii) Karm Shah
(c) Pagal Panthis (iii) Manju Shah
(d) Bihar Kisan Sabha (iv) Chittur Singh
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (iii) (iv) (ii)
B. (iii) (iv) (i) (ii)
C. (iv) (ii) (iii) (i)
D. (iii) (iv) (ii) (i)
ANS : D

57. Out of the following which two universities were established in the same year? Select the proper code for answer.
(a) Banaras Hindu University
(b) Aligarh Muslim University
(c) Srimathi Nathibai Damodher Thackersey Indian Women’s University
(d) Visvabharati International University
Codes :
A. (a) and (b) B. (b) and (c)
C. (c) and (d) D. (a) and (c)
ANS : D

58. Which one of the following does not come under regulations issued by Lord Wellesley to control press in India?
A. The proprietors and editors of the newspapers were required to give their names on their publications.
B. They were required to publish news about the contemporary wars fought in Europe.
C. Any trespass of the regulations was to result in an immediate deportation to Europe.
D. A definite censorship on all newspapers was established under regulations.
ANS : B

59. Consider the following :
(a) The Gurdwara Reform Act
(b) Death of Lala Lajpat Rai
(c) Entry of Swaraj Party in Legislative Councils
(d) The Rowlatt Act Give the correct chronological order from the codes given below :
A. (b), (d), (c), (a)
B. (b), (a), (c), (d)
C. (d), (b), (a), (c)
D. (d), (c), (a), (b)
ANS : D

60. Almost simultaneously with Dadabhai Naoroji two other Indian leaders rose to point out the evils of Drain of wealth, out of the following :
(a) B.R. Ambedkar
(b) R.R. Bose
(c) M.G. Ranade
(d) Romesh Chandra Dutt Select the correct code which represents the names of the Leaders :
A. (a) and (d) B. (b) and (d)
C. (c) and (d) D. (b) and (c)
ANS : C

61. Which of the following newspapers got converted into the ‘Harijan Bandhu’ in 1932?
A. Gujarati
B. Yugantar
C. Navjiban
D. Ananda Bazar Patrika
ANS : C

62. Which one of the following famines was described as the ‘Sea of Calamity’?
A. Madras Presidency 1866-67
B. Rajputana 1868-69
C. Bengal 1860-61
D. Orissa 1866-67
ANS : D

63. Which of the following is not authored by Vijaya Lakshmi Pandit?
A. Role of Women in the Modern World
B. The Evolution of India
C. Voices in the city
D. Prison Days
ANS : C

64. How much time was given to Sir C. Radcliff to submit the delineation report of the boundaries of Punjab and Bengal?
A. Four weeks B. Six weeks
C. Two months D. Three months
ANS : B

65. Which one of the following pairs of social reformers pioneered the cause of widow education?
A. B.M. Malabari and K. Shridhalu Naidu
B. Ishwar Chandra Vidyasagar and Keshav Chandra Sen
C. M.G. Ranade and R.G. Bhandarkar
D. D.K. Karve and Rama Bai
ANS : B

66. Consider the following statements :
Assertion (A) :
In 1781, Warren Hastings setup the Calcutta Madrasah and in 1791 Jonathan Duncan started a Sanskrit college at Varanasi.
Reason (R) :
Both these institutions were designed to provide a regular supply of qualified Indians to help the administration of Law in the courts of the company.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : A

67. Consider the following statements :
Assertion (A) :
While joining the mainstream of the national freedom movement led by Gandhi the tribal communities were unmindful of the demands of their situation.
Reason (R) :
Swaraj meant for them both freedom from British rule and freedom from the oppression of the moneylenders, zamindars and feudal-overlords.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : D

68. Consider the following statements :
Assertion (A) :
The early British administrators of India viewed 18th century as a period of instability and insecurity.
Reason (R) :
The rise of British power in India during this period was attributed to the decline of Mughal power and the resultant political, military and economic chaos.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : B

69. Which one of the following pairs of distinguished scholars contributed to prose writings in Tamil?
A. Rajan Iyer and Kuppuswamy
B. C. Rajagopalachari and Vaiyapuri Pillai
C. V.P.P. Mudaliar and Srinivas Ayyangar
D. Srinivas Shastri and Suryanarain Shastri
ANS : B

70. The Colombo Proposals made by the Afro-
Asian countries conference held in 1962 stands for :
A. The suggestions were made for solving the Ethnic problem of Sri Lanka.
B. The suggestions were made for the future of Tibet.
C. The possibilities were explored of solving the problem of disputed islands between India and Sri Lanka.
D. Suggestions were made for solving the problem of Indian and Chinese borders.
ANS : D

71. Indicate the statement which is not correct in respect of positivist school of thought :
A. Historians of positivist school applied scientific method of enquiry.
B. They stood for actual, absolute and dependable knowledge.
C. They accepted individualism and made the historical works more imaginative.
D. They claimed that positivism made history a natural science.
ANS : C

72. Consider the following statements relating to national historiography :
(a) Indian national historiography was a reaction to the prejudices of colonial writings.
(b) Within the historiography there was a search for Indian identity in various forms covering a wide range of subjects.
(c) The main object was not the glorification of India’s past.
(d) They were necessarily propagandist in nature while defending Indian culture against the unfounded charges of European writers.
Select the answer from the codes given below :
A. (a) and (b) are correct
B. (a), (b) and (c) are correct
C. (b), (c) and (d) are correct
D. (c) and (d) are correct
ANS : A

73. Consider the following statements :
Assertion (A) :
Ideological considerations and national fervour often distort history and its objectivity.
Reason (R) :
Objectivity in history is attainable when events are presented by the historian in dispassionate and scientific manner.
In the context of the above statements, which one of the following codes is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : A

74. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Name of Title of the author the book
A. R.C. Dutt – Economic History of India
B. Dadabhai Naoroji – The Drain of Wealth and Indian Nationalism at the turn of the century
C. W. Digly – Prosperous British India
D. V. Anstey – Economic Development of India
ANS : B

75. After which constitutional Amendment, the Fundamental Duties were incorporated in the Indian constitution?
A. 40th Amendment
B. 41st Amendment
C. 42nd Amendment
D. 43rd Amendment .
ANS : C

Top
error: Content is protected !!