You are here
Home > Previous Papers > History UGC NTA NET JRF Previous Paper July-2016 Paper-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper July-2016 Paper-II

History UGC NTA NET JRF Previous Paper July-2016

1. Which of the following is not a neolithic site?
A. Brahmagiri B. Sanganakallu
C. Arikamedu D. Piklihal
ANS : C

2. Match List–I (Harappan sites) with List–II
(Archaeological remains) and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Mohenjodaro 1. Citadel and a lower town
(b) Lothal 2. Large granary
(c) Kalibangan 3. Brick dockyard
(d) Sutkagen-dor 4. Citadel and a lower fortified settlement
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 4 3
B. 2 3 1 4
C. 4 2 1 3
D. 3 1 2 4
ANS : B

3. Which of the following works was the first to suggest payment of cash to officers as salary?
A. Kamandaka Nitisara
B. Arthasastra
C. Manu Smriti
D. Nitivakyamrita
ANS : B

4. On whose coins do the symbols on the reverse generally match with the names of the kings on the obverse?
A. Arjunayanas B. Maghas
C. Malavas D. Panchalas
ANS : D

5. Which of the following works relates to Tamil grammar?
A. Ahananuru B. Kural
C. Tolkappiyam D. Padirruppattu
ANS : C

6. Which of the following statements is correct with regard to the content of the Rummindei Pillar Inscription of Asoka?
A. Reference to the King’s dharma
B. Reference to the conquest of Kalinga
C. Reduction of tax due from the village
D. Non-slaughter of animals in the royal kitchen
ANS : C

7. Who, among the following, are mentioned in the Hathigumpha Inscription of Kharavela?
Use the code given below :
(i) Satakarni (ii) Bahasatimita
(iii) Sakas (iv) Rathikas
Codes :
A. (i) and (ii) B. (i), (iii) and (iv)
C. (ii), (iii) and (iv) D. (i), (ii) and (iv)
ANS : D

8. Which of the following is a coin-term?
A. Nivartana B. Martur
C. Dramma D. Gocharma
ANS : C

9. Which of the following temples was constructed of bricks?
A. Lakshmana temple at Khajuraho
B. Lakshmana temple at Sirpur
C. Lingaraja Temple at Bhubaneswar
D. Martanda Temple in Kashmir
ANS : B

10. Who, among the following, founded a teaching institution called ‘Sarasvati Mandira’ at Ajmer?
A. Vakpatiraja B. Durlabharaja
C. Vigraharaja D. Prithviraja
ANS : C

11. At which of the following places is the stupa built by the Sailendras located?
A. Anuradhapura B. Borobudur
C. Angkorvat D. Angkor Thom
ANS : B

12. Who, among the following, had the title ‘Parama-Saugata’?
A. Bhaskaravarman B. Harsha
C. Rajyavardhana D. Sasanka
ANS : C

13. Which of the following sculptures is a characteristic of the Pallava period?
A. Somaskanda B. Ganesha
C. Nataraja D. Anantasayana
ANS : A

14. Which of the following statements about Samudragupta are true?
Use the code given below :
(i) He was a conqueror, a poet and a musician.
(ii) He was called Lichchhavi-dauhitra.
(iii) He imitated the coins of the Western Kshatrapas.
(iv) His performance of asvamedha was not mentioned in the Allahabad Pillar Inscription.
Codes :
A. (i), (ii), (iii) and (iv)
B. (ii), (iii) and (iv)
C. (i), (ii) and (iv)
D. (i), (ii) and (iii)
ANS : C

15. Match List–I with List–II and select the correct answer from the code given below :
List–I List–II
(Author) (Title of the book)
(a) Bilhana 1. Mitakshara
(b) Bana 2. Harshacharita
(c) Samesvara III 3. Abhilashitartha Chintamani
(d) Vijnanesvara 4. Vikramankadevacharita
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 3 4 2
B. 4 2 3 1
C. 3 4 1 2
D. 2 4 1 3
ANS : B

16. Which of the following statements is not true in respect of the election for the assembly of Uttaramerur of the Chola period?
A. The village was divided into 30 wards.
B. Two representatives were to be elected for each ward.
C. The contestants should be aged between 35 and 70 years.
D. They should possess some educational qualification and immovable property.
ANS : B

17. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
India had maritime trade with the Roman empire during the early centuries of the Christian era.
Reason (R) :
A large number of Roman coins have been found from the excavations at Arikamedu.
In the context of the above two statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : C

18. Point out the temples which are situated in the eastern side of India :
(a) Sun temple – Konark
(b) Minakshi temple – Madurai
(c) Padmanabhaswamy – Thiruvananthapuram
(d) Jagannath temple – Puri Choose your answer from the code given below :
Codes :
A. (a) and (d) B. (b) and (c)
C. (a), (b) and (c) D. (b), (c) and (d)
ANS : A

19. Chachnama and Baburnama were written respectively in
A. Arabic and Persian languages
B. Persian and Turkish language
C. Arabic and Turkish languages
D. Persian and Pashto languages
ANS : C

20. Which of the following Sufis accepted Lalla Ded as his spiritual preceptor?
A. Shaikh Nur-al Din
B. Saiyyid Shaif-al Din
C. Mir Saiyyid Ali Hamadani
D. Mir Saiyyid Muhammad Hamadani
ANS : A

21. Shaikh Bahauddin Zakaria belonged to
A. Suhrawardi Silsilah
B. Rishi Silsilah
C. Chishti Silsilah
D. Firdausi Silsilah
ANS : A

22. Which one of the following was not part of Turkan-i-Chihalgani?
A. Bahauddin Tughril
B. Qutlugh Khan
C. Imaduddin Raihan
D. Balban
ANS : C

23. Name the poetess of Mysore who protested against women being considered as inferior to men in her work Hadibadeya Dharma
(tenets for chaste and devoted wives) :
A. Tirumalamma B. Sanchi Honamma
C. Lal Ded D. Jana Bai
ANS : B

24. The forerunner of famous bulbous domes of the Mughals is attributed to which of the following architectural styles?
A. Bidar B. Gulbarga
C. Golconda D. Mandu
ANS : A

25. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Miftah ul Futuh – Amir Khusrau
(b) Tarikh-i Salatin-i – Afghana – Khwaja Niamatullah Harawi
(c) Siyasat Nama – Nizamul Mulk Tusi
(d) Zafar Nama – Yahya Sirhindi Select your answer from the code given below :
Codes :
A. (b) and (d) B. (a) and (c)
C. (b) and (c) D. (a) and (b)
ANS : A

26. Match List–I with List–II and choose correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Amil 1. A non-resident cultivator
(b) Baqqal 2. Village accountant
(c) Pahi 3. Revenue Collector
(d) Kulkarni 4. Trader
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 2 4 3 1
B. 3 4 1 2
C. 1 2 3 4
D. 4 3 2 1
ANS : B

27. Match List–I with List–II and choose correct answer from the code given below :
List–I List–II
(a) Malik ut Tujjar 1. a residential fort
(b) Biswa 2. a fortified village
(c) Kushak 3. a small unit of land measurement
(d) Mawas 4. Chief of the merchants
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 1 2 3 4
B. 3 1 4 2
C. 4 3 1 2
D. 2 4 3 1
ANS : C

28. Arrange the following tombs in chronological order :
(a) Shaikh Salim Chishti’s tomb – Fatehpur Sikri
(b) Asaf Khan’s tomb – Lahore
(c) Ataga Khan’s tomb – Delhi
(d) Akbar’s tomb – Sikandara Select your answer from the code given below :
Codes :
A. (a), (b), (c), (d) B. (b), (d), (a), (c)
C. (c), (a), (d), (b) D. (d), (c), (b), (a)
ANS : C

29. Identify the historical place where Ibadat Khana, Birbal’s house, Tansen’s Baradari and Khan-i-Khanan’s house are situated :
A. Fatehpur Sikri B. Agra
C. Delhi D. Lahore
ANS : A

30. Which one of the following statements is not true?
A. In Akbar’s reign dam gradually replaced copper tanka.
B. The dam was also known as paisa.
C. The half-dam was called adhela.
D. Akbar fixed a ratio of 40 dams to a rupee which became standard conversion for purposes of actual payments.
ANS : D

31. Which one of the following European travellers observed that Queen Nurjahan constructed pleasure gardens, palaces and serais throughout the land in order to enhance her image and reputation?
A. F. Pelsaart B. Sir Thomas Roe
C. Careri D. Manucci
ANS : A

32. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Because of marriage with Nurjahan, Jahangir became indifferent towards administration.
Reason (R) :
Nurjahan formed a ‘Junta’ between 1611-22 and wielded considerable power.
In the context of the above two statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : D

33. Which of the following city was looked down upon by Jahangir as Gardabad (city of dust) and Jahannamabad (city of hell)?
A. Ahmedabad B. Mandu
C. Jaunpur D. Gaur
ANS : A

34. Mughal emperors used to confer various types of standards upon nobles. Which of the following was added in the list of standards by Shahjahan?
A. Alam B. Chatrtoq
C. Tumantoq D. Mahi-Maratib
ANS : D

35. Chronologically arrange the following treaties signed by the British with Native States and select the correct answer code :
(a) The Treaty of Salbai
(b) The Treaty of Bassien (Vasai)
(c) The Treaty of Srirangapattanam
(d) The Treaty of Allahabad and Kara
Codes :
A. (d), (a), (c), (b) B. (b), (d), (a), (c)
C. (a), (c), (d), (b) D. (c), (b), (a), (d)
ANS : A

36. Choose the correct answer from the code given below :
The University of Calcutta was incorporated by an Act, passed on the _____; the University of Bombay by an Act passed on the ______; and the University of Madras by an Act passed on the ______.
A. 24 January 1857, 5 September 1857 and 18 July 1857
B. 18 July 1857, 24 January 1857 and 5 September 1857
C. 24 January 1857, 18 July 1857 and 5 September 1857
D. 5 September 1857, 18 July 1857 and 24 January 1857
ANS : C

37. Who said the following words?
“So long as millions live in hunger and ignorance I hold every man a traitor who, while educated at their expense, pays not the least heed to them.”
A. Keshav Chandra Sen
B. Aurobindo Ghosh
C. Swami Vivekanand
D. Bal Gangadhar Tilak
ANS : C

38. In which year was founded the All India Trade Union Congress?
A. 1918 B. 1920
C. 1924 D. 1926
ANS : B

39. Chronologically arrange the following legislations regarding Indian press :
(a) Official Secrets Act
(b) The Indian Press Act
(c) Registration of the Press – Act XI
(d) The Indian Press (Emergency Powers) Act Select the correct answer from the code given below :
Code :
A. (a), (c), (d), (b) B. (b), (d), (c), (a)
C. (d), (c), (a), (b) D. (c), (a), (b), (d)
ANS : D

40. Who among the following Viceroys made the ‘August Offer’ to secure Indian Cooperation in the war effort?
A. Lord Wavell B. Lord Hardinge
C. Lord Linlithgow D. Lord Mountbatten
ANS : C

41. From which nation India adopted the Green Revolution technology for agricultural development?
A. GDR B. USSR
C. UK D. USA
ANS : D

42. The doctrine ‘The sons of the soil’ is related to
A. Nationalism B. Regionalism
C. Tourism D. Industrialism
ANS : B

43. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Winston Churchill, the Prime Minister of Britain, announced the dispatch of Cripps Mission.
Reason (R) :
British forces collapsed in South-East Asia soon after the fall of Rangoon.
In the context of the above two statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : A

44. Who wrote the book Rights of Man in 1791-92?
A. Bernard Shaw B. John Ruskin
C. Thomas Paine D. Sidney Webb
ANS : C

45. From among the following statements, which one is not a distinct feature of the Renaissance?
A. The beginning of secular autobiography as a literary genre.
B. The translation of scriptures into vernacular languages hastened the process of secularization of society.
C. The Renaissance promoted Church domination in human affairs.
D. Its enduring lesson was that the search for knowledge is for mankind not only a right but also a duty.
ANS : C

46. Who among the following is not a philosopher of the Enlightenment?
A. Denis Diderot B. Rousseau
C. David Hume D. Herbert Spencer
ANS : D

47. Who said, “History is an unending dialogue between the present and the past”?
A. Lord Acton
B. Leopold von Ranke
C. E.H. Carr
D. G.R. Elton
ANS : C

48. Which one of the following statements is not true regarding historian’s responsibility in historical writing?
A. Historian’s central ethical responsibility is that he ought to tell the objective truth.
B. Historian should be loyal to the cause he advocates.
C. Historian owes historical truth not only to the living but to the dead as well.
D. Historian should not distort historical facts.
ANS : B

49. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) :
Assertion (A) :
Historical method is a complex process involving search for sources of information, its critical evaluation, synthesis and exposition.
Reason (R) :
As a science of knowledge, history is completely separated from natural sciences because it does not have universal laws.
In the context of the above two statements, which of the following is correct?
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
B. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true.
ANS : B

50. Match List–I with List–II and select the correct code given below :
List–I List–II
(Author) (Works)
(a) Wilhelm Dilthey 1. Historical Representation
(b) G.R. Elton 2. The Structure of Scientific Revolution
(c) Frank Ankersmit 3. Hermeneutics and the study of History
(d) Thomas Kuhn 4. The Practice of History
Codes :
(a) (b) (c) (d)
A. 4 3 1 2
B. 3 2 1 4
C. 1 3 2 4
D. 3 4 1 2 .
ANS : D

Top
error: Content is protected !!