You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper June–2015 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June–2015 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June–2015 PAPER-II

1. The hominoid fossils of Hathnora is :
A. Homo erectus B. Homo habilis
C. Homo sapiens D. None of the above
ANS : A

2. The burial practice was started by :
A. Homo sapiens
B. Homo erectus
C. Homo neanderthalensin
D. Homo habilis
ANS : C

3. From where the largest number of copper hoards have been found?
A. Jodhpura B. Bahadrabad
C. Saipai D. Gungeria
ANS : D

4. Match List-I (Harappan site) with List-II
(archaeological remains) and select the correct answer from the code given below :
List-I List-II
(a) Mohenjo-daro (i) Terracotta horse figurine
(b) Lothal (ii) Terracotta spoked wheel
(c) Harappa (iii) Horse’s fossil
(d) Pirak (iv) Fire altar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iii) (iv) (i)
B. (i) (iv) (ii) (iii)
C. (iv) (iii) (ii) (i)
D. (iii) (ii) (iv) (i)
ANS : B

5. Who amongst the following was the first to propose that Harappan culture had developed in the Indus region itself and was not intrusive from western region?
A. Daya Ram Sahni
B. Rakhal Das Banerji
C. John Marshall
D. Madho Sarup Vats
ANS : C

6. The earliest epigraphical evidence of Indo –
European language have been found at :
A. Bactri B. Iraq
C. Iran D. Syria
ANS : B

7. Which of the following priest composed Gayatri mantra?
A. Vasistha B. Vishvamitra
C. Atri D. Bharadwaj
ANS : B

8. Which of the following Vedang is associated with metrics?
A. Shiksha B. Kalpa
C. Nirukta D. Chhanda
ANS : D

9. The Greek settlement ‘Boukephala’ was situated on :
A. Ravi B. Chenab
C. Jhelum D. Sindhu
ANS : C

10. Which of the following dynasty issued largest number of Copper coins in India?
A. Indo-Greek
B. Satvahana
C. Kushan
D. Gupta
ANS : C

11. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below :
List-I List-II
(Chalukya (their builder) temple)
(a) Brahma temple (i) Trailokyamadevi
(b) Huchchimall temple (ii) Lokamahadevi
(c) Virupaksha temple (iii) Vinyaditya
(d) Mallikarjuna temple (iv) Vijayaditya
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (iii) (iv) (ii) (i)
C. (ii) (i) (iii) (iv)
D. (iv) (ii) (i) (iii)
ANS : B

12. Who amongst the following for the first time introduced a new device in Indian drama i.e., drama within a drama (garabhanataka)?
A. Harsha B. B–ana
C. May–ura D. Divakar
ANS : A

13. Who among the following built Kailashanath temple at Kanchi?
A. Narsimhavarman I
B. Narsimhavarman II and Parmeshvaravarman II
C. Narsimhavarman I and II
D. Narsimhavarman II and Mahendravarman III
ANS : D

14. Which one of the following is NOT correctly matched?
A. Panchasidhantika = Varahamihira
B. Brahmasutra = Aryabhatta
C. Astang sangrah = V–agbhata
D. Nighantu = Dhanvantari
ANS : B

15. Which of the following temple is built by Bricks?
A. Parvati temple at N–achana Kuthar–a
B. L–adkh–an temple at Aihole
C. Baigram temple at Dinajpur
D. Shiva temple at Bhumra
ANS : C

16. Which one of the following is not correct in reference to Ajanta?
A. Out of 28 caves, five belong to earlier then Gupta period.
B. Cave No. XIX and XXVI are Chaitya, and the rest are Vihara.
C. Cave No. XX and XXI are Chaitya, and the rest are Vihara.
D. It’s paintings gave secular message.
ANS : C

17. Which of the following is not correct in context to Kalabhra revolt?
A. The revolt was against Cholas
B. It was a powerful peasant protest against land lords brahmanas
C. They ruled for seventy five years
D. They did not patronized Buddhist monasteries.
ANS : D

18. Medieval Indian history written in Persian language is identified as Persian historiography. It rallies a round to the :
A. activities of masses
B. ulema
C. ruling classes
D. sufi silsilahs
ANS : C

19. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(Author) (Source)
A. Abbas Khan Sarwani Futuhati-i-sher shahi
B. Jauhar Aftabchi Tazkirat ul Waqiat
C. Abdul Qadir Badaoni Muntakhab ul Tawarikh
D. Firishta Tarikh-i-Firishta
ANS : A

20. Taqsim documents are same as :
A. Arsattas
B. Muwazana-i-dahsala
C. Akhbarat
D. Malfuzat
ANS : B

21. Atala mosque at Jaunpur was built by :
A. Bahmani Sultans
B. Khalji Sultans
C. Sharqi Sultans
D. Lodhi Sultans
ANS : C

22. Who amongst the following belonged to Suhrawardi Silsilah?
A. Shaikh Bahauddin Zakaria
B. Shaikh Yahya Maneri
C. Shaikh Ahmad Sirhindi
D. Shaikh Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
ANS : A

23. Which one of the following cities was not a mint city in Mughal India?
A. Agra
B. Banswara
C. Ahmedabad
D. Ajmer
ANS : B

24. Sarkhej and Bayana were well-known during Mughal times for their extensive cultivation of :
A. Cotton B. Betel leaves
C. Poppy D. Indigo
ANS : D

25. Who is the first to give a description of the languages of the different regions of India and reminds us that the Hindawi is the country’s lingua franca, and Sanskrit its classical language?
A. Albiruni
B. Ibn Batuta
C. Barani
D. Amir Khusrau
ANS : D

26. An equivalent of Marathi term Deshmukh in North India is :
A. Karori
B. Chaudhry
C. Patel
D. Amin
ANS : B

27. Which of the following Mughal emperors mentions that salt is not available in Kashmir and is brought from Hindustan?
A. Babur
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shahjahan
ANS : C

28. Barani says about a Delhi Sultan that when he ascended the throne “the Muslims and Hindus had their hearts comforted” and notes that by 1357 the Khuts and muqaddams had become prosperous with numerous horses and cattle.
Who was this Sultan?
A. Alauddin Khilji
B. Ghyasuddin Tughluq
C. Firuz Tughluq
D. Mohammad Tughluq
ANS : C

29. Which of the following is not correct about Alauddin Khalji?
A. He was connected with almost everything that happened in the houses of the nobles and the public markets.
B. According to Barani, the Sultan ordered the nobles not to go each other’s houses, and there were to be no intermarriages among them unless a proper permission was obtained from the Sultan.
C. He himself gave up drinking.
D. All the contemporary sources have made the mention of Padmini legend.
ANS : D

30. First time assignment of pattas to the sardars at large scale is traceable from the time of :
A. Raja Man Singh of Amber
B. Rao Maldeo of Jodhpur
C. Raja Jait Singh of Bikaner
D. Rana Kumbha of Mewar
ANS : B

31. Guru Granth Sahib includes the composition of :
A. Guru Nanak and his successors
B. Shaikh Farid
C. Namdev, Kabir and Ravidas
D. All the above
ANS : D

32. Award of title to a noble was a part of political culture in medieval India. Title show the noble’s socio-political status in the Mughal India. Keeping in view the above statement choose from the below to whom the title of ‘farzand’ (son) was awarded to :
A. Raja Bharmal
B. Raja Man Singh
C. Raja Baso
D. Raja Bir Singh Deo Bundila
ANS : B

33. Identify the Mughal royal lady after whose death in 1604, many Rajput chiefs along with emperor Akbar shaved their heads :
A. Gulbadan Begum
B. Hamida Bano Begum
C. Maham Anaga
D. Manmati Bai
ANS : B

34. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Traveller) (Reign)
(a) Ralph Fitch (i) Humayun
(b) Bernier (ii) Akbar
(c) Sidi Ali Reis (iii) Jahangir
(d) Thomas Roe (iv) Aurangzeb
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (i) (ii) (iii) (iv)
B. (ii) (iv) (i) (iii)
C. (iii) (iv) (ii) (i)
D. (ii) (iii) (iv) (i)
ANS : B

35. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists.
List-I List-II
(Authors) (Books)
(a) Michael (i) The Great
H. Fisher Transformation :
The Political and Economic Origins of Our Times
(b) A. Brewer (ii) Economic Development in Asian Perspective
(c) Shigeru Ishikawa (iii) Marxist Theories of Imperialism
(d) Karl Polanzi (iv) The Politics of British Annexation of India : 1757-
1857
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (iv) (ii) (i) (iii)
B. (ii) (iii) (i) (iv)
C. (iii) (i) (iv) (ii)
D. (iv) (iii) (ii) (i)
ANS : D

36. Who among the following for the first time formulated regular press laws during the rule of the British East India Company?
A. Lord Warren Hastings
B. Lord Cornwallis
C. Sir John Shore
D. Lord Wellesley
ANS : D

37. Between 1886 and 1919 High Courts were established at :
A. Bombay, Madras and Calcutta
B. Allahabad, Patna and Lahore
C. Madras, Calcutta and Allahabad
D. Bombay, Patna and Lahore
ANS : B

38. Among the following, who was not with Mahatma Gandhi during the Champaran Satyagraha?
A. Anurudha Narain Sinha
B. Brij Kishore Prasad
C. Rajendra Prasad
D. Ravi Shankar Vyas
ANS : D

39. Which Act provided for holding the I.C.S.
recruitment examination in India?
A. Indian Councils Act, 1861
B. Indian Councils Act, 1893
C. Morley – Minto Reforms, 1909
D. Government of India Act, 1919
ANS : D

40. Who of the following women was not associated with revolutionary movement?
A. Bina Das
B. Kalpana Dutt
C. Madam Bhikaji Cama
D. Toru Dutt
ANS : D

41. In which session of Indian National Congress, Sarojini Naidu was elected as its President?
A. Delhi session, 1918
B. Gaya session, 1922
C. Kanpur session, 1925
D. Madras session, 1927
ANS : C

42. Who among the following threw a bomb on the Central Legislative Assembly on 8 April 1929?
A. Bhagat Singh and Rajguru
B. Sukhdev and Rajguru
C. Bhagat Singh and B. K. Dutta
D. Rajguru and B. K. Dutta
ANS : C

43. As a result of the Poona Pact, the number of seats reserved for the Depressed Classes out of general electorate seats were :
A. Decreased
B. Retained at the same level
C. Abolished
D. Increased
ANS : D

44. Who of the following was not associated with Civil Disobedience Movement?
A. C. Rajgopalachari
B. Abbas Tayabji
C. Sarojini Naidu
D. Lala Hardyal
ANS : D

45. How many countries attended the first summit meeting of the Non-Alignment Movement held in 1961?
A. 22 B. 24
C. 27 D. 30
ANS : A

46. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List-II
(Authors) (Writings)
(a) Marc Bloch (i) of Grammatology
(b) J. H. Robinson (ii) The Historians craft
(c) Antonio Gramsci (iii) Prison Notebooks
(d) Jacques Derrida (iv) The New History
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. (ii) (iii) (iv) (i)
B. (iv) (iii) (i) (ii)
C. (iv) (i) (ii) (iii)
D. (ii) (iv) (iii) (i)
ANS : D

47. Of the following, which criterion was not laid down by the Preparatory Committee of the first NAM conference for the member countries :
A. To follow an independent policy
B. Not to be a member of multi-lateral alliances
C. To severe all the existing alliances
D. If conceded military bases, they should not be meant for super-power conflict
ANS : C

48. Who among the following prime ministers of India told a journalist that : ‘The congress has become moribund, ‘adding’ sometimes I feel that even the parliamentary system has become moribund’.
A. V. P. Singh
B. Indira Gandhi
C. Lal Bahadur Shastri
D. H. D. Deve Gowda
ANS : B

49. Consider the following statements :
Assertion (A) :
During the 18th century Indian scholars came in close contact with the rich storehouse of Western literature.
Reason (R) :
In respect of the development of vernacular literature, the Indian scholars inbibed new ideas, new literary forms, new methods and technique.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is correct.
ANS : A

50. The idea of progress gained ground in the writings of :
A. Medieval church historians
B. 18th century Enlightenment historians
C. 19th century nationalist historians
D. None of the above
ANS : B

Top
error: Content is protected !!