You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper July 2016 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper July 2016 PAPER-III

History UGC NTA NET JRF Previous Paper July 2016 PAPER-III

1. In the recent past which of the following sites has yielded the evidence of a fossilized human baby-skull?
A. Bori B. Hathnora
C. Lakhania D. Odai
ANS : D

2. Which among the following sites provide evidence of domestication of animals in the Mesolithic period?
(i) Adamgarh (ii) Bagor
(iii) Loteshwar (iv) Ratanpur
Codes :
A. (i) and (ii) B. (ii) and (iii)
C. (i), (ii) and (iii) D. (ii), (iii) and (iv)
ANS : C

3. Match the items of List–I with List–II :
List–I List–II
(Antiquity) (Find spot)
(a) Ash Mound 1. Kanheri
(b) Ayagapatta 2. Mathura
(c) Eleven Headed Bodhisattva 3. Sanchi
(d) Stone Relic Boxes 4. Utnur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 3 2 4
B. 4 2 1 3
C. 1 4 3 2
D. 4 1 2 3
ANS : B

4. Most of the Harappan seals are made of
A. Chert B. Copper
C. Faience D. Steatite
ANS : D

5. Match the items of List–I with List–II :
List–I List–II
(King) (Kingdom)
(a) Asvapati 1. Avanti
(b) Parikshita 2. Kekaya
(c) Nichakshu 3. Kuru
(d) Pradyota Mahasena 4. Vatsabhumi
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 4 1
B. 1 2 3 4
C. 3 4 1 2
D. 2 4 3 1
ANS : A

6. Which of the following sites was the first to yield the evidence of Painted Grey Ware?
A. Ahichchhatra B. Atranjikhera
C. Hastinapur D. Sravasti
ANS : A

7. Arrange the following in the chronological order :
(i) Behistun Inscription of Darius
(ii) Naksh-i-Rustam Inscription of Darius
(iii) Persepolis Inscription of Darius
(iv) Burning of Achaemenian Capital Persepolis
Codes :
A. (i), (iii), (ii), (iv) B. (i), (ii), (iii), (iv)
C. (ii), (i), (iv), (iii) D. (iii), (i), (ii), (iv)
ANS : A

8. Arrange the following ancient Indian grammarians in the chronological order :
(i) Katyayana
(ii) Panini
(iii) Vamana
(iv) Yaska
Codes :
A. (ii), (i), (iii), (iv) B. (iv), (ii), (i), (iii)
C. (ii), (iv), (i), (iii) D. (iv), (ii), (iii), (i)
ANS : B

9. Consider the following statements :
Assertion (A) :
The Mauryan dynasty of India was closely connected with the area of modern Nepal.
Reason (R) :
A daughter of Asoka, the great had married a noble man from that area.
In the context of the above statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

10. Arrange the following classical authors in the chronological order :
(i) Arrian (ii) Pliny
(iii) Ptolemy (iv) Strabo
Codes :
A. (i), (ii), (iii), (iv) B. (i), (iv), (ii), (iii)
C. (ii), (iii), (iv), (i) D. (i), (iv), (iii), (ii)
ANS : B

11. The cultural sequence of the excavated site of Hastinapur from bottom upwards is as under :
(i) Kushan period
(ii) N.B.P. ware period
(iii) O.C.P. period
(iv) P.G.W. period
Codes :
A. (ii), (iv), (i), (iii) B. (iii), (ii), (iv), (i)
C. (iii), (iv), (ii), (i) D. (i), (ii), (iii), (iv)
ANS : C

12. Arrange the following authors of inscriptions in the chronological order :
(i) Harisena (ii) Ravikirti
(iii) Vatsabhatti (iv) Virasena
Codes :
A. (iv), (i), (ii), (iii) B. (i), (iv), (iii), (ii)
C. (i), (ii), (iii), (iv) D. (i), (iii), (iv), (ii)
ANS : B

13. Which were the chief ports of the Pandyas of the Sangam age? Select the correct answer from the code given below :
(i) Korkai (ii) Madurai
(iii) Musiri (iv) Puhar
Codes :
A. (i) and (ii)
B. (ii) and (iii)
C. (i), (ii) and (iii)
D. (ii), (iii) and (iv)
ANS : A

14. According to inscriptional assertions who among the following rulers used to honour all religions?
(i) Asoka
(ii) Kanishka
(iii) Kharavela
(iv) Pushyamitra Sunga
Codes :
A. (i) only
B. (i) and (iii)
C. (i), (ii) and (iii)
D. (i), (ii), (iii) and (iv)
ANS : B

15. Consider the following statements :
Assertion (A) :
Immediately after his accession to the throne, Maharaja Kharavela launched on a career of a Digvijayin (conqueror).
Reason (R) :
Having heard about the exploits of Kharavela, Dimita an Indo-Greek King of Eastern Punjab, retreated to Mathura from where he planned to challenge Kharavela.
In the context of the above statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

16. Who among the following kings had performed the Vajapeya sacrifice?
(i) Pravarasena I
(ii) Pushyamitra Sunga
(iii) Santamula I
(iv) Satakarni Gautamiputra
Codes :
A. (i) only B. (i) and (ii)
C. (i) and (iii) D. (i) and (iv)
ANS : C

17. Amaravati, an early historical site in Andhra Pradesh was known as the following :
A. Chandavaram B. Dharnikota
C. Dhulikatta D. Yelleswaram
ANS : B

18. Consider the following statements :
Assertion (A) :
The foremost success of the Gupta emperor Chandragupta II was his victory over the mighty Saka-Kshatrapa dynasty of Gujarat.
Reason (R) :
It could have given the Guptas access to Indian trade with the Mediterranean.
In the context of the above statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

19. The Hunas issued coins only in
(i) Gold (ii) Silver
(iii) Copper (iv) Potin
Codes :
A. (i) only B. (iv) only
C. (ii) and (iii) only D. (iii) and (iv) only
ANS : C

20. Arrange the following astronomers in the chronological order :
(i) Aryabhata II
(ii) Bhaskaracharya
(iii) Bhattotpala
(iv) Brahmagupta
Codes :
A. (iv), (iii), (ii), (i) B. (ii), (i), (iv), (iii)
C. (iv), (ii), (i), (iii) D. (iv), (i), (ii), (iii)
ANS : D

21. Which of the following temples are built of bricks?
(i) Begram temple of Dinajpur
(ii) Sat Deuliya of Burdwan, W.B.
(iii) Siddhesvara of Bahulara, Bankura, W.B.
(iv) Vaital Deul of Bhuvanesvara
Codes :
A. (i) and (ii) B. (ii) and (iii)
C. (i), (ii) and (iii) D. (ii), (iii) and (iv)
ANS : C

22. The Vimala temple of Delwara is dedicated to one of the following :
A. Adinatha B. Bahubali
C. Neminatha D. Parsvanatha
ANS : A

23. The Lakshmi type coins of Gangeyadeva Kalchuri were imitated by which of the following rulers?
(i) Bhoja II Pratihara
(ii) Govindachandra Gahadvala
(iii) Parmardideva Chandella
(iv) Udayaditya Paramara
Codes :
A. (i) and (ii) B. (i), (iii) and (iv)
C. (i), (ii) and (iv) D. (ii), (iii) and (iv)
ANS : D

24. Who among the following rulers of Kashmir built a dam on Vitasta river to save his Kingdom from the devastating floods?
A. Avantivarman
B. Didda
C. Harsha
D. Lalitaditya Muktapida
ANS : A

25. Consider the following statements :
Assertion (A) :
The 12th century unique work Kumarapalacharita by Hemachandra is a long poem which tells the story of Chaulukya Kings of Gujarat.
Reason (R) :
It illustrates the rules of Sanskrit and Prakrit Grammar also.
In the context of the above statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

26. Which one of the following pairs is not matched correctly?
A. Shihabuddin Suhrawardi – Awarif-ul Ma’arif
B. Al-Hujwiri – Kashf-ul Mahjub
C. Ibn al-Arabi – Fusus al-Hikam
D. Al-Ghazali – Tahzib al-Akhlaq
ANS : D

27. “I and none other.” “What are you that I am not and what have you been that I have not been.” The above statement was claimed by which of the following group/Sultan?
A. Turkan-i Chihalgani
B. Ruknuddin Firuz
C. Sultan Razia
D. Aram Shah
ANS : A

28. Which of the following statements are not correct in regard of music?
(a) Barani writes about young girls being trained by Indian courtesans in Persian and Indian music for the Delhi Court in the late thirteenth century.
(b) Amir Khusrau in 1318 claimed that Indian music had pre-eminence over the music of all other countries.
(c) Abul Fazl does not include the names of musicians in the Ain-i Akbari.
(d) Nayak Bakhshu was the recognized master of Khayal.
Select your answer from the code given below :
Codes :
A. (a), (b) and (c) B. (c) and (d)
C. (b) and (c) D. (a), (b), (c) and (d)
ANS : B

29. What arguments did Miyan Bhuwah give for writing Madanu’sh Shifa-i Sikandarshahi, a compilation based on all the major Ayurvedic texts in Sanskrit?
(a) The Greek medicine did not suit the climate of India.
(b) The medicinal plants mentioned in the Greek system were either unidentifiable or unobtainable in India.
(c) The Greek school of medicine became dominant at the Delhi Court.
(d) Grecco-Arabic tradition was identical in its practices.
Choose correct answer from the code given below :
Codes :
A. (a) and (b) B. (a), (b) and (c)
C. (b) and (d) D. (c) and (d)
ANS : A

30. Which one of the following is not true about the Saiyid and Lodi architecture?
A. Khan-i-Jahan Maqbul’s tomb inspired the Saiyid and Lodi rulers to build octagonal tombs.
B. The inner and outer shell of the dome, with a space left between the two in Sikandar’s tomb, marks the beginning of the double dome.
C. Saiyids and Lodi’s did not erect any square-plan tombs.
D. The Sur family tombs at Sasaram are all octagonal.
ANS : C

31. Match List–I with List–II and select the correct answer with the help of the code given below :
List–I List–II
(a) Qalb 1. Cavalry Trooper
(b) Hashm 2. Enhancement in the estimated income of the iqta
(c) Fawazil 3. Army
(d) Taufir 4. Excess revenue over and above the–assigned revenue
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 1 4 3
B. 3 1 4 2
C. 4 3 2 1
D. 2 4 1 3
ANS : B

32. “As the wind destroys the trees, and locusts the Shali crop, so did the Yavanas destroy the usages of Kashmira …. the Kingdom of Kashmira was polluted by the evil practices of the Mlecchas” The above statement about Kashmir was made by which of the following chroniclers of Kashmir?
A. Kalhana B. Jonaraja
C. Srivara D. Bhattavatara
ANS : B

33. Which one of the following is not correct?
A. The Pichola lake of Udaipur was excavated during Lakha’s rule (1382-
1421) on Mewar.
B. Mokal (1421-33) repaired the temples of Samidheshwara at Chittor.
C. Rana Kumbha (1433-68) dug several lakes for irrigation purposes as well as stepwells and reservoirs for storing water.
D. Rana Uda (1468-73) constructed Udai Sagar Lake in Udaipur.
ANS : D

34. “Suha Bhatt strove hard so that the Sultan at his suggestion ordered all Brahmans and learned Hindus should become Musalmans and those who did not accept Islam should leave the realm.” In the above statement reference is made to which of the following Sultan by Ferishta?
A. Sultan Sikandar of Kashmir
B. Zain-ul Abidin
C. Firuz Shah Tughluq
D. Sultan Hussain Shah Sharqi
ANS : A

35. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Bengal Sultan Ruknuddin Barbak Shah I was a great patron of Bengali literature.
Reason (R) :
Barbak Shah I conferred the title of Gunaraj Khan to Maladhar Basu in acknowledgement of his great achievements in the field of Bengali literature.
In the context of the above statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

36. Match List–I with List–II relating to the organisation of the Sikh Community and choose correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Masand 1. Persons initiated by the Guru himself
(b) Khalsa 2. Representative of the Guru
(c) Meli 3. Persons initiated by the Masand
(d) Sahlang 4. Deputies of the Masand
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 3 1
B. 3 2 4 1
C. 4 3 1 2
D. 2 1 4 3
ANS : D

37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Eknath has written his Hindu-
Turk Samvad
in Bharud genre.
Reason (R) :
The Bharuds were specially written to appeal to masses, to interest those who otherwise might not listen to the message of Bhakti.
In the context of the above statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

38. Mahdawis asserted on the purification of historical Islam from innovation (bida).
Which one of the following views of the scholars is not correct?
A. Mohammad Yasin has characterised the movement as ‘a plebeian revolt of the simple-hearted’.
B. K.A. Nizami refers to Mahdawi movement as ‘a crisis and a commotion in the lower strata’.
C. Derry MacLean argues that the early Mahdawis tended to prefer a low profile and a quietist stance; while the later Mahadwis generally adopted an uncompromising stance.
D. A.S.B. Ansari has compared the Mahdawi ‘Cult of the dagger’ to the ‘Ismaili Assassins’.
ANS : C

39. Consider the following statements concerning the Mughal Zamindars :
(a) Zamindar holding a full Pargana had to render military service with a fixed contingent.
(b) Zamindar holding only a part (taraf) of a few villages in a Pargana paid Salami.
(c) One half of the Zamindar’s territory whose revenue zamindars were to deposit in the state treasury was known as talpad.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
A. (a) only B. (b) only
C. (a) and (b) D. (a) and (c)
ANS : C

40. A large number of marks and symbols, sometimes accompanied by the names of individuals, are found inscribed on almost all the stones used in the construction of medieval monuments.
These marks and symbols carried some purpose. Which of the following purpose is not relevant in regard of inscribing the marks?
A. To identify the creator.
B. Inscribed mark should be exclusive of a creator.
C. Stone supplier or mason used the mark.
D. To identify a building and the owner of a building.
ANS : D

41. Which one of the following European travellers commented that “in India, there were no academies (except Madrasas for religious study) where systematic study of the western sciences could be taken up. Thus interest in western science and philosophy was individual and died with the individual”?
A. Father Monserrate B. Bernier
C. Tavernier D. Manucci
ANS : B

42. Which one of the following statements is not correct in regard to painting?
A. The Mughal emperor Humayun brought master painters – Abdu’s Samad and Mir Saiyid Ali from Persia in 1555.
B. Akbar established a large atelier that undertook the illustration of the Hamzanama in the 1560s.
C. Jahangir’s period rejected the European influence on the painting.
D. In the 18th century, regional paintings came into existence, depicting especially Krishna Lilas.
ANS : C

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Kos minar is a category of architecture that developed with a clear association with road networks.
Reason (R) :
Minar’s primary function was to serve as markers of following correct route for their destination.
In the context of the above statements which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

44. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Coin Type
A. Sikka – Newly coined rupee
B. Chalani – Coins struck in the preceding years
C. Khazana – Coins current from former reigns
D. Peth – Actual weight of the coin is less than the face value of the coin
ANS : D

45. Which of the following is not correct in relation to the village community?
A. Buchanan’s survey of South India became the basis for theories about the ‘Indian Village Community’.
B. B.H. Baden-Powell saw the ‘Village community’ as a mere expression of the operation of joint-property by heirs of an original single proprietor.
C. W.H. Wiser opined that village servants and artisans were attached to the village.
D. Hiroshi Fukazawa found that rural artisans and servants were tied to the village rather than to individuals.
ANS : C

46. Aurangazeb’s Farmans to Rasikdas and Muhammad Hashim throw light on
(a) declining agriculture and oppressive taxation.
(b) problem of flight of peasantry from land.
(c) peasant uprisings specially that of the Satnamis and the Jats.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
A. (a) only B. (a) and (b)
C. (a) and (c) D. (b) and (c)
ANS : B

47. Jizya was reimposed by Aurangazeb in 1679.
What is the argument of Satish Chandra on the reimposition of Jizya by Aurangazeb?
A. Jizya was levied on account of the opposition of the Hindus and the greed of the rulers.
B. Jizya was imposed by Aurangazeb for he wanted to force the non-Muslims to accept Islam.
C. The reimposition of Jizya marked a deepening political crisis, due primarily to the deterioration of the situation in the Deccan.
D. Jizya was used as a device for relieving the pressure on the general treasury.
ANS : C

48. Tuhfat-ul Hind written by Mirza Muhammad for Aurangazeb’s grandson, Prince Muizzuddin Jahandar Shah deals with which one of the following themes?
A. Music
B. A sufi work
C. Culinary science
D. Plants and animal kingdoms
ANS : A

49. Which of the following are correct explanations in regard of Maratha interest to support the Mughal emperor against the invasion of Nadir Shah?
(a) Marathas considered Nadir Shah’s invasion as intrusion by an outsider.
(b) If Nadir Shah was to stay in India and found a new dynasty, it would be a big blow against Maratha ambition.
(c) Shahu instructed Baji Rao to hurry to the aid of the Emperor in accordance with understanding to Aurangazeb that whenever the Empire was in any difficulty, Marathas would help.
(d) Bajirao immediately rushed to help the Mughal army.
Select your answer from the code given below :
Codes :
A. (a), (b) and (c) B. (b), (c) and (d)
C. (a), (b), (c) and (d) D. (c) and (d)
ANS : A

50. Regional history is important for better understanding of historical developments.
Given below are the list of authors and books on regional histories. Which of the following pair is not correctly matched?
Author Book
A. G.D. Sharma – Rajput Polity : A Study of Politics and Administration of the State of Marwar, 1638-
1749
B. Hiroshi Fukazawa – Medieval Maharashtra
C. Sushil Chaudhary – From Prosperity to decline – Eighteenth Century Bengal
D. Mohibbul Hasan – Kashmir under the Sultans
ANS : B

51. Chronologically arrange the following treaties signed by the British with Native states and select the correct code :
(a) Treaty of Assaye
(b) Treaty of Lahore
(c) Treaty of Rajghat
(d) Subsidiary Treaty with Nizam of Hyderabad
Codes :
A. (a), (b), (c), (d) B. (d), (a), (c), (b)
C. (c), (d), (a), (b) D. (d), (c), (b), (a)
ANS : B

52. “The chief value of the Raja’s (Raja Ram Mohun Roy) labours, to our mind, seems to lie in his fight against the forces of medievalism in India, and it is for this reason, that we claim for him the honour of being the father of the present Indian Renaissance.” Who wrote these words?
A. Surendranath Banerjee
B. Dwarkanath Tagore
C. Aurobindo Ghosh
D. Bipin Chandra Pal
ANS : D

53. Who among the following became the first native professor in Elphinston Institute, Bombay in 1835?
A. Dadoba Pandurang Tarkhadkar
B. Bal Gangadhar Jambhekar
C. Parshuram Balwant Godbole
D. Sadashiv Kashinath Chhatre
ANS : B

54. When was the first female school opened in Rawalpindi?
A. Feb. 1856 B. June 1856
C. Dec. 1856 D. Aug. 1856
ANS : C

55. The Vernacular Press Act IX of 1878 became law on March 14 and it was operative in all the provinces, except Madras because
A. Natives of Madras were pro British.
B. Madras province had only English papers during that time.
C. Where the press in Indian languages was not yet strong.
D. In Madras most of the vernacular printing presses were owned by the British.
ANS : C

56. In 1884-88, a twenty two year old Hindu woman was taken to Bombay High Court by her husband; what is the name of this case?
A. Rukhamini – Madhavji Case
B. Rukhmabai – Dadaji Case
C. Rukhmabai – Babaji Case
D. Ramabai – Keshavji Case
ANS : B

57. In which year the very famous book ‘Stree-
Purush Tulana’
(A comparison between women and men) of Tarabai Shinde was published?
A. 1880 B. 1883
C. 1882 D. 1885
ANS : C

58. In which year was Indian National Social Conference Session separated from the session of Indian National Congress?
A. 1894 B. 1895
C. 1896 D. 1901
ANS : B

59. Chronologically arrange the following aggrarian revolts which took place in the late 19th century :
(a) Kuka Revolt of Punjab
(b) Aggrarian Revolt of Pabna District
(c) Indigo Revolt in Bengal
(d) Deccan Agricultural Disturbances Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
A. (d), (b), (c), (a) B. (c), (d), (b), (a)
C. (a), (d), (b), (c) D. (c), (a), (b), (d)
ANS : D

60. Match List–I with List–II and select the correct code regarding the Presidents of the Indian National Congress and the years of their presidentship :
List–I List–II
(a) Dadabhai Naoroji 1. 1895 and 1902
(b) Surendranath Banerjee 2. 1911 and 1917
(c) William Wedderburn 3. 1889 and 1910
(d) Dr. Annie Besant 4. 1886 and 1893
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 1 3 2
B. 2 3 4 1
C. 3 4 2 1
D. 3 1 4 2
ANS : A

61. Which among the following places were set up as Vedanta Centres when Swami Vivekanand visited U.S.A. in 1899?
(a) Chicago (b) New York
(c) San Francisco (d) Los Angeles
Codes :
A. (a) and (b) B. (b) and (c)
C. (b) and (d) D. (c) and (d)
ANS : D

62. Who among the following wrote the novel ‘The Lake of Palms’ and who’s Ramayana and Mahabharata in English verse secured him a permanent place in Indo-Anglian Literature?
A. Romesh Chandra Dutt
B. Michael Madhusudan Dutt
C. Aru Dutt
D. Rajani Palme Dutt
ANS : A

63. From among following, who accepted the myth of ‘the safety valve theory’ regarding the origin of Indian National Congress?
A. Lala Lajpat Rai
B. C.F. Andrews and Girija Mukherji
C. R. Palme Dutt
D. M.S. Golwalkar
ANS : B

64. In which year did Swami Shraddhanand start Gurukul Kangri at Hardwar?
A. 1902 B. 1904
C. 1906 D. 1908
ANS : A

65. In which year Lala Lajpat Rai and Ajit Singh were deported?
A. 1907 B. 1908
C. 1909 D. 1910
ANS : A

66. Whom among the following published in 1908 first regular propaganda sheet, ‘The Free Hindustan’ in U.S.A.?
A. Sardar Singh Rana
B. Shyamji Krishna Varma
C. Taraknath Das
D. Madam Cama
ANS : C

67. Who said, “A government is an instrument of service only in so far as it is based upon the will and consent of people. It is an instrument of oppression where it enforces submission by coercion. Oppression, therefore, ceases when people cease to fear terror – of law or arms”?
A. B.G. Tilak B. Dr. Annie Besant
C. Mahatma Gandhi D. M.N. Roy
ANS : C

68. Who among the following was the editor of Bombay Chronicle and was deported?
A. Stanley Reed Fraser
B. Benjamin Guy Horniman
C. S.K. Radcliffe
D. C.F. Andrews
ANS : B

69. Who among the following did not exert influence on Mahatma Gandhi during his formative period?
A. Raychandra Mehta
B. John Stuart Mill
C. John Ruskin
D. Leo Tolstoy
ANS : B

70. Who led the Mulshi Dam Satyagrah in 1922?
A. M.K. Gandhi B. N.C. Kelkar
C. P.M. Bapat D. Vinoba Bhave
ANS : C

71. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below :
List–I List – II
(a) Golmuri Tinplate Strike 1. 1929
(b) Great Indian Peninsular Railways Strike 2. 1930
(c) Assam-Bengal Railways Strike 3. 1921
(d) Ahmedabad Textile Strike 4. 1918
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 3 4 1
B. 1 2 3 4
C. 1 2 4 3
D. 4 2 3 1
ANS : B

72. Which national leader stated in 1929 that Congress was ‘not a labour organisation’ but ‘a large body comprising all manner of people’?
A. N.M. Joshi
B. M.N. Roy
C. Jawaharlal Nehru
D. Subhas Chandra Bose
ANS : C

73. Which Indian revolutionary abroad handed over command of the I.N.A. to Subhas Chandra Bose in 1943?
A. Captain Mohan Singh
B. Sardar Pritam Singh
C. Captain Shah Nawaz Khan
D. Rashbehari Bose
ANS : D

74. When was States Reorganization Commission appointed by Prime Minister Nehru?
A. 1948 B. 1951
C. 1953 D. 1955
ANS : C

75. Under which constitutional reform, the Diarchy was introduced at provincial level?
A. Morley-Minto Reforms (1909)
B. Montasque-Chelmsford Reforms (1919)
C. Simon Commission Report (1927)
D. Government of India Act (1935) .
ANS : B

Top
error: Content is protected !!