You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper June-2014 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June-2014 PAPER-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper June-2014 PAPER-II

1. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Grid system of excavation 1. Pitt Rivers
(b) Principle of stratigraphy 2. R.E.M. Wheeler
(c) Radiocarbon method of dating 3. Thomas Jefferson
(d) Three dimensional method of recording 4. F.W. Libby
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 2 3 4 1
C. 3 1 2 4
D. 2 4 3 1
ANS : B

2. In which area the neolithic man lived in underground pits?
A. Karnataka B. Assam
C. Kashmir D. Madhya Pradesh
ANS : C

3. Match List–I (items found in Harappan sites) with List–II (possible sources) and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Copper 1. Deccan
(b) Shell 2. Rajasthan
(c) Lapis Lazuli 3. Kutch
(d) Gold 4. Afghanistan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 1 2 155
B. 1 3 2 4
C. 2 3 1 4
D. 2 3 4 1
ANS : D

4. Which among the following weapons of war have not been found in the remains of the Harappan culture?
(i) Bows and Arrows
(ii) Swords
(iii) Shields
(iv) Helmets Select the correct answer with the help of the code given below :
A. (i) only B. (i) and (ii)
C. (ii) and (iii) D. (ii), (iii) and (iv)
ANS : D

5. Who among the following priests had the duty to supervise the performance of a sacrifice?
A. Hota B. Brahma
C. Udgata D. Adhvaryu
ANS : B

6. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Srautasutra 1. Measuring of fire– altars
(b) Grihyasutra 2. Rules relating to sacrifices
(c) Dharmasutra 3. Domestic Rights
(d) Sulvasutra 4. Dharma or Law
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 4 1
B. 1 2 3 4
C. 3 4 2 1
D. 4 1 2 3
ANS : A

7. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Surya Siddhanta 1. Romans
(b) Pudgala 2. Greeks
(c) Horashastra 3. ¶ryabhatta
(d) Arretine Ware 4. Jainism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 4 2 1
B. 3 2 1 4
C. 2 3 4 1
D. 1 2 4 3
ANS : A

8. Match List–I (Officials) with List–II
(Departments) and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(Officials) (Departments)
(a) Lakshanadhyaksha 1. Superintendent of Mints
(b) Sitadhyaksha 2. Superintendent of Commerce
(c) Pautavadhyaksha 3. Superintendent of Agriculture
(d) Panyadhyaksha 4. Superintendent of Weights and Measures
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 1 2 3
B. 1 3 4 2
C. 3 2 1 4
D. 1 3 2 4
ANS : B

9. Which inscription of Ashoka gives an account of Kalinga War?
A. Jaugada Rock Inscription
B. Dhauli Rock Inscription
C. Rummindei Pillar Inscription
D. Shahbajgarhi Rock Edict
ANS : D

10. Who among the following rulers is the last ruler of the Satavahana dynasty?
A. Siri Yajna
B. Siri Satakarni
C. Pulumavi IV
D. Siva Siri Pulumavi
ANS : C

11. Who was the first Mathematician to calculate the correct value of pi (p)?
A. ¶ryabhatta I B. ¶ryabhatta II
C. VarÈhmihira D. Brahmagupta
ANS : A

12. Which one of the following territories was not ruled by King Chandragupta–I?
A. Prayaga B. Saketa
C. Vaishali D. Magadha
ANS : C

13. St. Thomas come to India for the propagation of Christianity during the reign of
A. Akbar B. Gondophernes
C. Kadphises D. Jahangir
ANS : B

14. What is the correct chronological sequence of the following Buddhist sites?
A. Nalanda, Nagarjunikonda, Amravati, Sanchi
B. Nagarjunikonda, Sanchi, Amravati, Nalanda
C. Sanchi, Amravati, Nagarjunikonda, Nalanda
D. Sanchi, Nagarjunikonda, Amravati, Nalanda
ANS : C

15. Who among the following officers was not a functionary under the Mauryan Administration?
A. Pradesikas B. Rajukas
C. Yuktas D. Nayakas
ANS : D

16. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
With the establishment of Turkish rule, the art of history writing was firmly established in India.
Reason (R) :
The Sultanate period witnessed development of paper industry in India.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

17. Who proclaimed that the mason and stone cutters of Delhi were superior to their fellow craftmen in the whole Muslim World?
A. Amir Khusro B. Minhaj-us-Siraj
C. Ibn Batuta D. Isami
ANS : A

18. Who among the following used to look after the army during the Sultanate period?
A. Naib B. Wazir
C. Qazi D. Ariz-i Mamaliq
ANS : D

19. The country is for the most part well cultivated, very fertile, the troops amount in number to eleven lakhs. Who made the above statement in respect of Vijayanagara State?
A. Nuniz B. Abdur Razzak
C. Nicolo Conti D. D. Barbosa
ANS : B

20. Who among the following opined that ‘A woman cannot acquit herself well as a ruler for she is essentially deficient in intellect’?
A. Minhaj-us-Siraj
B. Ziyauddin Barni
C. Isami
D. Yahya Bin Ahmad
ANS : C

21. Consider the following statements about Sher Shah Suri :
1. Sher Shah established an empire extending from Afghanistan to Orissa.
2. His use of Hindavi language in administration was a measure of his practical sense.
3. He enforced law and order with heavy hand.
4. He withdrew the circulation of gold coins.
Which of the above statements are correct?
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. 1, 3 B. 2, 3
C. 1, 4 D. 2, 4
ANS : B

22. Arrange the following in correct chronological order and select the correct answer from the codes given below :
(i) Battle of Khanwa
(ii) Battle of Palkhed
(iii) Battle of Chausa
(iv) Battle of Dhrmat
Codes :
A. (i), (iii), (iv), (ii) B. (iii), (i), (ii), (iv)
C. (ii), (i), (iv), (iii) D. (iv), (ii), (iii), (i)
ANS : A

23. Which of the following historical accounts was not written during the reign of Akbar?
A. Tarikh-i Firishta B. Humayunnama
C. Tarikh-i Shershahi D. Tabaqat-i Akbari
ANS : A

24. Which of the following historians writes that Nur Jahan’s “relations and connections were exalted by favours of all kind”?
A. Mutamad Khan
B. Inayat Khan
C. Khwaja Kamgar Khan
D. Abdul Hamid Lahori
ANS : A

25. Which of the following statements is true?
A. Like Europe, the nobility in Mughal India was a legal category.
B. The Mughal nobles were not involved in the task of administration at higher level.
C. The social distinctions between the Iranis, Turanis and the Shaikhzada nobles disappeared.
D. The nobles whose ancestors had been in the Mughal Imperial service for more than a generation were called Khanazads.
ANS : D

26. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Francois Bernier 1. A Dutch traveller who visited India during the reign of Jahangir.
(b) Tavernier 2. A French traveller who was a jeweller by profession and who was in India during the reigns of Shah Jahan and Aurangzeb.
(c) Pelsaert 3. An Englishman who visited India during the reign of Akbar.
(d) Ralph Fitch 4. A French physician who visited India during the reign of Aurangzeb and believed that King was the owner of all land in India.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 1 3
B. 4 2 3 1
C. 2 4 1 3
D. 2 4 3 1
ANS : B

27. Match List–I with List–II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(a) Ijara 1. A method of land revenue assessment and collection under the Mughals
(b) Hasil 2. The system of revenue farming
(c) Ghalla bakhshi 3. Area under crop failure
(d) Nabud 4. Actually realised revenue under the Mughals
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 2 1 3
B. 2 4 1 3
C. 2 1 4 3
D. 3 1 4 2
ANS : B

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason
(R) :
Assertion (A) :
In military terms Aurangzeb’s reign was undistinguished.
Reason (R) :
He could not subjugate the Marathas.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : D

29. ‘The reality of Mughal centralized power is one matter, whether it was ‘good or bad’ quite another.’ Who made the above statement?
A. J.F. Richards B. Irfan Habib
C. Satish Chandra D. Jadunath Sarkar
ANS : A

30. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List–I List–II
(Name of the Department of the Central Government under Shivaji) (Title of the Head of the Department)
(a) Department of Royal Household and Court Affairs 1. Amatya
(b) Department of Foreign Affairs 2. Mantri
(c) Department of Royal Correspondence 3. Sumant
(d) Finance Department 4. Sachiv
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 1 4
B. 2 3 4 1
C. 3 2 4 1
D. 3 2 1 4
ANS : B

31. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Weak statesmen and incompetent commanders were responsible for the rapid disintegration of the Mughal Empire in the first half of the Eighteenth century.
Reason (R) :
The Mughal statesmen and nobles of this period were preoccupied with their own interest and had little concern for the fate of the Empire.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : D

32. The only major industry in the hands of Indian capitalists during the late nineteenth century was
A. Cotton textile
B. Jute
C. Iron and steel
D. None of the above
ANS : A

33. A young Maharashtrian who joined the revolutionary movement in Punjab was :
A. Sukhdev B. Rajguru
C. Namdev D. Vasudev
ANS : B

34. Who stated that the object of the political dacoities must be to secure money belonging to the Government?
A. Ramprasad Bismil B. Surya Sen
C. Pritilata Waddedar D. Sukhdev
ANS : A

35. Arrange the following in correct chronological order and select the correct answer with the help of the code given below :
(i) Minto
(ii) John Shore
(iii) Cornwallis
(iv) Warren Hastings
Codes :
A. (iv), (ii), (i), (iii) B. (iii), (ii), (iv), (i)
C. (i), (ii), (iii), (iv) D. (iv), (iii), (ii), (i)
ANS : D

36. Who commented ‘Oriental learning, is inferior to European learning’?
A. Charles Wood B. William Carrey
C. Lord Macaulay D. William Hunter
ANS : C

37. Who were called ‘Neo Nationalists’?
A. Moderators B. Swarajists
C. Extremists D. Revolutionaries
ANS : C

38. Who set up the Agricultural Research Institute at Pusa?
A. Lytton B. Rippon
C. Curzon D. Minto
ANS : C

39. Match List–I with List–II and select the correct answer with the help of the codes given below :
List–I List–II
(Commission) (Chairman)
(a) Famine Commission 1899 1. Thomas Robertson
(b) Railway Commission 19012. Thomas Raleigh
(c) Irrigation Commission 1901 3. Anthony MacDonnell
(d) Universities Commission 1902 4. Sir Colin Scott Moncrieff
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 3 1 4 2
B. 1 4 2 3
C. 4 2 3 1
D. 1 3 2 4
ANS : A

40. Who of the following poets wrote in praise of Russian Revolution of 1917?
A. Subramanya Bharati
B. Muhammad Iqbal
C. Sarojini Naidu
D. Rabindranath Tagore
ANS : A

41. In which year Dacca Anushilan Samiti was founded?
A. 1902
B. 1903
C. 1904
D. 1905
Ans : *

42. Who among the following said, “For me every tiniest activity is governed by what I consider to be my religion”?
A. Swami Vivekanand
B. V.D. Savarkar
C. Mahatma Gandhi
D. Subhash Chandra Bose
ANS : C

43. The All India Women’s Conference was started in 1927 to
A. promote women’s education
B. increase women’s share in the legislatures
C. enhance women’s employment
D. campaign for women’s voting rights
ANS : A

44. Who of the following led a delegation to London to demand Female Franchise?
A. Annie Besant B. Sucheta Kripalani
C. Sarla Devi D. Sarojini Naidu
ANS : D

45. Which of the following is not true of the Cabinet Mission plan?
A. It rejected the creation of a separate State of Pakistan.
B. It recognized India’s right to secede from the Commonwealth.
C. All members of the Indian Cabinet are to be Indians.
D. It gave scope to the communal representation.
ANS : D

46. The Nehru-Liaqat Pact between India and Pakistan was signed in 1950 to resolve the issue of
A. Protection of Minorities
B. The accession of the Princely States
C. The Border disputes
D. Foreign Relations
ANS : A

47. Where was Panchayat Raj first introduced?
A. Tamil Nadu B. Rajasthan
C. Maharashtra D. Andhra Pradesh
ANS : B

48. Which one of the following statements is not correct about Black Death?
A. The blood sucking fleas, that lived on black rats were responsible for the spread of Black Death.
B. Plague was called Black Death because of the deadly black swellings it caused.
C. The terrible disease was transmitted from Asia to Europe in the fifteenth century.
D. People thought that God had sent the Black Death as a punishment for their sins.
ANS : C

49. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other one labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Civilization in all its varied aspects constitutes the subject-matter of history.
Reason (R) :
Such a cultural approach to history would make it a biography of civilization.
In the context of the above two statements, which one of the following codes is correct?
Codes :
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false but (R) is true.
ANS : A

50. Who amongst the following medieval historiographers pronounced that : “Prejudice and partisanship obscure the critical faculty and preclude critical investigation”?
A. Al beruni B. Minhaj-us Siraj
C. Ibn Khaldoun D. Ziyauddin Barni .
Read the following passage carefully and choose the correct answer of the questions that follow (Q.
No. 1 to 5) :
In the middle of the fourth century of the Christian era, something resembling a volcanic eruption took place in the history of the human race. The Hunas, like a varitable stream of lava, issued from their homeland on the northern shores of the Caspian Sea and spread over Europe and Asia. Homeless and lawless, they rode their horses awake and asleep. Their fierce yells spread terror wherever they were heard. They engaged all the civilized peoples of the world in fearful cataclysmic wars; and, wherever they could, they killed, destroyed, burnt and devastated with demoniac ruthlessness. In Europe, Attila the Hun brought about the downfall of even the powerful Roman Empire.
About A.D. 455, the Hunas began to enter India.
Emperor Skanda-gupta drove them back by a supreme effort. Twelve years later, he died. The outposts of the empire, already weak, could offer no further resistance. The barbarian hordes, after passing through Persia and destroying the Kushana rulers of the north-west, began to pour into India. A war of succession appears to have followed the death of Skanda-gupta, weakening the empire in the hour of its danger. Next in order of succession, five emperors including Narasimha-gutpa Baladitya, between A.D.
500 and 570, held precarious sway over parts of the empire, which in spite of its decadence was still a name to conjure with. Many parts of the empire outside the bounds of the compact core of the empire became independent. In Saurashtra, a province of the empire, the Maitraka general practically threw off his allegiance on the death of Skanda-gupta. By A.D. 512, the Hunas under Toramana, overran north India up to Eran in the Saugar district of Madhya Pradesh. Toramana’s son, Mihirakula, a veritable terror, spread fire and carnage from the Punjab to Gwalior and by A.D. 525 became the master of a vast territory. Northern Indian soon recovered from the shock of the barbarian impact and resisted Mihirakula.
ANS : C

Top
error: Content is protected !!