You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper June-2014 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June-2014 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June-2014 PAPER-III

1. Who was the imperial ruler of India in the middle of the fourth century A.D?
A. Chandra Gupta I
B. Chandra Gupta II
C. Samudra Gupta
D. None
ANS : C

2. The Hunas were accompanied in India by which other Central Asian tribes?
A. Kushanas B. Gurjaras
C. Sakas D. Pallavas
ANS : B

3. Who overthrew the Huna power from Malwa?
A. Skanda Gutpa
B. Shakari Vikramaditya
C. Yashodharman
D. Pushyabhuti
ANS : C

4. Who drove Mihirakula out of the Ganga Valley?
A. Narasimha Gupta
B. Buddha Gupta
C. Skanda Gupta
D. None of the above
ANS : A

5. Which of the following is not correct?
A. The death of Skanda Gupta coincided with the death of the Gupta empire.
B. The empire continued, but the central control weakened after the death of Skanda Gupta.
C. The local governors became independent after the death of Skanda Gupta.
D. To the West of Kasi the Gupta emperors exercised just titular control after the death of Skanda Gupta.
ANS : A

6. Ramkrishna Gopal Bhandarkar, who was a pioneer of modern historiography in India belongs to
A. Marxist School B. Ranke School
C. Hegelian School D. Toynbee School
ANS : B

7. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Soan culture 1. Middle Palaeolithic culture
(b) Nevasian culture 2. Lower Palaeolithic culture
(c) Bagore culture 3. Neolithic culture
(d) Koldihwa culture 4. Upper Palaeolithic culture
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 2 1 3 4
C. 3 2 1 4
D. 2 1 4 3
ANS : D

8. What is the ratio of Harappan weight?
A. 1 : 2 : 3 : 4 B. 1 : 2 : 4 : 6
C. 1 : 3 : 6 : 9 D. 1 : 4 : 8 : 10
ANS : B

9. Which of the following chalcolithic sites has given the evidence of the use of copper but no stone tools?
A. Ahar B. Gilund
C. Kayatha D. Navdatoli
ANS : A

10. Under whose leadership the Battle of Ten Kings, mentioned in the Rig-Veda, was fought against Sudasa?
A. Vasishtha B. Viswamitra
C. Kuru D. Puru
ANS : B

11. Which one of the following statements is correct about Sabha and Samiti in Rigvedic times?
A. Sabha has the representative of general class while Samiti has the representative of elite class.
B. Sabha has the representative of elite class while Samiti has the representative of general class.
C. Both Sabha and Samiti have equal proportion of representatives.
D. The number of representative in Samiti is greater than the number of representative in Sabha.
ANS : B

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Bimbisara was the earliest of Indian kings to stress the need for efficient administration.
Reason (R) :
The ministers of Bimbisara were hand-picked and he was reputed never to ignore their advice.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

13. The proportion of maximum and minimum salary of the Government employees mentioned in the Arthashastra was
A. 60,00 : 6 B. 48,00 : 6
C. 48,00 : 60 D. 60,00 : 60
ANS : B

14. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Trading economy began to flourish during the time of Buddha.
Reason (R) :
The Jains largely entered into trade leaving agriculture.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

15. Which one of the following rulers is claimed to have checked the mixture of Varnas?
A. Pushyamitra Sunga
B. Vasudeva Kanva
C. Gautamiputra Satakarni
D. Pravarasena I
ANS : C

16. Match List–I (Kingdom) with List–II (Capital) and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(Kingdom) (Capital)
(a) Kalinga 1. Rouruka
(b) Avanti 2. Potana
(c) Assaka 3. Mahishmati
(d) Souvira 4. Dantapura
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 4 2 3
B. 3 2 1 4
C. 2 3 4 1
D. 4 3 2 1
ANS : D

17. Match List–I (type of stone) with List–II
(monument) and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Granite 1. Mathura
(b) Red Sand Stone 2. Sarnath
(c) Schist 3. Mahabalipuram
(d) Sandstone 4. Bamiyan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 3 4 2
B. 2 1 3 4
C. 4 2 1 3
D. 3 1 4 2
ANS : D

18. Which of the following texts describes the corrupt practices of the Kapalikas, Pasupatas and Buddhists?
A. Mahaviracharita B. Mattavilasa
C. Mrichchhakatika D. Uttararamacharita
ANS : B

19. The Padirruppattu is a collection of poems in praise of which one of the following?
A. Chera B. Chola
C. Kadamba D. Pandya
ANS : A

20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The Indianisation of the Sakas was accelerated by their marriage contacts in India.
Reason (R) :
Satavahana ruler Satakarni was the son-in-law of Saka-Kshatrapa Rudradaman.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

21. Match List–I (King) with List–II (Epithet) and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(King) (Epithet)
(a) Samudragupta 1. Satyasraya
(b) Mahendravarman-I 2. Parakramanka
(c) Pulakesin-II 3. Navasahasanka
(d) Sindhuraja 4. Vichitrachitta
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 1 3
B. 3 4 2 1
C. 1 2 4 3
D. 2 1 3 4
ANS : A

22. Which one of the following is not correctly matched?
Text Author
A. Upamitabhava- prapanchakatha – Udyotana Suri
B. Padmapurana – Ravishena
C. Dravyapariksha – Thakkura Pheru
D. Yasastilakachampu – Somadeva
ANS : A

23. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Circular Temple Plan 1. Temple No. 17 at Sanchi
(b) Star Temple Plan 2. Bairat at Jaipur
(c) Rectangular Temple Plan 3. South Kosala Temple
(d) Polygonal Temple Plan 4. Hoysalas Temple
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 3 1
B. 1 3 2 4
C. 3 2 4 1
D. 2 3 1 4
ANS : D

24. The rulers of which dynasty of the Deccan have been described by the Arab writers as one of the four great sovereigns of the world?
A. Rastrakutas of Manyakheta
B. Chalukyas of Vatapi
C. Chalukyas of Kalyani
D. Mauryas of Konkan
ANS : A

25. Match List–I (Text) with List–II (Content) and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(Text) (Content)
(a) Gaudavaho 1. 400 love-lyrics
(b) Nagananda 2. Exploits of Yashovarman, King of Kanyakubja
(c) Purananuru 3. 400 poems in praise of Kings
(d) Agananuru 4. Story of Bodhisatva Jimutavahana
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 4 3 2
B. 2 3 1 4
C. 2 4 3 1
D. 4 2 1 3
ANS : C

26. Which of the following statements are correct?
1. In their buildings, the Turk Sultans used the arch and dome on a wide scale.
2. Neither the arch nor the dome was a Turkish or Muslim innovation.
3. The Turks used fine lime mortar in their buildings.
4. The Turkish rulers did not use slab and beam method in their buildings.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. 1, 3 B. 2, 3, 4
C. 1, 2, 3 D. 1, 3, 4
ANS : C

27. Consider the following statements about the agrarian system under the Delhi Sultanate and Mughal Empire :
(i) Alauddin Khilji imposed taxes called Charai and Ghari.
(ii) Muhammad bin Tughlaq imposed additional cesses called abwabs on the peasants.
(iii) Under Akbar, Zabt system of land revenue assessment was further developed and it came to be called Dahsala system.
(iv) Jahangir introduced the Nasq system of assessment.
Which of the statements given above is/are correct? Select your answer from the codes given below :
Codes :
A. (i), (ii), (iii), (iv)
B. (i), (ii), (iii)
C. (ii), (iii)
D. (i), (iv)
ANS : B

28. Tarikh-i Firuzshahis are written by
A. Ziyauddin Barni and Amir Khusro
B. Ziyauddin Barni and Shams-i Siraz Afif
C. Shams-i Siraz Afif and Isami
D. Shams-i Siraz Afif and Minhaj Siraj
ANS : B

29. “Posts of diwan, shagird and muharrir should be given only to ahl-i-qalam and whose ancestors had served rulers and amirs .” Who expressed the above view?
A. Minhaj-us-Siraj
B. Ziyauddin Barni
C. Fakr-i-Mudabbir
D. Sultan Firuz Tughlaq
ANS : C

30. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Sufi Saints) (Centre of activity)
(a) Shaikh Moinuddin Chishti 1. Delhi
(b) Shaikh Bahauddin Zakariya 2. Ajodhan
(c) Shaikh Fariduddin Masud Gunj-i-Shakar 3. Multan
(d) Shaikh Nizamuddin Auliya 4. Ajmer
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 3 2 4 1
C. 4 3 2 1
D. 4 2 3 1
ANS : C

31. Kaghaz-i-Kham is
A. Bilingual revenue records
B. Records of mansabdars
C. Jagir records
D. Records of rozinadar troopers
ANS : A

32. Which of the following medieval Indian rulers founded the city of Agra?
A. Firuz Shah Tughlaq
B. Sikandar Lodi
C. Sher Shah Suri
D. Akbar
ANS : B

33. Which of the following statement is correct?
A. Bahmani ruler Firoz Shah was called Wali on account of his association with Sufi Saint Gesu Daraz.
B. Firoz Shah Bahmani was defeated by Vijayanagara ruler Devaraya I.
C. Ahmad Shah Bahmani I shifted the capital from Gulbarga to Warangal.
D. Ahmad Shah Bahmani I encouraged the pursuit of astronomy and built an observatory near Daultabad.
ANS : B

34. Which of the following statements is not correct?
A. Guru Nanak was thoroughly familiar with the politicoadministrative arrangements made by the Afghan rulers, particularly in Punjab.
B. He viewed Babur’s invading army as a “marriage party of sin”.
C. It was his conviction that god has no ‘caste’; he gives no consideration to caste.
D. The Brahman and Khatri are not a part of the oppressive establishment
ANS : D

35. Which of the following statements are not true?
1. Sher Shah built a new road from Lahore to Multan.
2. He ousted Mirza Haider Dughlat from Kashmir.
3. After the conquest of Marwar he attacked Gujarat.
4. He introduced the system of Dagh and Chehra.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. 1, 3 B. 2, 3
C. 3, 4 D. 1, 2, 4
ANS : B

36. Consider the following statements about Akbar :
1. The concluding portion of Ain-i-Akbari contains an extensive account of the thoughts and customs of India.
2. Shaikh Faizi was instructed by Akbar to undertake the translation of the Upanishads into Persian.
3. Akbar’s preference for monogamy was first expressed in 1578 in a conversation with Shaikh Ibrahim Sirhindi.
4. Akhar issued an order in 1562-63 that women and children should not be enslaved when troops raided rebels or defiant villages.
Which of the above statements are correct?
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. 1, 2, 4 B. 1, 4
C. 2, 3 D. 1, 3, 4
ANS : B

37. Who among the following religious groups introduced printing press in India in 1557?
A. Franciscans
B. Dominicans
C. Jesuits
D. Protestant Missionaries
ANS : C

38. Which Mughal Painter was unrivalled in depicting animals?
A. Mir Sayyied Ali
B. Basawan
C. Ustad Mansur
D. Abul Hasan
ANS : C

39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason
(R) :
Assertion (A) :
The East India Company eliminated their Portuguese and Dutch trade rivals by the end of seventeenth century.
Reason (R) :
The English traders sold goods of superior quality at cheaper rates.
In the context of the above two statements, which one of the followings is correct? Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
Ans : *

40. Bombay acquired by the English originally belonged to the
A. Portuguese B. Dutch
C. Danes D. French
ANS : A

41. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Chronicle) (Author)
(a) Shahjahannama 1. Abdul Hamid Lahori
(b) Nuskha-i-Dilkusha 2. Inayat Khan
(c) Padshahnama 3. Muhammad Kazim
(d) Alamgirnama 4. Bhimsen
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 1 3
B. 1 2 4 3
C. 1 4 2 3
D. 2 1 4 3
ANS : A

42. Which of the following statements is not correct?
A. Aurangzeb appointed Muhtasibs in all the provinces.
B. Aurangzeb continued to celebrate the festival of Nauroz.
C. The largest number of Persian works on classical Indian music were written in Aurangzeb’s reign.
D. Aurangzeb himself was proficient in playing Veena.
ANS : B

43. Consider the following statements :
(i) W.C. Smith was among the first to speak of peasant revolts against the Mughal Empire.
(ii) He also argued that by its encouragement of commerce, the Mughal empire brought about a considerable growth of middle class.
(iii) C.A. Bayly developed the ‘great firm’ theory to explain the decline of the Mughal Empire.
(iv) J.F. Richards has argued that peasant resistance led to a serious agrarian crisis.
Which of the above statements are not correct.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (i) and (ii) B. (ii) and (iii)
C. (iii) and (iv) D. (iv) and (i)
ANS : C

44. Whose assertion is that Shivaji’s Swaraj was nothing but the replica of Watan?
A. Andre Wink B. V.A. Smith
C. A.R. Kulkarni D. Jadunath Sarkar
ANS : A

45. Which of the following statements is correct?
A. In Mughal India, the Zamindari right was both hereditary and saleable.
B. All the villages were under the control of Zamindars
C. The Zamindar’s share in the surplus produced was uniform all over the Mughal Empire.
D. All the Zamindars were Malik-i-Zamin.
ANS : A

46. “Spending not hoarding was the dominant characteristic of the pattern of the life of the nobles.” The above remark was made by
A. K.M. Ashraf
B. Moreland
C. M. Athar Ali
D. R.P. Tripathi
ANS : B

47. Arrange the following events in correct chronological order and select the correct answer from the code given below :
(i) Propagation of Vaishnavite Bhakti by Ramananda.
(ii) Compilation of Adigrantha
(iii) Close of the Ibadatkhana
(iv) Foundation of the Chishti Sufi order in the Deccan.
Codes :
A. (i), (iv), (iii), (ii) B. (iv), (i), (iii), (ii)
C. (iii), (i), (iv), (ii) D. (i), (iii),(ii), (iv)
ANS : A

48. Which of the following pairs is not correctly matched?
A. Karori : A revenue official in the Mughal administration
B. Khalisa : Land from which revenue was directly deposited into the imperial treasury
C. Tarafdar : Provincial Governors under the Bahmani Sultanate
D. Paibaqi : Assignment of revenue in Jagir
ANS : D

49. Who among the following scholars argues that the pre-colonial Indian economy was progressing towards capitalism?
A. A.I. Chicherov B. A. Jan Qaiser
C. Irfan Habib D. W.H. Moreland
ANS : A

50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
The British won the Battle of Plassey without any real fighting.
Reason (R) :
The Battle of Plassey gave the British a political foothold in Bengal, Bihar and Orissa.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

51. What was the main reason for the “deindustrialization” during the Company period?
A. Indian handicrafts could not withstand the pressure.
B. Indian markets were flooded with cheap machine made goods from England.
C. Indian rulers could not extend patronage to native handicrafts.
D. Local jagirdas and zamindars have disappeared.
ANS : B

52. Mercantilist, Free Trade Mercantile Capitalism and Finance Imperialism are three successive phases of British colonialism.” This theory was first formulated by whom?
A. Karl Marx
B. Dadabhai Naoroji
C. R.C. Dutt
D. R.P. Dutt
ANS : A

53. Asiatic Society of Bengal was founded to promote
A. Indian religions
B. The study of Indian languages and scriptures
C. Indian education
D. Indian customes
ANS : B

54. Which of the following is popularly known as the Gadkari Revolt?
A. The activities of the Pindaris.
B. The hereditary servants of forts, who were threatened with disbandment.
C. The revolt of the peasants and hill tribes in Maharashtra.
D. The revolt of the Wagheras of Okha Mandal.
ANS : B

55. Which of the following are correct to describe the character of the Aligarh Movement?
(i) Anti British
(ii) Pro British
(iii) Anti Congress
(iv) Pro Congress
Codes :
A. (i) and (iv) B. (ii) and (iii)
C. (ii) and (iv) D. (i) and (iii)
ANS : B

56. Which of the following was not a plantation industry in British India?
A. Indigo
B. Wheat
C. Tea
D. Coffee
ANS : B

57. By which Act, East India Company’s monopoly over trade with India ended?
A. Charter Act of 1813
B. Charter Act of 1833
C. Charter Act of 1853
D. Charter Act of 1873
ANS : A

58. Match List–I with List–II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(Place) (Year of Annexation)
(a) Jhansi 1. 1849
(b) Sambalpur 2. 1853
(c) Awadh 3. 1854
(d) Nagpur 4. 1856
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 3 1
B. 3 2 1 4
C. 1 4 2 3
D. 2 1 4 3
ANS : D

59. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Lord Rippon passed the Ilbert Bill.
Reason (R) :
This put back the Vernacular press on a footing of equality with the English press.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

60. Of the large number of Indians three made outstanding economic analysis of British rule during the years 1870-1905, who were they?
A. Naoroji, Ranade, R.C. Dutt
B. R.C. Dutt, Tilak, Nehru
C. Ranade, Gokhale, R.C. Dutt
D. Naoroji, Tyabjee, Gokhale
ANS : A

61. Which of the following is correctly paired?
A. Justice Movement – Bihar
B. Kayastha Movement – Karnataka
C. Lingayat Movement – Maharashtra
D. Namsudra Movement – Bengal
ANS : D

62. Their joint declaration on 20 November, 1916 which came to be called the Non-Brahmin Manifesto, demanded the reservation for non-
Brahmins in government jobs. This was the first collective demand for reservation raised in South India.
Select the correct answer from the following :
A. E.V. Ramaswamy Naiker and Tanikachalam Chetty
B. Dr. T.M. Nair and Thegaraja Chetty
C. Raja of Panagal and Subharayan
D. Raja of Bobbili and K.V. Reddy Naidu
ANS : B

63. Which was the first modern Trade Union in India?
A. Bombay Trade Union 1919
B. Calcutta Labour Union 1914
C. Madras Labour Union 1918
D. Ahmedabad Trade Union 1919
ANS : C

64. Match List–I with List–II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(Association ) (Place)
(a) Rahnumai Mazdayan Sabha 1. Deoband
(b) Dar-Ul-Uloom 2. Bombay
(c) Nadwa-Ul-Ulema 3. Aligarh
(d) Mohammadan Educational Conference 4. Lucknow
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 2 1 4 3
C. 3 4 2 1
D. 4 3 1 2
ANS : B

65. A woman, who while receiving her Degree from the Governor of Bengal shot him was
A. Kalpana Datta
B. Bina Das
C. Pritilata Waddedar
D. Shanti Ghosh
ANS : B

66. Who was called the “Father of the Assembly” for being a member of the Central Legislative Assembly for 26 years?
A. Narayan Malhar Joshi
B. Madan Mohan Malaviya
C. M.R. Jayakar
D. Tej Bahadur Sapru
ANS : A

67. Who along with Tilak was the editor of the newspapers Kesari and Maratha?
A. Shivrampant Paranjpe
B. G.G. Agarkar
C. Bal Shastri Jambhekar
D. Raghunath Karve
ANS : B

68. Which Act was nicknamed as the Gagging Act?
A. Indian Councils Act, 1909
B. Transfer of Power Act, 1947
C. Regulating Act, 1773
D. The Vernacular Press Act, 1878
ANS : D

69. On which one of the following issues a resolution was passed after the debate at the Haripura Session of the Congress in 1938?
A. To work for the fundamental rights of the people.
B. To support people’s movement in princely states.
C. To extend support to British Government against Germany.
D. To work for communal harmony.
ANS : B

70. Name the historian about whom Aurobindo Ghosh said ‘he prepared the public mind for the boycott movement’ :
A. Dadabhai Naoroji
B. R.G. Bhandarkar
C. R.C. Mazumdar
D. Romesh Chandra Dutt
ANS : D

71. Who of the following was popularly known as the Firebrand of South India?
A. Radhakrishnan
B. E.V. Ramaswami Naiker
C. Kasturi Ranga Iyengar
D. S. Satyamurti
ANS : D

72. Who among the following philosophers contributed to the theory of social contract?
A. T. Hobbes and J. Locke
B. J. Locke and J.J. Rousseau
C. T. Hobbes, J. Locke and J.J. Rousseau
D. J.J. Rousseau
ANS : C

73. Who among the following is considered as an originator of postmodernism theory?
A. Michael Foucault
B. Jacques Derrida
C. Martin Heidegger
D. J.F. Lyotard
ANS : C

74. Which of the following statements is inapplicable to define the meaning of enlightenment?
A. It meant a victory brought by the forces of light over those of darkness.
B. It did not range over the fields of knowledge which had once been the province of the Church.
C. It is equated with the ‘Age of Reason’.
D. It is the liberation of man from his selfimposed minority.
ANS : B

75. Which one of the following works is an unfinished one of the Annales School of Historiography?
A. The Earth and Social Evolution
B. The Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Philip II
C. The Royal Touch
D. The Historian’s Craft .
ANS : D

Top
error: Content is protected !!